Orientare profesională: Cum să vă schimbați cariera?

Vă este cunoscut acest scenariu: deja aveți de 10 ani același job care nu vă împlinește sufletește și credeți că este târziu pentru o schimbare. Dimineața vă e greu să plecați la lucru, iar când vă întoarceți acasă, nu aveți putere să mai faceți ceva.

Orientare profesională

Dacă se întâmplă acest lucru, nu disperați. Important este să știți că nu sunteți singuri. După cercetările portalului Career Psychologist și după cercetările caselor de consultanță precum Towers Perrin și Gallup, asta se întâmplă în 60% dintre cazuri. Multe persoane ar vrea să-și schimbe jobul. O veste bună este că niciodată nu este prea târziu pentru o schimbare. 

Sistemul educațional în care ne formăm este de așa natură încât ne îndreptăm relativ devreme spre un job, încă din adolescență. Alegerea liceului precede alegerea facultății. Și aici avem aceeași problemă – insuficientă experiență ca să se ia decizia corectă. Orientarea profesională – în semnificația sursă a termenului set de activități care determină abilitatea, înclinația și interesul persoanei tinere – încă nu face parte din strategia locală de dezvoltare. 

Dacă nu ați avut experiență ca adolescent și ați „rarat” jobul perfect, țineți cont de următoarele. Deși poate nu vi se pare așa, acum aveți un mare avantaj. Știți ce vreți să faceți și ce nu. Dacă vreți să vă schimbați jobul și să vă construiți o nouă carieră, indiferent de vârstă, acum aveți suficientă experiență să faceți acest lucru cu succes. În primul rând, trebuie să vă faceți un plan. 

Cum să alegeți cel mai bun job pentru voi?

În continuare vă prezentăm sfaturi pentru a vă alege singuri orientarea profesională, pentru a găsi domeniul care vă corespunde și a începe să vă construiți cariera mult dorită. 

De ce nu vă împlinește sufletește jobul din prezent?

Dacă plănuiți să vă schimbați jobul, probabil că motivul este că nu vă sunt satisfăcute nevoile și dorințele. Prima întrebare pe care ar trebui să o puneți este: ce nu este în regulă la acest job?

O tactică bună este ca, înainte de a lua o decizie în grabă, să faceți o listă cu lucrurile care vă deranjează la job. Încercați să faceți o distincție dintre factorii importanți și cei neimportanți. Important este să stabiliți dacă esența jobului este ceea ce nu vă satisface, nu doar factorii care interferează. Poate că vă place jobul, dar nu vă convine cultura companiei, colectivul, salariul dvs. și al altor colegi sau ceva similar. 

Înainte de a alege un nou început, gândiți-vă dacă acesta va elimina factorii negativi de pe lista dvs. Schimbarea carierei este un pas mare, așadar trebuie să fiți siguri înainte de a face ceva. 

Cum să reduceți riscul?

Cunoștințele și preferințele dvs. sunt esențiale pentru noua alegere. Însă, afinitățile personale vă pot face să vă rătăciți. Ce reprezintă o tactică bună? Orientați-vă către un domeniu similar jobului dvs. din prezent. Străduiți-vă ca noul domeniu să aibă puncte comune cu cel vechi și să aveți deja experiență pe care puteți aplica. Astfel puteți crește semnificativ numărul de joburi pentru care vă puteți recalifica. 

De exemplu, dacă ați lucra ca și designer grafic, în mai puțin de 12 luni de pregătire vizată sub instruirea unui mentor puteți deveni un designer web foarte bun. Pe de altă parte, poate că nu trebuie să vă schimbați deloc domeniul, ci doar poziția în industrie. Dacă v-ați plicitisit să lucrați pentru alții, vă puteți lansa propria afacere în domeniul cunoscut. Pregătirea de antreprenor vă poate ajuta să profitați de experiența dvs. de până acum. 

Cum să întoarceți o pagină nouă?

Totuși, mulți visează la o schimbare radicală. Dacă vreți să vă schimbați cariera radical, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să stabiliți ce calificări și ce abilități vă sunt necesare pentru noua carieră. 

