Alătură-te clasei muncitoare IT și dobândește cunoștințe pentru cele mai bine plătite joburi!

Cursul Marketing digital

Cursul „Marketing digital” este destinat tuturor celor care sunt interesați să afle despre procesele de promovare a afacerii sau a produselor/serviciului, precum și a activităților de creare a mărcii și plasarea acestuia pe piață. Acest curs oferă răspunsuri la întrebări referitoare la instrumentele și serviciile de marketing utilizate în diferite campanii. Marketingul digital sau marketingul online, așa cum mai este numit, include o gamă largă de tactici și strategii de marketing precum: proiectarea campaniilor, marketingul prin e-mailcrearea de conținut și comunicarea de marketing și promovare prin diverse medii de publicitate online.

Pentru orice implementare cu succes a unei strategii de marketing digital, trebuie să existe un plan de marketing digital clar și precis. Pentru ca un plan de marketing digital să aducă rezultate bune, ar trebui să aibă aproximativ opt elemente. Numărul de elemente ale unui plan de marketing poate varia în funcție de natura companiei și de nevoile acesteia de strategii pe termen scurt sau lung. Planul de marketing digital și complexitatea acestuia sunt cel mai adesea legate de dimensiunea companiei și de obiectivele stabilite.

Sarcinile principale ale practicii de marketing digital sunt legate de crearea, plasarea și prezentarea identității și imaginii corporative. Imaginea corporativă reprezintă modul în care publicul-țintă recunoaște o companie pe piață. Prin urmare, identitatea corporativă reprezintă imaginea și oportunitatea unei companii. Este construit, printre altele, prin istoria corporativă, cultură, strategie, stil de management, cultura de afaceri, precum și prezentarea fizică în spațiul public, adică aspectul angajaților, sediilor, clădirilor, vehiculelor oficiale și multe altele.

În contextul afacerilor moderne pe internet și al marketingului digital, o companie modernă ar trebui să acorde atenție și UX-ului, adică experienței de utilizator de internet care vizitează paginile web oficiale ale site-ului oficial. Experiențele online de consumatori pot influența succesul afacerii online a unei companii. Drept urmare, o parte specială a cursului este dedicată problemei tendințelor moderne recente în plasarea conținutului de afaceri în public. Modulul „Internet Consumer Behavior & UX” este dedicat caracteristicilor cumpărăturilor online, importanței sale, precum și avantajelor și dezavantajelor sale în contexte de afaceri.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: PPC & Digital Channels ManagerOnline Sales & E-business Development ManagerContent & SEO ManagerE-commerce Manager & EntrepreneurSocial Media, Online PR & Community Manager.

Cursul Marketing digital – descriere și scopuri

Prin diferite domenii problematice din cursul „Marketing digital” sunt abordate toate punctele importante care trebuie cunoscute pentru a realiza promovarea adecvată a unei companii sau brandului.

Astfel, cursul se concentrează pe subiecte legate de strategia în marketingul digital și cercetarea pe internet. Ca loc special în cadrul cursului, sunt abordate diferențele dintre marketingul online și tradițional (offline), importanța imaginii și identității pe internet și recunoașterea utilizatorilor de internet pe baza caracteristicilor demografice, profilurilor, activităților și altor particularități.

Privind diferite tehnici și strategii de marketing digital de succes care au fost comercializate în trecutul recent, veți avea ocazia să înțelegeți mai bine marketingul digital și să recunoașteți cadrul tendințelor contemporane de marketing.

În plus, este foarte important să clarificăm în acest curs câțiva dintre termenii de bază folosiți în practicile moderne de marketing, precum marketingul direct, canalele și formele sale de comunicare. Marketingul direct este definit ca un model de marketing interactiv în care unul sau mai multe medii de publicitate contribuie la stabilirea comunicării și rezultă în răspunsuri sau tranzacții măsurabile. Prin practica modernă de marketing, marketingul direct se mai numește „marketing one-on-one”, „marketing ghidat” sau „publicitate activă”, întrucât comunicarea directă cu clientul se realizează prin intermediul acesteia. Una dintre sarcinile principale ale marketingului direct este transformarea oricărui spațiu de locuit într-un magazin online unde se poate face comunicare bidirecțională și, în cele din urmă, achiziții.

Un canal important pentru promovarea mărcii sau a companiei este social media, care permite comunicarea directă cu consumatorii și posibilitatea de a face publicitate cu filtrare foarte clară și precisă a grupului-țintă. Datorită utilizării acestor canale, se pot obține rezultate foarte bune cu investiții ceva mai mici. Una dintre cele mai eficiente metode de publicitate pe rețelele sociale este publicitatea plătită pe rețelele sociale.

