Fă următorul pas în carieră cu resurse, cunoștințe noi și suportul nostru care te vor ajuta să-ți atingi toate obiectivele profesionale.

Ce face un manager PR online

Internetul a devenit un mediu foarte influent în care informațiile sunt obținute cel mai rapid. Acest lucru a creat nevoia de o profesie specială pentru a gestiona relațiile publice online.

Ce face un manager PR online

Controlul informațiilor este cel mai greu de pe internet, unde nu există practic nicio cenzură. Spre deosebire de televiziune, ziar sau radio, informațiile de pe internet sunt cel mai frecvent împărtășite de utilizatori (factor viral). În timp ce pentru unii, libertatea fluxului de informații pare problematică, este fantastic pentru brandul pe care îl reprezentați – atâta timp cât nu trebuie să faceți față „crizei PR”. Totuși, să începem cu ce face un manager de PR online și cum să reușim în această afacere.

Ce este managementul de PR online

Relațiile publice reprezintă un domeniu extrem de important atunci când vine vorba de imaginea brandului. Modul în care o companie este percepută se reflectă direct asupra activității sale. Această imagine este construită cu atenție folosind toate metodele de promovare disponibile. Unul dintre cele mai semnificative este internetul, unde miliarde de utilizatori din întreaga lume sunt în căutare de informații în fiecare zi.

Concentrarea pe internet și utilizatorii săi este meseria unui manager de PR online. Când vine vorba de relații publice online, este clar că rețelele sociale sunt cel mai important segment. În consecință, managerul de PR online trebuie să aibă abilitățile de analiză pentru a comercializa informațiile în mod corespunzător.

Avantajele PR-ului digital față de cel clasic

Deși se pot completa reciproc, managementul de PR online în sine produce rezultate remarcabile. Marele avantaj față de PR-ul clasic este că pe internet, aproape fiecare activitate poate fi măsurată metric.

Folosind o varietate de instrumente, se poate concluziona cu ușurință dacă o campanie online are efect. Acest lucru economisește timp și bani, ceea ce în acest caz poate fi redirecționat către o altă activitate online.

Internet PR se bazează pe multe segmente de marketing digital pentru a-și atinge obiectivele. Deci, optimizarea SEO este extrem de importantă, deoarece vă spune ce caută oamenii pe internet și că este interesant pentru brandul dvs.

În acest fel vă puteți direcționa activitățile de PR către cele mai importante. Acestea pot fi site-uri cu tematică similară care sunt foarte bine cotate în căutări, precum și site-uri care vor spori reputația brandului pe care o reprezentați cu autoritatea dvs.

Nu trebuie neglijat faptul că PR-ul online este mult mai ieftin decât PR-ul tradițional. Deoarece totul se desfășoară în spațiul digital, activitățile promoționale costă mult mai puțin. Acest lucru nu înseamnă că efectul activității pe internet este mai mic, dimpotrivă! Activitățile de PR online sunt adesea mult mai eficiente, deoarece există posibilitatea de a viza grupul de consumatori dorit.

Avantajul suplimentar este că puteți face toate acestea din fotoliu, doar computerul și internetul sunt suficiente. Trebuie menționat că PR-ul clasic și online nu sunt în niciun caz industrii competitive. Ambele tipuri de relații publice funcționează cel mai bine împreună, completându-se reciproc.

Caracteristici ale celor mai de succes manageri de PR digital

Este important să nu știți doar ce face un manager de PR online, dar și care sunt calitățile pe care le au profesioniștii de succes. 

Onestitate - Deși sună puțin ciudat ca un PR să fie sincer, această trăsătură este extrem de apreciată. Pentru a construi și menține o imagine pozitivă, trebuie să fiți cât mai onest. În mod clar, este posibil ca anumite lucruri să nu fie necesare să iasă în evidență, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să construiți un brand pe presupuneri și informații false. În era digitală, toate minciunile sunt învățate mai devreme sau mai târziu.

Multitasking - Fiecare profesionist în domeniul PR-ului online trebuie să fie pregătit să facă mai multe lucruri în același timp, lucrând la proiecte diferite. Este o profesie foarte dinamică în care trebuie să gândiți rapid și să luați decizii corecte în diferite situații.

Gândire strategică - Cei mai buni manageri de PR au un succes excepțional, deoarece au cele mai bune planuri pe termen scurt și lung. Ei știu să recunoască provocările în avans și sunt gata să le înfrunte, indiferent dacă sunt pozitive sau negative. În acest fel veți fi pregătiți pentru orice situație, iar reacțiile dvs. vor acționa spontan și relaxat.

Adoptarea rapidă a informațiilor - În calitate de PR vă veți afla într-o situație în care trebuie să dați un răspuns rapid cuiva. Deși nimeni nu știe totul, trebuie să vă prezentați ca o persoană care are o idee despre aproape orice. Acest lucru înseamnă că puteți găsi informațiile potrivite chiar și atunci când vorbiți cu cineva. Nu ar trebui să spuneți niciodată că nu știți un anumit lucru, deoarece sunteți PR-ul brandului pe care îl reprezentați.

Conștientizare - Pentru a controla cu succes situația, trebuie să aveți întotdeauna toate informațiile relevante pentru job. Prin aceasta ne referim nu numai că sunteți familiarizați cu activitatea clientului, ci și concurența acestuia. De asemenea, orice factor extern care afectează proiectul trebuie recunoscut la timp pentru a răspunde cât mai curând posibil.

