Alătură-te clasei muncitoare IT și dobândește cunoștințe pentru cele mai bine plătite joburi!

Ce face un copywriter?

Dacă sunteți creativ și vă place să scrieți, acesta este jobul ideal pentru voi! Aflați ce trebuie să știți pentru a deveni un copywriter de succes.

Ce face un copywriter

În ultimii ani, multe s-au schimbat când vine vorba de copywriting. Odată cu dezvoltarea tehnologiei, atenția publicului s-a orientat pe mass-media online. Asta a dus la schimbări tectonice în marketing, așadar și în modul în care se scrie. 

Acum, oamenii dedică mult mai puțin timp unei informații, căutând în permanență după ceva nou. De aceea, de la copywriter se așteaptă să atragă atenția publicului cu scrisul său și să transmită mesajul dorit. Pentru început, este important să știm ce face un copywriter, ce este copy și cum se creează content (conținut).  

Ce este copywritingul?

Spre deosebire de alte forme ale scrisului creativ, care se pot traduce prin artă, copywritingul reprezintă scrierea pentru promovarea produsului, serviciului sau ideii. Rezultatul scrierii se numește copy și reprezintă un conținut care va provoca cititorului sau spectatorului o anumită reacție. 

Deși pare ușor, este nevoie de destule cunoștințe, efort și cercetare pentru a se ajunge la un copy de succes. Există multe elemente care trebuie luate în considerare la scris, dar în primul rând trebuie să țineți cont că ceea ce scrieți este original și de calitate. De fapt, un marketing modern este de neimaginat fără un copywriting de calitate, deoarece o idee originală și bine gândită este baza unei campanii promoționale.

Copywriterul se ocupă cu crearea soluțiilor de publicitate, cu scrierea blogurilor, a sloganurilor, versurilor pentru un jingle publicitar, dar și scrierea e-mail-urilor promoționale, a scenariilor pentru spoturi publicitare etc. În funcție de mass-media pentru care se scrie, jobul de copywriter poate fi foarte diferit. Tocmai de aceea, depinde și ce cunoștințe specifice dețineți. Desigur, în primul rând trebuie să aveți abilități universale, necesare pentru această profesie. 

Caracteristicile celor mai buni copywriteri

Alfabetizarea și talentul pentru scris se subînțeleg, dar care sunt caracteristicile pe care trebuie să le aibă un copywriter? Este vorba despre caracteristicile care pot face legătura cu ziariștii, dar și cu alte profesii creative:

  • Analitică – verificarea informațiilor, recunoașterea informațiilor importante, capacitatea unei munci de cercetare de calitate;
  • Educație – trebuie să înțelegeți evenimentele din lumea din jurul vostru; să le interpretați în așa fel încât să vă ajute cel mai bine în muncă;
  • Comunicare – simțul umorului, carisma, spiritul de echipă... toate acestea sunt necesare pentru a înțelege nevoile publicului căruia vă adresați;
  • Adaptare – un copywriter bun știe să-și transforme stilul de scris în funcție de cui i se adresează și de fiecare dată să sune autentic și apropiat de grupul țintă. 

Ce trebuie să știe fiecare copywriter?

Am menționat schimbări mari când vine vorba de activitățile de marketing. Focusul este acum pe internet, ceea ce aduce cu sine cunoștințe specifice. Este vorba despre cu totul altfel de strategii când vorbim despre scris. Acum, conținutul este cel mai important, ceea ce a crescut cu mult cererea de copywriteri atât pe plan global, cât și pe plan național.  

Fiind vorba de piața globală, în multe cazuri vi se cere o foarte bună cunoaștere a limbii engleze. Și dacă pentru cineva va fi o piedică pentru avansare, dacă investiți timp în perfecționarea cunoștințelor de limbă străină, veți fi mai competitivi pe piață. Țineți cont că în acest fel vă deschideți posibilitatea unei cariere internaționale. 

Pe lângă limba engleză, mai trebuie să aveți cunoștințe și din alte domenii, precum:

  • Optimizarea SEO Pentru a efectua tema cum trebuie, trebuie să analizați cuvintele-cheie și să respectați regulile SEO (mod de scris și de marcare a textului, conexiunea…). Aceasta este una din principalele premise pentru o bună clasificare a textului sau a site-ului la care lucrați. 
  • Editarea fotografiilor – Nu trebuie să fiți un designer grafic expert în Photoshop pentru a ști să pregătiți o fotografie sau infografie.. Este suficient să știți să lucrați cu programe, precum Canva sau Photojoiner.
  • Cercetare – Pentru a pregăti corect o anumită temă pentru blog sau pentru a obține o idee pentru campania de marketing, trebuie să obțineți mai multe informații. Întotdeauna trebuie să vă consultați cu câteva surse de informații, pentru a fi siguri că ceea ce scrieți este adevărat. De asemenea, trebuie să analizați grupul țintă căruia vă adresați, pentru ca informațiile pe care le plasați să se adapteze lor. 
  • Abilități de scriere pentru internet – Cele mai bine analizate informații și analiza SEO făcută perfect nu vor însemna nimic dacă copy-ul nu este de calitate. Pentru a progresa în acest domeniu, trebuie să vă perfecționați în mod constant pentru a putea să răspundeți la multiple provocări în orice moment. De la voi se așteaptă să livrați texte de calitate pentru teme populare, dar și să mențineți o comunicare de calitate prin rețelele sociale cu potențiali consumatori.
  • Cunoașterea rețelelor sociale – Spre deosebire de alte mass-media, rețelele sociale se folosesc pentru comunicarea directă cu consumatorii. Pentru a transmite cu succes mesajul dorit, trebuie să știți cum să vă adresați consumatorilor anumitor rețele sociale. 
  • Marketing prin e-mail – Pe lângă rețelele sociale și bloguri, marketingul prin e-mail este unul dintre cele mai populare moduri de comunicare cu potențialii consumatori. Deși e-mail-ul este considerat o armă învechită, de fapt, este vorba despre unul dintre cele mai eficiente moduri de marketing online. Un bun copywriter știe cum să creeze un e-mail care nu va fi refuzat din start, ci îi va determina pe cei care îl citesc să facă acțiunea dorită (achiziția, colaborare de afaceri, abonament la serviciu…).

