Fă următorul pas în carieră cu resurse, cunoștințe noi și suportul nostru care te vor ajuta să-ți atingi toate obiectivele profesionale.

De ce voluntariatul este un element dorit în CV-ul vostru

De ce am alege voluntariatul? Motivele sunt multiple, de la simpla dorință de a-l ajuta pe celălalt până la nevoia de a dobândi experiență care poate fi esențială pentru cariera personală.

După cum îi spune și numele, voluntariatul presupune implicarea în activități cu importanță socială. Pentru munca depusă nu veți fi plătit (veți primi poate doar o diurnă, dar despre asta discutăm mai târziu). Așa că de ce ar vrea cineva să lucreze pe gratis?

Înainte de a răspunde la această întrebare, să rezolvăm mai întâi niște nelămuriri legate de această formă de muncă. Mulți asociază această activitate cu practica sau cu perioada de probă într-o firmă. Deși există anumite similitudini, voluntariatul se deosebește prin faptul că rezultatul muncii voastre nu trebuie să aducă profit companiei. Iar acesta este doar un aspect.

Munca de voluntariat a tinerilor

Ce este voluntariatul?

Foarte simplu spus, este vorba despre muncă benevolă fără salariu desfășurată într-o anumită perioadă de timp. Scopul acestei activități este unul umanitar, profitul este exclus. Acest aspect este foarte important deoarece adesea tinerii confundă această activitate cu practica sau cu perioada de probă într-o companie.

Un bun exemplu de voluntariat este ajutorul pe care cetățenii și-l oferă unii altora în timpul inundațiilor sau al altor catastrofe. Dar voluntariatul nu are loc numai în situații excepționale, ci se referă și la activități zilnice care au scopul de a-i ajuta pe alții. Deși mulți cred că este vorba doar de munci fizice grele, cert este că toate abilitățile sunt binevenite.

Legea descrie clar situațiile în care se poate lucra fără salariu, așadar voluntariatul într-o agenție de marketing nu este permis. Excepție poate face, eventual, cazul în care compania renunță complet la câștigul realizat în scopuri umanitare.

În astfel de cazuri este nevoie de o permisiune specială, deoarece nu ai voie să angajezi personal fără să-l plătești dacă este vorba despre o activitate care aduce profit companiei. În acest caz s-ar profita de bunătatea voluntarilor și de munca lor. În mod cert nu este corect să se lucreze benevol pentru ca un angajator să aibă un câștig suplimentar. Acest lucru este considerat un abuz, iar inspecția muncii numește astfel de cazuri muncă la negru.

De ce este bine să faci voluntariat? 

Vă este clar până acum de ce nu puteți lucra în acest mod în companii de succes pentru a candida la un job. Tot ce puteți face este să folosiți experiența (și recomandările) pe care le veți câștiga făcând voluntariat ca avantaj la un concurs pentru un job. În majoritatea cazurilor, voluntariatul reprezintă un mare plus pentru viitorul carierei voastre.

Dacă v-ați întrebat de ce este așa, gândiți-vă puțin. Voi cui i-ați oferi mai degrabă un job? Unui student fără experiență sau cuiva care a decis să-și petreacă timpul liber ajutându-i pe alții, ca să obțină astfel experiență într-un domeniu? L-ați alege pe al doilea, nu-i așa? Dar ce a realizat el și cum apreciază asta angajatorii? Cu alte cuvinte, cum ne ajută voluntariatul să ne găsim un job?

De regulă, angajatorii apreciază foarte mult dăruirea și profesionalismul. În acest mod vă prezentați propria persoană, obiceiurile de muncă și abilitățile de afaceri în cea mai bună lumină. Companiile consideră voluntariatul o dovadă a calității candidatului. Și fiind vorba de exemple concrete din practică, aceste informații pot conta mai mult decât CV-ul și scrisorile de recomandare.

