Fă următorul pas în carieră cu resurse, cunoștințe noi și suportul nostru care te vor ajuta să-ți atingi toate obiectivele profesionale.

Cum să devii freelancer?

Au trecut mai mult de 15 ani de la apariția primilor termeni, cum ar fi: freelance, freelancing, freelancer. Începând cu anul 2011, în România există un număr tot mai mare de oameni care fac bani în acest fel. Să spunem că România este una dintre cele patru țări din Europa interesată de locuri de muncă independente, iar freelancerii români sunt printre cei mai buni, cei mai fiabili şi cei mai bine plătiți din lume.

Este mai mult ca sigur că România este pe calea cea bună cu privire la tendința crescătoare de autoangajare, despre care se crede că până în anul 2020 va atrage în jur de 40% din persoanele active în domeniul muncii în întreaga lume.

Cum să devii freelancer

Ce este freelance?

Locurile de muncă freelance sunt locuri de muncă cu fracțiune de normă, ocazionale, desfășurate de persoane care luucrează în mod independent, respectiv freelanceri. Frumusețea şi provocarea acestui tip de angajare constă în capacitatea individului de a decide în mod independent pentru ce posturi va concura şi când, cât timp şi unde va lucra. Un freelancer nu este, de obicei, legat de o companie cu normă întreagă, ci este angajat de mai multe companii pentru anumite tipuri de joburi.

Pentru joburile freelance trebuie să aveți, în primul rând, cunoştințe în domeniile necesare, să fiţi organizaţi şi disciplinaţi, să ştiţi limba engleză, să aveți un laptop şi o conexiune bună la internet. Activitățile se pot îndeplini din orice loc (de acasă, dintr-o bibliotecă, cafenea sau chiar din spațiile coworking închiriate). Datorită libertății şi flexibilității pe care le au atunci când îndeplinesc sarcinile, dar şi datorită necesității de a lucra în mod constant la perfecționarea personală, tot mai mulţi tineri decid să-şi dezvolte cariera de freelancer. Mediul lor de afaceri este lumea, iar biroul lor se poate găsi în orice țară în care vor să trăiască.

Deci, dacă aveţi nevoie de câştiguri suplimentare, deoarece salariul vostru iniţial nu acoperă toate nevoile şi satisfacțiile voastre sau dacă nu aveţi venituri, s-ar putea să nu fie o idee rea să începeţi să vă gândiţi la această opţiune de câştig. Dacă bănuiţi sau sunteţi interesaţi de ceea ce puteţi face în calitate de freelancer sau dacă doriţi să deveniţi freelancer, continuaţi să citiți.

De ce sunt atât de căutaţi freelancerii?

Clienții de pe piața de freelancing sunt companii şi angajatori care caută un expert care va îndeplini un anumit tip de sarcini. În cazul în care companiile dețin angajaţii pentru un anumit job sau angajează profesionişti independenţi/freelanceri, costurile sunt oarecum aceleaşi, poate chiar şi mai mari în cazul colaborării cu un freelancer. Dar atunci de ce sunt atât de căutați freelancerii?

Angajatorul caută freelanceri din mai multe motive, cum ar fi:

  1. Lipsa unui număr suficient de profesioniști pentru anumite tipuri de joburi ocazionale;
  2. Necesitatea angajării ocazionale a experților într-un anumit domeniu de activitate;
  3. Compania doreşte să angajeze personal de calitate, pe care să se poată baza pe o perioadă mai îndelungată;
  4. Angajatorul doreşte să delege sarcini mai puţin importante, de obicei, tehnice şi manuale, astfel încât să se poată dedica sarcinilor de afaceri mai importante.

Se poate spune că oferta de locuri de muncă pe piaţa de freelancing este mare şi diversă. Singura întrebare pe care trebuie să o puneţi este: Ce joburi puteţi face de acasă, în calitate de freelancer, pentru a realiza un câştig suplimentar/suficient săptămânal sau lunar?

