Curs PPC

Publicitatea online este unul dintre cele mai importante segmente ale marketingului pe internet. De aceea, cursul PPC este foarte important pentru asimilarea cunoștințelor din domeniul creării și aplicării activităților plătite. Această formă de publicitate online este foarte eficientă, motiv pentru care reprezintă un mijloc foarte eficient în atragerea potențialilor clienți și construirea unui brand. Deseori se ajunge la confunzii și se amestecă noțiunile SEO și SEM. 

SEO (Search Engine Optimization) se referă la diferite tehnici și activități pe site și în afara sa, care duc la o poziționare cât mai bună în motorul de căutare, la rezultatele căutării organice. Pe de altă parte, avem Search Engine Marketing (SEM), care folosește și combină strategii plătite și organice pentru ca site-ul să fie clasificat cât mai bine în rezultatele căutării. 

PPC se referă la modelul de publicitate Pay Per Click, unde agentul de publicitate plătește pentru anunțuri per clic. Publicitatea se face pe baza cuvintelor cheie alese, de care depinde vizibilitatea anunțului, și acest model de publicitate este susținut de diferite servicii, precum  Bing, Google, Baidu, Yandex. Pe lângă motoare de căutare, modelul de publicitate PPC funcționează foarte bine și pe alte platforme precum Facebook, LinkedIn, Twitter etc. Dacă luăm ca exemplu Google, unde alegerea anunțului care se va afișa și de la care agent de publicitate, depinde de nota care se numește AdRank, pe baza căreia Google decide, iar această notă este alcătuită din 5 elemente.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Content & SEO ManagerE-commerce Manager & EntrepreneurPPC & Digital Channels ManagerOnline Sales & E-business Development ManagerSocial Media, Online PR & Community Manager.

Descrierea și scopul cursului PPC

Cursul PPC explică principiul publicității Pay Per Click, ce opțiuni aveți disponibile în calitate de agent de publicitate, precum și care sunt modalitățile care vă pot îmbunătăți metodele de publicitate și de targetare a grupului țintă. Apoi, cursul se concentrează pe modelul de publicitate PPC din cadrul Facebook Ads Manager, iar a doua parte a cursului se referă la sistemul Google Ads. La începutul cursului va fi explicată funcționarea acestui model, ce reprezintă advertising contextual și cum funcționează, precum și cum funcționează așa-numita licitație, și cum să obțineți o notă cât mai bună. 

Apoi, cursul ne introduce în FB, cum funcționează, ce reprezintă o campanie și ce se definește în cadrul ei, care formate de anunț există în funcție de scopul ales, precum și prezentarea lui FB Business Manager, interfața sa, setarea Facebook Pixel și modalitatea în care se pot urmări rezultatele campaniei. 

A doua parte a cursului se ocupă cu structura contului Google Ads, cuvinte cheie, setarea campaniei după diferiți factori etc. De asemenea, cursul PPC abordează campaniile macro și micro, extensii publicitare, precum și unde le folosește, strategii bidding, ce reprezintă și ce tipuri de strategii bidding există. Scopul cursului este familiarizarea cursanților în exemple practice cu modalitatea de folosire a diferitor sisteme de publicitate, precum FB Ads Manager și sistemul Google Ads, cum se creează conturi la acestea și se familiarizează cu interfața sistemelor și cu opțiunea pe care le conțin. 

Cursul oferă exemple practice și explică cum puteți targeta grupul țintă și cum puteți controla bugetele în funcție de posibilități. Un alt obiectiv al cursului este de a oferi cursanților cunoștințe și abilități necesare din domeniul îmbunătățirii tehnicilor de publicitate plătite – publicitate contextuală, precum și de a se pregăti pentru a stabili singuri strategia adecvată care corespunde obiectivelor de afaceri setate. Ultimul obiectul este ca participanții să poată planifica, crea și coordona singuri diferite reclame Google, precum și de a le urmări rezultatele, pe baza cărora se pot planifica următoarele campanii.

