Alătură-te clasei muncitoare IT și dobândește cunoștințe pentru cele mai bine plătite joburi!

Interviul de angajare

teste pentru angajare

Interviul este a doua fază a procesului de angajare. Dacă ați fost chemat la interviu, înseamnă că CV-ul dvs. a fost bine scris și a avut succesul scontat. Însă, la fel ca pregătirea CV-ului, și pregătirea pentru interviu necesită timp deoarece aceasta este ocazia unică de a vă prezenta în fața angajatorului cât mai detaliat și mai bine posibil.

Documentele pe care le-ați trimis au trezit interesul angajatorului și ați fost chemat la interviu. În felul acesta vi s-a oferit șansa de a face o impresie și mai bună.

Cum să vă pregătiți pentru interviu?

În primul rând, nu este suficient doar să vă prezentați. Trebuie să vă pregătiți pentru eventualele întrebări. Sau, așa cum a spus William Shakespeare, „Fii gata, asta este tot!”

Deci, veniți pregătiți. Asta înseamnă că deja v-ați gândit la întrebările care pot apărea în timpul interviului. Spre deosebire de o discuție informală, interviul pentru job are o structură clară și un flux care, în general, este stabilit de angajator sau de cel care desfășoară interviul. Deși nu puteți prevedea în totalitate cum se va desfășura discuția, puteți totuși presupune o bună parte din întrebările importante care se pun la interviul pentru un job. Deci, puteți să anticipați diferite variante de scenarii și să vă pregătiți pentru acestea.

Pregătirea vă permite să vă prezentați într-o lumină mai bună

Dacă vă pregătiți pentru interviu veți răspunde cu succes la toate întrebările adresate și în același timp, veți reduce stresul și nesiguranța care pot apărea înainte sau în timpul interviului. În special dacă este vorba de primul interviu.

Interviul poate fi o experiență stresantă. Vă aflați în centrul atenției, iar angajatorul încearcă să stabilească dacă sunteți candidatul potrivit pentru jobul respectiv. De răspunsurile voastre depinde rezultatul înscrierii voastre. Cercetările au demonstrat că unul din modurile verificate de reducere a stresului în astfel de situații este buna pregătire în acest sens. Aceasta garantează că veți fi în stare să răspundeți la întrebările angajatorului și, prin urmare, să lăsați o impresie mult mai bună.

În majoritatea cazurilor, dacă sunteți chemați la interviu înseamnă că ați trecut cu bine de prima etapă de selecție a candidaților, sau chiar și de a doua, și că interviul cu potențialul angajator poate juca un rol decisiv în obținerea jobului.

Pași spre o pregătire cu succes

Înainte de interviu, încercați să aflați mai multe despre firma la care ați aplicat. Gândiți-vă la întrebări posibile și găsiți răspunsuri la ele înainte de interviu. Imaginați-vă diferite situații și scenarii și cum ați reacționa în fiecare dintre ele.

Anumite răspunsuri la întrebările pe care le-ați pregătit în avans vă pot fi utile în timpul interviului. Avându-le deja pregătite, vă ajută să reacționați la momentul potrivit și să lăsați cea mai bună impresie.

Există un truc care vă ajută să fiți pregătiți cu răspunsuri la posibilele întrebări ale angajatorului. Cheia este următoarea:

Încercați să fiți flexibili. În loc să pierdeți timpul încercând să vă imaginați întrebări foarte concrete, gândiți-vă mai bine la posibile probleme și întrebări generale. Astfel, vă veți putea adapta mult mai ușor răspunsurile în timpul interviului și vă veți descurca mai bine la mai multe întrebări concrete.

  1. Informați-vă despre potențialul angajator

    Colectarea de informații relevante despre compania sau organizația în care doriți să vă angajați sunt parte componentă a procesului de pregătire a CV-ului și a scrisorilor de intenție și de motivație. Însă, dacă nu ați făcut acest lucru suficient de bine atunci când ați trimis documentația, ultimul moment când o mai puteți face așa cum trebuie este când primiți invitația la interviu.