Căutarea unui job pe piaţa de freelancing

Joburi pe piaţa de freelancing

Pe platformele online există nevoia de profesii şi ocupații diferite. Când a apărut freelancing-ul în România, cel mai uşor s-au angajat designerii web şi programatorii, însă, de atunci şi până astăzi, piața muncii s-a schimbat într-o mare măsură.

În zilele noastre, pe piața de freelancing există o ofertă diferită pentru profesorii de limba engleză, scriitori, traducători, copywriteri, manageri de marketing, dezvoltatori web, designeri grafici, vânzători online, formatori personali, asistenți virtuali, agenți de vânzări sau asistență tehnică, fotografi, dar şi experți pentru consultanță în diverse domenii. În plus, există şi sarcini mai simple care implică introducerea de text, editarea şi transcrierea de materiale video sau audio, prelucrarea şi sistematizarea diferitor materiale, apoi analizarea şi pregătirea materialelor pentru anumite subiecte.

Înainte de a descoperi cum să devii un freelancer şi cum să vă începeți cariera de freelancer, ar fi bine să menționăm anumite platforme.

Cele mai bune site-uri de freelance şi cunoștințele necesare

Activitățile de freelancing sunt oferite pe o mulțime de site-uri. Cu toate acestea, unele dintre cele mai populare şi cele mai vizitate sunt: ​​UpWork şi Freelancer. Pe aceste platforme se publică anual milioane de joburi prin care freelancerii îşi pot oferi competențele şi cunoștințele în mai mult de 70 de categorii de afaceri.

Înregistrarea pe aceste site-uri este gratuită şi simplă. Dacă vă oferiți singuri serviciile voastre, acesta este cel mai bun mod de stabilire a legăturilor cu diferiți clienți şi de obținere a unui câştig lunar mai mare. Freelancerul, pe baza anunțurilor angajatorilor, alege în mod independent cui îi va oferi serviciile sale sau la ce proiecte vrea să fie angajat. Este suficient să completeze profilul public şi să aplice pentru postul dorit.

Toate proiectele şi plăţile se efectuează prin intermediul platformelor, aşadar, nu se poate întâmpla ca angajatorul să nu plătească freelancerul. Negocierea preţului pentru serviciile prestate şi plată are loc tot prin intermediul platformei. Costul utilizării serviciilor platformei nu este fix, ci am putea spune, mai degrabă, că este corect. Cu cât un freelancer este angajat de mai multe ori de acelaşi client, cu atât platforma îi va „lua” mai puţini bani. Deci, freelancerul trebuie să-şi creeze un profil atractiv, să aplice la jobul dorit (şi să negocieze prețul, dacă nu este oferit), pentru a efectua sarcina şi pentru a putea încasa o anumită sumă pentru serviciul prestat.

Cele două site-uri enumerate nu sunt, cu siguranță, singurele pe platformă de freelance. Puteţi oferi serviciile voastre şi pe site-uri pe care sunt oferite doar joburi dintr-un anumit domeniu. De aceea...:

  • dacă vă ocupați cu programarea şi cunoașteți bine acest domeniu, puteţi căuta joburi pe site-urile:
    • Joomlancer,
    • Rent a Coder,
    • Talent Cupboard,
    • Codeable.
  • pentru designeri şi profesioniști în domeniul multimedia, joburile disponibile se pot vedea pe site-urile:
    • 99 Designs,
    • Art Wanted,
    • Envato Studio etc.
  • joburile disponibile în domeniul vânzărilor şi marketingului ar trebui verificate pe site-urile:
    • People Per Hour,
    • Remotive.
  • dacă în aria voastră de interese intră textul şi scrisul, la următoarele site-uri găsiți joburile ideale:
    • Freelance Writing Gigs,
    • Freelance Writing,
    • Blogging Pro etc.
  • dacă doriți să vă prezentați ca asistență fiabilă în afaceri sau ca un asistent virtual, vizitați site-urile:
    • Belay,
    • Assistant Match,
    • Worldwide 101 etc.

