Pregătire în IT pentru viitorii experți în tehnologia informației

Tehnologia informației este cel mai căutat domeniu de pe piața muncii în acest moment. Și mai important de știut este că acest trend va crește în viitor. Estimările spun că în fiecare an cererea de experți IT crește cu 10% comparativ cu anul precedent. Astfel, decizia de a începe chiar de astăzi să vă pregătiți în acest domeniu foarte profitabil urmând un curs de IT, ar putea fi una dintre cele mai bune și mai rentabile pe care o veți lua în viață.

Pregătire în IT a oamenilor care stau la o masă și se uită la ecranul unui computer

Calificare pentru IT 

Alegerile educaționale greșite (sau mai bine spus neadecvate) sunt foarte des întâlnite. Elevii și studenții nu se gândesc prea mult la ce liceu sau facultate să se înscrie și iau alegerea cea mai ușoară pe moment. Sau se înscriu la aceeași instituție ca prietenii lor, fără să se gândească la propriile dorințe și cel mai important – la cerințele pieței muncii.

Dacă vă recunoașteți în propozițiile de mai sus, să știți că nu sunteți singurii. Piața muncii se află în continuă schimbare, multe joburi care erau extrem de căutate în urmă cu câteva decenii, astăzi nu mai sunt atât de populare, iar peste 10 ani vor dispărea aproape complet. În prezent, foarte mulți oameni se află într-o situație delicată, dar lupta nu e pierdută. Dimpotrivă. Șanse și perspective există pentru toți cei care sunt pregătiți să facă o schimbare în carieră sau educație. Chiar dacă lucrați deja de câteva decenii într-un alt domeniu sau ați absolvit o facultate care nu vă oferă prea multe perspective, puteți să vă recalificați și să deveniți expert într-un domeniu al IT-ului.

În acest an se desfășoară un program național de calificare în IT, inițiat de Guvernul Republicii Serbia și Biroul pentru Tehnologia Informației și Administrare Electronică. Scopul este ca cei care trec de testele preliminare, să dobândească în 3-6 luni cunoștințe de specialitate și să fie pregătiți să lucreze în IT. Anul trecut acțiunea pilot a acestui proiect a fost frecventată de 100 de candidați, dintre care, până în februarie 2018, 35 s-au angajat.

Programul de pregătire în IT a fost conceput pentru cetățeni adulți care nu au studii superioare sau care nu au făcut mai mult de doi ani de facultate sau liceu de informatică. La prima ediție s-au înscris peste 12 000 de participanți, iar în urma procesului de selecție au fost aleși 700 care frecventează cursuri de IT în 9 instituții educaționale din țară. Printre aceste instituții se numără și LINK group, companie care oferă cursuri de programare Java și PHP.

Programul de pregătire în IT durează 250 de ore, acesta fiind timpul minim necesar pentru a dobândi cunoștințe teoretice și practice.

După estimările Agenției Naționale de Muncă, momentan în Serbia este nevoie de în jur de 15 000 de experți IT. Urmează o scurtă prezentare a celor mai căutate joburi din domeniul tehnologiei informației.

Joburi în IT 

IT-ul este un domeniu care se extinde rapid în toate direcțiile. Nu există aproape nicio afacere care să nu aibă nevoie de tehnologia informației în cel puțin unul din segmentele ei. Cei interesați de o carieră în acest domeniu de prestigiu al resurselor umane, au la dispoziție un spectru larg de oportunități în numeroasele ramuri ale IT-ului.

Programator PHP 

Unul dintre cele mai căutate joburi din IT. Și asta datorită faptului că PHP-ul stă la baza a milioane de site-uri și este cel mai popular limbaj de programare web. Cea mai frecvent folosită funcție a sa este crearea de conținuturi dinamice pe partea de server. De asemenea, acest limbaj se folosește și pentru programarea aplicațiilor de consolă și a interfețelor grafice. Toți cei care se văd în viitor în lumea site-urilor pot frecventa programul LINK Academy de un an de zile, care le va oferi cunoștințele necesare.

Programator Java 

Dacă nu vă puteți decide asupra domeniului IT care vă interesează, se prea poate ca programul Java să fie cea mai practică soluție pentru dvs. Acest derivat al limbajelor de programare C și C++ este funcțional și aplicabil deoarece se folosește la elaborarea multor software-uri de aplicație, ceea ce îi face pe dezvoltatorii Java cei mai căutați experți în IT de pe piață. Ca să dobândiți abilitățile necesare efectuării cu succes a acestor activități, aveți la dispoziție pregătirea pentru programatori Java de la LINK Academy.

Dezvoltator web

Această ocupație este extrem de populară, indiferent dacă căutați un job în mediul corporativ sau dacă doriți să fiți freelancer. Pur și simplu, dezvoltarea aplicațiilor web este atât de necesară încât putem spune că nu există dezvoltatori web șomeri. Pentru buna efectuare a acestui job trebuie să învățați o gamă largă de limbaje – de la cele descriptive, ca HTML, la cele folosite pe partea de server, ca PHP, Python sau Perl și până la cele care funcționează pe partea de client, ca Ajax. În final, trebuie să cunoașteți și limbajul necesar pentru a lucra cu bazele de date (MySQL și alte limbaje similare). Dacă vă interesează să dobândiți abilitățile unui dezvoltator web, orientați-vă spre o școlarizare care vă va oferi acces la cunoștințe din tehnologiile web menționate.

