Cum obții un job de programator junior?

Indiferent dacă sunteți la începutul carierei profesionale sau doriți să vă schimbați cariera și să vă încercați norocul în IT, un lucru este sigur: veți începe de la poziția de programator junior. Acesta este primul pas către o carieră de succes. Și cum se întâmplă de obicei, primul pas este și cel mai greu. Însă, odată gheața spartă, totul devine mai ușor.


meseria de programator junior

Deci, cum obțineți cât mai repede primul vostru job de junior developer?

Alegeți școlarizarea IT potrivită

În primul rând, aveți nevoie de cunoștințe și abilități corespunzătoare care să vă permită să faceți jobul dorit.

În ceea ce privește cunoștințele de programare, acestea pot fi dobândite în diferite moduri, dar urmarea unor cursuri corespunzătoare este cel mai bun și mai rapid mod. Mulți programatori de succes apreciază foarte mult această formă de învățare, chiar și ei și-au dobândit cunoștințele astfel.

Desigur, domeniul IT este foarte larg și în cadrul său vă puteți specializa în diferite limbaje și poziții. De aceea, înainte de a începe școlarizarea trebuie să alegeți programul pe care vreți să-l urmați.

Cel mai bun mod de a face aceasta este să vă întrebați: De ce vreau să învăț programare? Îmi doresc această schimbare în carieră? Vreau să-mi perfecționez abilitățile ca să progresez în compania curentă sau să creez aplicații pe care le vor folosi oamenii din întreaga lume?

Răspunsurile la aceste întrebări vă vor ajuta să vă orientați în cariera viitoare. Simplu, datorită lor, veți înțelege mai bine ce anume ați vrea să faceți în domeniul IT: vreți să fiți programator frontend, backend, full stack sau poate mobile developer etc. Un alt mod de a alege un program și de a vă orienta în carieră este să vă întrebați ce așteptări aveți de la jobul de programator: vă atrag mai mult tehnologiile care se învață mai ușor, vă doriți un câștig mare sau vă plac provocările și problemele complexe.

SFAT: Uneori începătorilor le este greu să decidă ce limbaj de programare să învețe mai întâi. Prea multe informații pot dezorienta. De aceea, poate că cel mai bine este să ascultați sfaturile profesioniștilor și programatorilor cu experiență, care recomandă începătorilor să învețe mai întâi PythonC# sau Java Script. Aceste tehnologii vă oferă cele mai multe oportunități și flexibilitate în carieră, și sunt și foarte bine plătite.

De aceea, orice limbaj ați alege, nu veți da greș.

Cum ați prefera să urmați cursurile, tradițional sau online?

Odată programul ales, trebuie să vă gândiți și cum să-l urmați. Unii oameni pot să vină cu regularitate la cursuri și cel mai bine asimilează cunoștințele în mediul structurat al unei clase. Alții poate nu pot să respecte un orar fix, de aceea preferă să învețe online, în ritmul lor și în intervalul orar care le corespunde.

Deci, în funcție de obligațiile și preferințele voastre, puteți alege școlarizarea tradițională sau școlarizarea online.

Trebuie să știți doar asta: și școlarizarea tradițională și cea online au avantaje și vă conduc către același scop – dobândirea cunoștințelor și abilităților necesare pentru a deveni programator.

Deci, niciuna dintre cele două forme de școlarizare nu este mai bună decât alta, totul se reduce la obligațiile și preferințele voastre. Adaptați modalitatea de frecventare a cursurilor la nevoile voastre și nu veți da greș.

Cum obțineți un job după școlarizare?

Obținerea primului job poate fi o provocare. Abia ați terminat școala, sunt entuziasmați, fresh, aveți dorință, voință, dar vă lipsesc experiența, relațiile...

Vă confruntați cu ceva care se numește paradoxul primului job?

Adică: majoritatea angajatorilor caută pe cineva cu experiență, dar cum să câștigi experiență dacă nu ți se oferă șansa să lucrezi?

Aceasta este o problemă, dar nu un motiv de îngrijorare.

