Fă următorul pas în carieră cu resurse, cunoștințe noi și suportul nostru care te vor ajuta să-ți atingi toate obiectivele profesionale.

Bazele designului UX

Experiența de utilizator este un segment de design foarte important ca parte a industriei IT. Designul UX vizează crearea unui mediu de lucru în care utilizatorii pot face față cu ușurință. Designerii angajați în acest mediu își propun să ne ușureze navigarea pe site sau în aplicație.

Bazele designului UX

User experience este un termen cunoscut, care înseamnă că ne simțim bine la cumpărături și că știm unde se află când intrăm în magazin. În caz contrar, atunci când intrăm în fiecare magazin, ar trebui să fim instruiți cum să ne comportăm pentru a obține ceea ce ne dorim. Dezvoltarea internetului, a magazinelor online, a site-urilor interactive și a numeroase programe a creat necesitatea de a transpune experiența utilizatorului într-o formă digitală.

Astăzi, acest tip de design joacă un rol foarte important atunci când vine vorba de utilizatori. Pentru a convinge un vizitator că a ajuns la locul potrivit, proiectantul trebuie să-i permită să ajungă cu ușurință la lucrurile pe care le caută. Dacă acesta este cazul, atunci utilizatorul va fi păstrat, deoarece a avut o „experiență” bună. Dacă nevoile lui sunt satisfăcute, el va reveni și va recomanda site-ul altora.

Ce este designul UX?

Designul UX este procesul de îmbunătățire a accesibilității și a utilizării unui produs în timpul interacțiunii utilizatorului cu produsul. Aceasta, desigur, se referă la comunicarea om-mașină, care implică lucrul la toate segmentele de produse cu care utilizatorul este în contact.

Dacă ne uităm la cele mai populare site-uri din lume, vom vedea că sunt foarte ușor de utilizat. Oricât de multe opțiuni au, aspectul lor și accesul la informații nu vă vor descuraja. Dimpotrivă, nu veți avea nicio problemă în a face față. Același lucru este valabil și pentru site-urile populare, dar și pentru majoritatea software-urilor pe care le folosim. Acest lucru se datorează designului UX, care își propune să ne ușureze munca.

O experiență pozitivă a clienților este foarte importantă pentru companie, deoarece contribuie la satisfacția clienților, ceea ce crește șansa ca acesta să continue să folosească produsul. Dacă un program ar avea o interfață complexă la nivel de cockpit (cabină de pilotaj), cu o mulțime de butoane, utilizatorul ar fi descurajat și va renunța. Prin urmare, sarcina designerului de experiență a utilizatorului este să facă interfața cât mai ușor de folosit pentru utilizator, pentru a face „curba de învățare” cât mai dreaptă.

Ce trebuie să știe un designer UX?

Există numeroase opinii atunci când vine vorba de definirea designului UX. Cu toate acestea, multe interpretări se ridică, în cele din urmă, la elementele esențiale, atunci când vine vorba de meseria unui expert în experiența de utilizator. Ideea de a îmbunătăți experiența de utilizator se rezumă la simplificarea lucrului într-un program sau a găsirii informațiilor pe care le doriți pe un site.

Desigur, în funcție de proiect și nevoile clienților, sarcinile de zi cu zi pe care le veți avea ca designer, de asemenea, vor varia. Un proiect se va face de la zero, în timp ce, în alt caz, va fi vorba despre îmbunătățirea activității dezvoltate (site, program).

Pentru a veni cu soluțiile potrivite, un proiectant trebuie să facă o analiză bună. În acest fel, el identifică provocările potențiale ale designului, adică ce anume doresc utilizatorii să facă. Pe baza acestor analize, soluțiile sunt create și testate în practică. Există mai multe faze în timpul procesului de lucru.

Cercetare

Pe baza brief-ului, adică a informațiilor de bază, un expert UX investighează domeniul de care se va ocupa site-ul/programul. Scopul este de a satisface piața existentă, concurența și clienții care au cerințe și așteptări specifice. Atunci când vorbește cu publicul țintă, designerul va ajunge la o concluzie despre ceea ce caută și cum ar putea să le ofere cel mai bine.

De multe ori, anumite nișe de site-uri sau programe au anumite reguli nescrise, care sunt de așteptat. De exemplu, pentru un anumit tip de magazin online, pagina FAQ (întrebări frecvente) trebuie să fie vizibilă. Acest pas inițial este extrem de important, deoarece proiectul complet depinde de definiția exactă a grupului țintă și de analiza acestuia.

