Citirea CV-ului printre rânduri

teste angajare

Locul central într-un CV trebuie să îl ocupe educația voastră, calificările de specialitate și experiența în afaceri. Când scrieți o cerere pentru un job și vă înscrieți pentru o anumită poziție, cu siguranță că cel mai important lucru este să posedați cunoștințele și competențele necesare ca să îndepliniți cu succes activitatea respectivă, iar pe baza celor scrise să fie evident interesul vostru de a vă perfecționa în direcția cerută de job. Aceasta este principala voastră recomandare pentru job.

Toate aceste detalii pot fi trecute în secțiunea elemente, fapte și informații generale despre voi. Ca să vă susțineți dorința de autoperfecționare pe care o declarați, puteți adăuga o scrisoare de recomandare pentru job, dacă unul dintre foștii voștri angajatori e dispus să o scrie.

Simplu spus: pe lângă educație, experiență de muncă, recomandări pentru job și realizări profesionale, CV-ul trebuie să facă dovada caracteristicilor personale – dacă sunteți un jucător de echipă, pregătit pentru colaborare, deschis și orientat spre perfecționare sau opusul.

Exact la asta folosesc și elementele generale de mai sus, care sunt o parte integrantă a fiecărui CV, aici puteți să introduceți caracteristici personale relevante pentru CV, dar și scrisoarea care se atașează când aplicați pentru o poziție și care reprezintă cererea pentru job.

Totuși, în ciuda a tot ce am specificat, foarte des oamenii uită de importanța caracteristicilor personale și se concentrează exclusiv pe educația formală și experiența de muncă.

Cum se poate întoarce împotriva voastră ceea ce ar trebui să fie recomandarea voastră pentru un job

Aveți educația și calificările necesare, vă înnoiți mereu cunoștințele după propriile interese și preferințe. Aparent, nimic controversat aici. Dar, ce se întâmplă de fapt în practică?

Îndepliniți în totalitate condițiile stabilite de concurs și concluzionați logic că sunteți persoana care se va afla pe lista scurtă și probabil va obține jobul. Ați atașat și dovezile necesare care susțin datele din CV. V-ați asigurat chiar și o scrisoare de recomandare în care fostul vostru angajator vorbește foarte frumos despre voi.

Sunteți convinși că și potențialul angajator va estima că sunteți persoana ideală pentru acest job pe baza celor oferite. Dar, la final, nimic! Sunteți informat că nu ați fost acceptat. Cum e posibil?

Sau scenariul și mai prost. În afara faptului că nu ați fost acceptat, ați aflat că a fost acceptată o persoană cu mult mai puțină experiență și mai puține cunoștințe decât voi. Acum chiar că nimic nu vă este clar?

Caracteristicile personale din CV nu pot fi ascunse

Un motiv serios pentru refuzarea aplicației voastre, chiar și atunci când îndepliniți toate condițiile, este ceea ce nu ați scris despre voi, dar care iese în evidență fără să vreți și care, în acest caz, vă poate aduce ghinion.

Nu uitați că CV-ul divulgă mai multe despre voi decât ceea ce ați menționat și puteți dovedi. Acesta indică caracteristici personale care nu sunt întotdeauna declarate explicit și care pot fi decisive pentru alegere.

Tot ce ați scris vorbește potențialului angajator despre competențele voastre, dar și despre caracteristicile personale importante pentru poziția pentru care concurați.

De exemplu: este nerealist să așteptați un apel de la angajatorul căruia, pentru postul de stagiar bancar sau asistent de laborator, i-ați trimis un CV pătat de cafea sau ulei, nu-i așa?

Sau, v-ați înscris pentru jobul de corector, dar ați trimis un CV cu greșeli de ortografie în care ați mai menționat și că ați obținut nota 9,80 la licență și ați trimis și o copie după diplomă. Felicitări pentru diplomă, dar dând dovadă de indiferență, neglijență și lipsă de profesionalism în documentul pe care l-ați întocmit singuri, dovediți că nu sunteți persoana care trebuie angajată.

Cum se ajunge la o astfel de greșeală?