Nu este ceva neobișnuit ca la 30 sau 40 de ani pe piața muncii instabilă să o luați de la început. Dacă vreți să fiți pragmatic, să vă pregătiți pentru a lucra într-unul dintre departamentele aflate în creștere. Alegerea logică ar fi joburile IT. Recalificarea în IT poate fi nedureroasă dacă alegeți școala unde teoria este redusă la minim, iar practica la maxim. 

Cum să vă schimbați cariera

Orientare profesională: deveniți programator în 5 etape

În exemplul programării, care reprezintă una dintre cele mai căutate abilități, vom descrie cum puteți accesa schimbarea carierei:

Prima și cea mai înfricoșătoare întrebare pentru fiecare început nou este: „De unde să încep?”. Multitudinea de posibilități în domeniul necunoscut se poate transforma într-un teren imens, care nu poate fi văzut.  

Având în vedere această formă de provocare, Kristijan Vasil, programator, designer și blogger, recomandă următoarea abordare:

  1. Luați decizia despre proiectele pe care vreți să le faceți și limitați focusul. 

Pierderea timpului din cauza nefocusării este problema fiecărui începător în programare. „Deși este bine să cunoașteți nu unul, ci mai multe limbaje de programare, la început este mai inteligent să vă concentrați pe unul singur, unde veți deveni buni. Indiferent de limbajul ales, fie că este programarea PHP,  ASP.NET, C# sau alt program, dedicați-vă lui în totalitate. Primul limbaj de programare vă va ușura asimilarea celorlaltor”. 

Deci, când începeți, limitați-vă atenția. Nu învățați în paralel mai multe limbaje de programare până nu știți bine unul dintre ele. Deși sunteți ambițioși și vreți mult mai mult, aveți răbdare. Provocări vor exista întotdeauna. 

Ce limbaj de programare ar fi bine să învățați ca să aveți o carieră de succes? Dacă nu puteți alege un limbaj concret, Vasil sugerează să vă urmați preferințele. Gândiți-vă ce tip de programare vreți să faceți. Dacă sunteți interesați de dezvoltarea conținuturilor web interactive și dinamice, atunci programul educațional pentru învățarea limbajului PHP este primul pas logic. Milioane de site-uri web în spatele cărora stă PHP îl fac una dintre cele mai populare alegeri. Programatorii îl plac datorită flexibilității și vitezei, iar designerii web datorită ușurinței în utilizare. 

Învățarea limbajului de programare PHP este recomandarea pentru toți care își schimbă cariera și sunt presați de timp. Este simplu de învățat, iar cu programul respectiv se pot face multe. 

Pe de altă parte, dacă vreți să proiectați și să implementați ceva cu totul diferit, precum aplicații pentru Windows, sau să creați pagini web și aplicații web avansate, PHP nu ar trebui să fie prima dvs. alegere. În loc de acest limbaj, învățați tehnologia ASP.NET, pe care se bazează dezvoltarea acestor aplicații. La noi există departamente care sunt orientate exclusiv pe pregătirea pentru mediul Microsoft și Windows, unde într-un an de zile vă puteți pregăti pentru lucru în cadrul platformei Microsoft. 

Este important ca în învățarea limbajelor de programare să faceți alegerea corectă care caracterizează afinitățile dvs. 

  1. Învățați corect 

Indiferent de alegerea limbajului de programare, este important să învățați corect și să săriți peste etape. Dacă vreți într-adevăr să învățați un limbaj de programare, nu este suficient să citiți cărți sau să căutați pe internet. Pentru mulți, învățarea informală poate părea atractivă, deoarece totul este gratuit, dar rezultatele acestei munci nu vor fi satisfăcătoare. Este important să învățați folosind cele mai noi standarde web. Astfel, nu doar că veți învăța repede și mai ușor, ci și mai semnificativ”, afirmă Vasil. Deci, programarea este grea? Răspunsul este clar – dacă învățați corect, acesta nu este o piedică pe care să nu o puteți trece. 

