Cum să scrii un CV
Un CV sau biografia de lucru este un document de care nu era nevoie în trecut pentru a obține un loc de muncă, dar de care în prezent sunt șanse mari să aveți nevoie, de numeroase ori în viață. Este vorba despre biografia voastră de afaceri - dovada experienței, expertizei și a tot ceea ce vă face candidatul ideal pentru postul pentru care aplicați.
CV-ul este unul dintre elementele cheie în selecția candidaților care aplică pentru un job. Dacă interviul este un pas cheie în procesul de obținere a unui job, un CV este cu siguranță un pas care vă pune în situația de a ajunge la interviu. Managerul de resurse umane care face prima selecție a candidaților, de obicei, nu are alte informații despre aceștia decât pe cele din CV-urile lor.
De aceea, acest document nu trebuie lăsat deloc la voia întâmplării – de la conținut până la design.
Ce trebuie să conțină un CV bun
Cum să scrii un CV? Formatul CV-ului nu este bătut în cuie, dar există anumite segmente care ar trebui să se regăsească în fiecare document de acest tip. Aflați în continuare care dintre elemente trebuie introduse în CV și care sunt cele opționale.
Profilul vostru profesional:
În această secțiune opțională, trebuie să găsiți o modalitate de a vă rezuma experiența profesională, precum și profilul educațional și realizările. Nu trebuie să fie mai lung de câteva propoziții, dar trebuie să ofere unui potențial angajator o perspectivă asupra carierei și personalității voastre.
Deși nu este obligatorie, o descriere a profilului vă poate prezenta pe scurt, astfel încât să atrageți atenția persoanei care efectuează selecția și o poate îndruma să vă revizuiască în continuare CV-ul.
Secțiunea despre informații generale:
Este importantă datorită clasificării candidaților. Cu alte cuvinte, datele de bază vă pot descalifica pentru un loc de muncă din motive justificate sau nejustificate.
De aceea, încercați să direcționați aceste informații aparent generice în avantajul vostru.
Pentru început, semnalați angajatorului că vă aflați în același oraș sau țară. Astfel, problema venirii la muncă nu va fi o problemă. Oferiți-le posibilitatea de a vă contacta cu ușurință prin e-mail sau telefon, vizibile pe prima pagină. În acest fel, nu vor pierde timpul răsfoind paginile CV-ului în căutarea numărului vostru de mobil pentru a vă contacta.
Includeți un link către profilul vostru de pe LinkedIn dacă există informații relevante pentru a vă completa CV-ul.
Deși poate părea că informațiile de bază sunt implicite, locul și modul în care le faceți vizibile fac diferența. Cu o bună organizare a datelor de contact menționate, vă măriți efectiv șansele, chiar dacă procentul este minim.
Secțiunea despre experiența de muncă:
Această secțiune este obligatorie în orice tip de CV. În cronologia inversă, începând cu ultima, enumerați toate posturile pe care le-ați ocupat în timpul vieții profesionale.
Având în vedere că de fiecare dată când aplicați, trebuie să adaptați CV-ul la un anumit job, informațiile despre experiența de muncă vor fi întotdeauna oarecum diferite. Dacă ați lucrat în diverse posturi, le veți alege pe cele care dovedesc aptitudinile și experiența relevante pentru acest job.
Informațiile pe care viitorul angajator se așteaptă să le găsească în această secțiune sunt anul în care ați început să lucrați și perioada de angajare profesională, cu o descriere a responsabilităților pentru fiecare post. Puteți organiza descrierile în rânduri scurte.
Aici merită menționată și problema lacunelor din experiența de muncă. Mulți profesioniști au pauze în experiența lor de muncă, din perioada în care nu au fost într-un angajament profesional. Problema nu sunt perioadele în care nu sunteți angajat, ci dacă le puteți explica. Orice explicație este mai bună decât niciuna. Indiferent dacă ați decis să vă școlarizați, să începeți o afacere privată sau pur și simplu să vă dedicați familiei, spuneți motivul perioadelor de șomaj. Potenţialul vostru angajator va aprecia transparenţa.