Înainte de a începe să căutați joburi pe aceste platforme de freelance, este bine să verificaţi cât de mult ştiţi sau ce trebuie să învățați într-un anumit domeniu, ca să fiţi pregătiţi să răspundeţi la toate cerinţele viitorilor clienţi.

Care este cea mai simplă modalitate să deveniţi un freelancer de succes?

Am spus deja că piaţa de freelance creşte din ce în ce mai mult. Numeroşi sunt cei care recunosc toate avantajele şi beneficiile muncii în cariera de freelancer, fără prea mult stres şi tensiune, cu un program de lucru flexibil şi cu un management independent. Dacă vă place freelancing-ul ca opţiune de a câştiga bani, luaţi în considerare modul în care vă puteţi îmbunătăţi serviciile pe care le oferiţi. Freelancing-ul nu este doar o simplă căutare a jobului, ci şi o muncă constantă şi o îmbunătățire personală.

Pregătirea pentru a câștiga cu programarea freelance

Joburile în domeniul tehnologiei infomației şi programării sunt cele mai bine plătite joburi pe piața de freelance, aşadar, dacă nu aveţi suficiente cunoştinţe, ar trebui să luaţi în considerare formarea în domeniul programării, datorită căreia veţi putea să învăţaţi totul despre procesul de proiectare - de la proiectare până la implementarea şi mentenanța software-ului. Prin urmare, ar fi bine să cunoaşteţi modelarea algoritmică, manipularea algoritmilor şi structurilor de date, programarea web, modurile de creare a aplicaţiilor, programarea SQL, cum să securizaţi şi să asiguraţi datele şi sistemele de calcul. Dacă nu vă sunt cunoscute unele dintre domeniile menționate mai sus - dedicaţi-vă învăţării. Clienţii vor plăti foarte bine cunoștințele voastre.

Pregătirea pentru designul grafic freelance

În cazul în care doriți să încercați să lucrați ca designer grafic sau multimedia independent, adică freelance, ţineţi cont de faptul că trăim într-o epocă a evoluţiei tehnologice rapide, cu toate acestea se poate întâmpla ca toate cunoştinţele tradiţionale din aceste domenii să nu fie suficiente pentru satisfacerea angajatorilor online. Joburile oferite pe piaţa freelance se referă nu doar la domenii ale designului grafic, ci şi la comunicarea vizuală, multimedia, producţie şi principiile dinamice vizuale. Prin urmare, nu ar fi rău să stăpâniţi câteva metode şi tehnici avansate de prelucrare a imaginilor digitale, a sunetului, a filmelor, a tehnicilor de ilustrare, a animațiilor sau a compunerii unui conținut multimedia interactiv. Noi ştim unde puteţi dobândi cel mai rapid şi cel mai bine aceste competenţe, iar voi trebuie doar să vă familiarizaţi mai bine cu programele de formare şi cu certificatele de care veţi avea nevoie pentru acest domeniu de freelance.

Pregătirea și programe pentru joburile freelance de marketing expert

În ziua de astăzi, deținerea cunoștințelor şi a unei diplome de facultate în domeniul marketingului sau în domeniul economiei nu este suficientă. Dacă sunteți un bun economist sau agent de vânzări, de ce să nu vă transferați competențele în lumea online, asigurându-vă astfel un câștig mai mare? Astăzi, când multe joburi sunt realizate pe internet, verificați ce lucruri noi puteţi învăța în domeniul publicităţii online, comerţului electronic, afacerilor pe internet şi marketingului, astfel încât să vă impuneți singuri pe piaţa de freelancing. Să zicem că ar fi bine să știm cum să iniţiem şi conducem cu succes o vânzare pe internet sau modul în care se creează paginile web vizitate, modul în care se determină structura magazinului pe internet, cum se prezintă produsele în magazinul online, cum se scrie un text de vânzări, cum se promovează etc.

