Salariile programatorilor în România

Odată cu progresul accelerat al tehnologiei din ultimele două decenii şi odată cu transferul modelelor de afaceri clasice în sfera online, nevoia de programatori este tot mai mare şi se anticipează că va crește și mai mult pe viitor. Comparativ cu cererea, se aşteaptă şi creşteri salariale pentru programatorii din România.

Programatorii nu mai sunt de mult doar persoane care creează jocuri video interesante. Astăzi, toate formele de afaceri au nevoie de experţi în IT. La fel este şi în România, motiv pentru care salariile programatorilor cresc în mod constant.

Cererea de personal calificat este în creştere, în timp ce numărul experţilor în IT nu este suficient în ce privește cererea pieței. De aceea, companiile se luptă pentru programatori, oferindu-le salarii atractive, beneficii şi condiţii excelente de lucru, care nu există în alte părți.

Cât câştigă programatorii din România şi la ce beneficii vă puteţi aştepta de la acest job?

Vă prezentăm rezultatele cercetărilor în ce privește programatorii din România.

Salariul unui programator în România este de câteva ori mai mare decât media

Când vine vorba de salariul unui programator în România, acesta depinde de nivelul de experienţă şi de limbajul de programare folosit. În urma cercetărilor efectuate, avem următoarele exemple de salarii:

 • Programator junior – 700 EUR;
 • Programator mediu – 1.299 EUR;
 • Programator senior – 2.261 EUR.

Salariul programatorilor PHP

Limbajul de programare PHP şi-a dobândit popularitatea datorită:

 • Simplităţii codării;
 • Uşurinţei cu care se învaţă.

PHP este unul dintre cele mai importante limbaje de programare web pentru elaborarea conţinuturilor dinamice. Având în vedere aceasta, este extrem de căutat, iar cererea este direct proporțională cu salariile:

 • Salariul unui programator PHP junior este de 685 EUR;
 • Salariul unui programator PHP senior este în jur de 2104 EUR.

Având certificatul Zend recunoscut pe plan internaţional drept dovadă a cunoştinţelor, vă veţi departaja de concurenţă şi, cu ajutorul acestui limbaj, veţi putea să fiți pe cont propriu.

Salariul unui programator Java

Limbajul de programare Java este unul dintre cele mai populare limbaje având în vedere aplicarea sa pe plan larg: de la dezvoltarea aplicațiilor software, la implementarea în diferite medii multiplatformă, până la rolul său în dezvoltarea aplicaţiilor pentru telefoane mobile şi tablete prin sistemul de operare Android.

Printre programatori, Java este cunoscut ca un limbaj de care se spune „write once, run anywhere”, ceea ce înseamnă că se poate aplica peste tot, motiv pentru care cererea de programatori Java este mare. Pe lângă aceasta, şi câştigurile sunt de câteva ori mai mari decât salariul mediu din România:

 • Salariul unui programator Java junior este de 671 EUR;
 • Salariul unui programator Java senior este în jur de 2130 EUR.

Obţinând certificatul Oracle, emis de către a doua cea mai mare companie software (după dimensiune) din lume şi care se poate obţine în România, veţi deveni un expert extrem de căutat şi bine plătit.

Salariul unui programator JavaScript

JavaScript face parte din cele mai populare trei limbaje de programare folosite de programatorii din România.

Raportat la tehnologia folosită, programatorii JavaScript au în medie cel mai mare salariu:

 • Salariul unui programator JavaScript junior este de 769 EUR;
 • Salariul unui programator JavaScript senior este în medie de 2544 EUR.

Datele menţionate ne pot oferi un răspuns la o întrebare importantă.

Cum aţi trăi cu un salariu de programator în România

Deci, salariul de începător este destul de mare faţă de salariul mediu din România, în timp ce un programator mediu şi senior câştigă de patru ori peste medie:

 • Salariul mediu al unui programator junior este de 700 EUR, în timp ce salariul mediu din România, indiferent de experienţă, este de 550 EUR;
 • Salariul mediu al unui programator senior este de 2261 EUR.

În ce privește raportul dintre salariu şi nivelul de trai, cel mai atractiv oraş este Cluj-Napoca, apoi Bucureşti.

Salariul mediu al unui programator este direct proporțional cu nivelul de perfecționare personală

Este interesant că salariul mediu al programatorilor din România e direct proporțional cu timpul dedicat perfecţionării. Conform cercetărilor:

 • Cele mai mari salarii sunt ale programatorilor care alocă perfecţionării personale şi câte 6-10 ore pe lună.