Pe de altă parte, puteți transforma această problemă în avantajul vostru. Chiar dacă afacerea voastră privată pentru care ați luat o pauză a eșuat chiar înainte de lansare, fiecare angajator va aprecia spiritul vostru antreprenorial și disponibilitatea de a vă asuma riscul.
Secțiunea despre educație:
Și aici se aplică regula logicii inverse. Începeți cu ultima pregătire educațională și mergeți înapoi. În funcție de poziția voastră în carieră, de nevoia de dovezi și de competiție specifică, veți enumera și certificate, precum și pregătirile și cursurile frecventate.
Liceul nu este relevant decât dacă vă aflați în primele etape ale carierei sau dacă aplicați pentru un stagiu profesional. În cazul în care încă nu aveți experiență de muncă sau ați lucrat foarte puțin, puteți poziționa secțiunea de educație înainte de experiența de muncă.
Secțiunea despre voi:
Aici puteți enumera alte competențe și interese. Secțiunea despre voi este un loc convenabil pentru a arăta ce limbi vorbiți și la ce nivel, cât de bine știți să lucrați pe calculator și în ce programe, ce permis de conducere aveți etc.
Pe de altă parte, interesele și hobby-urile voastre pot corespunde cu locul de muncă sau cu cultura companiei care a dat anunțul. Dacă cântați la un instrument sau vă place fotografia în timpul liber, nu există niciun motiv să nu menționați și asta. Poate că aceasta va atrage atenția managerului de HR, dacă există o ezitare între doi candidați cu experiență similară.
Aici vă puteți enumera și virtuțile relevante pentru jobul pentru care aplicați. Asigurați-vă că sunteți cât mai specific posibil. Ajustați întotdeauna atributele la jobul specific și fiți sincer.
Este ideal când virtuțile voastre pot fi legate de sarcinile specifice descrise în secțiunea privind experiența de muncă.
Secțiunea despre limbi străine:
Dacă nu ați folosit secțiunea despre voi pentru a enumera limbile străine pe care le utilizați, creați o secțiune specială pentru acest segment. Enumerați limbile și evidențiați cunoașterea Cadrului European comun de referință pentru limbile vii.
Secțiunea despre recomandări:
Dacă există o persoană în a cărei echipă ați lucrat sau un profesor care a fost mentorul vostru în timpul școlii, rugați-l să vă scrie o recomandare. Recomandarea ar trebui, în loc de laude goale, să indice anumite caracteristici și abilități, de preferință pe un exemplu specific.
Recomandările sunt de mare importanță încă din primele zile ale carierei.
Secțiunea despre munca de voluntariat:
Când vă aflați la începutul carierei, puteți adăuga voluntariatul ca element în experiența voastră de muncă. Dar chiar dacă cariera voastră a progresat, nu ezitați să includeți acest segment în CV-ul vostru bogat.
Motivul este simplu. De aici, potențialii angajatori văd că pentru voi nu totul înseamnă bani și că, atunci când credeți într-un obiectiv mai înalt, sunteți gata să lucrați și gratuit.
Datele de contact:
Acesta este doar un memento. Dacă ați uitat să le scrieți în secțiunea de informații generale, nu uitați să includeți un segment special care să conțină clar și fără ambiguitate modalitățile prin care puteți fi contactat.
Aceste modalități nu ar trebui să fie prea multe, dar trebuie să lăsați mai mult de o opțiune unui potențial angajator.
Supliment la CV: voi pe internet
Rețelele sociale și alte locuri în care un potențial angajator vă poate găsi pe internet în era digitală de astăzi sunt un fel de completare la CV. Așadar, aveți grijă de informațiile publice disponibile despre voi.
Păstrați-vă profilurile cu informații reprezentative deschise pentru verificare. Întotdeauna gândiți-vă unde vă va căuta vânzătorul și unde ați vrea să vă găsească.
Ce ar trebui să știți când scrieți un CV
Pe lângă cerințele tehnice descrise în partea anterioară a textului, pentru crearea unui CV bun există și cele stilistice. Aflați mai jos la ce ar trebui să fiți atenți când scrieți un CV.
