Întrebări despre experiența de muncă
Cel mai important lucru pentru jobul pentru care aţi aplicat este să aveți calificările necesare. În funcţie de natura jobului şi de poziţia propriu-zisă, angajatorii așteaptă ca viitorul angajat să aibă o anumită experiență profesională. De asemenea, angajatorul dorește să știe ce va putea să aștepte de la voi şi care este atitudinea voastră în ceea ce privește postul de muncă pentru care aţi aplicat. Prin urmare, întrebările legate de experiența de muncă sunt indispensabile pentru un interviu de angajare.
De ce este importantă experiența de muncă anterioară?
Ceea ce vrea cu adevărat potențialul vostru angajator este să fie cunoscut cu experiența de muncă anterioară relevantă. Aceasta înseamnă că el este interesat de partea din experiența voastră care se poate asocia cu poziţia din compania sa. Răspunsurile la aceste întrebări pot fi un indicator fiabil pentru angajator în ceea ce privește modul în care vă veţi descurca la noul loc de muncă, dacă aveți calificări şi experiență care va contribui suplimentar la dezvoltarea companiei.
Prin urmare, este important să răspundeți, cât mai inteligent posibil, la întrebări privind experiența voastră profesională. În CV-ul vostru aţi scris deja experiența de muncă, însă într-un interviu, un potențial angajator va dori să știe mai multe detalii şi informaţii concrete. Deci, ar fi o idee bună să ştiţi câteva lucruri înainte de interviu, lucruri care vă vor ajuta să vă pregătiți cât mai bine.
Experienţa de muncă vs. experienţa relevantă
Pentru a răspunde bine la întrebările legate de experienţa de muncă, trebuie să ştiţi şi următorul lucru:
Deşi poate suna dur, angajatorul nu vă întreabă despre experiența de muncă pentru că este interesat de voi, ci pentru că vrea să ştie dacă anterioarele sarcini de muncă şi responsabilităţi vă califică pentru ocuparea postului în compania sa. În acest sens, trebuie să ştiţi că nu orice experienţă de muncă anterioară este importantă pentru poziţia pentru care aplicaţi. Angajatorul este interesat de experienţa de muncă relevantă pentru compania sa.
Deci, asiguraţi-vă să-i oferiţi ceea ce doreşte.
Pentru a face acest lucru, folosiţi următorul truc: indiferent de experienţa voastră de muncă, trebuie să o prezentaţi angajatorului în aşa fel încât să aibă impresia că aceasta este o experienţă de muncă relevantă.
Ce înseamnă aceasta?
Chiar dacă experienţa anterioară de muncă, la prima vedere nu are multe puncte de contact cu poziţia pentru care aţi aplicat, încercaţi să găsiţi acele segmente ale muncii voastre care pot fi utile pentru viitorul job. Deci, luaţi în considerare modul în care experiența de muncă anterioară poate fi aplicată în sarcinile jobului pentru care aplicați. Pentru a face acest lucru cu succes, evitaţi răspunsuri generale şi fraze abstracte. În schimb, fiţi cât mai concreţi şi precişi. Descrieţi-vă responsabilitățile şi sarcinile din postul anterior până la cele mai mici detalii şi încercaţi să le asociaţi cu toate caracteristicile/calificările solicitate pentru postul pentru care aplicaţi.
Încercaţi în felul următor:
- Folosiţi un exemplu al locului de muncă anterior sau al unui eveniment real în care aţi demonstrat aptitudinile şi cunoştinţele adecvate, care pot fi utile pentru poziţia pentru care aplicaţi.
În acest fel vă veţi evidenția, iar angajatorul va primi răspunsul de care are nevoie.
O mică sugestie: Încântați angajatorul cu statistica!
Un potențial angajator va fi deosebit de încântat dacă includeţi în răspunsurile voastre şi statistici relevante legate de experiența de muncă. De exemplu, dacă îi arătaţi că aţi mărit profiturile companiei pentru un anumit procent sau că aţi adus economii semnificative. Orice cifră exactă, care vă prezintă în cel mai bun mod, vă poate diferenţia de ceilalţi candidaţi şi vă poate recomanda pentru poziţia pentru care aplicaţi.
Lucruri pe care trebuie să le luaţi în considerare
La sfârşitul textului vă oferim o listă de întrebări legate de experienţa de muncă, adresate cel mai des de angajatori într-un interviu de angajare. Totuşi, acum vă atragem atenţia asupra anumitor întrebări care reprezintă potenţialele capcane și care vă pot elimina din interviurile care urmează.
Una dintre cele mai frecvente întrebări despre experiența anterioară de muncă este: De ce aţi părăsit compania în care aţi lucrat până ieri sau locurile de muncă anterioare?
Motivul pentru care angajatorul adresează această întrebare este să verifice dacă există unele lucruri din care se poate vedea că nu sunteţi o persoană cu care se poate colabora uşor sau că sunteţi o persoană problematică.
Cel mai bun mod de a nu intra în această capcană este să evitaţi să vorbiţi rău despre compania anterioară. Fiţi sinceri cu privire la motivele plecării din compania anterioară, dar nu vorbiţi urât despre fosta companie şi colegi, altfel angajatorul va crede, pe bună dreptate, că mâine veţi vorbi aşa şi despre el. Pur şi simplu, subliniați faptul că sunteţi recunoscători companiei anterioare şi jobului pe care l-aţi avut, dar că aţi avut nevoie de o schimbare, că aţi vrut să faceţi progres şi să vă realizaţi potenţialul, dar postul anterior nu v-a permis acest lucru. În acest fel, vă veţi dovedi ca o persoană ambiţioasă, dar şi ca cineva care respectă compania anterioară.
