Limbaje de programare pe care este bine să le învățați

Vreți să deveniți programator? Vă întrebați ce limbaj de programare trebuie să învățați și ce tipuri de programare există?  

Limbaje de programare

Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări din partea oamenilor care intră în lumea programării. Întrebarea este importantă deoarece o tehnologie bine aleasă aduce o posibilitate mai mare la alegerea jobului, un salariu mai bun, prin urmare și un viitor mai sigur.  

Aici nu ne vom ocupa mult de detalii despre câte tipuri de programare există, ci vom încerca să vă prezentăm concret și simplu programarea pentru începători, adică care limbaje de programare ar trebui să fie luate în considerare pentru studiu. 

Criteriul nostru pentru recomandarea celor mai bune limbaje de programare pentru învățare este simplu. Vă recomandăm acele limbaje care se folosesc cel mai mult, care asigură cele mai bune salarii (vezi ce salarii au programatorii din România și ce salarii au în străinătate), dar care se pot asimila simultan și ușor. 

Poate că unul dintre limbajele de programare menționate nu se află pe lista celor mai bine plătite limbaje de programare, dar luând în considerare mai mulți parametri, totuși și-au câștigat locul în top pe lista noastră.

1. PHP

PHP este un limbaj de programare puternic şi simplu pentru elaborarea programelor pe Internet. Este cel mai popular limbaj de programare pentru site-urile Web. Astăzi, peste 20 de miloane de site-uri funcţionează pe servere cu PHP instalat.

Programatorii din toată lumea apreciază flexibilitatea lui, viteza şi uşurinţa de utilizare. În plus, instrumentele de lucru în PHP sunt gratuite. Puteţi să le preluaţi de pe Internet şi să începeţi programarea în zece minute.

PHP este util pentru elaborarea multor funcţionalităţi pentru Internet, de la aplicaţii mici şi simple până la magazine virtuale, portaluri şi sisteme de administrare a conținutului.

Înainte, Internetul era dominat de paginile HTML simple, cu interactivitate limitată. Astăzi, Internetul a devenit mult mai complex. Companiile au mai multe aşteptări de la prezentările lor online, iar acest lucru necesită aplicaţii mai dinamice şi mai interactive.

Limbajul PHP este ideal pentru scrierea acestui tip de programe şi chiar în acest scop a şi fost dezvoltat.

Posibilităţile vaste pe care le oferă, sintaxa uşor de înţeles şi compatibilitatea cu diferite sisteme de operare şi servere Web, l-au transformat într-un limbaj ideal pentru dezvoltarea rapidă a aplicaţiilor Web şi pentru crearea sistemelor de Internet complexe.

În domeniul PHP există mereu locuri de muncă. Limbajul de programare PHP se învaţă relativ repede, aşa că puteţi ajunge la nivelul dorit de profesionalism şi de lucru în cel mai scurt timp.

Există încă un avantaj important privind asimilarea limbajului PHP: în atenția celor fără nicio experienţă - deschiderea platformei Web şi accesarea lucrărilor permit începătorilor să lucreze la dezvoltarea unui număr mare de site-uri şi astfel să câştige rapid referinţe şi experienţa care se caută la angajarea programatorilor de calitate.

2. C#

C# este cel mai popular limbaj de programare pentru scrierea celui mai larg spectru de programe, drivere, soft-uri de sistem, jocuri, aplicaţii utilizate în cadrul bazelor de date etc. 

Programele scrise în C# sunt formate din mai multe părţi de bază (componente) care se pot combina în diferite forme, precum cuburile lego.

Acest limbaj oferă posibilitatea dezvoltării sistemelor de programe mari, așa că programatorul poate face faţă fără greutăţi programelor cu cantităţi enorme de coduri.

Mediul de programare C# este puternic, flexibil şi lejer. Milioanele de profesionişti din toată lumea utilizează acest limbaj de programare. Este un instrument extraordinar prin care o idee se poate pune uşor în practică. Cunoaşterea acestui limbaj de programare vă va asigura condiţii excelente de lucru.

Pe lângă aceasta, chiar dacă este foarte robust, este și destul de simplu, cu numai 80 de cuvinte rezervate (memoraţi doar 80 de cuvinte şi aţi învăţat un limbaj nou în întregime).

După ce învăţaţi să utilizaţi C# şi să lucraţi în trei medii de dezvoltare cheie: ASP.NET, .NET Windows Forms şi ADO.NET, veţi putea elabora o gamă largă de programe pentru Windows şi Web.

Parcurgerea acestui program vă oferă posibilităţi profesionale foarte bune. Profesioniştii în C# își pot găsi foarte uşor de lucru.