Deci, un alt avantaj al salariului de programator este că poate creşte. Spre deosebire de multe alte joburi, salariul unui programator nu depinde de factorii externi, ci de efortul personal şi de investiţia în studiu. Deci, programatorii primesc salariu şi recompensă pentru efort în conformitate cu serviciile lor.

Avantajele studiului individual şi ale cursurilor de perfecționare

Un lucru important este că salariul unui programator din România nu este influenţat de diplomele obținute, ci de anii de experienţă şi de practică.

În jur de jumătate dintre programatorii din România nu și-au finalizat studiile universitare, astfel încât mai mult de o cincime din respondenţi nu au diplomă de facultate tehnică.

De aceea, nici nu este de mirare că cercetările au arătat că în ce privește scrierea codurilor, programatorii apreciază cel mai mult:

 • Pregătirea individuală şi
 • Cursurile offline şi online

Pe lângă aceasta, atenţia este dedicată şi obținerii certificatelor recunoscute pe plan internaţional.

Când vine vorba de competenţe precum codarea, care se dezvoltă rapid şi se schimbă dinamic odată cu avansarea tehnologiei, educaţia nonformală – cursuri offline şi online – oferă posibilitatea unei asimilări rapide şi adaptarea la schimbările nou-apărute.

De aceea, nici nu ne miră că programatorii preferă această formă de perfecţionare personală.

Concluzia generală este că:

Salariul programatorilor din România nu este influenţat de nivelul de pregătire, ci de anii de experienţă.

Programatorii din România – își găsesc foarte uşor un job

Când vine vorba de angajare, programatorii din România nu trebuie să-şi facă griji. Oferta de joburi este mai mare decât numărul experţilor. Aceasta este o tendinţă care se va menține și în continuare.

Datele de la unul dintre cele mai populare site-uri pentru angajare din România spune că numărul joburilor publicate în sectorul IT:

A crescut de şase ori în ultimii şapte ani.

În total, o cincime din anunţurile publicate pe site-ul menţionat este alcătuită din joburile în care se caută experţi în IT.

Pe de altă parte, creşterea cererii nu este urmată de numărul suficient de experţi în IT. Potrivit estimărilor, pe piaţa noastră este o lipsă de cel puţin 15 000 de programatori.

Când vine vorba de statusul pe piaţa IT, este cert faptul că:

Cererea de programatori este mai mare decât oferta.

Salariul de început al unui programator

Chiar şi în calitate de programator începător, aveţi destule posibilități de a alege un job.

Cercetările au arătat că în ultimul an a crescut semnificativ cererea de programatori junior. Este vorba despre un trend care va continua să crească.

Aproape toate companiile întâmpină greutăţi în găsirea angajaților de calitate, motiv pentru care acestea sunt pregătite să ofere începătorilor condiţii peste medie, precum:

 • Practică plătită;
 • Salariu mare de programator junior.

Având în vedere cererea crescută, nici nu e de mirare că marea majoritate a programatorilor din România îşi primesc salariul în companii – românești, mixte sau străine.

Cercetările arată că:

 • 86% dintre programatori sunt angajaţi în companii.

De obicei, un procent mic de programatori care nu lucrează în firme au ales să fie freelanceri profesionişti care îşi câştigă salariul pe una dintre platformele populare pentru freelancing şi le place libertatea oferită de programul de muncă flexibil.

Un venit suplimentar mare pentru programatori

Pe lângă munca în companie, salariul programatorilor din România se rotunjeşte şi prin surse suplimentare de venit – în special prin diferite platforme pentru joburi cu fracţiune de normă (freelance).

Conform cercetărilor:

 • 36% dintre programatori îşi rotunjesc venitul prin freelancing (de obicei, mai puţin de cinci ore pe săptămână).

Deci, în mai puţin de o oră pe săptămână zilnic, programatorii români îşi pot rotunji frumos veniturile. Spre deosebire de alte joburi unde angajații trebuie să lucreze de multe ori suplimentar, fără să fie plătiţi, programatorii din România au timp pentru freelancing, care se plăteşte destul de bine.

Verificarea celor mai mari platforme pe plan global pentru joburi cu fracțiune de normă arată că programatorii români cu experienţă câştigă fără probleme:

 • Peste 50 EUR pe oră.

Salariul unui programator PHP poate creşte lucrând cu fracțiune de normă care se plăteşte:

 • 45 EUR pentru o oră de lucru.

Salariul unui programator freelancer de Java creşte în jur de:

 • 40 EUR pe oră.

Experţii în dezvoltarea aplicaţiilor mobile câştigă prin freelancing în jur de:

 • 60 EUR pe oră.

