Tot ce trebuie să știți despre marketingul prin e-mail

Când vorbim despre campaniile digitale, marketingul prin e-mail este una dintre activitățile care dau constant rezultate. Deși adesea nu este în prim plan, această metodă de promovare online este extrem de rentabilă și întotdeauna actuală.

Marketing prin e-mail lucru de acasă promoție prin e-mail

În ceea ce privește instrumentele de marketing rentabile, e-mailul ocupă în continuare un loc important în fiecare campanie digitală. Motivele sunt numeroase - printre ele, numărul mare de potențiali clienți care pot fi contactați. Practic, oricine folosește internetul are o adresă de e-mail, ceea ce reprezintă un potențial imens de marketing.

În plus, CTR-ul industrial (clickthrough rate) standard este în jur de 3% din numărul e-mailurilor trimise, pe când CTR-ul unui twit este 0,5%. Asta înseamnă că există șanse de șase ori mai mari ca cineva să dea clic pe o ofertă primită prin e-mail decât prin Twitter. Dacă luăm în considerare că într-o campanie obișnuită, un e-mail se trimite la mii de adrese, este clar că 3% înseamnă o cifră mare.

Luând în considerare această informație, este clar că astfel de activități promoționale sunt extrem de profitabile pentru agenții de marketing. Însă, ținând cont de numeroasele specificități, trebuie să cunoaștem foarte bine procesul complet de la colectarea datelor până la trimiterea e-mailurilor către publicul dorit.

Pentru început, cel mai mult ne interesează ce este marketingul prin e-mail și de ce este atât de apreciat de agenții de marketing profesioniști.

Ce este marketingul prin e-mail?

Ca să comunice cu vizitatorii/consumatorii, companiile folosesc metode de marketing prin e-mail. Astfel, promovează conținutul site-ului, iar în cazul unui magazin online, în acest mod se anunță reducerile și noutățile privind extinderea afacerii. Conținutul e-mailului poate fi diferit, dar scopul este același - motivarea receptorului cu scopul de a acționa în direcția dorită (achiziția, accesarea site-ului, completarea chestionarului…). Modalitatea în care faceți aceasta poate reprezenta cheia succesului campaniei voastre prin e-mail.

Conform unei cercetări, e-mailul este în continuare una din metodele cele mai eficiente, așadar este clasificat în continuare în vârful clasamentului când vorbim de canalele de comunicare digitale. Un studiu a demonstrat că agenții de marketing din întreaga lume consideră e-mailul mai eficient decât PPC și Digital Advertising. Desigur, această activitate online este doar o mică parte din strategia de marketing digitală.

Dacă vă gândiți să inițiați o campania prin e-mail trebuie să știți cum să vă apropiați de public, să le atrageți atenția și să fiți destul de interesanți pentru a-i „forța” pe cititori să facă acțiunea pentru care ați trimis inițial e-mailul. După cum am menționat, există diferite tipuri de activări, dar depinde doar de abilitățile și cunoștințele voastre dacă veți și reuși.

În primul rând, pentru a trimite un e-mail, aveți nevoie de adresele la care vă veți trimite mesajul. Este clar că fără contacte campania voastră este sortită eșecului. De aceea, este important să știți cum să vă asigurați contacte relevante care vor fi realmente interesate de ce oferiți.

Cum obțineți e-mailurile contactelor?

Ca să începeți o campanie de succes, trebuie să aveți propria listă de contacte. Există foarte multe modalități prin care puteți obține aceste contacte, dintre care unele presupun ieșirea „pe teren” și comunicarea directă cu potențialii clienți. Este important să știți că pentru fiecare adresă trebuie să aveți acordul posesorului, asta ca să evitați situațiile neplăcute în care cineva vă acuză că le trimiteți spam-uri.

În funcție de domeniul vostru de afaceri, unele metode de colectare a datelor vor fi mai eficiente decât altele. Se recomandă combinarea tuturor metodelor disponibile pentru a ajunge la contacte utile.