Pur și simplu: ați petrecut prea mult timp gândindu-vă cum să scrieți o recomandare pentru job, cum să vă evidențiați educația formală și experiența de muncă, dar ați uitat să acordați atenție aspectului, ordinii și transparenței. Ați permis să devină vizibile niște caracteristici personale pe care nu le-ați menționat în secțiunea respectivă: indiferență, neatenție la detalii, nechibzuință.

Și acesta este momentul când ceea ce ar trebui să fie cea mai bună recomandare a voastră – CV-ul vostru – se transformă într-un document care vorbește împotriva voastră și vă elimină din concurență.

Citirea CV-ului printre rânduri este o abilitate specială

În timp ce citește CV-ul vostru, potențialul angajator se gândește ce fel de persoană sunteți. Încearcă, din toate cele enumerate, să observe și o caracteristică umană a voastră:

Dacă sunteți o persoană obositoare care explică totul extensiv, îi indică părțile din CV unde v-ați lăudați exagerat, fără să fie nevoie.

Sau dacă sunteți „zgârcit” la cuvinte, îi poate indica faptul că ați enumerat telegrafic doar cele mai importante date.

Sau poate să creadă că sunteți o persoană extrem de haotică fără direcție sau un scop clar – dacă i-ați trimis un CV în care ați trecut totul fără nicio ordine și în care totul este vag.

Aspectul CV-ului vostru și tot ce se poate afla indirect despre voi din conținut, are, de asemenea, un rol, deoarece CV-ul vorbește despre voi și despre caracteristicile voastre, precum și despre înclinațiile voastre. De aceea, trebuie să aveți mare grijă la „mesajele ascunse” pe care CV-ul vostru le trimite potențialului angajat.

Pe lângă un CV bine conceput, ceea ce vă poate prezenta într-o lumină mai bună este cererea voastră pentru job.

Cum să scrieți o cerere pentru un job

Pe lângă CV, aproape întotdeauna trebuie să trimiteți și o cerere pentru job. Adesea, aceasta este un text în corpul e-mailului cu care vă adresați direct angajatorului, îi explicați pentru care poziție concurați, vă prezentați pe scurt calificările și explicați de ce doriți să vă angajați exact în această firmă și pe acest post.

Cererea pentru job trebuie să fie scrisă concis și în același timp să fie informativă. Deși este o parte a documentației standard și obligatorie, cu reguli clare de scriere, nu trebuie să fie alcătuită după un șablon, căci reprezintă o ocazie bună pentru a ieși puțin din tipar. Cu puțină atenție veți reuși să obțineți un echilibru perfect între tonul formal și stilul personal de scriere, pe baza căruia angajatorul va putea să afle mai multe despre caracteristicile voastre personale.

Priviți cererea pentru job ca pe o recomandare pe care v-o scrieți singuri. Fiți reținut, dar evidențiați-vă clar calitățile și caracteristicile personale. Acesta este, de asemenea, un mod de a vă distinge de concurență înainte ca angajatorul să se uite peste CV-ul vostru.

Structura unei cereri pentru job

Am menționat deja că o cerere trebuie să fie concisă:

  • În prima parte scrieți pentru care loc de muncă vă înscrieți și unde ați văzut anunțul pentru job;
  • A doua parte trebuie să fie dedicată recomandărilor voastre de afaceri: educația formală și experiența de muncă, precum și capacitățile și caracteristicile personale relevante care vă vor face potrivit pentru locul în care trimiteți cererea;
  • În al treilea rând, trebuie să explicați pe scurt de ce doriți exact acest job. Ar fi bine să știți câte ceva despre firma în care vreți să vă angajați, despre misiunea și viziunea ei, modul de operare. Astfel, arătați că și caracteristicile și convingerile voastre se potrivesc cu această viziune și că motivația voastră nu este doar de natură financiară;
  • În ultima parte, menționați pe scurt potențialului angajator că îi stați la dispoziție în legătură cu toate eventualele întrebări și cu explicații detaliate.

Respectați această structură, aveți grijă la detalii și cererea voastră poate fi încă o recomandare în beneficiul vostru.

Cursul CV

La finalul textului vă mai prezentăm câteva articole care vă pot ajuta să alcătuiți un CV excelent, să scrieți o cerere convingătoare și să vă pregătiți pentru interviu.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te