Scrisoarea de intenţie şi scrisoarea de motivaţie

teste it

Partea indispensabilă a aplicaţiei pentru un loc de muncă este scrisoarea de intenţie. Trimiterea CV-ului fără o scrisoare de intenţie reprezintă o aplicaţie incompletă, şi reduce şansele Dvs. de a fi invitat la un interviu de către un angajator potenţial.

Scrisoarea de intenţie, care are o formă mai liberă decât CV-ul, este adresarea Dvs.  personală unui potenţial angajator/oamenilor care sunt responsabili pentru selecţie, şi vă prezintă ca o persoana serioasă, responsabilă, profesionistă şi ca o persoană comunicativă şi interactivă. Aceasta are ca scop să vă prezinte mai aproape unui potenţial angajator şi să-l atragă să citeasca CV-ul ,i să vă cheme la interviu.

În scrisoarea de intenţie ar trebui să menţionaţi poziţia concretă pentru care  aplicaţi, care sunt motivele Dvs. şi de ce sunteţi interesat să lucraţi tocmai în acea companie. Scrisoarea de intenţie are un rol să completeze şi să clarifice informaţiile din CV care sunt date sub formă de fapte. Aceasta este oportunitatea Dvs. de a explica în continuare cunoştinţele şi abilităţile deţinute, în special modul în care acestea pot contribui la afacerea mai bună a companiei la care aţi aplicat pentru un loc de muncă.

Desigur, scrisoarea are o formă de scrisoare de afaceri, care totuşi trebuie să fie scurtă şi clară. Aveţi foarte mare grijă să nu faceţi greşeli gramaticale şi de ortografie. Stilul de scriere ar trebui să fie astfel încât să-l atragă de la început pe potenţialul angajator să-o citească.

Cel mai bine ar fi să separaţi părţile scrisorii de intenţie la adresarea, partea introductivă în care trebuie să specificaţi pentru ce loc de muncă şi de ce sunteţi interesat, partea mijlocie în care pe scurt descrieţi cunoştinţele Dvs, aptitudinile şi rezultatele pe care le-aţi realizat până acum şi care pot fi importante pentru locul de muncă la care aplicaţi, şi secţiunea finală arată pregătirea şi dorinţa Dvs. de a fi chemat la interviu.

Scrisoarea de intenţie are ca scop să vă prezinte ca un candidat bun  pentru o poziţie, şi nu să repete informaţiile enumerate în CV, ci să stimuleze interesul pentru acesta. Şi aici se aplică regula ca fiecare loc de muncă necesită o nouă scrisoare de intenţie, personalizată pe deplin poziţiei la care se aplică şi la condiţiilor concursului. Drumul spre scrisoarea de intenţie bine scrisă este punerea în poziţia unui potenţial angajator sau modului lui de gândire bazat pe aşteptările posibile.

În unele cazuri, potenţialii angajatori în textul concursului menţionează obligaţia de a trimite o scrisoare de motivaţie (deşi este mai comun ca scrisoarea de motivaţie să se trimită pentru burse, seminarii, formare profesională, practică, etc). Ca şi scrisoarea de intenţie, ea are scopul de a îi convinge pe angajatori ca sunteţi persoana potrivită pentru un anumit job, dar scrisoarea de motivaţie este un document şi mai personal, şi are o formă şi mai liberă, în ea puteţi descoperi obiectivele Dvs., opiniile , posibilităţile, realizările.

În scrisoarea de motivaţie este necesar să aliniaţi obiectivele Dvs. profesionale, capacităţile, cunoştinţele şi competenţele cu nevoile şi planurile angajatorului. Ca şi în toate documentele de aplicare este necesar să menţionaţi date adevărate, dar scrisoarea de motivaţie este forma care vă permite cea mai mare libertate de a vă prezenta în modul în care un potenţial angajator ar vrea sa vă vadă chiar pe Dvs.

Cum CV-ul are o formă parţial structurată, scrisoarea de intentie şi scrisoarea de motivaţie , în special pentru candidaţii cu referinţe similare, pot fi cruciale în selecţie, deoarece în mod specific va desparte de alţi candidaţi.

Cursul CV

Iată câteva sfaturi cum să obţineţi un job bun în IT sau design:

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici.

Înregistrarea pentru generaţia 2018/19. se face aici

Pentru a afla totul despre înscriere, click aici.