Perfecționare de specialitate: Acestea sunt cele 10 avantaje-cheie de dezvoltare continuă profesională

Perfecționarea de specialitate este obiect de polemică, iar părerile despre valoarea sa sunt împărțite. Mulți profesioniști sunt încântați de posibilitatea de perfecționare de-a lungul existenței sale, pe când alții cred că este vorba despre pierdere de timp și că au doar de pierdut. 

Perfecționare de specialitate

Este adevărat că beneficiile dezvoltării profesionale sunt de necontestat. Investiția în dezvoltarea profesională pe termen lung economisește timp și crește productivitatea. Așadar, nu doar că munca nu are de pierdut, ci se poate întâmpla foarte ușor ca timpul investit în pregătirea suplimentară să se recupereze de mai multe ori de-a lungul anilor. Perfecționarea de specialitate are drept scop ca angajații să învețe mai multe despre munca lor decât știu în momentul de față, să devină mai eficienți decât sunt și să preia poziția de lider în IT companie

Însă, creșterea productivității reprezintă doar unul dintre beneficiile de la pregătirea continuă. Există o mulțime de alte beneficii pe care perfecționarea de specialitate o aduce fiecărui individ care vrea să lucreze asupra propriei persoane și după școlarizare. 

Scopul perfecționării de specialitate este dezvoltarea individului pe mai multe planuri. Scopul principal al perfecționării este posibilitatea participării sociale depline, îmbunătățirea calității de viață, alegerea personală, angajarea, posibilitatea de dezvoltare profesională continuă și posibilitatea unei vieți mai de calitate într-un mediu de viață sănătos.

Deci, principala sarcină a pregătirii de specialitate este asigurarea posibilității tuturor indivizilor de a dobândi cunoștințe, abilități și competențe necesare pentru a obține un job. În spatele acestui obiectiv pe termen scurt stă unul pe termen lung, care se referă la toate elementele unei societăți și creșterii sale, deoarece „dezvoltarea abilității, talentelor, potențialului și autoîndeplinirea” indivizilor duc la o societate de succes și mai fericită în general. 

Avantajele perfecționării de specialitate 

Pentru cei care privesc studiul pe viață și dezvoltarea profesională continuă ca niște obligații suplimentare inutile, în continuarea textului prezentăm zece avantaje de bază aduse de perfecționarea de specialitate fiecărui profesionist. 

1. Creșterea încrederii în sine și a respectului de sine

Cunoștințele reprezintă puterea, dar și actul învățării în sine este puternic. Motivul este că învățarea schimbă elevul. Pe lângă expertiză, specialitatea mai mare se exprimă prin încrederea în sine. Pe măsură ce devin tot mai conștienți că știu mai mult, profesioniștii dobândesc respectul și încrederea de sine mai mari prin traininguri suplimentare. 

Deși sunt conectate, aceste două termene nu reprezintă aceeași formă de încredere în sine. Încrederea  și respectul de sine nu sunt sinonime. Încrederea în sine se referă la sentimentul că propria persoană poate rezolva diferite tipuri de taskuri, iar respectul de sine se referă la sentimentul pe care îl are individul despre sine însuși. Persoanele cu respect de sine mai mic au de multe ori probleme cu încrederea în sine, iar cei cu respectul de sine accentuat pot suferi de încredere în sine mai redusă. Când se înțelege această legătură, devine clar cât este de importantă perfecționarea de specialitate pentru dezvoltarea fiecărui profesionist, indiferent dacă este educație formală sau educație informală.

Cum se manifestă acest beneficiu la locul de muncă? De exemplu, la întâlniri și negocieri cu clienții, persoanele care s-au orientat către perfecționare de specialitate iau o poziție fermă mai des decât omologii lor. Ei își exprimă liber părerea personală și pledează deschis pentru un obiectiv specific, adică un plan pe care vor să-l realizeze. Astfel, efectul muncii lor devine mai eficient, dar părerea produsă la clienți mai puternică.  

Avantajele perfecționării de specialitate

2. Eficiența crescută la locul de muncă 

Principalul obiectiv al dezvoltării cunoștințelor și specializării angajaților este de a învăța să-și facă munca mai calitativ. Dar productivitatea nu influențează așa-numitele abilități „solide” - jobul pe care îl au și pentru care au făcut școala. De fapt, asimilarea diferitor altor abilități crește eficiența lor în realizarea activității lor de bază. 

