Programare Java pentru începători

Oricine dorește să devină programator se confruntă cu aceeași dilemă - ce limbaj de programare trebuie să învețe. Programarea Java pentru începători este o poziție excelentă de pornire și există multe motive pentru acest lucru. Cu toate acestea, înainte de a lua decizia finală, familiarizați-vă cu acest limbaj de programare.

Programare Java pentru începători

Nevoile industriei IT pentru dezvoltatori cresc și nu există niciodată suficientă expertiză. Din aceste motive, salariile programatorilor sunt extrem de mari, iar condițiile de muncă sunt excepționale. Unul dintre principalele motive pentru care programatorii sunt la mare căutare este cunoașterea limbajelor de programare. Majoritatea angajatorilor caută experți într-un anumit limbaj, motiv pentru care este o idee bună să alegeți unul pe care să vă concentrați încă de la început.

De ce limbajul de programare Java este o idee minunată pentru începători

Odată cu dezvoltarea internetului, au apărut noi provocări. Concret, internetul este o rețea formată din numeroase computere, sisteme de operare și procesoare. Creatorii Java au ajuns la concluzia că acest lucru ar putea cauza probleme majore și și-au aplicat limbajul independent de platformă și pe rețeaua globală. Soluțiile lor au adus o mare popularitate pentru Java, pe care o are și astăzi. Cu toate acestea, de ce tocmai acest limbaj a atras atenția asupra lui?

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să cunoaștem Java mai detaliat. Este un limbaj de programare multifuncțional, ale cărui caracteristici de bază sunt simplitatea, orientarea obiectului și fiabilitatea. Acestea sunt caracteristicile care pot ajuta un programator novice să dobândească noi abilități. Și anume, este extrem de important să alegeți un limbaj de programare ușor de învățat pe de-o parte, și foarte răspândit pe de altă parte.

 Java a devenit foarte popular pentru caracteristicile sale care ușurează munca pentru începători și profesioniști deopotrivă:

  • Simplitate - Se bazează pe limbaje de programare C și C ++, dar este semnificativ mai simplu.
  • Orientarea obiectuală - Vă permite să creați programe flexibile, modulare. La fel ca multe limbaje orientate pe obiecte, Java include biblioteci de clase care asigură lucru cu tipuri de date de bază, protocoale de bază de internet etc.
  • Munca este independentă de platformă - Programele scrise în Java sunt ușor portabile de la un dispozitiv la altul, indiferent de mediile de lucru diferite ale acestor dispozitive.
  • Aplicabil într-un mediu de rețea - Datorită implementării sale ușoare, Java este utilizat pe majoritatea dispozitivelor electronice.
  • Suportă programarea competitivă - Cu ajutorul firelor (threads), aplicațiile Java pot executa mai multe solicitări simultan.

Spre deosebire de platformele fizice care constau în procesoare și sisteme de operare, platforma Java constă dintr-un tip de procesor software care este responsabil de executarea programelor Java.

Java ajută la învățarea limbajului C#

Deoarece Java este foarte similar cu limbajele de programare C și C ++ în anumite lucruri, ușurează învățarea acestor limbaje (și invers). De fapt, mulți programatori deja familiarizați cu sintaxa C și C ++ se pot adapta cu ușurință cu limbajul Java. Pe de altă parte, programatorii Java s-ar putea adapta cu ușurință la C și C ++.

Acest lucru a fost practic posibil de către autorii Java, deoarece au dorit în primul rând să îmbunătățească capacitățile oferite anterior de limbajele de programare C și C ++. În acest fel, epoca modernă de programare a fost începută cu limbaje C și C ++ și a continuat cu Java. Din aceasta, se poate trage concluzia că Java este un mediu software extrem de bine conceput, care a preluat tot ce a fost mai bun din trecut, adăugând în același timp noi funcții necesare pentru munca online.

Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că, în ciuda numeroaselor asemănări pe care le au aceste limbi (în primul rând suport de programare orientată pe obiecte), Java nu este „C ++ pentru Internet”. De fapt, Java nu a fost proiectat pentru a înlocui C ++, ci pentru a rezolva anumite probleme care nu au putut fi rezolvate sau calea soluției era prea complexă. Este clar că ambele limbaje de programare au aplicațiile lor și practic nu sunt concurență între ele.

Cum funcționează Java

Java nu depinde de mediul de dezvoltare, deoarece codul sursă al aplicațiilor Java este plasat în cele mai comune documente text. Acest lucru înseamnă că avem nevoie de un compilator Java pentru un program Java. Deși Java nu necesită o aplicație de dezvoltare mai bună decât Notepad, de cele mai multe ori aplicații Java complexe sunt scrise în medii de dezvoltare predefinite. Cele mai populare două sunt Eclipse și NetBeans. Ambele sunt gratuite și scrise în Java și, prin urmare, sunt independente de platformă.

Fiecare program Java este compus din următoarele elemente:

  • / Linia reprezintă cea mai mică parte autonomă a unui singur program. Fiecare program Java constă din linii de cod.
  • Un bloc reprezintă un grup de linii sau instrucțiuni editate cu acolade.
  • Identificatorul este folosit pentru a numi blocuri de limbaj, cum ar fi clase sau metode.
  • Comentariul reprezintă notița programatorului în codul sursă al programului.
  • Spațiu gol

Un fișier care conține codul sursă Java are extensia .java. Următorul pas este compilarea codului sursă, realizată de compilatorul Java. Este un proces în care un program scris este compilat într-o limbă înțeleasă de o mașină virtuală Java. În urma compilării, se obține un fișier .class. Conținutul acestui fișier se numește bytecode.