Publicitatea plătită stă la baza campaniilor de marketing digital și este, de asemenea, una dintre cele mai sigure modalități de a crește traficul pe site. Acest tip de publicitate poate fi planificat cu un buget și folosind diferite programe, cum ar fi Pay-per-Click și Pay-per-Impression sau prin trimiterea unui site web pe directoare link.

Unul dintre obiectivele acestui curs este ca participanții să se familiarizeze cu teoriile de bază ale marketingului digital, marketingului direct, vânzării pe internet și diferitelor caracteristici ale utilizatorilor de internet.

O bună cunoaștere a potențialilor clienți și a utilizatorilor de internet și mai ales o bună cunoaștere a comportamentului acestora în diferite etape ale deciziilor de cumpărare poate ajuta la optimizarea practicilor de afaceri online și la recunoașterea noilor modele de afaceri și venituri. Unul dintre obiectivele majorității lecțiilor este familiarizarea participanților cu fluxurile și tendințele moderne în afacerile online. Din acest motiv, cursul va aborda, de asemenea, unele dintre componentele cheie ale fiecărei afaceri online care privesc comportamentul utilizatorului și deciziile utilizatorilor cu privire la cumpărăturile online. Întrucât decizia de cumpărare a unui client online depinde în primul rând de comportamentul său pe internet și de satisfacția sa în spațiul online, în acest curs vom evidenția modele de comportament ale clienților și factorii care preced deciziile lor de cumpărare.

Cursul va răspunde la următoarele întrebări:

1. În ce măsură a afectat internetul practicile de marketing?

Internetul a schimbat modul în care consumatorii obțin informații despre un produs sau serviciu. Drept urmare, companiile care au căutat să mențină poziția pe piață și să continue să genereze profiturile dorite au fost nevoite să se adapteze nevoilor clienților și dictaturilor pieței. De aceea, schimbările care au avut loc în domeniul marketingului sunt considerate dintre cele mai importante. Acele schimbări în marketing s-au referit la reducerea costurilor și la direcționarea mai precisă a clienților din întreaga lume 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână.

În plus, în astfel de oportunități de marketing schimbate ale lumii digitale, mărcilor li s-a oferit feedback și, de asemenea, au fost informați despre exact câți utilizatori au dat clic pe reclama lor, ce acțiuni au efectuat, cum au reacționat la conținutul publicitar etc.

Cea mai populară modalitate de marketing a campaniilor online în marketingul digital este publicitatea plătită. Deși există diferite modele de publicitate plătită, cele mai populare includ:

  • Cost-per-Action – CPA;
  • CPV;
  • Cost-per-Conversion;
  • Cost-per-Thousand – CPM,
  • Cost-per-Click – CPC.

2. Care este diferența dintre marketingul offline și online?

Principalele obiective ale marketingului offline și online sunt de a crea conștientizarea mărcii și de a crește vânzările, atât prin practici de marketing offline, cât și prin marketing online. Practicile online sau digitale includ toate activitățile care folosesc internetul ca mijloc de comunicare. În comparație cu cel online, marketingul offline este opusul său. Cu toate acestea, companiile mari nu reduc importanța formelor de comunicare de marketing offline uneori învechite și combină ambele tehnici cu scopul de a îmbunătăți comunicarea dintre brand și clienți.

Cu toate acestea, există anumite diferențe între marketingul offline și online. Avantajele marketingului online sunt costuri mai mici și o direcționare mai precisă. De asemenea, aici trebuie luate în considerare măsurabilitatea și lizibilitatea rezultatelor în timp real, precum și gestionarea mai ușoară a campaniilor și optimizarea acestora. Deși marketingul digital are o mulțime de avantaje, ar fi greșit să credem că este autosuficient pentru plasarea și promovarea unui site web. Promovarea site-ului web este cel mai adesea meritul practicilor de marketing offline prezentate în presa scrisă sau în alte tipuri de marketing mai tradiționale de plasare a mesajelor publicitare.

3. Care sunt ultimele tendințe în marketingul digital?

Suntem martori la faptul că marketingul digital se dezvoltă cu o viteză mare. Schimbările din industria de marketing și tehnicile acesteia pot fi aproape întotdeauna recunoscute. Prin urmare, marketingul digital presupune un domeniu foarte dinamic în care schimbările apar aproape zilnic. Se mai poate spune că marketingul digital urmărește obiceiurile și tendințele consumatorilor, iar orice afacere care dorește să țină pasul cu aceste practici dinamice poate obține un mare succes și vizibilitate în spațiul digital.