Indiferent cu ce vă ocupați, cu cât asimilați mai multe abilități profesionale complementare diferite, cu atât veți îndeplini mai rapid și mai ușor propriile sarcini. Pentru efectuarea sarcinii primare veți avea nevoie de mai puțin timp datorită eficacității mai mari. Pentru controlul procesului veți avea nevoie de mai puțină încredere și mai multe consultații cu subordonații din cauza, aduceți-vă aminte de punctul precedent, încrederii în sine mai mari. 

De aceea, dobândirea abilităților „noi” - aplicabile în diferite medii de afaceri - fac profesionistul să fie candidatul dorit în fiecare industrie. Aceasta se referă în mod special la programare, design web, dar și toate celelalte profesii IT de unde se așteaptă perfecționarea de specialitate constantă.  

3. Creșterea influenței asupra altor persoane și abilități de lider 

Aceste beneficii ale dezvoltării profesionale fac, în vocabularul economiei, o externalitate pozitivă față de mediul imediat. Cu alte cuvinte, nu numai dumneavoastră, ci și colegii dvs. beneficiază de cunoștințele dvs. recent dobândite. 

Folosind cunoștințe noi, veți câștiga încrederea colegilor și a colaboratorilor. Un nivel simțitor mai mare de specialitate va da o consistență diferită la tot ce faceți. Colaboratorii dvs. vă vor percepe ca pe o persoană care este pregătită și capabilă să influențeze fluxul activității. Vă vor vedea ca pe cineva care este pregătit să preia responsabilitatea și să conducă echipa. Cu alte cuvinte, colectivul va găsi în dvs. un lider. 

Un lider face ca celelalte persoane să se simtă bine în pielea lor. Cunoștințele și expertiza dvs. vor crește încrederea în sine, așadar și ei vor fi mai productivi și mai mulțumiți, la fel ca și dvs.  

4. Șanse mai bune de conectare 

Cursurile care fac parte din perfecționare profesională se aplică cel mai des în grupuri mici și ajută suplimentar la construirea rețelei dvs. de afaceri. În cadrul cursurilor și trainingurilor veți cunoaște persoane care au un job similar. În ei veți găsi colaboratori și parteneri, deoarece cunoștințele pe care le realizați astfel nu sunt o întâmplare. Nu ați întâlnit doar colegi la lucru, ci și persoane care au aceleași păreri ca și dvs. Atât dvs., cât și ei aveți aceeași atitudine față de educație - împărțiți aceleași valori, iar valorile reprezintă un țesut conjunctiv puternic în rândul oamenilor.

Schimbul de contacte, experiență, păreri și idei este doar unul dintre efectele pozitive ale perfecționării de specialitate. Niciodată nu știți cine vă va oferi sprijin pentru inițiativă dvs. antreprenorială sau startup. Poate că viitorul dvs. partener stă chiar în banca pe vizavi.  

5. Informații despre tendințele actuale

Zona de confort este problema multor profesioniști. Încapsularea și rutina distrug ocaziile de inovație și dezvoltare a potențialului, atât ca și individ, cât și ca o companie. Deși este cel mai ușor de păstrat „status-quo", cei care într-adevăr vor să lucreze la propria persoană trebuie să fie întotdeauna la curent cu cele mai noi trenduri. 

Perfecționarea de specialitate nu este un lux, ci o obligație pentru fiecare individ care vrea să supraviețuiască în lumea de afaceri din prezent. Informațiile „calde”, moduri inovative de lucru și tehnologii noi reprezintă literatura obligatorie pentru fiecare profesionist ambițios. Aceste caracteristici sunt deosebit de importante pentru industriile dinamice precum IT. Pentru toți care vă construiți cariera în această lume, școlile specializate pentru IT sunt cel mai bun mod de a vă îmbunătăți abilitățile, de a dobândi certificate recunoscute pe plan internațional care sunt dovada competențelor dvs. și veți fi la sursa de cunoștințe despre cele mai noi trenduri. 