Simplitate
Un manager de HR trebuie să revizuiască uneori sute de CV-uri pentru un post. El sau ea nu are prea mult timp să aprofundeze prima selecție. Prin urmare, nu trebuie să fiți prea extins, ci trebuie să fiți conciși. CV-ul nu este un loc pentru a vă arăta talentul pentru propoziții lungi sau pentru utilizarea creativă a adjectivelor, aceste caracteristici le veți expune lucrând ca și copywriter.
Lungime
Scurtați lungimea CV-ului vostru cât mai mult posibil. Pentru candidații mai experimentați, aceasta poate fi o provocare, deoarece fiecare poziție, chiar și cea mai mică, spune ceva important despre ei. Totuși, trebuie să fiți hotărâți și să reduceți CV-ul la cele mai importante referințe. Rezistați tentației de a vă amănunți în mod inutil CV-ul. CV-ul standard nu trebuie să depășească 2 pagini.
Adaptarea la jobul pentru care aplicați
Ce veți arăta în CV-ul vostru și în ce fel, depinde în mare măsură de jobul pentru care aplicați. Dacă aplicați pentru un job în sectorul creativ, puteți convinge un angajator cu un design bun, care va fi mai puțin important pentru obținerea unui job în bancă. Este probabil mai important aici să arătați caracterul analitic, concret și consecvent în dezvoltarea carierei.
Același lucru este valabil și pentru referințe. Alegeți întotdeauna ceea ce este important pentru concurs. Cu cât aveți mai multe referințe, cu atât este mai bine, pentru că șansele sunt mai mari ca să vă puteți adapta cu succes CV-ul la jobul pentru care aplicați.
Cu toate acestea, ar trebui să încercați întotdeauna să arătați o anumită originalitate atunci când creați un CV. Ideea nu este să aveți CV-ul la fel ca alții, ci să vă reflecte personalitatea în mod corect.
Prezentarea realizărilor
Ar trebui să scoateți în evidență tot ce vă face mândru/mândră. Rețineți că proiectele de al căror rezultat sunteți mulțumit/ă, oricât de mici, vă sunt de folos. Arătați angajatorului că vă aflați în spatele muncii voastre, chiar dacă este un proiect studențesc. Nimeni nu este imun la o pasiune sinceră pentru munca depusă.
Există multe modalități de a crea un CV. Răspunsul la întrebarea cum să scrieți un CV și cum ar trebui să arate, depinde de fiecare anunț individual și de fiecare candidat. Totuși, fiecare CV, chiar și cel mai nebunesc, trebuie să îndeplinească o anumită formă. Dacă urmați instrucțiunile din acest text, veți crea un CV bun pentru orice post. Indiferent că aplicați pentru un post de web designer, bancher, voluntar sau ceva complet diferit, puteți aplica liniștiți.
CV într-o limbă străină
În prezent, o strategie bună este ca, pe lângă un CV în limba română, să aveți mereu pregătită o versiune în limba engleză. Majoritatea angajatorilor și managerilor de HR înțeleg limba engleză și, uneori, este obișnuit să folosiți cuvinte străine pentru anumite locuri de muncă, cum ar fi cele din industria IT, deoarece traducerea exactă nu există încă.
Pe de altă parte, anumite piețe și nișe favorizează limbile vorbite local. Astfel, de exemplu, dacă aplicați în Germania sau Elveția, nu este rău să aveți o versiune în germană. Și asta nu este tot. Așteptările de la conținut variază, de asemenea, de la o cultură la alta.
Pentru a-i sprijini pe candidați să creeze CV-uri în aceste două limbi ale lumii, școala LINK Academy a creat o scurtă prezentare a asemănărilor și deosebirilor dintre CV-urile în engleză și germană. În cazul în care sunteți interesat dacă piața engleză și germană „suportă” o fotografie într-un CV, cât de departe ar trebui să mergeți în CV cu datele personale, cum să scrieți o scrisoare de intenție și la ce vă puteți aștepta la un interviu de angajare, vizitați această pagina și înlăturați îndoielile menționate și multe altele cu privire la aplicarea pentru un job în străinătate sau într-o companie străină.
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te