Colectarea contactelor prin site-uri

Având în vedere că, în cele mai multe cazuri, doriți să direcționați cât mai multe persoane către site-ul vostru, colectarea contactelor ar trebuie să înceapă de aici. Este foarte important să stârniți interesul vizitatorilor ca să-i faceți să-și lase adresa de contact, mai ales că este vorba de oameni interesați de ceea ce faceți deoarece se află deja pe site-ul vostru. Plasarea opțiunii de înregistrare la newsletter într-un loc vizibil este o opțiune bună, dar există și multe metode mai interesante.

Încercați să le oferiți vizitatorilor un beneficiu dacă decid să se înregistreze. Acesta poate fi un conținut suplimentar, exclusiv, un e-book gratuit, rețete pentru gătit, premii… Ideea este să oferiți ceva și pe baza aceasta să cereți ceva în schimb. Astfel, veți avea mai mulți abonați la newsletter decât dacă puneți doar simplul mesaj „Înregistrați-vă”.

Opt-in page

Este vorba despre un proces prin care îi invitați pe toți cei care ajung pe site-ul vostru să-și lase adresa de e-mail. Când faceți un opt-in landing page, creați o pagină care reprezintă locul unde se ajunge prin clic pe un banner de pe site-ul vostru sau din afara lui. Astfel direcționați potențialii clienți către pagina unde singurul scop este de a-i convinge să-și lase adresa de contact.

Datorită rolului său, Opt-in landing page trebuie să fie atractivă și, după o regulă nescrisă, nu trebuie să mai conțină și alte linkuri în afară de cel care duce la locul unde se pot lăsa datele. În acest caz, estetica este la fel de importantă ca și textul de pe pagină.

Cu un aspect „premium”, de calitate transmitem vizitatorului că nu este vorba de o înșelăciune, ci de o afacere de succes. Astfel, deja de la prima vedere se câștigă o anumită încredere care trebuie consolidată suplimentar printr-un test afirmativ, video sau infografic. Dacă ați creat pagina așa cum trebuie, veți primi o conversie, adică un contact.

rețele sociale pe tabletă

Rețelele sociale

Marketingul prin e-mail se poate conecta excelent cu rețelele sociale. Unul dintre avantaje este posibilitatea de a ținti publicul prin intermediul propriilor lor postări. Pe de altă parte, Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin și altele sunt un loc excelent pentru colectarea datelor, deoarece dacă sunteți prezenți pe aceste rețele, înseamnă că aveți deja o bază de fani/followeri.

În acest caz, prin diferite activări, trebuie să le oferiți beneficii dacă își lasă adresa de e-mail. Există mai multe tactici, iar una dintre cele mai eficiente este organizarea unui joc cu premii. Dacă premiul este atractiv, reacția utilizatorilor va fi foarte mare, dar în acest caz trebuie să alegeți cu atenție ce veți oferi pentru a nu obține un număr mare de contacte inutile.

De exemplu, dacă aveți un e-shop care se ocupă cu jocurile video și echipamentul aferent, dacă oferiți o consolă Playstation, cu siguranță veți primi un răspuns. Totuși, se poate întâmpla ca un număr mare de contacte să fie trimise de persoane în vârstă care nu fac parte din grupul țintă, și au fost convinși de copiii lor să se înregistreze. Desigur, jocul cu premii este doar unul dintre numeroasele metode - există multe alte strategii pe care le veți încerca până când o veți găsi pe cea potrivită.

Pe de altă parte, Facebook are opțiunea call-to-action care vă oferă posibilitatea să direcționați stakeholderii (părțile interesate) către pagina opt-in. Observați că cel mai mult am menționat Facebook-ul. Asta datorită faptului că, în continuare, această rețea are cei mai mulți utilizatori, în special în regiunea noastră. Totuși, uneori pentru anumite grupuri, cel mai bine este să ne orientăm către Instagram sau Twitter. Totul depinde de contactele dorite, și de unde este activ grupul țintă.