    În mod logic, angajatorii presupun că deja știți suficiente lucruri despre ei de vreme ce v-ați înscris. De fapt, chiar se așteaptă la asta. Dar dacă nu ați reușit să aflați totul despre activitățile firmei, nu încercați să faceți asta în timpul interviului. Angajatorul va considera acest lucru o lipsă de profesionalism care nu vă recomandă pentru jobul respectiv.

  2. Arătați că vă pasă

    Potențialul vostru angajator presupune că știți de ce candidați pentru un acel job. Aceasta este una dintre cele mai importante întrebări, oricât de ușoară vi s-ar părea.

    Simplu spus: Trebuie să demonstrați că vă interesează atât jobul, cât și angajatorul care v-a chemat la interviu, respectiv firma, chiar dacă sunteți șomer sau doar vă căutați un al doilea loc de muncă.

    Nimeni nu va angaja pe cineva căruia îi este indiferent unde lucrează sau cu cine. Angajatorul se așteaptă să vă implicați 100%, iar asta nu va fi deloc ușor sau posibil pentru cineva căruia „îi este indiferent”. El știe foarte bine că sunteți în căutarea unui job din moment ce ați venit la interviu. Spuneți-i ceea ce nu știe, ceea ce vrea să audă și ceea ce este adecvat în situația respectivă.

    Deci, demonstrați-i că etica voastră de afaceri se potrivește cu viziunea și cu misiunea firmei sale. Că nu vreți doar un job și un salariu, că sunteți dispus să investiți efort și energie ca să atingeți niște obiective mai înalte.

    Trebuie să-i demonstrați că sunteți persoana potrivită pentru job și că angajându-vă, ambele părți vor avea de câștigat. Desigur, este permis să înfrumusețați faptele, dar nu să inventați. Acest lucru nu este onest și nici de folos pe termen lung. Nu vă pierdeți timpul personal și nici pe cel al angajatorului candidând pentru un job în care știți dinainte că nu aveți niciun viitor.

  3. Secretul stă în moderație

    Pe de altă parte, nu cădeți în cealaltă extremă. Nu exagerați cu laudele și afinitatea pentru firmă și jobul respectiv. Aceasta lasă impresia de neseriozitate și lipsă de profesionalism. Și trezește suspiciune. E foarte simplu: angajatorului i se pare normal să vreți să lucrați în firma sa și pe poziția respectivă, dar cu siguranță nu va crede că acesta este visul vostru din copilărie.

    Deci, fiți moderați. Și raționali.

    Emoțiile sunt bune, dar acționați rezonabil. Dacă, într-adevăr, aceasta este o firmă pentru care ați cultivat un mare respect, străduiți-vă să puneți în cuvinte concrete ce anume v-a trezit respectul. Care sunt rezultatele sau convingerile companiei pe care le considerați excelente și de ce. Fiți cât mai obiectivi. Evitați frazele goale și laudele generale.

    Dacă la interviu prezentați exemple concrete ale aprecierii voastre pentru această firmă, nu doar că veți oferi răspunsuri convingătoare, ci veți dovedi angajatorului și că sunteți bine familiarizați cu activitatea companiei sale.

La interviu, nu doar angajatorul pune întrebări

Le puteți pune și voi. Interviul este o ocazie să puneți și voi întrebări potențialului angajator. Acestea nu trebuie să fie întrebări la care ați putut găsi răspunsuri în timpul pregătirii pentru interviu, ci întrebări cât mai concrete și mai specifice. Astfel, angajatorul va avea impresia că sunteți bine informat și își va forma o părere despre modul vostru de a gândi și despre capacitatea voastră de a pune întrebări corecte.

Pregătiți una sau două întrebări semnificative ca să faceți o impresie bună la interviu.

Repetiția este mama învățăturii

Spune o veche zicală. În acest caz, nu există mod mai bun prin care să verificați dacă sunteți bine pregătiți pentru interviu.

Cum faceți aceasta?