6. Calificări noi pentru vremuri noi 

Pe măsură de tehnologiile se schimbă și deschid diferite uși, dar care închid multe locuri de muncă, trebuie să urmăriți cu atenție cererile pieței. Dacă nu veți fi atenți, se poate întâmpla să vă aflați în situația de a fi depășiți de timp. De aceea este întotdeauna bine să vă actualizați CV-ul cu unele dintre certificate și calificări actuale pentru joburile secolului XXI. 

De la un certificat în marketing digital până la o diplomă de afaceri Cambridge, dezvoltarea profesională este o oportunitate de a dovedi angajatorului dvs. actual și viitor că sunteți mereu la curent. Școlile bune de afaceri și de IT vă vor învăța cum să administrați orice proiect IT și să perfecționați în mod corect „abilitățile moi” menționate atât cât pretind. Atunci când alegeți o școală pentru dezvoltare profesională, alegeți o instituție modernă, cu săli de curs cu echipament modern și profesori care sunt activi în industrie. 

Progres accelerat în carieră

7. Progres accelerat în carieră 

Pentru oameni de afaceri ambițioși, educația profesională este un segment necesar de progres pe partea corporativă. De aceea, fiecare manager bun încurajează constant progresul angajaților săi. Pentru că, atunci când va veni momentul ca unul dintre angajați să-l înlocuiască pentru că el însuși a progresat la o poziție superioară, va fi o persoană care a arătat dorința de a învăța și de a progresa. 

8. Idei noi 

Munca continuă la proiecte similare simultan duce la rutină. Întrebarea pe care o pune fiecare persoană care ajunge la rutină este: cum să vină cu idei noi? Una dintre modalitățile bune este dobândirea de cunoștințe și abilități noi. Cu o perfecționare profesională și un training adecvat, vă veți aprinde creativitatea. Nu numai că veți face aceeași muncă într-un mod mai creativ, dar veți veni cu idei noi pentru proiecte care depășesc domeniul dvs. de activitate. 

9. Îmbunătățirea personalității 

Dezvoltarea abilității aduce mult mai mult decât ocuparea următoarei etape pe scara corporativă. Sentimentul că ați lucrat la propria persoană, că sunteți apreciat și că ați câștigat pe merit recunoașterea pentru munca depusă este și în afara biroului. Acest sentiment puternic vă face o persoană mai puternică și mai sigură în viața privată. Încrederea și respectul de sine nu sunt rezervate numai pentru birou. 

Dimpotrivă, ideea că sunteți capabil să vă încheiați obligațiile într-o zi și, ca pe lângă asta să învățați ceva nou, vă vor crește stima de sine în viața privată, în relații interpersonale și familiale. 

10. Viața sănătoasă 

Un câștig mai mare nu este beneficiul-cheie al studiului continuu. Indiferent dacă credeți sau nu, perfecționarea de specialitate poate ajuta la bunăstarea și sănătatea fiecărui individ. Există dovezi care sugerează că există o corelație între învățare și sănătate. Învățarea stimulează sănătatea. Pentru început, învățarea este exercițiu pentru creier.

La fel cum corpul cere antrenament pentru a rămâne în forma fizică, la fel se întâmplă și pentru creier.  Acest lucru este deosebit de important pentru îmbunătățirea memoriei. Pe lângă asta, există o legătură între speranța de viață crescută și citire care, în plus, reduce stresul, hipertensiunea arterială, insomnia, bolile de inimă și un sistem imunitar slăbit.

Profitați la maxim de propriul potențial dobândind cunoștințe noi 

Ca fiecare persoană, chiar și cel mai mic succes trezește dorința de noi succese, și ambiția dvs. va crește. La un moment dat veți simți că sunteți în stare să realizați tot ce doriți. Și acesta este adevărul. Cu o perfecționare profesională continuă, nu există un obiectiv care nu poate fi atins. 

 Indiferent că sunteți director sau șef de departament într-o companie, antreprenorul care conduce o companie mici sau medie, sau angajatul care dorește să progreseze în carieră, analizați posibilitățile perfecționării de specialitate. Cu cât abordarea muncii este mai profesională, cu atât veți fi mai bine acceptat și prin urmare veți ajunge și la rezultate mai bune. De aceea, găsiți cele mai bune cursuri și lucrați la propria persoană prin perfecționare profesională continuă. 

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Înscrierea pentru generaţia 2024/25. se face aici.

imagine de înscrierePentru a afla totul despre înscriere, click aici.