Pregătirea și programele pentru joburile freelance de copywriter și asistent virtual

Sunteți buni la scris şi aveți dorința să încercați să deveniți scriitor în mediul online? Înainte să vă familiarizați cu oferta de joburi pe platformele de freelancing, gândiţi-vă ce mai trebuie să ştiţi pentru a putea să aplicați la un job în care caută un copywriter independent cu experienţă. Pentru joburile independente de scriere şi editare a textelor, cel mai bine ar fi să cunoaşteţi foarte bine limba engleză, chiar la nivelul unui vorbitor nativ de limbă engleză. Desigur, cât de important va fi să scrieţi un text bun pentru o prezentare web, tot atât de important va fi şi ca textul (site-ul) să fie bine poziţionat în motoarele de căutare. În zilele noastre, cunoştinţele excelente de limbă engleză şi bune abilități de scriere ar trebui să fie completate cu toate cunoştinţele şi abilităţile necesare, legate de optimizarea pentru motoarele de căutare (Search Engine Optimization). Cunoașterea acestui domeniu vă poate poate pune pe o poziţie înaltă la clienţi şi vă va oferi mai mult decât o mare satisfacţie financiară pentru îndeplinirea sarcinilor online.

Dacă doriţi să aplicați la anunţurile de angajare pentru un asistent de afaceri sau unul virtual, care sunt des publicate pe aceste platforme, gândiţi-vă ce cunoştinţe şi competenţe trebuie perfecţionate sau dobândite, având ca scop un avantaj faţă de ceilalţi freelanceri. În calitate de asistent, veţi avea ocazia să îndepliniţi sarcini noi, iar una dintre ele se va referi şi la confruntarea cu situaţii şi oportunităţi de afaceri mereu noi şi provocatoare, precum şi perfecționarea constantă şi dobândirea de noi competențe şi metode de lucru care se presupun în acest domeniu de activitate.

Toate tipurile de formare menţionate, datorită platformei Distance Learning, vă pregătesc şi vă adaptează, încă din prima zi, la modul în care funcţionează lumea de afaceri pe piaţa de freelancing şi vă garantează o intrare de succes în lumea freelancing-ului.

Cât câştigă un freelancer?

Aceasta este una dintre întrebările de care presupunem că sunt interesaţi mulţi oameni înainte de a-şi deschide un cont pe una dintre platformele menționate.

Câştigă prin intermediul internetului

Cele mai mari câştiguri printre freelanceri sunt generate de dezvoltatorii web, iar cele mai mici sunt generate de freelancerii care oferă servicii de muncă manuală sau unele servicii mai simple. O recomandare generală ar fi ca plata pentru prestarea serviciilor de freelance să fie calculată pe oră (preţul pe oră înmulţit cu numărul total de ore lucrate), deşi poate fi şi fixă, plătită la sfârşitul săptămânii sau la sfârşitul proiectului. Frecvenţa plăţii este partea pe care o negociaţi voi, ca freelancer, cu angajatorul.

Valoarea câştigurilor obţinute în lumea online a feelancing-ului depinde de expertiză, referinţe sau de reputaţia freelancerilor, despre care vom vorbi mai multe, mai târziu. Preţul minim pentru un freelancer experimentat este de 5 dolari. Desigur, dacă nu aveţi experienţă sau reputaţie în lumea freelancingului, acest preţ pe oră va fi mai mic. Cu toate acestea, dacă vorbim de o medie, freelancerii buni câştigă între 10 şi 30 de dolari pe oră, iar preţul unui expert în anumite domenii este de 60 de dolari pe oră. De aceea, nu ne surprinde faptul că freelance-ul în domeniul IT este deosebit de popular.

