Scrisoarea de intenţie şi scrisoarea de motivaţie
Alături de CV, o parte nelipsită a procesului de înscriere la concursul pentru un job este scrisoarea de intenție. Trimiterea CV-ului neînsoțit de o scrisoare de intenție reprezintă o aplicație incompletă și vă reduce șansele de a fi chemat la interviu de potențialul angajator.
Ce este scrisoarea de intenție
Scrisoarea de intenție, care are o formă mai liberă decât CV-ul, vă permite să vă adresați direct potențialului angajator, respectiv personalului responsabil pentru selecție. Aceasta se trimite ca un document separat împreună cu CV-ul și alte documente necesare și trebuie scrisă separat.
Simplu spus: în scrisoarea de intenție explicați unde ați văzut anunțul, motivul pentru care vă înscrieți exact pentru poziția respectivă și la compania respectivă, ce documente atașați și câteva cuvinte despre propria persoană care să vă recomande pentru job.
Care este scopul scrisorii de intenție
Scrisoarea pe care o atașați la aplicația pentru concurs trebuie să vă descrie ca fiind o persoană serioasă, responsabilă, profesionistă, dar în același timp comunicativă și interactivă. Scopul ei este să vă prezinte mai detaliat potențialului angajator și să să-l determine să citească CV-ul vostru, apoi să vă cheme la interviu.
Altfel spus, scrisoarea pe care o trimiteți împreună cu CV-ul ar trebui să fie un fel de completare a CV-ului vostru: scrisoarea de intenție are rolul să completeze și să explice informațiile din CV oferite sub formă de fapte. Aceasta este șansa voastră să vă descrieți în detaliu cunoștințele și abilitățile și cum pot ele să îmbunătățească activitatea companiei pentru postul căreia concurați.
Simplu spus: scopul scrisorii de intenție este să explice angajatorului de ce ar vrea să vă angajeze tocmai pe dvs.
Tocmai de aceea, scrisoarea de intenție are o formă mai simplă decât celelalte documente care se cer la concursul pentru o poziție, în special față de CV, și vă oferă ocazia să vă puneți amprenta personală.
Însă, deși are o formă mai liberă în comparație cu CV-ul, aceasta nu înseamnă că puteți să scrieți scrisoarea de intenție ca pe o compunere la școală. Aceasta are formatul unei scrisori de afaceri și trebuie să respectați anumite reguli dacă vreți să scrieți o scrisoare bună care să vă completeze CV-ul și restul documentației.
Cum se scrie o scrisoare de intenție bună
În scrisoarea de intenție trebuie să specificați cu exactitate poziția pentru care concurați, motivele și de ce sunteți interesați să lucrați chiar în compania respectivă.
După cum am menționat deja, scrisoarea de intenție are formatul unei scrisori de afaceri așadar, trebuie să fie scurtă și concisă.
Este obligatoriu să nu faceți greșeli gramaticale și de ortografie. Stilul de scriere trebuie să-l atragă încă de la început pe potențialul angajator să citească până la final, deci trebuie să păstreze caracterul de afaceri, dar să fie și interesant.
Există un model de scrisoare de intenție?
Scrisoarea de intenție are o formă mai liberă, respectiv nu există un model care trebuie urmat, dar există o structură de care trebuie să țineți cont. Anume, fiecare scrisoare de intenție bună conține câteva elemente obligatorii.
Exemplu de cum să separați elementele unei scrisori de intenție:
- Adresarea: numele persoanei căreia vă adresați (Adresați-vă pe numele celui căruia îi scrieți. Dacă nu știți numele, este suficient să scrieți Stimate/Stimată);
- Partea introductivă: aici menționați jobul pentru care concurați și de ce sunteți interesat de el;
- Descrierea: aici vă puteți descrie pe scurt cunoștințele, abilitățile și rezultatele obținute până acum, care pot fi importante pentru jobul la care concurați;
- Concluzia: menționați că sunteți dispus să oferiți informații suplimentare și că vreți să fiți chemat la interviu.
Am mai spus că scopul scrisorii de intenție este de a vă prezenta drept candidatul ideal pentru poziția la care concurați: așa că aici nu trebuie să repetați datele menționate în CV, ci să stimulați interesul pentru el și să oferiți informații suplimentare care nu au putut fi trecute în CV.
În textul în care am vorbit despre CV (link) am spus că, la fiecare concurs nou, trebuie să-l adaptați pentru poziția respectivă. Această regulă este valabilă și pentru scrisoarea de intenție, chiar într-o măsură mai mare: aceasta trebuie să fie complet adaptată companiei și poziției pentru care concurați, precum și condițiilor concursului.