De fapt, în IT situația stă mai bine decât în celelalte domenii. Datorită expansiunii tehnologice și a dezvoltării comunității de programatori, acum puteți dobândi experiență (internațională) în programare, chiar dacă nu aveți un job formal.

Cum puteți câștiga experiență până obțineți primul job?

Dacă întrebați programatorii mai în vârstă ce sfat le-ar da colegilor care sunt la început de drum, răspunsul lor este:

„Scrieți coduri.”

junior programator

Deci, nu așteptați primul job ca să scrieți un cod. Scrieți mereu coduri, indiferent dacă lucrați pentru un client, o companie sau doar exersați. Poate e mai greu când nu aveți un job permanent, dar e una dintre modalitățile de a rămâne pregătiți, alături de:

Lucrați ca freelancer. Creați-vă un profil pe o platformă de freelanceri și oferiți-vă serviciile clienților din întreaga lume. Nu cereți prea mult la început, scopul este să adunați cât mai multă experiență. Asta o să vă ajute să progresați și să câștigați bani până vă găsiți un job permanent sau până deveniți un freelancer care lucrează pentru onorarii mai mari.

Participați la proiecte open-source. Una dintre cele mai bune modalități de a exersa codarea este să participați la proiecte open-source. Acestea vă oferă șansa să lucrați într-o echipă de programatori cu experiență, la proiecte care vă interesează. Astfel, nu veți dobândi doar abilități, ci veți stabili și relații importante care vă pot aduce primul job. De asemenea, veți vedea cum se muncește într-o echipă mai mare și veți fi pregătiți pentru primul job într-o companie.

Căutați practică (ne)plătită. Practica este un mod excelent de a experimenta munca într-o companie, de a învăța să funcționați într-o echipă și de a lucra la proiecte reale. Dacă vă prezentați bine, practica se poate transforma într-o ofertă de job. Este mai puțin important dacă este plătită. Practica vă va oferi în primul rând abilitățile necesare în programare, dar și experiența și capacitatea de a lucra într-o companie, ceea ce viitorii angajatori vor aprecia cu siguranță.

Ce trebuie să știți când aplicați la un job?

Programatorii începători simt o lipsă de încredere în sine care se datorează faptului că nu au multe cunoștințe și nici experiență ca ceilalți colegi mai în vârstă, că educația lor nu este atât de vastă și că nu au ce să ofere companiei în care concurează.

În cazul dezvoltatorilor juniori, majoritatea acestor griji sunt nejustificate. De fapt, pe ei nu îi angajează nimeni pentru cunoștințe sau experiență, ci pentru pasiunea și dedicarea lor. Ei reprezintă un material bun care, cu timpul, va fi modelat într-un programator de calitate.

Dacă sunteți pregătiți să munciți din greu și să vă perfecționați mereu, veți deveni foarte importanți în viitoarea companie și fiecare angajator va recunoaște asta. Programatorilor mai în vârstă le place să-și ajute colegii mai tineri să-și realizeze potențialului deplin deoarece astfel crește calitatea echipei.

Rețineți, nimeni nu așteaptă de la un junior developer cunoștințe vaste. Dar așteaptă dedicare, rezistență, dorință de muncă și perfecționare.

Cum vă prezentați cunoștințele și abilitățile viitorului angajator?

Când sunteți începător, nimeni nu se așteaptă de la voi să aveți experiență sau să fi lucrat la proiecte mari. Însă, există câteva lucruri care vă pot ajuta să stârniți interesul unui potențial angajator și să ieși în evidență față de ceilalți candidați.

Creați-vă propriul site. E un avantaj să aveți propriul site unde să vă prezentați pe sine și abilitățile voastre. Nu trebuie să fie nimic complicat – și cel mai simplu site va arăta că aveți inițiativă și că sunteți în stare să creați ceva singuri.

Creați-vă un profil pe LinkedIn. LinkedIn este cea mai mare bază pentru conectarea candidaților și a angajatorilor și de aceea este foarte important să fiți prezenți pe această rețea. Completați-vă profilul corespunzător cu toate cunoștințele și abilitățile relevante, precum și cu toate experiențele posibile legate de muncă.