Deseori, companiile însele finanțează proiecte non-profit care au scopul de a realiza un bine comun. Pe de o parte, aceasta este o bună activitate de PR deoarece în acest fel compania demonstrează că este responsabilă social. În unele țări, astfel de activități aduc companiilor o reducere a impozitului, ceea ce este un alt aspect foarte important.

Companiile care desfășoară astfel de activități umanitare nu își promovează doar imaginea, au și posibilitatea de a vedea cum muncesc potențialii viitori angajați. De fapt, aceste proiecte oferă tinerilor șansa de a dobândi experiență, de a-și dovedi abilitățile companiei și le deschid ușa unei cariere de succes. Această activitate utilă devine din ce în ce mai populară, există din ce în ce mai multe proiecte la care veți dobândi o experiență importantă.

Pe internet găsiți numeroase concursuri pentru tineri care oferă această formă de lucru. Adesea, este vorba de activități pe termen scurt, adică de proiecte concrete care se desfășoară pe o perioadă mai scurtă. Pentru tineri aceste joburi sunt o șansă de a dobândi abilități noi, de a călători și de a asimila cunoștințe valoroase. De aceea, nici nu e de mirare că anunțurile pentru voluntariat sunt dedicate în primul rând tinerilor, adică liceenilor și studenților, de obicei până în 30 de ani.

Voluntariatul în rândul tinerilor

Având în vedere numeroasele beneficii pe care această formă de activitate le oferă, este clar de ce tinerii sunt cei mai interesați. Printre ei se regăsesc liceeni și studenți care vor să se afirme depășind provocări în condiții reale. Desigur, nu trebuie să împiedice faptul că principalul scop este ajutarea celorlalți și îmbunătățirea condițiilor de viață în comunitate. Dimpotrivă!

Când își aleg activitățile de voluntariat, de obicei, tinerii se orientează spre domenii familiare. Astfel, ei învață abilități noi, dar își rezolvă și mari necunoscute, cum ar fi viitorul carierei. Voluntariatul le înlesnește asimilarea de cunoștințe și abilități de specialitate gratuit, ceea ce este mai valoros decât orice câștig.

Deși sunt abia la încep de drum, și liceenii și studenții știu clar că trebuie să ia decizii importante care le pot influența viața.

Unul dintre cele mai bune moduri în care puteți ataca aceste provocări este voluntariatul care înlesnește rezolvarea unor sarcini concrete. Astfel, obțineți și o mare satisfacție, deoarece știți că ați ajutat pe cineva și în același timp, aveți și ocazia de a vă confrunta cu probleme similare unui angajament profesional într-o firmă.

Un beneficiu suplimentar al acestei activități este familiarizarea cu alte culturi și țări. De fapt, multe organizații internaționale non-profit oferă posibilitatea de a face voluntariat în străinătate, iar un exemplu în acest sens găsiți aici. Pentru mulți tineri, aceasta este o ocazie unică de a vizita o altă țară, de a învăța abilități noi și de a câștiga încredere în sine pentru perfecționarea și dezvoltarea personală viitoare.

Munca în străinătate este foarte populară printre studenți deoarece le oferă șansa de a locui și munci într-o altă țară într-un domeniu legat, de obicei, de ceea ce studiază la facultate. Trebuie menționat că deși este vorba despre voluntariat, există și o anumită recompensă. În primul rând, se asigură transportul, cazarea și hrana, iar în cazul unei șederi mai lungi, se primesc și bani de buzunar!

Deși străinătatea este o opțiune foarte atractivă, la noi cel mai frecvent voluntariatul se face în București. Principalul motiv este că acest oraș este un centru educațional important în România, dar și în regiune. De aceea, normal, puteți să vă înscrieți la numeroase concursuri.