Întâlniri directe cu potențialii clienți

Deși „totul se întâmplă pe internet”, de cele mai multe ori, offline veți ajunge la cele mai de calitate contacte. Dacă lucrați în industria mașinilor, cel mai bun mod de a stabili contacte este mergând la târguri de mașini, la ateliere de servicii auto, la întâlniri ale motocicliștilor, expoziții etc. Dacă, pe lângă site, aveți și un punct de vânzare, gândiți-vă cum să faceți rost și de adresa de e-mail a clienților.

Cu alte cuvinte, dacă vă deplasați acolo unde se află și potențialii voștri clienți, printr-o discuție directă veți putea să anticipați toate beneficiile lăsării unui contact. De asemenea, la întâlnirea față în față, oamenii lasă mai ușor garda jos și sunt mai pregătiți să asculte ce beneficii îi așteaptă.

Care format de e-mail este cel mai bun?

În funcție de obiectivul urmărit, diferă și formularele de e-mail. Există mai multe tipuri, dar vi le prezentăm pe cele mai importante.

E-mail promoțional standard - dacă doriți să prezentați un anumit mesaj promoțional (reducere, produs nou în ofertă, deschiderea unui magazin nou…). Având în vedere că nu sunteți singurul care trimite informații similare în inbox, mesajul vostru online ar trebui să difere de restul. Fiți originali, spirituali, oferiți informații sau altceva, evidențiați-vă printr-un design excelent al e-mailului.

E-mail de tranzacție - după încheierea unei tranzacții, cumpărătorul va primi în inbox o notificare de mulțumire pentru achiziție. Dacă cineva tocmai a cumpărat ceva, șansele că va deschide și acest e-mail sunt foarte mari. Aceasta este o oportunitate foarte bună de a atrage atenția asupra unor produse similare, de a oferi o reducere pentru următoarea achiziție și de a le mulțumiți că v-au ales.

E-mail de întâmpinare - dacă cineva se înscrie la adresa voastră de e-mail, va primi un mesaj de întâmpinare. În acest e-mail ar fi bine să profitați de ocazie și să le prezentați pe scurt propriul brand, să le explicați ce vor primi în viitor și la final să le oferiți ceva (o reducere sau un e-book). Nu uitați să le mulțumiți, în cele din urmă acesta este și motivul principal pentru care le-ați trimit e-mailul.

Newsletter - una dintre cele mai populare forme de comunicare cu clienții sau cu vizitatorii este printr-un newsletter periodic. Acesta conține informații utile care îi pot interesa pe abonații pe care îi aveți în listă și de obicei se trimite o dată pe săptămână. Ca să nu deveniți rapid plictisitori, scrieți despre lucruri care îi pot interesa pe oameni. Nu încercați să le vindeți imediat ceva, în felul acesta doar îi veți îndepărta. Concentrați-vă pe lucruri urile, fiți amabili, oferiți informații și veți putea conta pe un număr mare de accesări pe e-mail.

Mai există și alte forme de e-mailuri, iar aspectul și conținutul lor depind cel mai mult de strategia voastră și reacția receptorilor. Uneori, chiar și cel mai bine compus e-mail nu are efect dacă se trimite la momentul nepotrivit sau nu este adresat grupului țintă.

scrierea e-mail-ului-promoțional

Strategii de e-mail care aduc rezultate

Marketingul prin e-mail poate aduce rezultate foarte bune, dar poate fi și invers. Totul depinde de accesul la grupul țintă și de angajamentul vostru, pentru că trebuie să urmăriți rezultatele în mod constant ca să faceți modificări la timpul potrivit. Este vorba despre un proces continuu unde nu există o formulă care să garanteze 100% rezultatul dorit.

Personalizare și segmentare

Mesajul va fi întotdeauna primit mai bine dacă vă adresați personal destinatarului. Unele cercetări au ajuns la concluzia că numărul de deschideri ale e-mailului crește semnificativ dacă vă adresați destinatarului din titlu. Dar deși aceasta este o tactică de efect, nu exagerați cu folosirea numelui, deoarece va suna artificial sau agresiv. Limitați-vă doar la două menționări, la începutul și la finalul mesajului.