Deși scrisoarea de intenție este foarte personală, ea trebuie să vă prezinte pe dvs., vă puteți folosi de exemple de scrisori de intenție pe care le-au trimis prietenii voștri sau pe care le găsiți pe internet. Dacă nu aveți experiență în compunerea scrisorilor, vi se va părea poate greu să o scrieți. Un exemplu bun de astfel de scrisoare vă poate stimula și ajuta la scris. Dar în acest caz, cel mai bine ar fi să găsiți un exemplu de scrisoare de intenție pentru o poziție similară sau în domeniul în care concurați.
Pentru a ușura și mai mult acest proces, vă oferim și un exemplu de scrisoare de intenție. V-o trimitem pe e-mail ca să o aveți mereu la îndemână.
Pe lângă aceste sfaturi care, cu siguranță, vă vor ajuta să compuneți o scrisoare de intenție, mai există un truc care va face ca scrisoarea de intenție pe care o trimiteți împreună cu CV-ul să-i eclipseze pe ceilalți și să vă propulseze în fața altor candidați:
- Secretul unei scrisori de intenție bune este să vă puneți în locul potențialului angajator, respectiv să vă gândiți ce așteptări poate avea de la un candidat.
Răspundeți la potențialele sale întrebări, dileme și interese și cu siguranță veți scrie o scrisoare de intenție bună.
Ce este scrisoarea de motivație
În unele cazuri, potențialii angajatori menționează în anunț și obligația de a trimite o scrisoare de motivație (deși scrisoarea de motivație este mai specifică înscrierilor la burse, seminare, traininguri, sesiuni de practică etc.).
Când vorbim despre scrisoarea de motivație pentru un job, ca și în cazul scrisorii de intenție, scopul ei este să-l convingă pe angajator că sunteți persoana potrivită pentru poziția respectivă. Însă:
Spre deosebire de scrisoare de intenție, scrisoarea de motivație este un document și mai personal, cu o formă și mai liberă, în care vă puteți prezenta obiectivele, opiniile, posibilitățile, realizările și cel mai important:
- Motivația de a lucra exact în acea companie și pe acea poziție.
Cum să scrieți o scrisoare de motivație bună
Când scrieți o scrisoare de motivație, trebuie să știți că nu există niciun model care trebuie completat, ca în cazul CV-ului. Însă, ceea ce trebuie să faceți este să vă adaptați obiectivele profesionale, posibilitățile, cunoștințele și abilitățile la nevoile și planurile angajatorului. Ca în toate documentele de înscriere, trebuie să enumerați fapte reale, dar scrisoarea de motivație vă oferă cea mai multă libertate de a vă prezenta așa cum credeți că vrea să vă vadă potențialul angajator.
Ca să scrieți o scrisoare de motivație bună, trebuie să căutați informații despre compania la care concurați, precum și despre poziția pe care vreți să vă angajați. Folosiți toate sursele de informare disponibile, în primul rând de pe site-ul oficial al companiei. Dacă cunoașteți pe cineva din firma respectivă, cereți-i un sfat.
Când vă informați despre firma la care concurați, acordați atenție viziunii și misiunii ei, precum și valorilor pe care le susține. Apoi gândiți-vă cum se potrivesc acestea cu convingerile, idealurile și valorile voastre. Încercați să vă armonizați propriile valori cu ale lor, arătându-i astfel angajatorului potențial că nu concurați doar pentru job și salariu, ci și pentru a promova aceleași valori pe care le susține el.
Scrisoare de motivație – șansa voastră de a convinge angajatorul că sunteți persoana potrivită pentru job
Scrisoarea de motivație face mai mult decât să arate angajatorului că sunteți cea mai potrivită persoană pentru job, ea mărturisește și despre capacitatea voastră de a vă prezenta în lumina potrivită, respectiv despre abilitățile voastre de promovare, convingere și negociere.
Deci, o scrisoare bine scrisă în care explicați motivele pentru care concurați pe o anumită poziție într-o anumită companie, ar trebui să fie o dovadă în ochii angajatorului a capacităților voastre de a vă exprima bine în scris și de a întreține o comunicare de afaceri de calitate.
Simplu spus, scrisoarea de motivație este un fel de scrisoare de vânzare, iar ceea ce vindeți sunt abilitățile și competențele voastre. Acest aspect este deosebit de important atunci când concurați pe anumite poziții în marketing sau în companii unde comunicarea de afaceri cu clienții este în uz frecvent.
Evidențiați-vă dintre ceilalți concurenți
Deoarece CV-ul are o formă parțial structurată, scrisorile de intenție și de motivație, în special la candidați cu referințe similare, pot face diferența cheie în selecție, deoarece vă deosebesc concret de ceilalți candidați.
De aceea, nu tratați aceste documente ca pe o formalitate căreia nu vreți să-i acordați timp, ci ca pe o posibilitate de a vă exprima și de a atrage atenția angajatorului asupra propriei persoane.
La finalul acestui text vă mai prezentăm alte câteva articole cu temă similară, care sigur vă vor ajuta la pregătirea pentru concurs și interviu.
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te