Comunicativ - Când comunicați online, fiecare cuvânt este arhivat undeva. Acesta este motivul pentru care abilitățile dvs. de negociere și metoda de comunicare trebuie să fie la cel mai înalt nivel. Pur și simplu, în multe cazuri, comunicarea va fi prin e-mail sau prin postare pe rețelele de socializare. Deci, totul se rezumă la cuvinte (și smiles).

manager PR online laptop

Ce este content și de ce contează

Pentru ca un brand să fie prezent pe internet, este necesar să vorbim mai întâi despre aceasta, adică să scriem. De aceea, este foarte important ca managerii de PR online să se conecteze cu site-uri influente, canale YouTube și să creeze canale pe rețelele de socializare. Acest lucru asigură că informațiile sunt procesate în mod adecvat.

Când vine vorba de internet, se întâmplă adesea ca o știre importantă să nu fie publicată de un portal de știri, ci de un blogger pe site-ul sau în rețeaua socială. Prin urmare, un bun manager de PR online trebuie să stabilească și să mențină contacte excelente cu editorii de site-uri, precum și influencerii pe rețelele sociale.

Când vine vorba de lansări oficiale de produse online, acest lucru se realizează prin intermediul rețelelor sociale și al platformelor de streaming precum YouTube. Apoi se face prezentarea oficială a produsului, în timp ce anunțurile sunt pregătite în paralel pe toate canalele de comunicare online. În acest fel, se atrage atenția asupra mărcii și creează imaginea (compania orientată către clienți, prețuri bune, produse de calitate...).

În mod clar, conținutul este legat de PR, motiv pentru care agențiile de marketing se străduiesc să creeze conținuturi atractive în colaborare cu personalitățile web influente. Un bun exemplu este utilizarea serviciilor YouTube.

Multe branduri de succes se străduiesc să ofere conținut original care va fi de interes pentru publicul țintă. La urma urmei, succesul activităților dvs. de PR depinde de plasarea corectă a conținutului pe internet. Aici greșesc mulți începători, dar și profesioniști cu experiență.

Greșeli de PR de evitat pe internet

Ca în orice afacere, greșelile sunt posibile și așteptate. Există multe strategii de PR care elimină majoritatea problemelor. Deși acestea sunt adesea tactici sofisticate, există anumite reguli de bază.

Adresați-vă publicului țintă, nu tuturor - deși multor clienți le place să spună că se adresează „tuturor”, este pur și simplu imposibil. Așa că de multe ori nu veți obține efectul dorit dacă intenționați să colaborați cu un site extrem de accesat și se dovedește că publicul său nu este și al dvs. Este întotdeauna mai bine să găsiți un site cu o accesare mai mică, dar care reprezintă nișa pe care o căutați.

Colaborarea cu influencerii nu rentează de multe ori - Este vorba mai ales despre YouTubers și Instagrammers, care au mulți urmăritori. Cu toate acestea, dacă publicul lor nu se potrivește cu publicul țintă, un număr mare de fani nu înseamnă nimic. Același lucru este valabil dacă celebritatea în cauză nu împărtășește valorile pe care brandul dvs. le valorizează. O astfel de cooperare cu cineva nu poate fi numai contraproductivă, ci și să distrugă reputația de lungă durată.

Nu trimiteți tuturor același e-mail promo - Deși sună mai ușor, nu este o idee bună să trimiteți același anunț de PR către toate mass-mediile online. Astfel, în cel mai bun caz, veți obține mai multe publicări de același fel. Ceea ce este mai rău este că veți rata șansa de a stabili o colaborare mult mai bună cu unele mass-medii.

Unde puteți lucra ca manager PR online

Deoarece internetul este un spațiu imens, fiecare brand mai bun se străduiește să se poziționeze într-un mod corect. Acesta este motivul pentru care profesioniștii de PR online sunt foarte căutați la nivel mondial. Cu siguranță agențiile de marketing sunt prima alegere, deoarece au deja o relație cu clienții.

Acest lucru face mai ușoară începerea unei cariere, stabilirea contactelor de afaceri și prosperitatea. Pe lângă agențiile de marketing (clasice și cele axate pe marketingul digital), puteți obține întotdeauna un loc de muncă în departamentul de PR al unei companii care dorește să fie reprezentată corect.

Un alt mod, desigur, este prin muncă independentă, unde, ca freelancer, veți face munca de acasă pentru clienți autohtoni și străini. Trebuie să subliniem aici că este absolut esențială cunoașterea limbii engleze. Se va întâmpla să lucrați cu clienți din întreaga lume, care se așteaptă să îi puneți în cea mai bună lumină. În acest caz, nu ar trebui să existe bariere lingvistice.

Aflați cum să gestionați cu succes o afacere de PR

Ca manager de relații publice online, dvs. reprezentați compania pe internet, creându-i imaginea online. Este o profesie foarte dinamică și responsabilă care necesită cunoștințe prealabile. Ca profesie în care sunt apreciate cunoștințe și abilități specifice, programul de educație E-Business & Internet Marketing este o alegere excelentă.

Astfel veți fi sigur că după școlarizare veți fi pregătiți pentru o carieră în departamentul de marketing pe internet. Este o profesie populară și rentabilă, care este din ce în ce mai populară. Folosiți-vă talentul pentru a construi cariera de succes oferită de un manager de PR online.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te