Joburi pentru programatorii începători: La ce joburi puteți concura la început de carieră?

Industria IT oferă avantaje mari în comparație cu alte domenii de activitate. În primul rând, în sectorul tehnologiei informației, chiar și joburile inferioare sunt bine plătite. Deci joburile pentru programatorii începători aduc câștiguri consistente.

Joburi pentru programatorii începători

Al doilea mare avantaj este disponibilitatea joburilor. Ca programator, în orice moment puteți să găsiți sute de anunțuri active. Multe sunt pentru poziții de începător (entry-level), potrivite programatorilor proaspăt absolvenți. 

Însă, mulți IT-iști tineri se descurajează când citesc în anunțurile pentru joburile entry-level că angajatorii cer experiență de 3-5 ani. Adevărul este că un profesionist cu 5 ani de experiență nu este un începător, iar angajatorii știu foarte bine asta. De fapt, calificările se referă la candidatul ideal și nu ar trebui să-i descurajeze pe tineri. 

Ca începător în programare, puteți să obțineți multe joburi chiar dacă calificările voastre nu corespund cu cele cerute în anunț. Atâta timp cât puteți să dovediți că aveți abilitățile necesare pentru a efectua cu succes jobul, aveți o șansă. Nu lăsați cerințele din anunțuri să vă descurajeze. 

Cele mai bune joburi pentru programatorii începători 

Dacă vreți să fiți programator, dar nu aveți experiență, în continuarea textului veți afla pentru ce joburi puteți concura în IT fără teamă de refuz. 

Junior Web Developer

Programatorii web creează codul cu care site-urile și aplicațiile web funcționează. Ei lucrează cu limbaje de programare ca JavaScript, HTML, CSS, PHP, Ruby on Rails sau Python. Munca lor constă în întreținerea și scalarea paginilor web care cu timpul se dezvoltă și devin mai complexe. 

Dacă sunteți nou în lumea programării și nu aveți experiență, dar ați vrea să vă angajați ca programator web, când citiți anunțuri, căutați cuvinte cheie ca „junior web developer” sau „jr web engineer”. 

Ce calități trebuie să aibă un candidat la jobul de junior web developer? Abilitățile preferate pentru acest job se referă la înțelegerea și implementarea soluțiilor de programare în mod corect. Indiferent de limbajul în care programați, aceste abilități sunt esențiale. 

În ceea ce privește piața joburilor de programare, analizele sectorului IT național sugerează că marea majoritate a proiectelor realizate în industria IT din țară sunt exact din domeniul programării web. De aceea, pentru un începător cu calificările potrivite, găsirea unui job în acest sector nu ar trebui să dureze mult. 

Cel mai bun mod de a vă asigura poziția de web developer este prin absolvirea unui program educațional specializat pentru acest tip de programare. La noi, vă puteți pregăti pentru diferite tipuri de dezvoltare software orientate pe internet la departamentul de programare LINK Academy. 

În funcție de mediul în care vreți să vă construiți o carieră, puteți să alegeți mai multe programe. De exemplu, programele Frontend JavaScript, PHP Web Development și Microsoft Web Development. 

Conform cercetărilor, junior developerii din România câștigă în medie 700 euro lunar. 

Pe de altă parte, deși bine plătit, jobul de junior developer nu este ușor, deoarece presupune multe termene limită scurte. Ca să vă adaptați bine la acest job și să vă bucurați de el, este important să fiți o persoană care apreciază un mediu dinamic. Dacă aveți un stil de lucru mai lent, jobul de junior development nu e foarte potrivit pentru voi. 

Junior Web Developer

Data Analyst

Analiștii de date colectează informații pe care le analizează ca să înțeleagă o anumită problemă. Datele cu care operează se colectează în diferite moduri. Printre altele, cercetări, interogări și metrică. Ce presupune jobul de analist? După colectarea datelor, ei le organizează și le interpretează. Apoi prezintă descoperirile într-o formă receptivă. Exemple ale muncii acestor analiști pe care le întâlnim zilnic sunt prezentarea datelor sub formă de tabele și de infografice. 

Munca analiștilor este să identifice potențialul pentru îmbunătățire pe baza unor fapte concrete și să identifice trendurile prin analiza lor. 

Deși este un job pentru începătorii în programare, cunoștințele de limbaje de programare ca JavaScript sau XML și abilitățile de analizare a datelor (data mining) sunt necesare. De asemenea, abilitățile de proiectare sunt un avantaj, deoarece prezentarea rezultatelor cercetării în formă inteligibilă și plăcută este crucială pentru jobul de analist. 

La noi vă puteți pregăti pentru acest job în mai puțin de 12 luni în cadrul programului educațional Web Project Manager & Data Analyst. Pe lângă experiență în analiza datelor, managementul proiectelor și coordonarea echipelor, după finalizarea acestui curs, veți obține și câteva certificate din domeniul marketingului digital, ceea ce va extinde spectrul joburilor existente precum următorul. 

Digital Analyst

Acești analiști colectează, analizează și interpretează datele din domeniul marketingului digital. Munca lor este să creeze și să identifice indicatorii performanței și să evalueze cât de eficiente sunt diferitele abordări. În descrierea fișei postului lor, adesea găsim și așa-numita testare A/B, precum și analiza feedback-urilor de la clienți. 

