Aflați cum să vă pregătiți pentru a doua etapă de interviu pentru angajare după primul interviu

teste online engleza

Angajatorii de azi intervievează candidaţii prin mai multe etape pentru a-i cunoaște cât mai bine. Astfel, după primul interviu, probabil că veți aștepta să aflați dacă ați trecut în cea de-a doua etapă a interviului de angajare. Dacă aţi trecut, probabil că veți avea ocazia să vorbiţi cu managerii companiei, să cunoaşteţi în plus câteva detalii concrete privind locul de muncă, dar și să vă arătaţi calitățile și avantajele pentru ocuparea locului de muncă pentru care ați optat.

După primul interviu, angajatorii, de obicei, accentuează că veți primi un răspuns după un anumit timp, dacă veţi fi chemaţi în următoarea etapă sau vă vor mulțumi pentru timpul alocat pentru conversaţie.

Ce puteţi face în timp ce aşteptaţi a doua etapă a interviului de angajare?

Este important să rămâneţi activi și după interviu. Tipul de activitate sau următorul pas care trebuie să-l faceţi depinde de informațiile pe care le-ați aflat pe parcursul interviului privind selectarea în continuare a candidaților, notificarea sau acceptarea dumneavoastră concretă pentru locul de muncă pentru care ați aplicat. Indiferent care este rezultatul interviului și indiferent de circumstanțe, o regulă este crucială:

  •  întotdeauna este mai bine să acţionați decât să vă retrageți complet şi să uitaţi că întâlnirea cu potențialul angajator a avut loc.

Există mai multe moduri prin care, fără să atrageţi atenţia, puteți reaminti angajatorului că sunteţi prezenţi și să vă aibă în vedere. Cel mai puțin exigent mod, dar foarte semnificativ și eficient este:

  •  timiterea unui e-mail.

În termen de 24 de ore de la interviu, trimiteți un e-mail potențialului angajator, în care îi mulţumiţi pentru timpul alocat pentru conversaţie. Este o ocazie bună să subliniaţi încă o dată dorința de a continua colaborarea, că sunteţi de acord cu ceea ce au sugerat ca fiind o soluţie posibilă şi că sunteţi pregătiţi pentru un alt interviu dacă este necesar, şi că sunteți interesat pentru alt post de muncă în cadrul companiei dacă  nu îndepliniți condițiile necesare pentru postul pentru care ați aplicat. Menționați liber câteva detalii cu privire la convorbire, posibile direcții de colaborare și de ce credeți că ar fi bine să se realizeze acest lucru. În cele din urmă, menţionaţi faptul că sperați la un răspuns (pozitiv), dacă deja nu s-a decis cine va ocupa postul.

Pentru ca scrisoarea dumneavoastră să nu fie contraproductivă, ci să aibă un efect pozitiv, este absolut necesar să țineți cont de următoarele 2 reguli:

  •  scrisoarea nu trebuie să fie prea lungă;
  •  stilul de exprimare trebuie să fie clar și concret.

Scrisoarea dumneavoastră trebuie să fie un gest de politeţe, respect, profesionalism și exprimarea dorinței dumneavoastră de a continua colaborarea de care aţi beneficia atât dumneavoastră, cât și angajatorul. Deci, daţi-vă silinţa să scrieți astfel încât şi angajatorul să simtă acelaşi lucru.

O scrisoare către angajator este o modalitate bună de a atrage atenția asupra dumneavoastră înainte de a doua etapă a interviului de angajare. De asemenea, chiar dacă nu ajungeţi în următoarea etapă, acest lucru nu înseamnă că șansele dumneavoastră pentru un loc de muncă au scăzut. Selectarea candidaților nu se încheie cu angajarea unei persoane pe postul pentru care ați aplicat. Fiecare trebuie să se dovedească ca este cel mai bun pentru locul respectiv de muncă.

Angajatorii, deși aleg cu grijă pe cine vor angaja, nu pot anticipa totul și prima alegere pe care o fac nu înseamnă că va fi și cea finală. Dacă nu sunteți selectat imediat, reacția dumneavoastră după un interviu vă poate crește șansele pentru a doua șansă care, indiferent cât de incredibil poate părea în situaţia în care dumneavoastră nu sunteţi persoana angajată, nu este deloc imposibilă și care, de asemenea, trebuie luată în considerare.

Cum să vă pregătiţi pentru a doua etapă?

Atunci când există mai multe etape, prima este așa-numitul triaj, după care candidații potriviți sunt chemați în a doua etapă de convorbiri, unde se discută mai detaliat ce îi face potriviți pentru un anumit loc de muncă.

Dacă ați trecut în următoarea etapă, vă puteți aștepta la întrebări mai detaliate privind calificările, abilitățile și cunoaşterea responsabilităţilor și obligațiilor pe care le implică poziția pentru care aţi aplicat.