Cu alte cuvinte, pentru învățare este nevoie de o structură. Programele educaționale din domeniul programării oferă o platformă pentru asimilare rapidă și ușoară a programării. Investiția în educația focusată vă va împiedica să învățați greșit și vă va introduce în mediu real cu care vă veți întâlni la viitorul job. 

  1. Folosiți codurile existente 

Mulți începători cred că abilitățile lor sunt arătate de nevoia de a rezolva singuri problemele, dezvoltând codul de la început. În majoritatea cazurilor este vorba despre confuzie. După cum sugerează Vasil, în acest mod se dovedește a fi exact invers, deoarece codul pe care îl scrie un programator tânăr de regulă nu va respecta standardele și practica bună în programare. 

Orice problemă ați rezolva, fiți siguri că cineva deja s-a confruntat cu o provocare similară, precum și că deja există o soluție. Aici internetul este aliatul dvs. Vasil recomandă să căutați întotdeauna soluția pe internet, să accesați forumurile și discuțiile până găsiți soluția pe care o puteți implementa în codul dvs. 

Nu trebuie să pierdeți timpul cu scrierea bibliografiilor deja existente. Faptul că folosiți soluțiile existente nu înseamnă că sunteți un programator slab, ci că știți cum să folosiți corect sursele relevante disponibile. 

  1. Începeți de la un program simplu 

Fiecare limbaj de programare are mai multe versiuni. Astfel, de exemplu, JavaScript are  jQuery și Ajax, HTML are HTML5, CSS are CSS3 etc. Vasil recomandă că este întotdeauna bine să începeți de la limbaje de bază, apoi să vă orientați către cele mai avansate. „Unul dintre motive este și că versiuni noi, mai drăguțe lucrează după principiul elementelor de bază. Nu veți avea posibilitatea de a lucra cu versiunea jQuery dacă nu ați asimilat înainte bazele JavaScript-ului”, explică Vasil. 

Nu trebuie să săriți peste materie. De aceea școala pentru programare cu materia sistematizată este calea cea bună. 

  1. Informați-vă întotdeauna

Ca programator, trebuie să urmăriți trendurile. Chiar și după finalizarea pregătirii trebuie să vă străduiți să rămâneți la curent cu dezvoltarea noilor tehnologii. „Ca să fiți un profesionist adevărat, trebuie să vă cunoașteți nu numai jobul, ci și întreaga piață”, spune Vasil. 

Acestea au fost sfaturile pentru recalificare rapidă în IT, schimbarea de carieră și orientare profesională. 

Banii, ca un factor important 

Deși banii nu sunt un motiv esențial pentru care planificați o schimbare în carieră, acesta este totuși un factor important. 

Când analizați joburile potențiale, analizați și potențialul lor financiar. Deseori, față de câștigul programatorilor și a altor experți, mult mai importante sunt posibilitățile de progres. Unele joburi sunt bine plătite, dar posibilitatea de progres nu există.  

De aceea, imaginați-vă peste 10 ani și încercați să răspundeți la întrebarea: „Am nevoie de câștig?”. Dacă răspunsul este negativ, nu există niciun dubiu că este momentul să vă schimbați jobul. 

Aflați care sunt cele mai bine plătite joburi în domeniu și alegeți-le pe cele care vă corespund cel mai mult. Odată cu vârsta ați avut și parte de experiență de neprețuit. În prezent sunteți mai maturi decât atunci când erați în căutarea unui job. Aveți abilitatea de a analiza rațional condițiile, obiectivele și piedicile care vă așteaptă. Ambițiile dvs. sunt acum reale, iar idealul este canalizat prin filtre de experiență. 

Profitați de aceste avantaje și veți progresa mai repede decât cei care sunt abia la începutul carierei și au aceleași probleme pe care le-ați avut și voi în urmă cu 10 ani. Păstrați-vă energia când faceți greșeli la început. Profitați de toate posibilitățile oferite de orientarea profesională, stabiliți prioritățile și porniți încet spre schimbarea carierei. 

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te