Fă următorul pas în carieră cu resurse, cunoștințe noi și suportul nostru care te vor ajuta să-ți atingi toate obiectivele profesionale.

Ce este limbajul de programare Scratch și de ce este minunat pentru începători

Programarea a devenit o parte indispensabilă a industriei moderne și, prin urmare, o profesie extrem de populară. Din cauza importanței pe care o are pentru lumea din jurul nostru, se depune un efort suplimentar pentru a obține cunoștințe de bază de la o vârstă fragedă. 

Ce este Scratch

Sunt puține domenii din epoca modernă care s-au dezvoltat la fel de rapid ca industria IT. Tehnologia oferă toate posibilitățile, astfel încât cei mici experimentează hardware-ul și software-ul avansat de la o vârstă fragedă. Drept urmare, copiii cresc cu educația computerizată, ceea ce a deschis ușa către metodele moderne de educare. Un exemplu excelent al modului în care cunoștințele moderne sunt învățate de la o vârstă fragedă este învățarea codului. În acest scop este folosit limbajul de programare Scratch.

Ce este Scratch?

Scratch este un limbaj de programare orientat la obiecte la nivel înalt. Este un limbaj de programare vizuală care vă permite să creați animații. Limbajul este adaptat vârstei tinere, drept urmare este creată și partea vizuală. Din acest motiv este ideal pentru aplicarea în domeniul educației, unde prin joc se învață despre programare și în general despre lumea IT.

Ideea a fost de a oferi copiilor oportunitatea de a înțelege conceptul de codificare într-un mod distractiv. Acestea pot crea povești interactive, animații și jocuri cu Scratch. Pentru a progresa cât mai mult, utilizatorii pot partaja conținutul cu alți utilizatori din întreaga lume. Acest lucru încurajează imaginația, rezolvarea creativă a problemelor și munca în echipă.

Nu trebuie confundat faptul că cei mici învață elementele de bază ale programării prin joc, care îi poate ajuta în viitor. Este o muncă extrem de sigură, unde salariile programatorilor din România, dar și ale experților din străinătate sunt extrem de mari. Din acest motiv, fiecare formă de joc cu Scratch este o pregătire posibilă pentru un viitor de succes.

Cum a apărut Scratch?

Programul a fost creat de Fundația Scratch, cu ajutorul experților din MIT Media Lab, parte a renumitei universități de cercetare Massachusetts Institute of Technology (MIT). Scratch a apărut din dorința de a-i introduce pe copii în lumea programării într-un mod ușor. Astfel, în 2003, a fost creată prima versiune a acestui limbaj de programare.

La început, a existat doar o versiune desktop, dar astăzi Scratch este disponibil și prin intermediul telefonului mobil. Având în vedere că această formă de programare a câștigat popularitate, a fost introdus un sistem mai nou, Scratch 2, care introduce elemente grafice suplimentare și îmbunătățește experiența de lucru chiar și pentru cei mai tineri utilizatori.

Codificare ca parte din joc 

Deși software-ul care folosește acest limbaj a avansat, ideea a rămas aceeași – de a aduce programarea mai aproape de copii. Scratch este conceput pentru copiii cu vârste între 8 și 16 ani, deși este foarte interesant și pentru utilizatorii mai mari.  Având în vedere că cei mici adoptă din ce în ce mai rapid noile tehnologii, a fost creată o versiune mai simplă - ScratchJr, pentru cei și mai tineri, cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani.

Pentru a ajuta copiii să învețe prin joc cât mai mult posibil, autorii s-au străduit să pună Scratch la dispoziție în peste 40 de limbi. Acest lucru a ușurat munca în multe școli de programare pentru copii care au adoptat Scratch ca o metodă excelentă pentru învățare.

Indiferent de versiunea acestui limbaj de programare, principiul nu s-a schimbat. Încă de la început, accentul a fost pus pe capacitatea de a partaja și de a combina diverse coduri. Acest lucru înseamnă că utilizatorii pot crea, partaja și amesteca proiectele lor cu un alt proiect.

Cum a apărut Scratch

Cum se codifică?