Bytecode este un limbaj asemănător codului mașinii, cu excepția faptului că necesită o interpretare suplimentară pentru a fi compilat în limba maternă (de mașină) a mediului. Această conversie este realizată de Java Virtual Machine (JVM), un tip de procesor software cu setul său de instrucțiuni.

Java Virtual Machine

Software-ul JVM realizează portabilitatea programelor multiplatformă. O platformă este mediul hardware și / sau software în care este executat programul. Câteva dintre platformele cunoscute (mediile de lucru) sunt cu siguranță Microsoft Windows, Linux, sistemul de operare Solaris și Mac OS.

Majoritatea acestor platforme pot fi descrise ca o combinație de sistem de operare și hardware adecvat. Platforma Java este diferită de celelalte prin faptul că este, de fapt, numai software care rulează la un nivel mai înalt decât sistemele de operare. Singura condiție necesară pentru ca un program Java să funcționeze astfel este ca JVM să fie pornit pe sistemul respectiv.

Mașina virtuală Java constă dintr-un număr mare de biblioteci cu funcționalități predefinite cunoscute sub numele de biblioteci de clasă standard. Un program scris cu Java le poate folosi pentru a efectua operații de rutină. JVM are, de asemenea, un așa-numit cod „lipici/glue", care servește la interacțiunea cu sistemul de operare pe care este instalat JVM.

Cum funcționează Java

Aplicarea limbajului de programare Java 

Multe tehnologii sunt suportate de Java. Cu ajutorul acestui limbaj pot fi create aplicații desktop multiplatformă, aplicații web, aplicații mobile, aplicații web RIA… În general, cu Java se poate orice tip de aplicație cu ajutorul unui mediu corespunzător. 

Acest limbaj de programare este o alegere excelentă dacă sunteți interesat de aplicațiile Android, deoarece acestea sunt realizate în cea mai mare parte în acest limbaj. Când vine vorba de Android, nu putem menționa sistemul de operare în sine, care se bazează foarte mult pe Java.

De asemenea, Java acceptă tehnologii pentru construirea diferitor tipuri de aplicații web: aplicații standard, client-server, servicii web, aplicații web Rich Internet Applications (RIA) ...

În acest scop se folosește tehnologia Java Server Pages (JSP), care este analogă tehnologiilor web din partea serverului, cum ar fi PHP și ASP. JSP, în general, implică implementarea codului Java în cod HTML pentru a oferi dinamică în crearea unui document web.

Aplicațiile Java și JavaFX sunt utilizate pentru a produce părți-client ale aplicațiilor web. Ambele tehnologii includ sisteme încapsulate independente de HTML, similare cu Adobe Flash și Microsoft Silverlight. Când vine vorba de crearea de aplicații web, combinația de JavaScript, HTML și JSP este cea mai frecvent utilizată.

Unde pot lucra programatorii Java 

Așa cum am menționat deja, Java este utilizat pe scară largă în multe aplicații și este utilizat și în medii multiplatformă. De asemenea, multe aplicații populare pentru sistemul de operare Android funcționează în Java (jocuri, aplicații de serviciu). Ca o afacere extrem de dezvoltată, programatorii care cunosc acest limbaj sunt extrem de căutați.

Chiar dacă nu sunteți interesat să creați „jocuri”, puteți utiliza Java pentru a crea soluții software aplicate. De obicei, puteți vedea un astfel de software pe dispozitive digitale, telefoane și servere web. Așadar, nu este surprinzător faptul că Java a fost în vârful popularității pentru începători, dar și la programatori cu experiență. 

Desigur, nu ar trebui să neglijăm faptul că programatorii Java pot conta pe salarii excelente în străinătate, precum și în regiunea noastră. Acesta este motivul pentru care mulți programatori au o dilemă privind continuarea carierei - indiferent dacă acceptă un job part-time ca freelancer sau să lucreze în cadrul unei companii. Dacă decideți să lucrați într-o companie, aveți în față o alegere mare.

Ca programator Java puteți lucra într-o companie IT, o companie mare care are propriul său sector IT și există companii de investiții, companii de telecomunicații, bănci etc. Ceea ce nu ar trebui să fie o problemă este găsirea unui loc de muncă. Cu toate acestea, pentru a atinge acest nivel, trebuie să asimilați cunoștințe în acest domeniu.

Unde se învață programarea Java pentru începători 

Dacă doriți să deveniți un profesionist IT, aveți o decizie despre cum să studiați. În timp ce cursul Java Programming este o alegere bună pentru cei cu anumite cunoștințe, pentru începători, programul Java Development este cea mai bună alegere. Acesta este un program de programare Java de un an în care parcurgeți cele mai importante domenii necesare pentru viitoarea carieră.

Astfel puteți obține certificate foarte apreciate oferite de către compania Oracle. Cu aceste cunoștințe, veți fi gata pentru primul dvs. loc de muncă, unde veți putea aplica ceea ce ați învățat. Profitați de ocazie pentru a deveni un programator Java de succes și certificat!

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Înscrierea pentru generaţia 2024/25. se face aici.

imagine de înscrierePentru a afla totul despre înscriere, click aici.