Joburi IT: Alegerea perfectă pentru cei care știu ce vor de la viață

Care este numitorul comun al expansiunii telefoanelor inteligente și transferul continuu al afacerilor pe internet? Răspunsul este: joburi IT. Aceste fenomene au crescut semnificativ numărul joburilor IT la nivel global, până la punctul în care, în prezent, nu există suficienți experți care să însoțească o astfel de creștere a industriei IT. 

Joburi de programare în IT

Aceasta este o oportunitate extraordinară pentru toți cei care nu sunt experți IT, astfel încât, cu o pregătire adecvată, să se pregătească complet pentru una dintre ocupațiile căutate în domeniul tehnologiei informației. Calificarea pentru pasionații de IT poate duce la joburi de vis, pe șomeri către un job bine plătit, iar pe cei cu timp liber, la câștig suplimentar. 

Ce joburi IT vă așteaptă și ce puteți lucra în această lume interesantă, puteți descoperi în continuarea acestui text. 

Design web și web development 

În lume, aproape că nu există companie care să activeze fără o pagină web. Cel mai simplu site de prezentare este minimul pe care trebuie să și-l permită fiecare companie. Cu alte cuvinte, fiecare afacere are nevoie de un programator web. 

Ca să faceți un site reușit pentru client, nu trebuie să faceți o facultate, nici să aveți un deceniu de experiență în codare. Totuși, aveți nevoie de o pregătire pentru a fi programator. Pe lângă cunoașterea limbajelor de programare și a lucrului în anumite programe, se poate să creați și să administrați cu succes un site. Dacă sunteți la început de carieră și căutați o pregătire, țineți cont de următoarele: un curs scurt nu va oferi încredere niciunui angajator potențial. 

Cum să ajungeți cel mai ușor la calificare și experiență? Cel mai bun și mai rapid mod este de a alege un program educațional certificat, bazat pe dezvoltarea proiectelor web, în cadrul unei instituții cu credibilitate. Sub îndrumarea unui mentor, la calificarea de programator web puteți ajunge la noi, la LINK Academy. Pregătirea certificată de un an de zile pentru programator vă va pregăti pentru specificitățile jobului în sectorul web development. 

Ce ar trebui să știți? Pentru început, web development presupune diferite joburi. În funcție de interes, puteți alege cariere diferite, prin urmare nu există o pregătire universală. 

De exemplu, programul Front-end JavaScript Development este destinat tuturor celor interesați de aplicații web și pagini dinamice. Pe lângă experiența de invidiat, dobândită prin munca la proiecte reale în timpul unui an de zile, după finalizare veți obține un certificat Microsoft. 

Cât de profitabilă este această investiție, o arată următoarele date. Portalul Daxx citează cercetarea și afirmă că JavaScript este „cel mai des folosit limbaj de programare din lume”. De aceea, nici nu ar trebui să vă mire faptul că numărul de programatori JavaScript, în 2018, a depășit 10 milioane. În acest moment, pe piața muncii, la nivel național, există câteva sute de joburi care cer cunoștințe din acest limbaj de programare, ținând cont de creșterea continuă a cererii. 

Pe de altă parte, dacă credeți că codarea nu este un job destul de interesant și că vă atrage mai mult aspectul site-urilor, luați în considerarea trecerea în rândul designerilor web. Deoarece nu există site fără design. Designerii trebuie să cunoască principalele postulate de programare. De aceea, programul educațional pentru design web trebuie să împace partea de design și programare a jobului și să pregătească candidații pentru crearea unei interfețe cu utilizatorul a site-urilor de toate profilurile. 

Cândva, la dezvoltarea site-urilor lucrau echipele de experți educați universitari. Astăzi, cu o pregătire adecvată, o poate face orice persoană. Dacă analizați oferta de joburi pe portaluri unde se actualizează joburi IT, veți vedea că cererea de designeri și dezvoltatori web nu stagnează. Situația nu este deloc diferită pe piața locală de joburi IT, deoarece programarea web reprezintă un procent mare din exportul românesc în domeniul IT. 

La mare căutare sunt programatorii PHP, deoarece acest limbaj de programare este motorul care, după cum scrie portalul w3techs, administrează mai mult de 78% din site-urile active. Prin urmare, pregătirea pentru programare PHP aduce o anumită siguranță. 

Ce vă spune faptul că salariile programatorilor PHP din România ajung și la peste 19.000 RON lunar? Poate credeți ca pe astfel de poziții foarte bine plătit nu are ce să caute un angajat fără experiență. Dacă este așa, mai gândiți-vă. Vârsta medie a angajaților în această industrie nu este mai mare de 24 de ani. Deoarece piața este în căutare de personal, lipsa de experiență nu ar trebui să vă sperie. Cunoștințele și entuziasmul sunt atuul vostru în lumea programării IT.  

Dezvoltarea aplicațiilor mobile 

Un alt profil căutat pe piața joburilor IT este inginerul de dezvoltare pentru telefoanele mobile. Cercetările spun că numărul profesioniștilor din acest domeniu va ajunge la 14 milioane în 2020. Salariul unui programator Android în România ajunge și la câteva mii de euro, în funcție de experiență. 

Dacă folosiți iPhone, veți fi uimiți să aflați că experții în dezvoltarea aplicațiilor pentru produsele portabile ale companiei Apple câștigă ceva mai mult. La asta trebuie adăugat că în România există momentan o ofertă foarte bogată de joburi în domeniul programării iOS. 