Voluntariatul  în lumea virtuală

Cum ne ajută voluntariatul să ne găsim rapid un job 

Deși este un job pentru care nu se primește salariu, este totuși un job. În acest sens, pentru studenți, voluntariatul constituie o pregătire foarte bună pentru carieră. Deși este vorba de voluntariat fără recompensă, există obligații pe care trebuie să le îndepliniți. Când vine vorba de munca responsabilă, tot ce învățați aici este foarte important și poate fi aplicat în viitor.

Ce spune Legea voluntariatului? 

Înainte de a practica voluntariatul, este important să vă familiarizați cu drepturile și obligațiile pe care le aveți. Deși este vorba despre o activitate benevolă, există reguli clar definite pentru toți participanții. Legea recunoaște voluntariatul pe termen scurt și lung, unde cel pe termen lung este peste 10h pe săptămână, cel puțin trei luni fără întrerupere.

Oferirea benevolă de servicii de interes general nu presupune că trebuie să faceți tot ce vi se spune. Legea spune clar ce nu reprezintă voluntariat:

  • timpul petrecut în scopul pregătirii și perfecționării specializate sau munca practică fără semnarea unui contract;
  • munca fără contract;
  • efectuarea de servicii sau activități pe care o persoană este obligată să le ofere altei persoane;
  • executarea unei hotărâri luate de instanță în urma săvârșirii unei contravenții și a altor decizii ale autorităților competente;
  • efectuarea de servicii sau activități obișnuite în relațiile familiale, de prietenie sau de vecinătate;
  • desfășurarea de activități ale Crucii Roșii din România;
  • efectuarea de activități inițiate de partidele politice, sindicate și alte asociații;
  • efectuarea de activități „ad-hoc” de interes general, pentru binele general sau pentru binele unei terțe persoane, care nu durează mai mult de 10h pe săptămână, cel mult 30 de zile fără sau cu întreruperi, pe perioada unui an calendaristic.

De aici reiese clar că există limite clare cu privire la ce se poate face sub numele de voluntariat. Toate aceste reguli au fost stabilite în primul rând pentru a elimina abuzul.

Condiții stricte pentru organizatori 

În ceea ce privește organizarea voluntariatului, și aici există limite. Cea mai importantă este interzicerea obținerii unui profit. Aici legea este foarte clară: „Beneficiarul voluntariatului poate fi o persoană fizică sau o persoană juridică al cărei scop nu este obținerea de profit sau organizatorul activității de voluntariat al cărui scop principal nu este câștigul”.

Aceasta înseamnă că nicio companie nu poate angaja forță de muncă fără a o recompensa, cu excepția cazului în care activitatea este de interes general. Pe lângă condiția de a nu obține profit din activitatea de voluntariat, există și alte restricții. Una dintre ele este și că această formă de muncă nu poate înlocui munca angajaților.

Mai mult, organizatorul trebuie să aibă un program clar al desfășurării voluntariatului, trebuie să ofere pregătirea necesară (care este gratuită) și să țină o evidență a activității. În plus, are și alte obligații suplimentare:

  • să asigure siguranța voluntarului;
  • să emită certificate de voluntariat;
  • să asigure mijloacele pentru îndeplinirea activității;
  • să protejeze datele personale ale voluntarilor și intimitatea acestora.

Aceste reguli sunt definite foarte clar în special pentru că, conform legii, voluntarul nu are drept la recompensă financiară sau un alt câștig material. Organizatorii au dreptul de a angaja minori, ceea ce înseamnă că voluntariatul este permis liceenilor. Totuși, în acest caz legea solicită acordul părintelui sau al tutorelui.

Contract pentru voluntariat

Drepturile și obligațiile voluntarului 

Dacă nu sunteți angajat, nu înseamnă că nu aveți niciun fel de drepturi. În voluntariat, se presupune ca organizatorul să ofere toate condițiile de bază pentru lucru. De asemenea, poate primi și o anumită sumă care să-i acopere costurile de drum, cazare și hrană.