Analiștii digitali buni au competențe multidisciplinare. Combinația de competențe de afaceri, cunoștințe de marketing, abilități analitice și de programare garantează succesul în muncă. 

Cunoașterea aplicațiilor pentru metrică precum Google Analytics și a instrumentelor pentru testarea menționată A/B este obligatorie, iar bazele HTML și CCS sunt un avantaj, așadar cu o pregătire adecvată în marketingul digital, acest job poate fi efectuat cu succes de către tineri programatori.

Programatorii web

Java Developer

Limbajul de programare Java are un domeniu vast de utilizare. Este vorba de prima alegere pentru proiectarea fiecărui software de afaceri orientat pe server și unul din limbajele de bază pentru dezvoltarea aplicațiilor Android. Datorită universalității sale, începătorii în Java pot să lucreze în câteva subsectoare din industria IT. 

Având în vedere că Java este cel mai răspândit limbaj de programare cu un domeniu larg de aplicare, nici nu e de mirare că programatorii Java își găsesc cel mai repede un job. După finalizarea cursului, ei pot să câștige în jur de 700 de euro pe poziții inferioare în structura corporativă din IT. 

Programul educațional Java Development de la LINK Academy pregătește cursanții pentru trei tipuri de programe Java, iar pregătirea se finalizează cu obținerea certificatului Oracle. 

Web editor

Este unul din acele joburi unde abilitățile de IT nu sunt foarte importante. Având în vedere că multe companii publică zilnic o mulțime de conținuturi, cererea de administratori de pagini web este mare. Un editor web este responsabil cu actualizarea, formatarea și optimizarea conținutului pentru vizitatori, așadar de cele mai multe ori este nevoie de cunoașterea platformei WordPress. De asemenea, cei talentați la scris pot să devină parte din echipele creative și să participe la crearea de conținut. 

Sunt binevenite și cunoștințele de programare, dar cunoașterea sistemelor de gestionare a conținutului (CMS) este esențială. Deși există alternative, platforma obligatorie care trebuie cunoscută este WordPress. Ținând cont că cursa pentru poziționarea mai bună a paginii web în Google Search este constantă, cunoașterea optimizării SEO este un atu suplimentar pentru obținerea jobului de web editor.

Programatorii care știu CMS pot să lucreze și pe poziția de CMS manager, care este similară cu cea de web editor. Deci, când verificați baza de date, introduceți și fraza „CMS manager” în căutare.

Python Developer

Unul dintre cele mai căutate joburi de pe piața IT este în prezent jobul de programator în limbajul de programare Python. Aplicarea largă a acestui limbaj se desfășoară de la domenii ca cercetarea științifică, învățarea automată, la editarea seturilor complexe de date cunoscute ca Big Data. Cât este de puternic acest limbaj, devine și mai clar când știm că platforme ca Netflix, Instagram și Amazon sunt bazate pe Python. Pe lângă asta, acest limbaj de programare este folosit și de către giganți ca bursa din New York și NASA. 

Este interesant că anumite anunțuri pentru poziții de programator Python junior cer candidaților calificări modeste. Experiența de lucru la doar câteva proiecte Python, indiferent dacă sunt comerciale, personale sau academice, este suficientă. Ca să concurați ca începător pentru acest job, nu aveți nevoie de experiență într-o companie. De exemplu, doar ca hobby puteți să dezvoltați câteva proiecte în Python în timpul liber și apoi să le prezentați în portofoliul personal. Astfel, joburile pentru programatori începători vă vor fi mult mai accesibile deoarece veți demonstra potențialilor angajatori cunoștințele pe care le aveți. 

Python este cunoscut ca un limbaj care se învață repede. De curând, îl puteți învăța în cadrul programului educațional specializat de un an de zile, Python Development, din oferta LINK Academy. De asemenea, acest program se poate frecventa și la distanță. 

Care e cel mai scurt drum la poziția de junior?

Indiferent de limbajul de programare ales, nu vă lăsați descurajați de cerințele pretențioase din anunțuri. Pasiunea față de programare, abilitățile dobândite în cadrul programului educațional specializat și dispoziția pentru studiu sunt principale voastre atuuri. 

Cu perseverență, preocupare constantă pentru a dobândi noi abilități și muncă continuă la îmbunătățirea CV-ului, poziția de programator junior poate fi a voastră foarte repede după încheierea școlarizării. Mai mult, este posibil ca încă din timpul ei să vă asigurați un loc în industrie.

Cel mai sigur mod prin care vă asigurați la timp poziția de junior este ca încă din timpul școlarizării să începeți să faceți practică de specialitate. De obicei, asta ține de alegerea inteligentă a școlii de programare. Unele școli prevăd practica de specialitate în planul și programa lor, acesta fiind un prim pas foarte bun spre jobul de programator începător. Școlile care colaborează cu centrele de dezvoltare și firmele de IT vă vor ajuta să luați contact cu companiile care vă corespund. 

Cu alte cuvinte, în funcție de talentul vostru și de dorința de a progresa, școala care colaborează cu industria și are acces direct la hub-uri vă poate asigura poziția de junior și înainte de încheierea programului educațional.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te