Creați un CV de calitate. CV-ul se poate schimba în funcție de jobul pentru care concurați. Așadar, o dată vă puteți sublinia anumite cunoștințe, abilități și experiențe, altă dată altele. Important este ca CV-ul să nu depășească o pagină, să fie lizibil, să conțină cele mai importante informații despre educația, cunoștințele, abilitățile și punctele voastre forte. Acesta trebuie să fie în limba română și în limba engleză, iar când este vorba de experiență, menționați orice practică, de la proiecte open-sorce la joburi freelance. Lângă fiecare proiect puneți între paranteze și tehnologia folosită.

Pregătiți-vă pentru interviu. Odată chemați la interviu, trebuie să vă duceți acolo pregătiți. Aflați cât mai multe lucruri despre companie, despre valorile și obiectivele ei și gândiți-vă dacă că încadrați acolo. De asemenea, aflați ce limbaje de programare folosește compania pentru a-și oferi serviciile, aruncați o privire pe codul site-ului și eventual propuneți niște sugestii relevante.

Cu ce obstacole se confruntă programatorii începători și cum le pot depăși?

Primul job este o experiență minunată. Ați primit șansa de a vă începe (noua) carieră în mod oficial. Ca începător, este foarte probabil că la job vă veți confrunta cu toate provocările unui junior developer. Iată câteva dintre ele, alături de cele mai bune modalități de a le depăși.

  • Nu cereți ajutorul colegilor. Uneori, junior developers pierd prea mult timp încercând să găsească singuri soluția la o problemă. Fie că nu vor să-i deranjeze pe colegii mai în vârstă, fie se tem să nu pară nerecunoscători, fie pur și simplu s-au învățat să rezolve totul singuri, indiferent de cât timp ar avea nevoie pentru asta, pur și simplu evită să ceară ajutorul. Nu faceți și voi greșeala asta: nimeni nu se așteaptă să știți tot. Întrebați deoarece așa veți învăța ceva și veți reuși să finalizați munca în termenul prevăzut.
  • Imposter syndrome (sindromul impostorului). Când începem ceva nou fără suficiente cunoștințe și experiență, uneori ne simțim ca niște intruși. În special în cazul programatorilor începători. Confruntați cu cantitatea de cunoștințe a senior developerilor, cu volumul de muncă și cu termenele, juniorii încep uneori să se întrebe dacă au ce le trebuie pentru a avea succes. Acesta este un sentiment perfect normal. Ceea ce ar trebui să știți și să nu uitați niciodată este: de vreme ce ați reușit să deveniți junior, aveți în voi ceea ce este necesar ca să deveniți senior într-o zi. De aceea, nu permiteți îndoielilor să vă cuprindă. Și colegii voștri mai în vârstă, pe care acum îi admirați, au fost cândva în locul vostru. Să nu uitați: cu timpul veți deveni din ce în ce mai buni. De aceea, rezistați!
  • Aveți așteptări prea mari. Mulți programatori începători pur și simplu cer prea mult de la ei înșiși. Când nu reușesc să-și satisfacă propriile dorințe nerealiste, încep să se îndoiască de propria persoană. Însă, programarea este un domeniu foarte vast și, indiferent de dimensiunea experienței voastre, întotdeauna va fi nevoie de dezvoltare și perfecționare, întotdeauna va fi loc pentru progres. Deci, în loc să vă faceți griji, fiți pregătiți să lucrați, să învățați și să înțelegeți că a fi programator este o călătorie, nu un obiectiv și niciodată nu veți fi perfecți. Dar tocmai de aceea acest job este interesant și dinamic, deoarece vă obligă întotdeauna să fiți mai buni, să aflați lucruri noi și să rămâneți fresh și entuziasmați pe toată durata carierei.
  • Luați critica mult prea personal. Când un coleg mai în vârstă vă corectează codul, vă propune o sugestie sau un sfat, nu o luați personal. Luați-o ca pe o șansă de a învăța și încercați să înțelegeți ce vă spune. Este important să vă lăsați egoul deoparte și să fiți modești și pregătiți pentru a învăța lucruri noi. Doar așa puteți progresa cu adevărat.
  • Nu cercetați suficient singuri. Este întotdeauna bine să cereți ajutorul unui coleg și să puneți întrebări care vă pot ajuta să deveniți mai bun în munca prestată. Însă, înainte de a începe să lucrați la ceva, cercetați, adică făceți-vă temele. Abia după ce asimilați informațiile disponibile, veți putea pune întrebări bine gândite care vă vor ajuta cu adevărat. Deci, nu cereți colegilor răspunsuri la care puteți ajunge și singuri cu puțină cercetare.
  • Vă comparați cu alții. Nu vă comparați cu alți developeri, în special cu cei mai experimentați și mai în vârstă decât dvs. Nu veți reuși decât să vă simțiți prost și vă veți pierde încrederea în sine. Rețineți: și cei mai buni programatori au fost cândva începători exact ca dvs. Ei știu prin ce treceți și vă vor ajuta. Ca să ajungeți ca ei, trebuie să treacă un timp pe care trebuie să-l umpleți cu muncă și studiu. Să vă spunem un secret: marii experți sunt doar începătorii care nu au renunțat.