Poate vi se pare surprinzător, dar există și posibilitatea de a primi bani de buzunar! De fapt, în cazurile unui angajament pe termen lung, se poate oferi și o recompensă în valoare de 30% din valoarea netă a câștigului lunar minim din România. Suma este limitată financiar pentru a se face o diferență clară între voluntariat, angajament profesional și salariu. Astfel, se asigură condiții echitabile și se reduce posibilitatea de abuz.

În ceea ce privește voluntariatul în străinătate, se aplică legile statului respectiv, ceea ce înseamnă că banii de buzunar pot fi mai mulți. Trebuie menționat că această formă de finanțare nu este obligatorie și depinde exclusiv de acordul stabilit prin contractul de voluntariat.

În plus, aveți dreptul să știți ce veți lucra și cum. Dacă vreți, puteți cere să primiți în formă scrisă o descriere a serviciilor sau activităților pe care le veți desfășura. Astfel, aveți garanția că veți fi întotdeauna informați cu privire la ce se așteaptă de la voi pentru a nu vă trezi în situația că faceți ceva ilegal.

Dar așa cum aveți drepturi, aveți și obligații. Trebuie să respectați legea și să vă îndepliniți obligațiile. În același timp, sunteți datori să refuzați munca care nu este în conformitate cu legea și cu obligațiile contractuale. Toate celelalte obligații se încadrează în limita bunului simț, ceea ce presupune muncă responsabilă care nu amenință viața participanților.

Cum arată un contract de voluntariat?

La fel ca în cazul oricărei alte activități, și aici trebuie să aveți un document oficial care definește munca voastră de voluntariat viitoare. Deși nu este întotdeauna cazul, există situații în care trebuie întocmit un contract de voluntariat.

Acest lucru se face mai ales în cazul voluntariatului pe termen lung, când se desfășoară activități în străinătate pentru un organizator din România. Dar este important să știți că puteți solicita întocmirea unui contract, indiferent de durata angajamentului.

Puteți să vă opriți oricând din voluntariat. Dacă ați semnat un contract, trebuie să-l încetați în modul prestabilit fără obligația de a menționa un motiv. Această libertate vi se oferă în primul rând pentru că se consideră că cineva care face voluntariat și nu primește niciun venit are dreptul de a întrerupe această activitate oricând dorește.

Pe de altă parte, organizatorul nu are această flexibilitate, iar încetarea contractului se poate realiza doar după îndeplinirea condițiilor stabilite. Aceasta înseamnă, în primul rând, încheierea activității planificate, imposibilitatea de a le mai organiza în viitor, neîndeplinirea obligațiilor voluntarului și comportament necorespunzător.

Nu există un aspect uniform al contractului, așadar nu fiți surprinși dacă primiți contracte diferite de la diferiți angajatori. Contează ce scrie în ele, de aceea să citiți întotdeauna acest contract înainte de a-l semna.

Voluntariat ca scurtătură până la jobul dorit

Ce se întâmplă după voluntariat? 

După ce vă îndepliniți obligațiile, aveți dreptul să primiți un document oficial drept dovadă a activității voastre. Dacă ați lăsat o impresie bună, vă sugerăm să-i rugați pe angajatori să vă scrie o recomandare. Aceasta trebuie să fie semnată și ștampilată de o persoană responsabilă.

Astfel vă asigurați recomandări foarte importante, care sunt extrem de valoroase. Acestea vă vor ajuta să transformați primul concurs într-o experiență pozitivă. Pe măsură ce veți înainta în carieră veți înțelege importanța diplomelor și a certificărilor care deschid multe uși.

Voluntariatul oferă o mare satisfacție personală deoarece este vorba despre o activitate nobilă, iar pe de altă parte vorbește despre obiceiurile și ambițiile voastre de muncă. Nu ratați șansa de a vă construi cariera în mod corect perfecționându-vă profesional și folosindu-vă cunoștințele pentru a-i ajuta și pe alții, dar și pe sine. Acesta este cel mai bun drum spre o carieră de succes!

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te