Ca și în cazul pregătirii documentelor pentru aplicare, mai citiți o dată anunțul pentru jobul la care vă înscrieți. Gândiți-vă la potențialul angajator, respectiv la firmă în termeni cât mai concreți: cu ce se ocupă, cum sunt organizați, cum își desfășoară activitatea și în ce direcție merg. De asemenea, înainte de interviu analizați-vă încă o dată CV-ul și scrisoarea de intenție, gândiți-vă care ar putea fi principalele obligații și responsabilități, cunoștințe și competențe care se cer, care sunt condițiile de muncă și care sunt beneficiile. De asemenea, gândiți-vă și la propriile puncte slabe, obiectiv și autocritic, deoarece potențialul angajator va fi și interesat de acestea.

Dacă ați făcut toate acestea înainte de interviu, discuția ar trebui să decurgă bine și n-ar trebui să aveți probleme în a vă prezenta cât mai bine posibilului nou angajator.

Cum ne prezentăm la interviu

În primul rând, fiți punctuali: Aveți grijă să ajungeți la sediul companiei unde are loc interviul cu 10-15 minute mai devreme. Nu riscați să întârziați.

Arătați respect și profesionalism tuturor oamenilor pe care îi întâlniți în firmă, folosiți pronumele de politețe. Nu abordați niciun interlocutor pe nume. Această formă de manifestare nu este acceptată atâta timp cât interlocutorii nu vă propun să vă adresați altfel. Orice persoană pe care o întâlniți poate fi foarte importantă, iar dvs. vreți să vă prezentați așa cum se cuvine. Părerea lor despre dvs. poate fi importantă pentru director și poate conta la impresia generală, pe lângă discuție, deoarece acestea sunt persoanele cu care lucrează și în care are încredere.

Deși se subînțelege, menționăm totuși că guma de mestecat, mirosul de tutun și telefonul mobil lasă o impresie proastă. De asemenea, se presupune că la interviu veți merge îmbrăcați adecvat.

În timpul discuției, ascultați ce are de spus interlocutorul sau interlocutorii. Nu îi întrerupeți când vorbesc și așteptați să primiți cuvântul ca să întrebați ceva ce nu vă este clar.

Comunicarea non-verbală în timpul interviului

Fiți conștienți de comunicarea non-verbală. Nu este deloc plăcut când anxietatea, nervozitatea, entuziasmul, confuzia și nevoia de a vă prezenta cât mai bine se manifestă pe cale non-verbală în timpul discuției. Desigur, emoțiile, chiar și disconfortul, nu sunt surprinzătoare pentru nimeni. Toată lumea știe că interviul este o situație stresantă.

Comunicarea non-verbală include orice semn care se transmite fizic interlocutorului, respectiv limbajul trupului. Stați jos în mod corespunzător, fără să vă pocniți degetele și să vă schimbați prea des poziția mâinilor și a picioarelor. Expresia feței și privirea ar trebui să exprime faptul că ascultați, că înțelegeți sau nu. Desigur, este permis să zâmbiți. Fiți voi înșivă, dar cea mai bună versiune a voastră.

Cu toții avem dispoziții mai proaste sau mai bune. Persoanele apropiate ne înțeleg schimbările de stare și le acceptă, dar cei care abia ne-au cunoscut consideră prima impresie ca fiind decisivă pentru a continua comunicarea. De aceea, străduiți-vă să le prezentați partea cea mai bună a personalității voastre. Încercați să le treziți interesul de a vă cunoaște mai bine după interviu, ca să aveți șansa de a fi angajat.

Timiditatea și modestia excesivă pot fi importante uneori. Dar aceste trăsături nu vă vor introduce în lumea afacerilor. Angajatorii din zilele noastre sunt în căutare de „fiare”, de personalități entuziaste, ambițioase și puternice care vor duce firma în viitor cât mai repede. Trebuie să lăsați impresia unei persoane care are suficientă încredere în sine, este autocritică, responsabilă, organizată și de încredere. Dar nu agresivă, arogantă și egoistă. Încercarea de a echilibra toate acestea în timpul interviului pare imposibilă. Dar în practică faceți acest lucru zilnic.