Calculatorul care afișează date statistice

Mobile app developer

Având în vedere că sectorul IT este în continuă creștere, nevoia de specializare a joburilor se complică. Multe companii sunt orientate doar pe dezvoltarea aplicațiilor mobile și, prin urmare, au mare nevoie de experți IT care cunosc foarte bine tehnologiile care se folosesc la crearea aplicațiilor mobile. Pregătirea Android development de la LINK Academy, este una de calitate cu ajutorul căreia veți putea să creați aplicații pentru toate versiunile sistemelor de operare Android și să vă găsiți astfel un job respectabil.

Software engineer 

Software engineering este o disciplină de calcul. Această specializare este foarte căutată și extrem de apreciată. Spre deosebire de programatori și dezvoltatori, inginerii software lucrează la crearea unor soluții software extrem de complexe și cuprinzătoare cum ar fi, de exemplu, dezvoltarea unor sisteme de operare complete, de aceea această ocupație este considerată inginerie. Munca inginerilor software constă într-un șir întreg de activități paralele, precum analiza nevoilor utilizatorului, design și implementare software, testare, mentenanță software etc. În acest domeniu educația nu se termină niciodată, iar primul pas îl puteți face urmând pregătirea pentru ingineri software de la LINK Academy.

Network administrator 

Administrarea rețelelor este o activitate necesară în aproape orice mediu de lucru, indiferent de natura lui. Administratorii de rețea efectuează activități precum monitorizarea și testarea rețelelor, verificarea deficiențelor, mentenanța infrastructurii de rețea (routere, modemuri, switch-uri…), instalarea și implementarea software-ului de securitate etc. Prin natura sa, acest job este similar cu al administratorului de sistem, iar diferența se reflectă în faptul că administratorii de sistem sunt mai mult concentrați pe instalarea, implementarea și securitatea sistemelor de calcul și a serverelor. Adesea, în companiile mai mici aceste poziții se contopesc. Dacă considerați că acest job este ideal pentru dvs., înscrieți-vă la curs, după care veți deveni administratori de rețea și de sistem.

Database administrator 

Persoanele care au acest job sunt responsabile, în primul rând, pentru software-ul specializat în stocarea și păstrarea datelor. Sarcinile unui administrator de sistem sunt instalarea și îmbunătățirea serverului bazei de date, monitorizarea și optimizarea performanței bazei de date, securitatea bazei de date, alocarea accesului de utilizator, migrarea datelor, crearea copiilor de siguranță (backup) etc. La fel ca și alte poziții din domeniul tehnologiei informației, experții în administrarea bazelor de date sunt la fel de căutați pe piața muncii.

Omul stă în fața monitorului și trece notițele pe o hârtie

Quality assurance (QA) 

Jobul care în jargon se numește „tester”, se referă de cele mai multe ori un job entry level (începător) în lumea IT pentru foarte mulți viitori programatori sau dezvoltatori. Sarcinile persoanelor care lucrează pe această poziție sunt diferite, dar, în general, sunt legate de verificarea funcționării programelor, a site-urilor și a aplicațiilor mobile, descoperirea erorilor (bug-urilor) și colaborarea cu echipa de programatori care lucrează la înlăturarea lor.

IT project manager 

Persoana angajată pe poziția de manager de proiecte în domeniul tehnologiei informației efectuează sarcini administrative care includ realizarea unui plan, a obiectivelor, bugetului și resurselor pentru viitoarele proiecte, precum și formarea echipelor responsabile cu realizarea proiectelor. De asemenea, managerul de proiecte are grijă de program și organizare, urmărește fazele proiectului, are grijă de termenele limită și măsoară rezultatele proiectului. Acest job face legătura între abilitățile de inginerie, programare și de afaceri, iar un IT project manager trebuie să aibă cunoștințe din toate aceste domenii. Pentru a deveni expert în acest domeniu de prestigiu, vă recomandăm programul pentru IT Project Managers.

Data analyst 

Dacă aveți o aplecare pentru tehnologia informației, dar în același timp și pentru lumea cifrelor, jobul de analist de date este ideal pentru dvs. Acest job cere de cele mai multe ori ca angajatul să colecteze, să cerceteze și să prezinte datele astfel încât acestea să fie importante pentru companie. Conform estimărilor referitoare la viitorul pieței muncii, experții din acest domeniu IT vor fi printre cei mai căutați.

Cum obții un job bun în IT? 

Există foarte multe modalități în care vă puteți pregăti pentru a lucra în IT. În Serbia există un număr considerabil de facultăți și licee care oferă cursuri de tehnologia informației. Nu este deloc de neglijat nici numărul celor care își dobândesc cunoștințele urmând cursuri online, urmărind tutoriale video și alte platforme de studiu formale și mai puțin formale. Însă, dacă doriți cunoștințe mai profunde decât cele oferite de aceste cursuri pentru a obține un bilet de intrare în cele mai bune companii din domeniul tehnologiei informației, optați pentru pregătirea IT asigurată de LINK Academy. Această instituție educațională oferă cursanților săi un program de un an de zile conform cu nevoile actuale din domeniul IT și oferă cunoștințe moderne căutate cel mai mult în mediul de afaceri, indiferent dacă este vorba de programare, design sau management în tehnologia informației.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te