Componentele CV-ului: aspectul și personalizarea unui CV
CV-ul este biografia voastră personală, documentul care vă prezintă potențialului angajator și care trebuie să conțină descrierea voastră personală.
Însă, chiar dacă atunci când vă scrieți CV-ul folosiți stilul propriu în prezentarea informațiilor, CV-ul trebuie să respecte un anumit șablon, respectiv formă. Acest aspect este o problemă pentru multe persoane care încearcă să-și întocmească singure CV-ul.
O întrebare simplă pe care o adresăm oricui nu a avut ocazia să întocmească un CV este: care sunt componentele CV-ului și cum arată un CV scris bine și care conține toate informațiile relevante?
Aspectul CV-ului
Când vorbim despre aspectul CV-ului, în primul rând trebuie să știți că acesta este alcătuit din părți de bază și părți suplimentare.
Părțile de bază sunt: datele personale, educația, experiența de muncă.
Datele personale presupun numele și prenumele dvs., locul și anul nașterii, adresa de domiciliu și de corespondență (dacă diferă), numărul de telefon.
Datele legate de educația dvs. se referă la toate treptele educaționale absolvite, școli, facultăți, eventualele departamente și specializări, precum și anul de înscriere și finalizare (școala primară nu trebuie menționată deoarece este obligatorie).
Experiența de muncă arată unde ați lucrat până în momentul de față, funcțiile relevante pentru poziția și tipul jobului pentru care concurați. Este important de menționat că experiența de muncă poate fi dobândită și prin practică, voluntariat etc.
Părțile suplimentare ale CV-ului se referă la toate activitățile suplimentare care vă pot îmbunătăți prezentarea. De obicei, se menționează diferite seminare, traininguri și cursuri care pot fi relevante pentru jobul la care concurați și care demonstrează dorința voastră de perfecționare.
Una din părțile secundare trebuie să se refere și la abilitățile pe care le dețineți, pe care le-ați obținut prin educație formală sau informală.
De obicei, se referă la cunoștințe de limbi străine, operare pe calculator, dar și diferite abilități necesare în afacerile moderne (abilități de prezentare, negociere, muncă în echipă, abilități de lider etc.). De asemenea, într-o secțiune specială trebuie menționate și toate diplomele și recomandările pe care le-ați primit, dar în acest caz, aceste date trebuie însoțite și de dovezi.
Toate aceste părți presupun paragrafe separate, deoarece printre cele mai importante caracteristici ale unui CV bine scris se numără transparența și competitivitatea.
Datele legate de educație, experiența de muncă și activități suplimentare trebuie stabilite cronologic (de la cele mai mici la cele mai mari). De asemenea, trebuie menționat unde, când sau cum au fost dobândite cunoștințele și abilitățile suplimentare pe care le dețineți. Toate aceste date vor îmbunătăți semnificativ calitatea și aspectul CV-ului dvs.
Acesta este doar un exemplu al părților din care este alcătuit un CV. Însă, deși CV-ul vostru poate să conțină toate aceste părți, nu înseamnă că este cel mai bun și că va atrage atenția angajatorului.
Cum trebuie să arate CV-ul care vă reprezintă?
Există un secret eficient care poate să distingă CV-ul vostru dintre multe altele: personalizați-vă aspectul CV-ului în funcție de jobul la care concurați.
Dacă sunteți atenți la următoarele lucruri, CV-ul vostru va atrage atenția angajatorului și vă va deosebi de concurență:
- țineți cont cui vă adresați;
- familiarizați-vă cu abilitățile și competențele necesare pentru poziția la care vă înscrieți;
- citiți despre istoria companiei la care aplicați, despre obiectivele și valorile sale;
- gândiți-vă la ce aveți de oferit angajatorului.
Acestea sunt întrebările pe care trebuie să vi le adresați de mai multe ori: înainte, în timpul și după scrierea CV-ului. Pur și simplu, dacă țineți cont de ele și răspundeți bine la ele atunci când scrieți CV-ul, există șanse mai mari ca CV-ul dvs. să arate cum trebuie.
În primul rând, trebuie să citiți și să analizați bine anunțul jobului la care concurați. Astfel veți înțelege mai bine ce se cere de la dvs. și cum să vă prezentați calitățile potențialului angajator, respectiv cum să vă adaptați CV-ul.