Schița site-ului/programului

Pe baza instrucțiunilor date cu privire la ceea ce se așteaptă de la site sau program, designerul UX întocmește o schiță. În acest fel, este creată o soluție de proiect care să răspundă nevoilor utilizatorului. În trecut, aceste schițe erau făcute într-un mod clasic - folosind hârtie și creion. Acest lucru se face și acum, dar după aceea se face un wireframe, adică un draft redus, care nu se ocupă de detalii vizuale specifice.

Acest lucru se realizează cu ajutorul instrumentelor de proiectare, precum Axure RP sau UXPin, care vă permit să creați schițe digitale. În acest fel, se obține o „primă mână”, care poate fi prezentată clientului pentru a lucra la îmbunătățire pe baza informațiilor suplimentare obținute.

designul UX

Design vizual 

Odată obținute comentariile satisfăcătoare, se trece la crearea de soluții vizuale pentru fiecare segment al site-ului. Apoi se trece la detalii importante, cum ar fi fontul, fotografiile, aspectul pictogramelor etc. Această parte a meseriei de user experience expert este adesea lăsată designerului grafic. Când este gata, acest prototip ar trebui să reprezinte vizual soluția finală a site-ului/programului. Odată ce versiunea este actualizată, va urma un test de utilizator.

Testare

După instalarea primei versiuni, aceasta va fi testată de utilizatorii „obișnuiți”. Apoi, grupului țintă i se prezintă o interfață cu sarcina de a efectua anumite acțiuni. Este o idee bună să rugați utilizatorii să comenteze cu voce tare despre experiențele lor. Este foarte important ca utilizatorii care testează produsul să se afle în grupul țintă. Deci, dacă este o aplicație de învățare, veți dori să fie testată de studenți, nu de gospodine.

Este recomandabil să aveți un eșantion mai mare, pentru ca datele obținute să fie cât mai valide. Totuși, acest lucru depinde adesea nu numai de dorințele profesioniștilor UX, ci și de bugetul și timpul disponibil. Designerii sunt deseori în aceeași cameră cu clienții, deoarece astfel primesc informații „de primă mână” despre produs. În acest fel, este mai ușor să lucrezi cu utilizatorul pentru a veni cu cea mai bună soluție.

Pe baza informațiilor obținute, se fac modificări, după care se repetă procesul de testare. Aceasta se face până când se consideră că s-a ajuns la cea mai bună soluție, care satisface atât clientul, cât și utilizatorii. Din păcate, deseori, clientul își pune dorințele pe primul loc, fără să realizeze că este absolut important să pună pe primul loc satisfacția clientului în soluția pe termen lung și în afaceri mai bune.

Elaborarea finală 

În această etapă, el colaborează cu programatorii web pentru a obține ideea (și mockup) produsului final. Adesea, unele detalii de proiectare vor suferi mici modificări din cauza limitărilor în procesul de programare. În astfel de situații, un bun designer UX știe când să reducă și să accepte o soluție alternativă și când să insiste ca ceva să fie pus în aplicare așa cum se dorește.

Atunci când un produs final este lansat, acesta nu este în niciun caz sfârșitul activității pentru designerul UX. Chiar din primele zile ale utilizării în masă pot apărea dificultăți în funcționare, reclamații ale utilizatorilor și alte circumstanțe neprevăzute. Apoi, este important să găsiți rapid o soluție pentru ca produsul să nu sufere. De asemenea, rețineți că tehnologia avansează în mod constant și că tendințele se schimbă, ceea ce afectează în mod direct produsul.

Cum să devii un designer UX?

Dacă sunteți analitic, observați comportamentul utilizatorului și puteți „descifra” dorințele sale, atunci jobul de designer UX este alegerea potrivită pentru dvs. Rețineți că user experience nu se referă la experiența vizuală și la aspect. Aceasta este o meserie de designer UI (user interface designer), care lucrează practic la detalii grafice și tehnice și la crearea unei identități vizuale.

Dacă aveți îndoieli, avem vești grozave pentru dvs. – nu trebuie să vă grăbiți să alegeți între designul UX și UI. Nu numai că programul de educație Web Design acoperă ambele domenii, dar puteți deveni un designer web UI/UX! Cu toate acestea, pentru a fi un designer bun, la cursul UI/UX Design Tool puteți afla mai multe despre instrumentele de care aveți nevoie.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te