Angajatorul vă poate întreba, de asemenea, ce este ceea ce nu vă place la locul de muncă actual.
Angajatorul vă adresează această întrebare pentru a vedea dacă sunteţi o persoană care se plânge mereu şi care este negativă. Ştiţi că nimeni nu vrea astfel de oameni în echipa lor. Din acest motiv: prezentaţi-vă ca o persoană pozitivă, care ştie să încurajeze alte persoane.
Fiţi deosebit de atenţi atunci când răspundeţi la această întrebare. Deşi este posibil ca motivul pentru care aţi aplicat pentru noul loc de muncă să fie acela că într-adevăr nu mai puteţi lucra la postul anterior şi că aveţi nevoie de o schimbare, nu spuneţi acest lucru potențialului angajator.
Începeţi în aşa fel încât veţi evidenţia mai întâi aspectele pozitive ale locului de muncă şi ceea ce vă place în legătură cu acesta, menţionaţi situaţiile în care aţi făcut faţă dificultăţilor şi lucrurilor care nu v-au plăcut. Când vorbiţi despre ceea ce nu vă place, vă străduiţi să menţionaţi resursele limitate pentru realizarea ideilor, resursele insuficiente de timp. În niciun caz nu menţionaţi conflictele cu colegii sau superiorii. În acest fel, veţi arăta că vă este important să efectuaţi sarcinile în cel mai bun mod posibil, nu că sunteţi o persoană dificilă când vine vorba de colaborare.
Una dintre cele mai directe şi neplăcute întrebări care se poate adresa unui candidat este: Aţi fost vreodată concediat/ă?
Angajatorul vrea să ştie dacă aţi avut probleme în îndeplinirea sarcinilor, calitatea muncii sau a comportamentului vostru, care a dus la concedierea unilaterală.
Dacă nu aţi fost niciodată concediaţi, această întrebare nu va fi o problemă pentru voi. Pe de altă parte, dacă aţi avut o astfel experienţă, este posibil să aveţi mici dificultăţi în timpul răspunsului la această întrebare. Totuşi, nu vă faceţi griji, şi din această situație puteţi ieși ca învingător:
- Pur şi simplu, precizaţi circumstanţele care au condus la pierderea locului de muncă, poate că firma în care aţi lucrat şi-a încetat activitatea, poate că a concediat un număr mare de persoane cu scopul unor economii mai mari sau a decis să elimine locul de muncă la care aţi fost angajaţi. Încercaţi să prezentaţi concedierea ca rezultat al circumstanţelor externe. Desigur, vă străduiţi să fiţi sinceri.
Cel mai des adresate întrebări privind experienţa de muncă
Mai jos vă prezentăm o listă cu cele mai frecvente întrebări privind experienţa de muncă. Analizaţi-le atent, schiţaţi răspunsurile în mintea voastră şi pregătiţi-vă în cel mai bun mod pentru viitoarele inverviuri de angajare
Întrebări despre experiența de muncă:
- Ce ați lucrat până acum?
- Acum sunteți angajat undeva?
- Pe baza căror criterii ați ales joburile anterioare?
- Din ce cauză ați părăsit joburile anterioare?
- Din ce cauză ați părăsit ultimul loc de muncă?
- Ați fost vreodată concediat și din ce cauză?
- De ce ați schimbat des locurile de muncă ?
- Din ce cauză vreți să schimbați acum locul de muncă?
- Un timp nu ați lucrat. Cu ce v-ați ocupat atunci?
- Cum ați avansat la locul de muncă?
- Ce v-a plăcut la locurile de muncă anterioare? Ce nu v-a plăcut?
- Ce noi competenţe şi cunoştinţe ați dobândit la locurile de muncă anterioare?
- Care a fost provocarea cea mai mare până în prezent?
- Ce este cel mai important ce aţi făcut privind locurile de muncă anterioare?
- Cum a arâtat o zi obișnuita la jobul anterior? Descrieți.
- Ce fel de relaţie aţi avut cu superiorii?
- Care au fost situațiile de divergență cu superiorii?
- Ce calităţi ale superiorilor v-au plăcut? Care nu?
- Ce opinie despre Dvs. au angajatorii anteriori?
- Putem obține referințe de la angajatorii Dvs. anteriori?
- Când nu ați fost de acord cu decizia angajatorului, cum ați reacționat? Dați-ne un exemplu.
- Ce fel de relație ați avut cu subordonații?
- Ce opinie despre Dvs. au subordonații?
- Care au fost responsabilitățile Dvs. la locurile de muncă anterioare?
- Care sunt aspectele locului de muncă pe care le considerați ca fiind cel mai importante?
- Ați făcut astfel de activitate înainte? Descrieți.
- În cadrul acestui loc de muncă veți avea o autoritate mai mică față de fostul job şi veți fi plătit mai puțin. De ce sunteți interesat de această poziţie?
- De ce doriți să vă schimbați cariera?
- Pentru acest job e necesar _______ (competența menţionată, necesară pentru îndeplinirea cu succes a muncii). Descrieți situaţia în care aţi dovedit în mod special că dețineți această competență.
- Cum v-aţi descurcat cu îndeplinirea mai multor sarcini în acelaşi timp? Daţi un exemplu.
- Cum soluționați problemele în _______ (domeniul sau secția în cadrul unei companii)? Daţi un exemplu.
- Cum ați acţiona în ________ (situaţia legată de natura postului pentru care aţi aplicat)
La sfârşitul acestui text vă mai prezentăm unele articole pe un subiect similar, de care suntem siguri că vă vor ajuta în pregătirea pentru interviul de angajare.
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te