Pentru a începe codificarea, trebuie să creați un cont pe site-ul oficial al lui Scratch. Deși se poate lucra  fără un cont deschis, totuși se recomandă să faceți unul pentru a putea salva și partaja proiecte, precum și să comentați altele. Procesul de înregistrare este același ca pentru orice alt site. Urmând procedura standard, veți putea intra în codare.

Codificarea se face folosind un program cu același nume, care oferă o reprezentare vizuală a sintaxei. Utilizatorii pot vedea imediat și rezultatul muncii lor. Pentru a crea un program, este necesar să aranjați blocuri. Tânărul programator poate verifica oricând cum progresează, punând programul în funcțiune.

Trebuie menționat că, în cazul lui Scratch, sintaxa este semnificativ simplificată, astfel încât nu există practic nicio parte de cod textual care să poată fi întâlnită în limbajele de programare mai complexe. Aici, în primul rând, se urmărește ca cel mic să înțeleagă modalitățile prin care își poate duce la îndeplinire ideea respectând comenzile.

Există numeroase elemente care îi ajută pe copii în stăpânirea și vizualizarea programării. Prin urmare, există numeroase elemente care pot fi utilizate atunci când lucrați. Acestea sunt, în primul rând, personaje, imagini, sunete și exemple de diverse proiecte. Deși este posibil să realizăm proiecte private și chiar să le vindem, conceptul de Scratch este acela de a împărtăși și schimba idei.

Scratch stimulează colaborarea

Comunitatea online Scratch este extrem de dezvoltată și se bazează pe schimbul de idei și partajarea de proiecte. Tot ceea ce face un utilizator și încarcă pe un site se poate folosi automat pentru a perfecționa un alt proiect. Cea mai mare parte a lucrărilor este pe site-ul oficial, în timp ce limbajul computerului propriu-zis și software-ul pe care îl folosește pot fi discutate și pe rețelele sociale. Lucrările publicate ale altor utilizatori pot fi utilizate pentru propriul proiect, încurajând astfel colaborarea dintre copii și schimbul de experiențe.

Desigur, este posibil să folosiți și Scratch fără internet. Trebuie doar să descărcați aplicația și să o instalați pe dispozitiv. Pe lângă un nivel mai mare de confidențialitate (în cazul în care nu doriți să comunicați cu ceilalți), acest tip de muncă oferă și flexibilitate.

Fără internet, un copil se poate concentra pe codare, astfel încât alte surse de divertisment, notificări sau rețele sociale să nu-i distragă atenția. Software-ul Scratch are posibilitatea de a face upgrade folosind extensii. Acestea sunt blocuri suplimentare care vă permit să programați dispozitivul și să traduceți textul în proiecte într-o limbă străină.

Este interesant că pot fi programate jucăriile precum roboții LEGO sau calculatoarele micro:bit. Adăugarea extensiilor la un proiect este extrem de ușoară: făcând clic pe butonul „Extensii”. Odată ce extensia este selectată, blocurile suplimentare vor fi încărcate automat la pornirea proiectului.

Ce aduce ultima versiune 3.0?

Până în prezent, au fost create trei versiuni ale limbajului de programare Scratch. Prima versiune a fost realizată în 2003, versiunea îmbunătățită a fost lansată abia șase ani mai târziu. După aceea, a fost nevoie de 10 ani întregi pentru a veni cu o nouă iterație. Versiunea Scratch 3.0, după testare, a fost lansată oficial la începutul anului 2019 și încă se lucrează la modernizarea acestei versiuni.

Noua versiune a adus multe opțiuni noi. Ceea ce se observă prima dată este numărul mare de personaje noi, adică sprite. Există, de asemenea, imagini de fundal noi, precum și o selecție mai mare de sunete. Interfața grafică folosită pentru codificare a fost, de asemenea, actualizată.

Pe lângă o serie de opțiuni, poate cea mai importantă noutate este capacitatea de a lucra pe dispozitive mobile. Datorită dimensiunii ecranului, tableta este încă o alegere mai bună decât telefonul. Trebuie menționat că se lucrează în continuare la îmbunătățirea capabilităților și la adăugarea de noi opțiuni.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te