Pe lângă nume, e-mailul se poate personaliza suplimentar bazându-vă pe informațiile pe care le-ați primit chiar de la abonați când s-au înscris. Segmentați listele de e-mailuri. Clasificarea poate fi pe baza vârstei, ocupației, a sexului, a profesiei… Când faceți segmentarea, este mai ușor să creați un e-mail care va interesa un anumit grup, ceea ce crește automat șansele unei conversii de succes.

Campaniile drip

Este vorba despre un set de e-mailuri deja compuse care se trimit automat când are loc o anumită activitate. Campaniile pot fi setate astfel încât să se activeze atunci când cineva, printre altele, se înregistrează pe lista de e-mailuri sau descarcă un fișier de pe site.

Triggerul pentru trimiterea e-mailului poate fi și faptul că cineva nu a reacționat la ultimele cinci mesaje ale voastre sau dacă utilizatorii nu s-au mai logat de mult pe serviciul vostru. Rolul principal al unei campanii drip este să le reamintească „utilizatorilor” adormiți de serviciile voastre și să-i anime.

Campania interactivă

Spre deosebire de majoritatea campaniilor care sunt unidirecționale, prin e-mailurile interactive se așteaptă ca destinatarii să interacționeze. Introducând infografică, taskuri și teste veți capta atenția cititorului. Nu este o idee rea ca, din când în când, să trimiteți câte un e-mail fără intenția de a „obține” ceva, ci doar pentru a distra și a-l convinge pe destinatar că aveți ceva de oferit.

Câteodată aceasta poate fi doar o informație care va stârni imaginația utilizatorului și-l va determina să înceapă să se gândească la ceva. Tema poate fi „Gândiți-vă dacă vă convine mai mult să cumpărați o mașină nouă sau una second-hand”. Și după câteva zile le puteți trimite o ofertă cu mașinile voastre aflate temporar la reducere.

e-mail client internet marketing

Ce este spam-ul și cum evitați blocarea e-mailului?

În fiecare zi primim zeci de mesaje în inbox, dar majoritatea sunt blocate. De asta sunt responsabile filtrele spam care au grijă să nu fim bombardați cu oferte frauduloase și viruși. Pentru succesul campaniei voastre, trebuie să treceți de filtre și să ajungeți în inboxul utilizatorilor.

Ca să vă reduceți șansele de a fi blocați, trebuie să trimiteți e-mailuri de pe un server care nu este recunoscut ca locul de unde ajunge conținutul nedorit. De asemenea, este important să trimiteți e-mailuri doar persoanelor care s-au logat pe lista voastră de e-mail și să evitați cuvintele care se folosesc în e-mailurile malițioase. La fel de important este să nu exagerați cu pozele și dacă trimiteți, să nu fie prea mari.

O securitate suplimentară vă pot oferi și anumite programe renumite de marketing prin e-mail. Momentan MailChimp este cea mai populară platformă de marketing prin e-mail. Deși pentru o utilizare serioasă trebuie să vă faceți abonament, în felul acesta vă cumpărați credibilitatea. Dacă mesajul este trimis dintr-un program neadecvat și de pe un server dubios, fiți siguri că nu veți ajunge în inbox.

De asemenea, este foarte important ca în fiecare e-mail să setați clar și opțiunea de unsubscribe. Multe țări obligă prin lege prezentarea clară a acestei opțiuni, dar chiar dacă nu este așa în țara voastră, trebuie să oferiți această opțiune. În caz contrar, crește probabilitatea ca campania voastră prin e-mail să fie marcată ca spam sau automat sau chiar de către utilizator.

Termeni de marketing prin e-mail pe care trebuie să-i știți

Autoresponder - serviciu care trimite automat e-mailuri;
Subscriber - abonat înregistrat în lista de e-mailuri;
HTML Email - e-mail conceput special care seamănă cu o pagină web la aspect;
Plain Email - e-mail obișnuit care conține doar text, fără îmbunătățiri, imagini și linkuri;
Open rate - procentul de persoane din listă care au deschis e-mailul.
CTR (Click Through Rate) - procentul de persoane care au dat clic pe link
CRM (Customer Relationship Manager) - utilizarea informațiilor colectate despre utilizatori pentru a comunica mai eficientă cu aceștia

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici