Fă următorul pas în carieră cu resurse, cunoștințe noi și suportul nostru care te vor ajuta să-ți atingi toate obiectivele profesionale.

Marketingul direct – tot ce trebuie să știți despre cel mai eficient tip de marketing de azi

Dacă v-ați gândit să începeți o carieră în marketing, știți deja că scopul principal al acestui job constă în găsirea celor mai eficiente modalități pentru promovarea și vânzarea produselor sau a serviciilor. Cu alte cuvinte, ideea este ca din ce în ce mai multe persoane să audă de voi și de ceea ce aveți de oferit, pentru ca la final să vă cumpere produsul sau serviciul. Mai exact, marketingul direct este unul din modurile prin care vă puteți atinge scopul. 

Ce este marketingul direct

Trebuie să atrageți potențialii cumpărători în orice mod posibil, pentru că, în caz contrar, vor fi acaparați de concurență. De aceea, ca antreprenor sau expert în marketing folosiți-vă de toate mijloacele pe care le aveți la dispoziție ca să faceți marketing tradițional și marketing digital. În acest scop, folosiți toate posibilitățile oferite de mass-media în masă, în principal contactarea unui număr mare de persoane. Însă, acesta este și marele dezavantaj. 

Ceea ce nu poate să facă publicitatea digitală, presa tipărită, televiziunea, radioul și altele, este să se adreseze direct unor persoane concrete și să stabilească o comunicare bidirecțională. De aceea, marketingul direct este în continuare unul dintre cele mai eficiente modalități de promovare. 

Ce este marketingul direct 

Marketingul direct presupune activități de promovare prin care produsul sau serviciul este prezentat direct individului, oferindu-i posibilitatea să răspundă la ofertă. 

Pentru asta, acest tip de comunicare implică multe formate diferite ca: poșta directă, telemarketingul, email marketing, mobil marketing etc. Deși abordările sunt diferite, toate au în comun faptul că conțin un apel concret și clar la acțiune.  

Marketingul direct permite ca promovarea produsului și a serviciului să fie direcționată spre publicul dorit și măsurarea cu precizie a rezultatelor. Și asta nu e tot. Citiți în continuare cum funcționează marketingul direct, care îi sunt avantajele, efectele, precum și potențialele pericole. 

Cum funcționează marketingul direct?

Companiile care folosesc marketingul direct folosesc altfel mass-media în masă, adresându-se direct consumatorului, făcând un apel imediat la acțiune - la apelarea numărului de telefon, accesarea site-ului, folosirea cuponului de vânzare etc. 

În plus, activitățile de promovare se fac și prin telefon (prin apel direct sau prin trimiterea de mesaje și notificări push) și poștă (tradițională sau electronică). Deși numărul de adrese la care ajung aceste mesaje este imens și ne-am aștepta să fie de tip generic, adevărul este altul. 

Unele metode de marketing direct au un grad ridicat de personalizare. Cu siguranță ați observat e-mailurile care vi se adresează pe nume. Acesta este un element de personalizare. Adresarea pe nume este una din caracteristicile marketingului direct. 

Apelul la acțiune este cel mai mic numitor comun al tuturor formatelor din cadrul marketingului direct. Destinatarul este îndemnat să reacționeze rapid. Câteva dintre reacții sunt: răspunde cu un apel, clic pe linkul din e-mail, scanează codul QR cu telefonul etc. Astfel, orice reacție indică un potențial cumpărător. Tocmai de aceea marketingul de acest tip se numește și marketing cu răspuns direct – direct response marketing.

Marketingul direct ne permite să ne adresăm direct publicului țintă atunci când promovăm produsele și serviciile și să măsurăm rezultatele cu precizie. Și asta nu e tot. 

Citiți în continuare care sunt câteva dintre avantajele marketingului direct, care sunt efectele pe care le produce, precum și potențialele pericole la care ne expune acest tip de publicitate. 

Avantajele marketingului direct 

Targetare precisă – Cu ajutorul marketingului direct putem să ajungem la un public foarte larg, dar nu acesta este avantajul cheie, ci faptul că putem să abordăm persoane concrete – exact pe cele cărora se adresează produsul sau serviciul nostru. Crearea unei baze de date cu informații colectate și editate despre cumpărători permite contactarea potențialului grup țintă într-un mod care ar trebui să garanteze rezultate. 

Șanse mai mari de repetare a achiziției – Comunicarea directă permite păstrarea contactului cu clientul și după achiziție pentru a-l încuraja să o repete (trimițând cupoane și coduri cu termen limită, programe de loialitate cu reduceri pentru clienții fideli etc.). 

Optimizarea bugetului – Contactarea publicului țintă în locul alegerii aleatorii și „căutării pe întuneric” este un mare avantaj al marketingului direct. Această precizie ne oferă posibilitatea să stabilim obiective reale și să ne îmbunătățim vânzările cu un buget relativ mic. 

Măsurarea rezultatelor – Apelul la acțiune menționat este cel mai bun indicator al succesului campaniei. Succesul se măsoară după numărul de apeluri primite, de cupoane trimise sau de clicuri pe link. 

Adaptabilitatea și crearea rapidă de noi oportunități – Spre deosebire de majoritatea formatelor de marketing tradițional, marketingul direct permite adaptarea rapidă la noile trenduri și reacționarea la schimbări înaintea concurenței. Gândiți-vă și singuri: este mai ușor să implementăm cunoștințe noi într-o reclamă TV sau un conținut de e-mail deja produse? 

Testarea și analizarea permanentă a rezultatelor – Măsurarea rezultatelor aproape în timp real ne permite să descoperim formulele potrivite prin testare.

Cum asimilați tehnicile de marketing digital

Pentru cine este marketingul direct?

Răspunsul corect, fără a sta mult pe gânduri, ar putea fi – pentru toate tipurile de afaceri. Dar pentru o afacere mică, marketingul direct este într-adevăr soluția ideală deoarece permite anticiparea randamentului fiecărui capital investit. Dacă vă optimizați inteligent campania, veți obține rezultate cu o investiție mică în comparație cu orice formă de publicitate tradițională. 

De aceea, marketingul direct este ideal pentru toți care au un buget limitat pentru activitățile de promovare. Acestea sunt, în primul rând, afacerile mici locale pentru care este mult mai simplu și mai ieftin să distribuie pliante și cupoane sau să creeze campanii pe e-mail decât să facă investiții riscante în marketingul cu profil înalt. Trebuie să spunem că, datorită eficienței sale, marketingul direct este folosit și de marile companii. 

Efectele marketingului direct 

Viteza de reacție. Reacția imediată a clienților și cumpărătorilor este efectul principal dorit al marketingului direct. Cele mai puternice strategii de marketing direct speră să provoace reacția rapidă a utilizatorului imediat ce acesta are contact cu conținutului precis creat.  

Însă, în ciuda naturii acestui tip de marketing orientat pe viteză, efectele sunt adesea de lungă durată. De fapt, marketingul direct influențează convenabil ambele părți – și vânzătorul și cumpărătorul. Următoarele sunt cele mai profunde și de durată efecte: 

  • creșterea vânzărilor către foștii clienți și cei curenți – pe lângă faptul că oferă posibilitatea de a păstra contactul cu foștii clienți, marketingul direct permite și reînnoirea contactului cu vechii clienți și utilizatori ai serviciilor. Astfel, puteți să accelerați crearea de noi oportunități de afaceri. Acesta nu este un efect la care ne-am fi așteptat, la prima vedere, de la acest tip de marketing;
  • creșterea satisfacției utilizatorilor – contactul direct cu clienții și părțile interesate oferă posibilitatea de a relaționa mai bine și mai rapid cu ei. Nu există nicio persoană care să nu fie intrigată când citește o ofertă de marketing legată de un produs/serviciu la care s-a gândit intens. Oportunitățile de a „condimenta” procesul de vânzare sunt mult mari dacă folosim marketingul direct.

Exemplu de bună practică 

Marile afaceri, dar și cei mai mari creatori, au recunoscut de mult că marketingul direct este cea mai bună soluție. 

De exemplu, agenția de branding pragheză, Touch Branding, a dat dovadă de o creativitate excepțională în controversata și celebra lor campanie în care, sub sloganul „donăm sânge pentru un branding bun”, au trimis prin poștă la mai multe adrese, o pungă de sânge utilizată în transfuzii.

Designul a fost postat pe site-ul lor, unde pungile au început „să se umple”. Desigur, grupul lor țintă nu au fost persoanele private, ci companiile cu un potențial interes într-un gest atât de puternic și creativ. 

Efectele negative ale marketingului direct și provocările 

Însă, cum se întâmplă de obicei cu toate lucrurile bune, nici în marketingul direct nu este totul roz. Dacă nu este folosit cu sens, poate să provoace un contraefect. Există mai multe probleme potențiale la care se poate ajunge în urma utilizării controlate și nearticulate a marketingului direct. 

Intruziune exagerată. Într-o lume în care suntem bombardați cu mesaje de marketing, mulți consideră marketingul direct intruziv, nedorit și iritant. Aceasta se referă în mod special la telemarketing, precum și la vânzarea din ușă în ușă. Nimănui nu-i place să deschidă ușa și să se găsească față în față cu un vânzător insistent care deja din prag îi întinde un produs de care nu este interesat. 

De aceea, mulți consideră marketingul direct o distragere nedorită. Aici este un mare pericol. Dacă clienții consideră că îi deranjați sau că le amenințați intimitatea, pot face o asociere negativă cu brandul, iar produsul, oricât ar fi de bun, va deveni mai puțin atractiv. 

Această decizie de a nu cumpăra produsul nici nu trebuie să fie conștientă. Dimpotrivă, este suficient ca asocierea negativă cu brandul să rămână undeva în fundal, și va scădea chiar și vânzarea celui mai util produs. Cu cât campania este mai precis targetată, cu atât scad șansele de a obține acest efect.

Poluarea mediului. Azi când campaniile „verzi” sunt tot mai dominante, mulți își pun întrebarea folosirii hârtiei pentru broșuri și pliante, care până la urmă ajung la gunoi. Cum să reducem publicitatea negativă și impactul real asupra mediului la același cost? Soluția este – hârtia reciclată. Sau, și mai ieftin, trecerea completă la marketingul prin e-mail.

Bani aruncați. Nu fiecare e-mail sau scrisoare de vânzare face bani, dar de cheltuit îi cheltuiește. Fiecare utilizator neinteresat va fi enervat de mesajul care nu îl interesează, iar banii pentru livrare ajung la gunoi. Totuși, există o soluție la această problemă – o listă mai precis direcționată de adrese și potențiale părți interesate. 

Concurența. Oricât de bun și bine gândit ar fi mesajul vostru, care sunt șansele ca potențialul client să îl vadă în marea de alte e-mailuri promoționale? Același lucru este valabil și în cazul inboxului prea plin cu diferite reduceri de la supermarket. De aceea, trebuie să vă străduiți să atrageți atenția printr-un design bun. 

Probleme legale. Confidențialitatea și protecția datelor sunt întotdeauna actuale atunci când vorbim de marketing, inclusiv cel direct. Prin urmare, puneți pe listă numai persoanele care și-au dat acordul explicit să primească mesaje promoționale de la compania voastră. Acest lucru a câștigat importanță odată cu adoptarea regulamentul GDPR privind confidențialitatea datelor în Uniunea Europeană.

Cum asimilați tehnicile de marketing digital 

În marea de resurse disponibile și sfaturi gratuite, pare că avem la îndemână tot ce ne trebuie ca să dobândim orice abilitate. Însă, greu este să selectăm și să sistematizăm informațiile care ne pot ajuta cu adevărat să ne îmbunătățim cariera și să câștigăm bani. Ca să punem în aplicare orice sfat de specialitate avem nevoie de o bază de cunoștințe. De aceea, cea mai bună cale este să combinăm toate aceste resurse cu un program educațional din domeniul de interes. 

Pregătirile și cursurile certificate de marketing pe internet de un an de zile vă vor ajuta să asimilați teoria și practica marketingului digital din care o parte semnificativă este marketingul direct. La anul pe această vreme oamenii vor deschide telefonul ca să răspundă la apelul vostru la acțiune.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te