Condiţii pentru un câştig freelance

Câştigurile generate de joburile independente pot deveni, la început, foarte atractive; totuşi, trebuie să ştiţi că costul forţei de muncă contractate cu angajatorul nu este, de obicei, suma de bani de care puteţi dispune.

Prin urmare, atunci când se ia în considerare costul forţei de muncă cu un potenţial angajator, trebuie avut în vedere că:

  • site-urile de freelance vor percepe o anumită taxă, care se retrage imediat de la utilizator (aceste informaţii ar trebui căutate pe platforma de freelancing, pentru că fiecare site are propria politică de afaceri);
  • transferarea banilor de pe un site freelance prin intermediul unui serviciu, fie că este vorba de Skrill, Payoneer, PayPal sau de un cont în valută stăină, implică din nou o compensaţie monetară;
  • în cele din urmă, atunci trebuie să fiți plătiți de o companie al cărei sediu sau filială nu se găseşte în România, voi, ca liber profesionist - rezident al României, care, de exemplu, nu are o afacere înregistrată, sunteți obligat să plătiți impozite şi contribuții sociale.

După plata primită, freelancerul trebuie să depună o declaraţie fiscală în termen de 3 zile de la plata primită. În acest fel, statul încasează taxe de la freelanceri:

  • impozitul pe câştig;
  • contribuţiile de asigurări sociale de pensie şi invaliditate;
  • contribuţiile de asigurări sociale de sănătate şi
  • contribuţiile de asigurări sociale în caz de şomaj.

Plata impozitelor, după cum am menţionat deja, este obligaţia fiecărui freelancer, aşadar, să nu credeţi că statul nu vă poate percepe o taxă dacă cheltuiţi imediat banii câştigaţi în străinătate. Statul vă poate solicita să plătiţi impozitul retroactiv pentru o perioadă de 5 ani.

Aşa cum am menţionat, freelancerul are mai multe modalităţi de a-şi încasa bani pentru serviciile prestate pe platforme. În România, Payoneer este platforma cel mai des folosită pentru plăţi online, aceasta fiind urmată de PayPal şi Scrill. Crearea unui cont pe aceste platforme este gratuită. Când a finalizat proiectul la care a fost angajat, freelancerul decide cum să primească banii. Banii pot fi primiţi prin:

  1. PayPal - contul PayPal este legat de contul în valută străină al freelancerului. Banca poate vedea schimbările în contul în valută străină, ceea ce înseamnă că şi statul are informaţii despre aceste schimbări;
  2. Payoneer - dacă aveţi un card, cu acesta puteţi plăti sau ridica banii câştigaţi. În cazul în care freelancerul nu are un card, banii pot fi transferaţi pe contul în valută străină;
  3. Skrill - un serviciu similar cu PayPal, care este utilizat, în special, în Europa. Cu acest serviciu puteţi să retrageţi rapid banii de pe o platformă de freelance, transferându-i într-un cont bancar prin Skrill. Cu cardul Skrill puteţi, de asemenea, să ridicaţi bani de la ATM-urile din ţară, să plătiţi online şi chiar să faceți cumpărături în magazinele locale;
  4. Contul în valută stăină - banii câştigaţi pe platforma de freelancing se transferă pe contul în valută străină a freelancerului, folosind moneda euro, cursul valutar mediu dolar-euro.

Echipamentul de lucru al unui freelancer

În fiecare dintre aceste opţiuni, statul poate vedea cât este de mare venitul realizat de individ, prin urmare, aici ne referim la opţiunile de desfășurare în mod legal a activității de freelancer.

Desfăşurarea în mod legal a activităţii de freelancer

Prima opţiune este să deveniţi un antreprenor care va plăti impozitul forfetar. În acest caz, aveţ un cost fix, care variază în funcţie de municipiu, activitate şi alţi factori. În acest caz, nu este necesar să aveţi un contabil.