Cursul PPC vă va răspunde la următoarele întrebări:

Ce este PPC?

PPC este prescurtarea de la Pay Per Click și reprezintă un model de publicitate care permite vânzătorilor să plătească doar când utilizatorul dă clic pe anunț. Motoarele de căutare (Google, Bing, Yandex etc.) permit acest mod de publicitate, unde, prin așa-numita licitație, agenții de publicitate se întrec cu privire la anunțul cui va fi prezentat utilizatorului. Ca să afișați anunțul PPC, trebuie să îndepliniți anumite condiții. Google a evidențiat 5 factori care influențează poziționarea și plasarea anunțului, și anume:

 • prețul stabilit – bid, care reprezintă prețul maxim pe care vreți să-l plătiți pentru un clic pe anunț;
 • calitatea anunțului și landing pages, unde Google Ads, de asemenea, ia în considerare relevanța textului care se află în cadrul anunțului față de cuvântul cheie, precum și landing page, respectiv pagina web la care faceți trimitere direct de pe anunț;
 • adăugări în anunț (Ad Extensions) și alte formate;
 • pragul pentru rangul anunțului, deoarece Google setează granițe minime de calitate pe care trebuie să le îndeplinească anunțul pentru a se găsi pe o anumită poziție; 
 • verificare de utilizator.

PPC pe Facebook

La fel ca în cadrul rețelei Google, anunțurile PPC funcționează foarte bine pe Facebook, deoarece permit o targetare restrânsă, precum și costumizarea anunțului după scop, budget și caracteristicile grupului țintă, așadar acest model de publicitate devine tot mai popular în prezent. Pe baza nivelului PPC, anunțurile funcționează aproape la fel și pe Facebook și pe Google. Anunțurile FB PPC le creați în Facebook Ad Manager, unde aveți posibilitatea de a utiliza un număr mare de diferite opțiuni pentru crearea unui anunț cât mai eficient. 

Anunțurile pot avea formatul unei fotografii standard, anunț video, anunț carousel (publicitate la mai multe linkuri într-un anunț). La crearea anunțurilor, acestea se pot poziționa diferit, inclusiv în bara laterală, pe desktop sau pe platforma mobilă etc. Mulți agenți de publicitate folosesc Facebook datorită targetării ușoare și precise, a numeroaselor posibilități de urmărire ale statisticii, controlul bugetului etc.

Cum se pot folosi Google Ads?

Rețeaua Google display vă permite să ajungeți la persoanele care caută folosind motoarele de căutare, se uită la înregistrări video pe YouTube, își verifică contul de Gmail sau folosesc diferite aplicații video. Rețeaua de publicitate Google a fost creată astfel încât să vă permită să găsiți adevăratul grup țintă. Pe lângă numeroase opțiuni oferite de Google Ads la crearea și optimizarea anunțurilor, cu Google Analytics, de asemenea, puteți urmări rezultatele, și în funcție de asta să faceți optimizarea site-ului. Pentru o bună campanie PPC este nevoie de:

 • site responsive,
 • setarea monitorizării conversiilor,
 • definirea clară a obiectivelor campaniei. 

Despre un site spunem că este responsive când prezentarea și folosirea sa sunt adaptate la diferite dispozitive. Cu alte cuvinte, fiecare site trebuie să fie adaptat din punct de vedere al designului și funcțional la dispozitivul unde se folosește. 

Planul și programa cursului

 1. Introducere în PPC – upoznavanje sa modelom oglašavanja Pay Per Click / familiarizarea cu modelul de publicitate Pay Per Click 
 2. Facebook Advertising – Introducere în publicitatea Pay Per Click prin Facebook 
 3. Facebook Advertising – Interfața și metrica în publicitate PPC
 4. Facebook Advertising Advanced – Business Manager
 5. Campanii macro și micro 
 6. Cuvinte cheie și structura contului Google Ads
 7. Strategii bidding și remarketing
 8. Google Shopping