Înainte de a merge la un interviu de angajare pentru a doua oară, trebuie să vă pregătiți. Mai întâi de toate:

  • Cercetaţi suplimentar şi familiarizaţi-vă cu compania. Ați făcut deja acest lucru pentru prima etapă, totuşi, acum este necesar să efectuaţi cercetări mai detaliate, să aflați câteva informații pe care poate le-aţi omis și să vă familiarizaţi mai bine cu poziția pentru care aplicați;
  • Spuneţi ceea ce aţi omis în prima etapă. Indiferent cât de bun a fost primul interviu, așa cum reiese din faptul că ați fost invitați în a doua etapă, cu siguranță există ceva ce ați omis să spuneți și vă poate fi de folos. Așadar, amintiți-vă de detaliile convorbirilor din prima etapă și încercați să le completați;
  • Treceți prin întrebări și răspunsuri. Amintiți-vă de întrebările puse la primul interviu și de răspunsurile dumneavoastră pentru că vi se poate întâmpla să se repete anumite întrebări și în cea de-a doua etapă. Încercaţi să vă îmbunătățiţi suplimentar răspunsurile.

La ce întrebări vă puteţi aştepta la cel de-al doilea interviu?

Câteva dintre întrebările la care se cere răspuns în a doua etapă vor fi similare, dacă nu şi identice cu cele din prima etapă. Nu lăsaţi să vă încurce sau să vă dezechilibreze. Amintiți-vă că vorbiţi cu alte persoane, probabil cu managerii executivi ai companiei. Prin urmare, trebuie să faceți cea mai bună impresie posibilă.

Câteva dintre cele mai frecvente întrebări în a doua etapă pot fi:

  •  Ce provocări credeți că veți întâmpina la acest post;
  •  De ce doriţi acest loc de muncă;
  •  De ce sunteţi dumneavoastră persoana potrivită pentru această poziție;
  •  Spuneți-ne mai multe despre experiența de muncă anterioară;
  •  De ce sunteţi interesaţi sa lucraţi chiar în această companie;
  •  Cum veţi îmbunătăți afacerea dacă veți fi angajat;
  •  Ce știţi despre companie;
  •  Care sunt cerințele dumneavoastră în ceea ce priveşte salariul.

Pentru majoritatea acestor întrebări, probabil că v-ați pregătit deja la primul interviu de angajare, ceea ce înseamnă că le cunoașteți deja și că puteți îmbogăţi suplimentar răspunsurile dumneavoastră.

De asemenea, în cea de-a doua etapă a interviului de angajare, managerii vă pot arăta cum funcționează lucrurile în companie, şi de asemenea, vă pot cere opinia în legătură cu rezolvarea unei anumite probleme.

Ceea ce este important este să vă pregătiți bine și să luați în serios a doua etapă, dar să nu vă creați stres inutil. Amintiți-vă că deja ați trecut cu succes de primul pas.

După cel de-al doilea interviu de angajare

După cel de-al doilea interviu, faceţi rezumatul discuției din momentul sosirii până la plecare, cu accent, desigur, pe convorbirea propriu-zisă. Fiecare interviu este o experiență unică și ne dezvăluie întotdeauna ceva nou despre noi, ce putem modifica, îmbunătăţi sau evita în viitor și, astfel, va crește posibilitatea găsirii cu succes a unui loc de muncă și mai târziu să reuşim în lumea afacerilor. Când am „depășit" tensiunea, incertitudinea sau frica în performanțele noastre, vedem mai clar ceea ce ne-a reprezentat cel mai bine, dar și ceea ce ne-a incomodat.

Puneți-vă cât mai multe întrebări despre interviul care a avut loc și răspundeți la ele. Există o mulțime de lucruri peste care trecem cu vederea și trebuie acordată o atenţie mai mare pentru a învăța cum să ne prezentăm în modul care ne va duce spre succes. Acest lucru necesită mult exercițiu, autocorecție și autocritică, nu fiți leneși, ci lucrați pentru voi. Efectul pozitiv nu poate lipsi. În loc să căutaţi un angajator, deveniți persoana pe care angajatorul o caută.

Un element mai important după interviu este cine va răspunde cui și când. Există angajatori care vă dau un răspuns clar la sfârșitul convorbirii și respectă pe deplin cele spuse. Există și cei care vă dau un răspuns, dar nu respectă nimic din ceea ce a fost spus. Apoi, există şi cei care vă lasă în dubiu, fără nicio indicație în legătură cu ceea ce se va întâmpla în continuare. Dar, cum cei dintâi sunt încă foarte rari în țara noastră, vă sfătuim să vă înarmați cu răbdare și să nu vă pierdeți încrederea de sine.

Dacă după cel de-al doilea interviu de angajare, vi s-a menționat termenul în care veţi primi un răspuns, nu chemaţi angajatorul mai devreme. Atunci când nu este menţionată data, nu se recomandă să sunaţi imediat după interviu sau în aceeași săptămână pentru a vă interesa de rezultate. Este prea puțin timp pentru a lua o decizie, în special atunci când un număr mare de candidați au aplicat, iar comportamentul dumneavoastră poate fi interpretat ca agresivitate, nerăbdare, iritare, ceea ce este în defavoarea dvs. Dacă nu ați primit niciun răspuns nici în a doua săptămână după interviu, este timpul să sunați. Trebuie neapărat să vă prezentați și să fiți amabili. Spuneţi de ce sunaţi și ce vreţi să ştiţi. Exprimaţi-vă mulțumirea chiar dacă aflați lucruri negative despre angajarea dumneavoastră. Nu închideți nicio ușă dacă nu mai puteţi bate la ea.

Cursul CV

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te