Este clar că freelancingul este un supliment frumos la salariul deja existent de programator în România. În firmele unde se lucrează peste program, în majoritatea cazurilor există recompense adecvate:

 • Bonus financiar la salariul programatorilor;
 • Zile libere.

Program de lucru flexibil

Unul dintre cele mai mari avantaje ale jobului de programator, pe lângă salariu, este considerat de programatorii din România ca fiind timpul de lucru flexibil, care le permite să-şi organizeze activităţile după propriul orar, chiar și să-şi îndeplinească o parte din muncă acasă, în loc să vină zilnic la birou.

Flexibilitatea privind venirea la serviciu aproape că este o regulă când vine vorba de munca programatorilor într-o companie din România. Conform cercetărilor:

 • Trei sferturi dintre programatori au program de lucru flexibil.

Numărul programatorilor angajaţi care nu trebuie să vină zilnic la birou şi care îşi pot face munca de acasă este:

 • Puţin peste jumătate (53%).

Pe lângă perioada de lucru, beneficiile aduse de către companii angajaţilor săi sunt:

 • Călătorii de serviciu;
 • Traininguri plătite;
 • Asigurare de sănătate bonus;
 • Absenţe plătite

Programarea în România, ca peste tot în lume, nu este doar un job, ci şi un stil de viaţă, care nu se potriveşte cu intervalul de lucru 9-17. De aceea, salariul de programator în România se câştigă şi în afara biroului. Programatorii juniori, în special medii şi seniori, îşi găsesc uşor de lucru şi sunt foarte căutaţi pe piața muncii. De aceea, angajatorii din România se străduiesc să le asigure condiţii ca în Europa: un salariu de programator peste medie, program de lucru flexibil, traininguri şi absenţe plătite, precum şi asigurare de sănătate bonus.

De aceea, şi gradul de satisfacţie al programatorilor în ce privește jobul şi firmele la care sunt angajaţi este peste medie în România.

Salariile programatorilor în România sunt excelente

Cercetările arată că aproape două treimi dintre programatori sunt foarte mulţumiţi de jobul lor. În sistemul de notare de la 1 la 5:

 • 39% dintre programatori şi-au notat gradul de satisfacție cu patru;
 • 35% au dat nota cinci.

Aceste note privind satisfacţia jobului în România sunt peste medie.

Concluzia este că sectorul IT reprezintă una dintre cele mai sănătoase şi mai puternice industrii din România.

Angajatorii se străduiesc să le ofere angajaţilor condiţii maxime pentru ca atenţia lor să fie îndreptată doar asupra programării.

În companiile IT care îşi desfăşoară activitatea în România programatorii au la dispoziţie şi locuri speciale pentru odihnă, diferite jocuri şi relaxare. La job se ascultă muzică, se organizează team building-uri, ieşiri la grătar. Multe companii IT din ţară şi din străinătate care îşi desfăşoară activitatea în România le plătesc şi activităţi sportive angajaţilor. Astfel îi stimulează să fie mai productivi şi să se simtă bine şi respectaţi la locul de muncă.

Conform cercetărilor realizate printre programatori, satisfacţia la locul de muncă o reprezintă:

 • Salariul mare;
 • Lucrul la proiecte care influenţează dezvoltarea personală;
 • Posibilitatea de lucru flexibil;
 • Calitatea proiectului;
 • Buna relaţie cu angajatorul.

Deci, pe lângă faptul că salariul unui programator din România este foarte mare, această muncă oferă şi multe ocazii pentru dezvoltare personală şi perfecţionare, fără stresul suplimentar la birou. Un beneficiu special este o relaţie bună cu colegii şi cu angajatorii.

Un salariu mediu de programator în România este de aşa natură încât permite mai mult decât o viaţă decentă – călătorii atractive, o maşină bună, mese la restaurant, indiferent dacă locuiți în București, Cluj, Oradea sau oricare alt loc. Cu alte cuvinte, o viaţa confortabilă, fără a vă îngrijora dacă veţi avea suficienţi bani la sfârşitul lunii. Dacă vă propuneți să lucraţi în alte ţări, vedeţi care sunt salariile programatorilor din străinătate.

Programați-vă un viitor mai bun

Ca să aveţi şi voi un salariu de programator, trebuie să dobândiţi cunoştinţe şi competenţe necesare pentru acest job. Avem o veste bună pentru voi:

Pentru dobândirea acestor cunoştinţe nu aveţi nevoie de ani de zile, ci doar de câteva luni.

Alegeţi după propriile afinităţi una din secțiile de la LINK Academy:

Şi începeţi să câştigaţi cât un programator.

Dacă vă interesează cât se câștigă în alte țări, vedeţi salariile programatorilor în străinătate.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te