3. Java

Java este un limbaj de programare dezvoltat de compania Sun Microsystems în anul 1991, ca parte a proiectului de dezvoltare a softurilor pentru televizoare, aparate video şi alte aparate electronice asemănătoare.

Din această cauză, Java a trebuit să fie simplu, rapid, eficient, fiabil şi uşor transportabil de pe un dispozitiv pe altul.

Aceste caracteristici l-au făcut ideal şi popular pentru crearea programelor, serviciilor, jocurilor pe telefoanele mobile şi pentru crearea funcţionalităţilor serviciilor Web.

Java este foarte popular, chiar dacă este un limbaj nou. Unul dintre motivele principale pentru această popularitate este faptul că programele Java pot rula pe aproape orice tip de calculator.

Din acest motiv, Java este orientat pe obiect la fel ca C#. Pentru un programator, acest lucru înseamnă că poate să facă sau să schimbe programe mari fară prea multe complicaţii. Limbajul în sine este simplu, în comparaţie cu majoritatea limbajelor de programare, motiv pentru care se învaţă relativ uşor. Cu toate acestea, limbajul este robust şi puternic.

Locurile de muncă pentru programatorii Java nu sunt la fel de accesibile ca cele pentru programatorii PHP şi C#, dar există oferte şi sunt plătite excelent.

Care dintre aceste programe vă atrage cel mai mult? Cunoaşterea unuia dintre aceste limbaje de programare este considerată o abilitate cheie pentru un programator. 

4. Python

Python este un limbaj de programare cu scop general. El se folosește în special pentru automatizarea cu motoarele de căutare, interfața grafică cu utilizatorul, dar și pentru lucru cu numeroase aplicații. Deși este creat relativ târziu comparativ cu alții (în 1991), Tython a devenit unul dintre cele mai populare limbaje de programare. 

Datorită simplității utilizării și a numeroaselor posibilități în lucru, acest limbaj de programare prezintă o alegere excelentă pentru fiecare programator. Datorită caracteristicilor sale, se poate lucra la fel la proiecte mici, dar și taskuri foarte complexe. Python este flexibil în primul rând datorită faptului că este construit în așa fel încât să se poate îmbunătăți în mod constant. 

Acest lucru înseamnă că acest limbaj are capacitatea de a se perfecționa, adăugând diferite extensii care ușurează munca și oferă funcționalități noi. Datorită combinației excepționale de simplitate și complexitate la nevoie, Python este foarte popular la programatorul începător. Pe lângă simplitate, este important și faptul că acest limbaj se poate instala pe fiecare sistem de operare popular. Aici trebuie adăugat și faptul că acest limbaj de programare este gratuit. 

Datorită beneficiilor aduse în muncă, Python se folosește în multe industrii. Aceasta a rezultat cu o mare cerere de experți care cunosc acest limbaj, ceea ce se poate vedea și după numărul mare de anunțuri pentru joburi unde se caută programatori. Ținând cont că oferta de joburi IT este în continuare mult mai mare decât numărul de experți, programul de școlarizare Python este foarte căutat, în special în rândul începătorilor. 

5. Frontend JavaScript

JavaScript este un limbaj de programare care este foarte important pentru definirea conținutului web. Acesta permite, printre altele, și crearea paginilor interactive. Deși, cu CSS și HTML, prezintă baza multor site-uri, JavaScript se poate aplica pe plan larg. Acesta se poate folosi pentru crearea aplicațiilor web, dar și a jocurilor video. Tocmai datorită acestei diversități, acest limbaj este atât de popular. 

Un avantaj suplimentar al acestui limbaj este posibilitatea de aplicare în dezvoltarea front-end și back-end. Este vorba de diferite domenii de lucru care se deosebesc foarte mult, deși se folosește același limbaj de programare. Mai mult, mulți programatori aleg doar una dintre aceste două ramuri. Dacă vă interesează lucrul în partea vizuală a programului sau a site-ului, cu siguranță Front-End este alegerea potrivită. 

Ca programator front-end vă veți întâlni cu activități precum programare și îmbunătățirea funcționalității aplicațiilor web și a site-ului. Principalul scop al acestui job este îmbogățirea la maxim a experienței de utilizator. Acest lucru înseamnă că vizitatorii, când accesează site-ul, pot găsi informații foarte ușor. 

Această sarcină este și mai complexă când se ia în considerare că site-urile, dar și aplicațiile, se folosesc pe platforme diferite. Aceasta înseamnă că în calitate de programator front-end trebuie să rezolvați toate problemele privind prezentarea pe ecrane mai mici, motoare de căutare diferite și sisteme de operare. Programul Front-End JavaScript Development se ocupă de soluționarea acestor provocări, dar și cu multe altele, motiv pentru care este foarte popular.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te