Ce face un manager PR?

Deși mulți au auzit despre relațiile publice, puțini știu ce este, de fapt, această meserie. 

Ce face un manager PR

Cu ce provocări se confruntă un manager de PR? Având în vedere că este un job dinamic, este important să dețineți calități și cunoștințe care vă vor permite să gestionați întotdeauna situația. Un loc de muncă în PR nu este doar comunicarea cu mass-media; adică trimiterea de notificări. De aceea, este important să știți ce face un manager de PR, pentru a știi de la început ce vă așteaptă în cariera voastră ulterioară.

Deoarece în zilele noastre se poate ajunge mult mai ușor la informații, este clar că fiecare companie trebuie să investească în PR pentru a se prezenta publicului într-un mod corect. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care există o serie de agenții de PR, unele dintre ele concentrându-se recent doar pe PR online.

Una dintre principalele sarcini ale acestei profesii este îngrijirea reputației unei companii sau a unei persoane fizice, contactarea mass-media și soluționarea situațiilor de criză (așa-numitul marketing de criză). Mai simplu spus, managerul PR are grijă de imaginea clientului pentru a promova valorile dorite în mod corect, în același timp reducând impactul știrilor negative.

Cum devii un manager PR de succes?

Un manager PR de succes deține cunoștințe din domeniul comunicării, dar se presupune că are o educație generală largă, cum ar fi cunoștințe din domeniile: psihologie, sociologie, științe organizaționale, științe politice, economie etc. Cunoașterea mai multor limbi străine reprezintă un mare avantaj, în timp ce engleza este o necesitate.

Jobul unui manager PR presupune să fii accesibil mass-mediei, iar cel mai bun efect va fi obținut dacă veți avea relații prietenoase cu editorii și jurnaliștii. Acest lucru se realizează prin întâlnirea cu cineva și oferindu-i informații exclusive sau alte privilegii. În schimb, veți putea întotdeauna să căutați „un serviciu prietenos” atunci când veți avea nevoie.

Când este necesar, se organizează întâlniri formale cu reprezentanții mass-media sub forma unei conferințe de presă, pentru a face un anunț oficial. În acest caz, poate sau nu poate fi permis altora să adreseze întrebări. Un exemplu de acest tip de prezentare ar putea fi o conferință de presă pentru prezentarea raportului anual al companiei.

Întrucât managerul PR are anumite suprapuneri cu activitatea jurnalistică (scrierea comunicatelor de presă, comunicarea cu mass-media, informații...), deseori cei mai de succes experți PR sunt foști jurnaliști. Acest lucru s-a pronunțat mai devreme, când nu existau multe instituții de învățământ specializate, de unde puteați afla ce face un manager PR.

Cu toate acestea, nu este suficient să dețineți cunoștințe pentru a vă angaja în relațiile publice. În această afacere, este esențial ca oamenii să vă considere comunicativ, deschis, pozitiv și sincer. De asemenea, este foarte important faptul că sunteți o persoană care poate face față situației și poartă un zâmbet chiar și atunci când nu are o bună dispoziție.

După cum vedeți, PR-ul necesită angajament și resurse în situații de criză. Acest lucru se realizează prin acumularea de experiență și rezolvarea problemelor corecte, mai degrabă decât prin învățarea unor sarcini teoretice. Se recomandă să dobândiți cunoștințe aplicabile în timpul școlarizării, pe care le veți testa în practică sub ochii mentorilor experimentați.

În acest fel, veți deveni un manager PR care știe întotdeauna să ofere un răspuns în timp util, iar în situații de criză ține toate frâiele în mâini.

Ce responsabilități veți avea ca manager PR

Ce responsabilități veți avea ca manager PR?

Ca manager PR cu experiență, de la dvs. se așteaptă să anticipați situații și să fiți pregătit pentru orice provocare. Vi se va cere să dețineți abilități de comunicare, promovare și consolidare a reputației. Responsabilitățile managerilor PR includ:

  • analizarea punctelor de vedere ale grupurilor țintă specifice;
  • proiectarea și controlul realizării campaniilor publicitare;
  • comunicarea cu publicul;
  • organizarea unei comunicări de calitate cu mediul;
  • organizarea aparițiilor publice.

Este important să acordați atenție și situației de pe internet. Acest domeniu reprezintă internet PR marketing, unde se pune accent pe rețelele sociale. În funcție de tipul de public căruia vă adresați, depinde și pe ce rețele vă veți focusa.

Cel mai adesea vă veți întâlni cu FacebookInstagram și Twitter. Comunicarea online diferă semnificativ de PR-ul „clasic”, deoarece în acest caz se comunică direct cu publicul.

Abordarea provocărilor în situații extraordinare 

Jobul unui manager PR este, în general, extrem de dinamic și interesant. În zilele noastre, mulți oameni consideră că această meserie este extrem de ușoară și că se datorează transmiterii informațiilor către mass-media. Adevărul este că de cele multe ori este o muncă stresantă, în care abilitatea dvs. de a gestiona situațiile urgente va fi crucială.

În acest caz, managerul PR este unul dintre membrii-cheie ai personalului de criză care recunoaște problema, stabilește un canal deschis de comunicare cu mass-media și cu publicul și oferă informațiile necesare cu privire la evoluție. În astfel de situații este important să controlați situația pentru a auzi informațiile pe care doriți să le plasați și, la rândul lor, pentru a diminua importanța celor pe care nu doriți să le difuzați.

Unde puteți lucra ca manager PR?

Jobul de manager PR a devenit și mai complex cu dezvoltarea de noi media, ceea ce a dus la specializarea în anumite domenii ale PR-ului. Ca manager profesionist de relații publice, puteți lucra într-o companie, dar puteți fi și un freelancer.

Există multe poziții de PR care garantează condiții excelente de muncă și oportunitate de avansarea în carieră. Rețelele sociale și o mai mare accesibilitate la internet au dus la dezvoltarea PR-ului online, unde accentul este pus pe comunicarea directă cu publicul.

Astăzi, aproape toată lumea are nevoie de profesioniști în relații publice, așa cum se poate observa în ofertele de locuri de muncă. Pe măsură ce citiți asta, cu siguranță au apărut mai multe oferte de locuri de muncă într-o agenție de PR sau în sectorul de marketing al unei companii mari, iar multe angajamente vă așteaptă pe site-uri independente.

La final, rețineți întotdeauna ce face un manager PR pentru a face față cu succes provocărilor zilnice:

  • Fiți mereu amabil;
  • Nu vă pierdeți cumpătul, fiți mereu calm;
  • Fiți întotdeauna în slujba jurnaliștilor;
  • Răspundeți rapid la orice provocare, e-mail sau apel telefonic!
  • Spuneți întotdeauna adevărul în modul în care vă convine cel mai mult. 

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te