Dacă vreți să aveți o carieră în domeniul programării pentru dispozitive mobile, departamentul pentru dezvoltarea aplicațiilor mobile la LINK Academy vă oferă posibilitatea de a vă specializa în Android mobile development.

Joburi IT pentru programatori

Deși programatorii pot lucra, în general, în medii diferite, de cele mai multe ori ei se specializează pentru un anumit limbaj de programare. De această specializare depinde și câștigul. Deși cererea de programatori de toate profilurile este mare, unele limbaje sunt mai populare decât altele. 

Astfel, în ultimii 15 ani, numărul programatorilor Java a crescut de cinci ori. În prezent, sunt în jur de 7 milioane, iar cererea pentru acest profil profesional este în continuă creștere. La noi, salariul unui programator Java este peste medie, iar în prezent există câteva sute de locuri pentru experți Java development. 

Programare Java

Dacă sunteți atrași de lucrul în Java, ar trebui să știți că programarea Java nu este uniformă. Ca să fiți pregătiți pentru cererile pieței pentru acest program, trebuie să fiți universal. LINK Academy a recunoscut aceste nevoi, așadar frecventând programul Java Development pe un an de zile, puteți asimila chiar trei tipuri de programe Java. 

A învăța limbajul de programare Java este o investiție bună, dar asta necesită timp și dedicare. Dacă vreți să asimilați mai rapid un limbaj mai puțin complex, dar la fel de util, există o soluție. 

Programare Python 

Ce este comun pentru Netflix, Instagram și Dropbox? Răspunsul este Python. Toate aceste trei platforme sunt în mare parte bazate pe acest limbaj de programare. Python este considerat un limbaj care se poate învăța cel mai rapid. În România, cererea pentru programatori Python este, de asemenea, mare, iar piața nesaturată. Dacă vreți să învățați rapid unul dintre aceste limbaje, dar nu aveți timp pentru sintagme complexe de programare, Python este soluția potrivită. 

De aceea, grăbiți-vă să vă pregătiți pentru programare Python, deoarece pe experții în acest limbaj îi așteaptă sute de joburi disponibile. 

Joburi IT pe internet

Joburi pentru creatori cu spirit antreprenorial 

Analizați cazul următor: Britanicul Christian Owens a fost interesat destul de devreme de design. Prima firmă de design a înființat-o ca adolescent, la 14 ani. Astăzi este milionar. Ce ne spune asta? Că designul nu este doar pentru creatori, ci și pentru persoane cu spirit antreprenorial. Designul de toate tipurile este foarte necesar și căutat – de la materiale promoționale tipărite, anunțuri, până la materiale branduite pentru rețelele sociale – designerii grafici pot alege din întregul arsenal al subcategoriilor de joburi în design digital și print. 

Pregătirea pentru designer grafic, de un an de zile, vă va pregăti să folosiți instrumente puternice, precum programele Photoshop sau Illustrator, dar veți dobândi și certificatul Adobe la alegere. 

De la hobby la sursă de câștig 

Până de curând, singurele două modalități de a vă ocupa de video au fost producția cinematografică cu buget mare sau televiziunea. În prezent, internetul a deschis ușa cameramanilor, fotografilor, montatorilor, inginerilor de sunet și de imagine și multor altor profesioniști din domeniul mass-media audio-vizuale. 

Cei cărora le place să fotografieze, pot găsi o sursă de venit în vânzarea de fotografii stock, pe care companiile le folosesc în scopuri promoționale. Tot ce vă trebuie pentru a face această muncă, pe lângă un aparat foto, este pregătirea în utilizarea Photoshop-ului și editarea pozelor. 

Dacă tindeți către crearea materialelor video, programul Video & Sound Production de la LINK Academy vă poate pregăti pentru diferite cariere în lumea industriei de divertisment și artă. 

Cum obții un job IT?

Joburile IT au un avantaj imens, și anume că sunt disponibile multor persoane. Până acum 10 ani, joburile în informatică au cerut o pregătire scumpă și diplome universitare, dar odată cu dezvoltarea rapidă a industriei, pe lângă creativitate, aveți nevoie, practic, doar de un laptop. Același lucru este valabil și pentru flexibilitate. Puteți face aproape toate joburile IT de acasă. Mai mult, nici nu trebuie să fiți angajat, ci puteți lucra ca freelancer, colaborând la proiecte cu profesioniști din întreaga lume. 

Conform datelor din diferite media, joburile IT din România sunt în deficit. Numeroase date sugerează că, în prezent, în România lipsesc peste 30.000 de experți IT. Adevărul este că joburile IT sunt, în general, rezervate pentru experți. Asta înseamnă că, probabil, va trebui să urmați o școlarizare. Totuși, diferența dintre școlarizarea tradițională și viitoarele cerințe ale jobului în raport cu școlarizarea în IT, este mare. Unul din principalele avantaje ale educației pentru joburile IT este învățarea prin lucrul la proiecte concrete. 

Cu alte cuvinte, finalizarea unui program educațional de un an de zile la o școală precum LINK Academy, sub îndrumarea unui mentor și într-un mediu real, este ca și cum în anul respectiv ați lucrat într-o firmă IT pe poziția de junior. Înarmați cu cunoștințe, experiență și dovada sub formă de certificat, după pregătire veți fi apți pentru primul job în lumea IT. 

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te