Desfășurarea interviului

În timpul interviului, comentariile proaste despre foștii angajatori, foștii colegi și, în general, despre persoanele care nu sunt prezente la discuție, lasă o impresie negativă. Indiferent de cât de proastă este părerea pe care o aveți despre cineva, un interviu nu este nici momentul și nici locul potrivit ca să o exprimați. Dacă trebuie să explicați de ce v-ați părăsit fostul job sau ați întrerupt o anumită colaborare sau de ce nu v-ați găsit încă un alt job, încercați să formulați un răspuns din care potențialul angajator să nu simtă negativitate. Acesta este un pericol ascuns pentru el și nu îi va scăpa. Vorbindu-i de rău pe alții la interviu, de fapt, vă prezentați pe voi într-o lumină proastă.

În timpul discuției răspundeți la întrebările adresate în mod concret și clar. Nu evitați. Aveți nevoie de un job și sunteți decis să-l obțineți. Puneți întrebări dacă nu înțelegeți ceva care vi se pare important pentru job. De asemenea, încercați să vă susțineți răspunsurile cu dovezi, exemple de situații reale.

Asigurați-vă că la finalul interviului aveți toate informațiile necesare despre următorul pas al angajatorului. Vă sună el sau îl sunați voi, când să așteptați un răspuns, mai există alte etape de selecție etc.

La finalul discuției, mulțumiți-i pentru timpul acordat, strângeți-i mâna, stabiliți contact vizual și luați-vă la revedere.

Interviu prin Skype

Când vorbim despre interviuri pentru un job, uneori se pot desfăşura şi prin Skype.

Fie că aplicaţi pentru un job la distanţă într-o companie străină sau vă pregătiţi să plecaţi în străinătate, cu siguranţă vă aşteaptă un interviu prin Skype pentru un job. Care sunt specificităţile acestui interviu şi cum să convingeţi angajatorul că sunteţi persoana potrivită pentru el?

Ca să vă pregătiţi cât mai bine pentru interviul prin Skype, trebuie să respectaţi următoarele reguli:

  • testaţi imaginea şi sunetul înainte de discuţie
  • dacă discutaţi pe laptop, ţineţi cont de baterie 
  • anunţaţi familia că aveţi un interviu ca să nu intre în cameră în mijlocul discuţiei 
  • îmbrăcaţi-vă elegant
  • alegeţi un fundal luminos, într-o culoare 
  • pregătiţi întrebările pentru angajator 
  • exersaţi răspunsurile la întrebări 
  • ţineţi cont de comunicarea non-verbală

Aproape toate regulile valabile pentru un interviu clasic sunt valabile şi pentru interviul video de aceea nu fiţi prea relaxaţi deoarece discutaţi de acasă şi păstraţi nivelul necesar de seriozitate şi profesionalism.

Interviu prin telefon

Un alt mod de a intervieva candidaţii care trebuie menţionat este interviul prin telefon. Această formă de interviu se foloseşte mai rar, dar de obicei se foloseşte ca o selecţie preliminară sau o rundă de selecţie.

Interviul prin telefon este benefic persoanei care vă intervievează ca pe baza răspunsurilor voastre să verifice dacă toate elementele din CV sunt adevărate şi cât de serioşi sunteţi pentru job şi să facă un profil preliminar a personalităţii voastre pe baza răspunsurilor oferite. În timpul interviului trebuie să păstraţi doza necesară de seriozitate şi de profesionalism şi să nu abordaţi o formă informală de comunicare.

Indiferent de tipul de interviu care vă aşteaptă, este cert faptul că trebuie să vă pregătiţi cât mai bine ca să lăsaţi o impresie bună şi să arătaţi potenţialilor angajatori cât vă este de important jobul la care aţi aplicat.

Cursul CV

În continuarea acestui text vă mai oferim câteva articole pe aceeași temă, care, cu siguranță, vă vor ajuta la interviu.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te