Ghid prin publicitate pe internet

Publicitatea online este de efect, așadar companiile dedică o atenție deosebită acestui tip de promovare. Pentru a vă familiariza cu acest domeniu, vă prezentăm un ghid pentru publicitate pe internet. 

publicitate pe internet

Pentru ca o companiei să atragă atenția asupra produsului sau serviciului său, trebuie planificate anumite activități promoționale. Primul lucru care ne vine în minte sunt media tradiționale, precum radio, televiziune, ziare. Totuși, odată cu dezvoltarea serviciilor online, metodele de promovare online sunt tot mai populare. Această formă de publicitate are numeroase beneficii, iar una dintre cele mai importante este targetarea publicului mult mai precisă. 

Această posibilitate nu doar că ușurează comunicarea cu consumatorii ideali, ci și economisește bani. Economisirea vine din orientarea bugetului pe metodele de publicitate care într-adevăr aduc rezultate. Pentru a înțelege diferența, trebuie să știm modul în care funcționează mass-media „clasică”. Să luăm ca exemplu publicitatea pe TV. Dvs. nu puteți alege cine va vedea reclama, toți care se uită la acel program o vor vedea. Acesta nu este cazul când este vorba de publicitate pe internet.  

Avantajele publicității pe internet 

În cazul publicității online, aveți posibilitatea de a vă focusa exclusiv pe publicul definit. Acesta poate că nu este cel mai mare avantaj, de unde rezultă și un efect mai bun în comparație cu mass-media clasică. Este cert faptul că cu puțini bani, chiar și gratuit, se pot obține rezultate de invidiat, fapt care a dus la dezvoltarea marketingului digital, dar și la dezvoltarea noilor profesii. 

Dacă nu aveți experiență cu acest tip de activități de promovare, un mare ajutor vă pot oferi cărțile despre internet marketing. Nu este întâmplător faptul că și profesioniștii cu experiență au întotdeauna lângă ei cărți de specialitate pentru a lua decizia corectă. Țineți cont că publicitatea pe internet nu trebuie să fie scumpă, dar trebuie să fie creativă. Conținutul (content) trebuie să fie în acord cu grupul țintă, altfel efectul va fi foarte slab. Asta este valabil pentru fiecare formă de activitate online, de la cele gratuite la cele cu taxă. 

Totuși, în primul rând trebuie planificate activitățile de viitor. Pentru aceasta se folosește planul de internet marketing, unde se definesc grupul țintă și piața. De asemenea, este important de analizat piața, de evaluat concurența și cota ei pe piață. Aici sunt și evaluările riscului și provocările de afaceri care se pot aștepta. Când se definește obiectivul și se stabilește bugetul, se începe realizarea activităților de marketing planificate. În primul rând, trebuie să se stabilească prezența pe internet. 

1. Publicitate pe site 

Când se face publicitate la produse și servicii, precum și vânzări online, primul lucru la care ne gândim este site-ul. Afacerile moderne înseamnă că fiecare companie serioasă are un site web avansat. Pe lângă informațiile de bază ale companiei, pe site se pot găsi informații despre produsele oferite, precum și despre vânzarea acestora. Deși site-ul nu mai este de neînlocuit din cauza apariției rețelelor sociale, este, totuși, de dorit să existe unul.

Pentru început, trebuie să știți cum se face un site, și poate va fi nevoie de crearea unui magazin online. Când aveți propriul site, trebuie să creați conținutul. Cu cât materialul este mai de calitate, cu atât va fi mai bine poziționat în Google Search. Astfel, veți atrage atenția clienților, acesta fiind și scopul. 

Ca să vă aflați pe prima pagină de căutare pentru cuvintele-cheie dorite, trebuie să știți ce face un expert SEO. Trebuie să învățați mai multe despre optimizarea site-ului sau să facă altcineva această muncă pentru dvs. Cunoașterea bazelor SEO este, cu siguranță, recomandată, deoarece este esențială pentru succesul unui site. 

Avantajele publicității pe internet

2. Rețele sociale 

Dacă vreți să atrageți atenția utilizatorilor de internet, nu trebuie să omiteți rețelele sociale. Influența lor este atât de puternică încât multe firme nici nu au un site. Asta se referă, în special, la companii mici, care își bazează afacerea pe relația strânsă cu cumpărătorii. În acest caz, pe ei îi interesează cel mai mult cum se câștigă pe Instagram sau pe Facebook. 