Adaptarea la oportunitățile și schimbările de pe piață pentru companiile moderne înseamnă un avantaj semnificativ în raport cu concurența de pe piață. Orice întârziere sau evitarea ultimelor tendințe poate pune în pericol afacerile și poate afecta negativ afacerile moderne și reprezentarea mărcii pe internet. Astfel, anumite tendințe, precum marketingul video, marketingul mobil, rețelele sociale, utilizarea motoarelor de căutare ca spațiu publicitar, marketingul prin e-mail etc., ar putea fi unele cărora ar trebui să li se acorde o atenție deosebită.

Marketing digital

4. Ce înseamnă User Experience – UX?

Noile tehnologii, site-uri web și aplicații devin din ce în ce mai complexe. Paginile web ale site-urilor și aspectul aplicațiilor devin mai bogate în conținut, dar și îmbunătățite în design, cu funcții interactive, al căror scop este o experiență mai bună a utilizatorului. Termenul „User Experience” înseamnă un proces care oferă utilizatorilor un act experiențial de calitate prin proiectarea paginilor web și apoi o atitudine față de produs sau serviciu. User Experience reprezintă proiectarea întregului proces de creare și integrare a unui produs sau serviciu, precum și a practicilor de branding. În plus, experiența de utilizator depinde și de gradul de utilizare și funcționalitatea unui design. Toate aceste aspecte conduc la interacțiunea utilizatorului cu compania sau produsul și serviciul oferit utilizatorului de internet. Prin urmare, conceptul de design este gestionat în funcție de utilizator și de experiența acestuia, adică de simplitatea și inteligibilitatea mișcării utilizatorului pe un site web.

5. Ce înseamnă Customer Insights?

Customer Insights reprezintă unul dintre tipurile de interpretare a clienților online. Cu alte cuvinte, Customer Insights se referă la înțelegerea comportamentului clienților, a experiențelor acestora cu produse și a convingerilor sau nevoilor clienților. Interpretarea experiențelor clienților urmărește înțelegerea tuturor informațiilor colectate despre clienți, datorită cărora o afacere își dezvoltă o imagine a clienților țintă. Toate aceste practici de cercetare și analiză duc la o cunoaștere și înțelegere profundă a utilizatorilor. Astfel, companiile obțin o perspectivă asupra a ceea ce prețuiesc clienții lor, la ce se așteaptă, ce restricții întâmpină atunci când cumpără etc. Importanța experienței de utilizator se reflectă în primul rând în satisfacerea foarte precisă a nevoilor utilizatorilor. Prin urmare, scopul Customer Insights este de a descoperi motivul care declanșează o acțiune a utilizatorului.

6. Ce este neuromarketingul?

De foarte multe ori, agenții de vânzări iau în considerare ce își doresc clienții și ce îi face să se gândească la cumpărare și, în cele din urmă, la cumpărarea unui produs sau serviciu. Una dintre motivațiile de bază pentru cumpărare este satisfacerea nevoilor clientului. În marketing, există anumite practici care îi ajută pe marketerii să vină cu răspunsuri de încredere la acest tip de întrebări. Este vorba despre neuromarketing. Datorită cercetării în neuromarketing, adică cercetării asupra creierului consumatorilor atunci când întâlnesc produse, forme, culori și alte elemente, marketerii obțin răspunsuri la întrebările care îi pot interesa. Prin urmare, scopul neuromarketingului este de a răspunde la o întrebare importantă, care este: Ce îl face pe un client să cumpere un produs/serviciu? În practicile de cercetare în neuromarketing se aplică tehnologii precum imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) și electroencefalografia (EEG), prin care se pot obține anumite informații despre activități specifice ale creierului, motiv pentru care aceste cercetări sunt într-o oarecare măsură încă un domeniu de marketing controversat.

Planul și programa

1. Marketing digital

Modulul 1 – Marketing pe internet

  • Internet – concept și importanță
  • Marketing offline și online
  • Site-ul web ca „instrument” de marketing digital

Modulul 2 – Tipuri de marketing digital

  • Marketing direct pe internet
  • Marketing de conținut
  • Marketing contextual
  • Marketing digital în rezultatele motoarelor de căutare
  • Publicitate plătită în rezultatele motoarelor de căutare
  • Marketing pe rețelele sociale

Modulul 3 – Planificarea și tendințe în marketingul digital

  • Plan de marketing digital
  • Tendințe în marketingul digital

2. Internet Consumer Behaviour & UX

Modulul 1 – Internet Consumer Behaviour & UX

  • Cumpărături online – definiție, caracteristici și tendințe contemporane
  • Comportamentul clienților online
  • Consumer/Internet Experience 
  • Customer Insights și decizia de cumpărare a utilizatorului

* Pe pagina unui anumit departament, în lista derulantă a fiecărui modul, puteți vizualiza cursurile oferite pentru specialitatea selectată pentru modulul dat.

Participanții la cursul marketing digital

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te