Pe lângă asta, întotdeauna trebuie să țineți cont cui vă adresați la crearea unui conținut. Desigur, nu este la fel dacă scrieți textul pentru programatori sau copii. În general, evitați scrisul elitist, cu cuvinte introduse intenționat, pe care nu le folosește nimeni. 

Scopul este de a atrage cititori, iar asta veți face, în primul rând, dacă vă adresați lor în mod natural. Acestea sunt doar o parte din cunoștințele necesare. Pe măsură ce se schimbă obiceiurile oamenilor, la fel se dezvoltă și munca de copywriter. Asta se poate observa cel mai bine în exemplul de content marketing. 

Unde puteți lucra ca și copywriter

De ce este important să vă pricepeți la content marketing?

Unul dintre cele mai importante domenii, când vine vorba de copywriting, este content marketing. Este vorba de forma marketingului care se concentrează pe crearea conținutului care nu este promoția directă a unui produs sau serviciu, ci are drept scop să creeze interes pentru acestea. În acest caz, munca de copywriter este de a crea conținuturi, precum:

  • Știri;
  • Newslettere;
  • Bloguri;
  • Infografică;
  • Publicații pe rețele sociale. 

Astfel se creează interes pentru o temă în toate canalele de comunicare. Multe cercetări arată că companiile care au bloguri, au mult mai mult succes în vânzarea de servicii sau produse. Simplu, este mai probabil că cineva va citi un text pe un subiect de interes decât să observe o reclamă. Mai mult, pe internet, mulți blochează afișarea anunțurilor, așadar este și mai greu de promovat ceva clasic. 

Aici intră în scenă content marketing, unde copywriterii încearcă, într-un mod interesant, să atragă atenția înspre o anumită temă. Astfel, cititorul primește informația care l-a interesat, iar în același timp reprezintă ceva ce îi pare cunoscut, așadar la el se creează nevoia de a încerca ceva nou. 

Simplu spus, astfel se oferă un conținut de calitate pentru atenția cititorilor. De ce v-ați limita la panouri publicitare sau bannere, când vă puteți prezenta ideea în conținut? Acest mod de gândire este întotdeauna acceptat când vine vorba de marketing digital, iar talentul de copywriter și a echipei complete de marketing depinde de cât de bine va fi editată o anumită temă (campanie promoțională). 

Unde puteți lucra ca și copywriter?

Ca și copywriter, dețineți cunoștințe universale, pe care le puteți aplica în multe domenii. Când vorbim despre angajare, pentru mulți, prima opțiune este agenția de marketing. Într-adevăr, dacă vă uitați la anunțuri, puteți vedea că se publică adesea posturi de copywriting. Momentan, copywriterii care cunosc foarte bine limba engleză sunt foarte căutați.

Asta din cauza faptului că la noi se deschid tot mai multe companii outsourcing, care sunt, practic, sucursale ale firmelor străine. De cele mai multe ori, este vorba de companii americane, așadar pe lângă limba engleză, condiția este ca orarul de lucru să se suprapună cu fusul orar din SUA (de la 12:00 la 20:00, de cele mai multe ori). 

Desigur, aici intră și companii naționale care vor să aibă propria echipă de copywriting pentru nevoi zilnice. Astfel, se poate întâmpla să lucrați la radio, în televiziune, dar și pentru corporații mari. Dacă vă place mai mult munca part-time de la domiciliu, și asta este posibil. Joburile de freelancer sunt foarte populare în lume, la fel și la noi, iar în general, se fac prin intermediul site-urilor, cum ar fi Upwork și Freelancer.

În calitate de începător pe aceste site-uri, vă puteți începe cariera ca asistent virtual, unde veți scrie texte mai simple și veți publica postări pe rețele sociale. Desigur, se presupune că știți foarte bine limba engleză, dar trebuie să vă mai gândiți la perfecționarea unei alte limbi internaționale.

Învățați cum să câștigați din scris 

Deși scrisul cere un anumit talent, este vorba de o abilitate care se poate învăța și se poate perfecționa cu timpul. Pentru a ști ce face un copywriter, vă poate ajuta mult programul E-Business & Internet Marketing. Bineînțeles, nu aici se oprește perfecționarea.

Ca să vă „îndreptați” stilul, trebuie să citiți mult și să-i urmăriți pe alții, pe profesioniștii de succes. Fiți pregătiți să vă perfecționați în permanență, pentru a fi întotdeauna la curent cu cele mai noi tendințe în industria de marketing. Astfel, veți fi foarte căutați de către angajatori, aceasta fiind garanția unei cariere de succes. Vă dorim mult succes și inspirație în rezolvarea cu ușurință a fiecărei provocări de afaceri!

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te