Deoarece există multe rețele sociale, întrebarea pe care ne-o punem este ce rețea să alegem. Nu există niciun răspuns corect, deoarece multe depind de grupul țintă și de produsul căruia doriți să-i faceți publicitate. Vom evidenția câteva dintre cele mai semnificative platforme:

  • Facebook are cel mai mare număr de utilizatori, dar oferă un nivel ridicat de setare a campaniei publicitare. Cu o targetare bună a publicului, cu un buget relativ mic se pot obține rezultate de invidiat. Chiar și fără buget, pagina de Facebook a produsului sau a brandului oferă o comunicare directă cu consumatorii. Din cauza tuturor celor menționate, această rețea trebuie utilizată la maxim. 
  • Instagram – fotografiile și conținuturile video scurte sunt principalul mod de comunicare aici, și îl ușurează semnificativ. De aceea, nici nu este de mirare că puteți găsi multe produse exact pe această rețea. Publicitatea de succes pe Instagram presupune și o colaborare cu unul dintre influenceri. Este vorba despre personalități cunoscute care au urmăritorii lor și care câștigă tocmai din promovarea produselor și a serviciilor. Desigur, puteți crea și singuri pagina unde veți face publicitate, chiar și unde veți vinde produsele. 
  • YouTube – la fel ca și Instagram, YouTube are mai multe forme de publicitate. Acestea pot fi anunțuri într-un video, puteți filma și singuri conținut video sau puteți angaja un influencer. Totul depinde de grupul țintă, dar și de bugetul disponibil. 
  • LinkedIn – deși, după numărul de utilizatori, nu se poate măsura cu alte rețele sociale, publicitatea aici poate fi deseori mai eficientă. Fiind vorba de o platformă care adună oameni de afaceri, nu există un loc mai bun pe internet pentru a stabili o colaborare. Prin anunțuri plătite, dar și prin contactul direct cu utilizatorii, puteți ajunge la viitori parteneri de afaceri, colegi noi, precum și clienți. 
  • Forumuri - este vorba de platforme sociale precum reddit, unde se adună fani fideli ai filmelor, jocurilor, muzicii etc. Comunicarea cu ei poate fi o reclamă foarte bună. De fapt, dacă câștigați fanii fideli de partea voastră, ei vor spune altora despre voi, răspândind astfel comentarii pozitive.

Fiecare rețea socială are propriile avantaje, pe care ar fi bine să le folosiți. Un lucru bun este că publicitatea pe rețelele sociale nu trebuie să coste niciun ban. Desigur, pentru cele mai bune rezultate, trebuie să investiți un buget în campanii publicitare.

3. Publicitate Google

Dacă vreți ca site-ul vostru să fie în vârful căutărilor pe internet, una dintre metode este PPC marketing. Este vorba despre o publicitate plătite, în special în cadrul serviciului Google. Există și alte servicii, precum Bing, Yandex, Microsoft AdCenter, dar Google este cel mai popular. Google Ads este cea mai mare rețea pentru publicitate Pay-per-Click, mai ales că are cea mai mare bază de potențiali clienți. În acest caz, agenții de publicitate definesc cuvintele-cheie în care doresc ca anunțurile lor să apară sub formă de linkuri sponsorizate în rezultatele căutării Google.

Publicitatea plătită se poate realiza prin participarea la o serie de diferite programe, precum Pay-per-Click și Pay-per-Impression, sau prin înscrierea site-ului în link directories. Pe lângă asta, trebuie prezentate diferite modele pentru achitarea publicității online, dintre care cele mai cunoscute sunt: 

  • Cost-per-Thousand (CPM) – compania îi plătește site-ului 1000 de reclame sub formă de bannere, floating banners, reclamă video etc.;
  • Cost-per-Click (CPC) – se plătește fiecare clic al utilizatorului pe reclamă;
  • Cost-per-Action (CPA) – prețul per acțiunea utilizatorului pe site;
  • Cost-per-View (CPV) – se plătește fiecare difuzare a reclamei utilizatorului. 

Alegerea metodei de publicitate depinde și de obiectivul agentului de publicitate. Unele opțiuni sunt mai bune pentru îmbunătățirea vânzării, în timp ce altele cresc prezența mărcii pe o serie de site-uri. În acest fel, prezența brandului este asigurată, consolidându-și astfel poziția pe piață.

4. Marketing direct 

Marketingul direct se mai numește și marketing unu-la-unu (one-to-one), publicitate activă sau marketing ghidat. Aceasta indică principala sa caracteristică – comunicarea directă cu cumpărătorul. Spre deosebire de metodele clasice de comunicare unidirecțională, vânzător–cumpărător, marketingul direct se bazează pe comunicarea bidirecțională (interactivă). 

Principala metodă folosită pentru o astfel de publicitate pe internet este marketingul prin e-mail. Deși poate părea învechit pentru mulți, această formă de comunicare cu consumatorii este în continuare una dintre cele mai eficiente. Acesta este motivul pentru care până și companiile mari continuă să comunice cu clienții trimițând newslettere și alte tipuri de e-mailuri. Desigur, primul lucru care trebuie făcut este o listă de utilizatori și e-mailurile acestora. Acest lucru se realizează prin diferite campanii în care consumatorilor li se oferă beneficii dacă își lasă informațiile.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te