Dacă considerați că CV-ul este o scrisoare de vânzare al cărei scop este de a vă vinde pe dvs. și abilitățile dvs., atunci angajatorul, ca și jobul la care concurați, reprezintă grupul dvs. țintă.
Ca să vindeți ceva, trebuie să vă cunoașteți bine publicul țintă, nu-i așa?
De aceea, este bine să știți cât mai multe despre job și despre angajator.
Și nu uitați: scrierea CV-ului este singura parte a concursului pentru job asupra căreia aveți control deplin - voi decideți ce va citi angajatorul și ce a afla despre dvs. De aceea, străduiți-vă să arate așa cum trebuie.
Țineți cont de următoarele:
Un CV bine făcut pentru un job nu este neapărat bun și pentru alt job.
Desigur, asta nu înseamnă ca va trebui să scrieți de fiecare dată un CV complet nou, ci doar să-l adaptați jobului pentru care concurați.
Este important să știți o regulă: un CV bun nu este un document pe care îl scrieți o dată și apoi nu îl mai schimbați niciodată. Dimpotrivă.
În afara faptului că CV-ul trebuie adaptat jobului pentru care concurați, țineți cont ca CV-ul dvs. să fie completat cu regularitate cu date noi despre dvs. Dacă ați dobândit noi experiențe de muncă, ați absolvit alte cursuri, ați frecventat seminare etc., introduceți-le imediat în CV. Astfel, CV-ul dvs. este actualizat, iar dvs. nu veți fi în situația de a uita ceva.
Deci, actualizarea cu regularitate a CV-ului este un alt aspect important al personalizării acestuia.
Simplu spus, CV-ul este documentul care trebuie să dovedească de ce tocmai dvs. sunteți un candidat bun pentru un anumit job. De aceea, este important ca informațiile conținute, precum și modul de prezentare a lor să fie adaptate poziției concrete pentru care concurați. Am spus că este important ca atunci când scrieți CV-ul să fiți sinceri, însă în funcție de ocazie, puteți alege să accentuați anumite informații și mai puțin altele. Această alegere se face în funcție de jobul la care concurați. Aspectul CV-ului va depinde de evaluarea pe care o faceți informațiilor relevante pentru o anumită poziție.
Scrie un CV care te pune în cea mai bună lumină
Un CV bun presupune ca datele introduse să fie în primul rând corecte. Însă, asta nu înseamnă că nu puteți selecta ceea ce veți spune despre propria persoană astfel încât să vă descrie cel mai bine.
Cu alte cuvinte, alegeți o modalitate de prezentare a informațiilor și un stil de scriere care va accentua toate avantajele dvs. și va ascunde eventualele dezavantaje și puncte slabei: toate exemplele bune de CV respectă această regulă.
Când scrieți un CV, puneți-vă în locul potențialului angajator. CV-ul trebuie să arate în așa fel încât să poată fi citit ușor și să prezinte în câteva secunde tot ceea ce îl interesează pe angajator. Cercetările arată că un angajator petrece în medie cam 20-30 de secunde citind un CV. Asta înseamnă un singur lucru: formatarea CV-ului este importantă. Potențialul angajator trebuie să vadă toate informațiile importante ușor, fără să caute prea mult.
CV-ul vostru ar trebui să arate ca o vitrină frumos aranjată care să-l convingă pe angajator să intre în magazin.
Aici găsiți un exemplu de CV complet care vă va ajuta să vă alcătuiți propriul CV. Vi-l trimitem pe e-mail ca să-l aveți mereu la îndemână.
Model de CV
Pentru unele joburi nu trebuie să trimiteți un CV separat, angajatorul vă va cere să completați un model. Este vorba despre un document cu un aspect deja definit în care nu trebuie să decideți unde și ce veți scrie.
Majoritatea răspunsurilor la întrebările din acest formular sunt de fapt părți din CV-ul vostru. Însă, trebuie să știți că asta nu înseamnă să le copiați de acolo, ci că le puteți folosi când completați modelul de CV de la potențialul vostru angajator.
De obicei, în astfel de formulare există și o parte unde puteți introduce informații suplimentare despre dvs.: dacă credeți că întrebările nu v-au lăsat spațiu să prezentați niște informații importante, aici este locul perfect pentru asta. Deci, deși în acest caz angajatorul este cel care a definit aspectul CV-ului, în continuare aveți spațiu pentru a completa cu datele pe care le considerați importante.
Iată câteva sfaturi cum să obţineţi un job bun în IT sau design:
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te