La ce salariu vă puteți aștepta ca junior developer?

programatorÎn funcție de limbajul de programare, salariul unui junior developer este în jur de 700 EUR. Însă, în practică asta nu înseamnă că imediat după finalizarea școlarizării vă veți găsi un job cu acest salariu. La început va trebui poate să lucrați pentru o sumă mai mică. Însă, aceasta este perioada în care în prim-plan nu trebuie să fie exclusiv salariul, ci câștigarea experienței și învățarea. Timpul petrecut lucrând pentru o cifră mai mică vă va aduce o mulțime de experiență și abilități, datorită cărora veți accesa foarte repede un salariu mai mare. Dacă sunteți conștiincioși și harnici, câștigul vostru se va mări treptat.

Acest sfat vă va economisi ani: dacă sunteți dezamăgiți că salariul de început este mai mic decât cel dorit și renunțați, fără îndoială timpul va zbura, iar salariul vostru nu va crește. Nu vă permiteți ca peste câțiva ani să vă pară rău și să spuneți: „Ce salariu aș fi avut dacă nu renunțam”.

Deci, primul obiectiv este să vă gândiți unde vreți să ajungeți în carieră, nu de unde ați pornit. Înainte de a ajunge să tastați „hello world”, veți vedea că sunteți pe un drum sigur către realizarea propriilor obiective.

Fiți conștiincioși și vă veți asigura locul de junior developer

Căutarea jobului perfect poate fi stresantă și uneori poate dura mai mult decât am vrea. Dar acesta este drumul pe care trebuie să-l parcurgem. Este important să aveți răbdare și efortul vă va fi răsplătit.

Urmăriți anunțurile de pe Infostud și de pe celelalte site-uri care publică joburi, creați-vă un profil pe platformele freelance, vizitați diferite grupuri și comunități pe rețelele sociale unde uneori angajatorii caută candidați, accesați meetup-uri, seminare, păstrați contactul cu colegii din profesia voastră și codați, codați, codați...

Trebuie să știți că școlarizarea este doar începutul. Este o condiție necesară pentru a dobândi cunoștințe și abilități care vă oferă posibilitatea să vă încercați norocul în IT. Dar numai școlarizarea nu e o garanție că veți reuși în această lume. La final, totul depinde de voi. Pe lângă școlarizare, trebuie să vă căutați activ un job, ocazii să codați, să vă perfecționați în permanență și să păstrați contactul cu alți programatori, deoarece de la colegii mai în vârstă și mai experimentați nu doar că puteți învăța multe, dar chiar puteți obține un job.

Rețineți, nu sunteți singuri: școlarizarea la LINK Academy vă oferă posibilitatea de a face practică plătită, recomandări pentru angajatori, suport din partea celor mai buni programatori din țara noastră și multe instrumente și servicii pentru planificarea cu succes a carierei.

Succes!

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te