Următoarea opţiune este să deveniţi antreprenor, adică să vă autoangajaţi şi să primiţi un salariu în calitate de angajat şi să beneficiaţi de profit. Această opţiune necesită un contabil.

Ultima opţiune este să vă înregistrați ca societate cu răspundere limitată (S.R.L.), pentru care există costuri mai mari de înregistrare şi o posibilitate mai mică de a dispune de bani. În cazul înregistrării S.R.L., trebuie să aveţi un contabil, dar, în acest caz, nu răspundeţi cu activele voastre, ci cu capitalul iniţial investit.

Libertarea de mişcare şi de muncă a freelancerului

Cum să devii freelancer?

Începutul carierei voastre independente de succes începe prin completarea profilului pe o platformă selectată. Informaţiile pe care le introduceţi în profilul vostru sunt portofoliul vostru personal în faţa angajatorilor, aşadar, asiguraţi-vă că sunteți afirmativi şi profesionişti. Introduceţi cunoştinţele şi experienţele dobândite, care vă pot califica pentru un anumit job la care intenţionaţi să aplicaţi. Fiţi sinceri şi specificaţi exact lucrurile pe care ştiţi să le faceţi cu adevărat. Pe lângă profesie, în tag-uri introduceţi şi competenţele voastre, pentru a uşura căutarea angajatorilor.

Pe o piaţă de freelance foarte dinamică, deseori certificatele sunt mai apreciate decât diplomele facultăţilor naţionale. Certificatele sunt mai importante pentru angajatori, deoarece acestea sunt dovada că deţineţi cunoştinţe într-un anumit domeniu. Prin urmare, dacă nu aveţi unele dintre certificatele emise de companii şi organizaţii, cum ar fi: Cambridge, Microsoft, Google, Zend, Adobe, Oracle, Cisco, Autodesk, Linux etc., ar fi bine să le obţineţi. Dacă sunteţi interesat de modalitatea de obţinere a acestor certificate, răspunsul îl găsiţi chiar aici.

Apoi urmează etapa în care trebuie să acordaţi atenţie aplicării la un anumit job. Concentraţi-vă asupra mai multor joburi, ale căror sarcini ştiţi cu siguranță că le puteţi îndeplini. Subliniem că primul job nu se obţine aşa uşor. Anumiţi angajatori pot testa sau intervieva freelancerii înainte de a decide să angajeze pe cineva.

La început, obiectivul nu ar trebui să vă fie câştigul, ci referințele angajatorilor după finalizarea proiectului/sarcinilor. Primele proiecte le finalizaţi pentru obţinerea reputaţiei, iar apoi stabiliţi un preţ mai mic pentru costul forţei de muncă. În acest fel, ca începător, dobândiţi experienţă, dar şi referinţe pe baza cărora puteţi creşte, mai târziu, costul forţei de muncă şi numărul de joburi. Nu uitaţi că freelancerul îşi construieşte, în primul rând, o reputaţie pe baza căreia se autoangajează şi înregistrează câştiguri. Aveţi în vedere că toate comentariile clienţilor sunt publice, iar reputația construită ani de-a rândul poate fi distrusă foarte uşor.

Când obţineți primul job, străduiţi-vă să fiţi profesionist, căutaţi toate informaţiile necesare şi verificaţi chiar şi ceea ce credeţi că vă este clar. Aveţi în vedere că nimic nu se presupune. Termenele limită sunt la fel de importante ca şi calitatea muncii efectuate, aşadar, faceţi tot ceea ce puteţi pentru a finaliza cu succes fiecare proiect.

Şi, în sfârşit, urându-vă noroc în viitoarea carieră de liber profesionist, putem concluziona că persistența şi cunoștințele certificate sunt cea mai bună garanție pentru o carieră independentă de succes şi câștiguri satisfăcătoare pe o piață tot mai mare şi mai profitabilă a freelancingului.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te