Limbajul de programare Swift

Conform multor parametri, Apple este cea mai de succes companie IT din lume. De aceea, experții în crearea aplicațiilor pentru iOS și macOS sunt foarte căutați. Pentru a deveni unul dintre ei, trebuie să stăpâniți limbajul de programare Swift. 

Ce este Xcode

Odată cu dezvoltarea dispozitivelor mobile, piața s-a împărțit în produse iOS și Android. Aceste două sisteme de operare oferă numeroase posibilități pentru dezvoltarea aplicațiilor, cu toate avantajele și specificul lor. Totuși, printre ele există și diferențe semnificative, motiv pentru care a apărut nevoia de experți specializați pentru aceste platforme. 

Este vorba despre piețe imense, unde aplicațiile aduc milioane de dolari anual, mai ales când este vorba de dispozitivele Apple, care sunt cele mai folosite în țările dezvoltate din lume. De aceea, nu veți greși dacă veți alege iOS și alte sisteme de operare pentru care este nevoie de învățarea limbajului de programare Swift. 

Ce este limbajul de programare Swift? 

Swift este un limbaj de programare orientat pe obiecte, cu scop general, care se folosește, în primul rând, pentru scrierea programelor software pentru produsele Apple. Este vorba despre un limbaj de programare tânăr, care a fost prezentat în 2014. Totuși, datorită simplității de utilizare, stabilitate și securitate, acest limbaj de programare a devenit foarte popular în scurt timp. 

Popularitatea sa a fost adusă și de faptul că acest limbaj de programare este open-source, adică proiect de tip deschis/cu sursă deschisă. Asta înseamnă că oricine îl poate folosi și modifica gratuit. Înainte de introducerea limbajului Swift, pentru dezvoltarea aplicațiilor s-a folosit limbajul Objective-C, care se folosește în continuare. În prezent, acest limbaj de programare se folosește pentru dezvoltarea aplicațiilor pentru dispozitivele Apple, macOS, iOS, watchOS și tvOS.

Muncă ușurată cu Swift Playgrounds

După apariția limbajului Swift, Apple a introdus, în 2016, și platforma Swift Playgrounds. Aceasta permite experimentarea cu codul și obținerea rezultatelor în cel mai scurt timp posibil, ceea ce este foarte benefic pentru învățarea, exersarea și testarea codului și apoi introducerea sa într-un proiect.  

Dacă comparați un cod scris în limbajul Swift cu cel scris în limbajul Objective-C, puteți observa imediat că sintaxa codului Swift este mult mai simplă decât sintaxa limbajului Objective-C, atât pentru înțelegere, cât și pentru învățare. Odată cu apariția limbajului Swift, numărul liniilor de cod a fost redus semnificativ. 

Ce este Xcode?

Xcode este mediul de dezvoltare a companiei Apple, care oferă diferite beneficii în timpul creării și dezvoltării aplicațiilor. Acest mediu susține codurile limbajelor de programare: C, C++, Swift, Objective-C, Java, AppleScript, Python, Ruby etc.

Este vorba despre o platformă interactivă în care se poate scrie și executa codul. Astfel, se poate obține un rezultat al muncii într-un timp foarte scurt. Aceasta ușurează testarea funcționalității programului care se elaborează. Datorită acestui lucru, este ușurată testarea codului pentru corectarea greșelilor din timp. 

Până acum, Xcode a avut mai multe versiuni, unde cu fiecare iterație s-a ajuns la numeroase îmbunătățiri. Versiunile noi folosesc toate avantajele interfeței cu utilizatorul Swift, ușurând migrarea aplicațiilor mobile pe calculatorul Mac cu câteva clicuri. De asemenea, este permisă partajarea codurilor între aplicații și utilizarea pachetelor create de alți utilizatori. 

Limbajul de programare Swift

Principalele elementele ale limbajului Swift

Limbajul de programare Swift conține elemente de bază care permit executarea diferitor tipuri de acțiuni. 

  • Tipuri textuale (String, Character) – informația de tip Character poate salva doar câte un caracter, iar tipul String poate salva un șir de caractere. 
  • Tipuri numerice (Integer, Float, Double) – se folosește pentru descrierea cifrelor. Integers sunt numere întregi (0, 1, 2 etc.), iar Floats și Double reprezintă numerele de după zecimale (,6 sau 4,5).  
  • Tipul logic (Boolean) – se referă la funcționalitățile true și false. 

Pe lângă tipurile menționate, în cadrul elementelor principale intră și operatorii cu care se pot executa anumite operații, comparații etc. Cum întotdeauna există și o condiție pentru executarea operațiilor, un element obligatoriu este și controlul fluxului. Folosind structura pentru controlul fluxului, se poate stabili în ce condiții se vor executa anumite părți din program. 

Expresii închise și funcții de ordin superior  

Expresia închisă (closure) este un bloc de cod individual care conține anumite comenzi. Acesta se poate executa ulterior în diferite locuri unde este necesar, așadar îl putem distribui unei funcții ca valoare sau ca parametru. După declarație și unele caracteristici, amintește de funcții, dar spre deosebire de acestea, expresia închisă nu este denumită și conține cuvântul-cheie in, care nu se află în cadrul funcției.  

Când expresia închisă nu este denumită, dacă nu se distribuie ca parametru al funcției, se poate pune într-o variabilă sau într-o constantă. În acest fel, se poate folosi ulterior acolo unde este nevoie. 

Funcțiile de ordin superior primesc ca parametru expresia închisă și acest mod de lucru face parte din programarea funcțională. Funcțiile ordinului superior le putem folosi în lucru cu diferite tipuri de colecții. 

Concepte avansate de Swift 

Din conceptele avansate fac parte blocurile securizate și în cadrul lor cuvântul-cheie guard, care este caracteristic pentru limbajul Swift. Folosind expresia guard, se poate redirecționa execuția fluxului de program în momentul în care nu este îndeplinită o anumită colecție. 

Pe lângă aceasta, intervalele de vizibilitate, care, de asemenea, fac parte din concepte avansate, sunt foarte importante pentru a putea pune o informație în mod corect, care să ne fie la dispoziție în locul potrivit. Din conceptele avansate fac parte și protocoalele cu care v-ați putea întâlni în alte limbaje de programare, dar care au fost denumite altfel. 

Dat fiind faptul că în fiecare program sau în orice tip de muncă se poate ajunge la excepții prevăzute și neprevăzute, există diferite modalități în care se pot gestiona greșelile și excepțiile, să le captăm și să le punem în mod corect, astfel încât programul să nu-și întrerupă execuția, dar și lângă o introducere neprevăzută a datelor și altele să continue să lucreze. 

De ce este bine să învățați Swift?

Limbajul de programare Swift deschide numeroase posibilități pentru un câștig foarte bun și pentru o carieră de succes. Motivul principal sunt popularitatea dispozitivelor Apple în lume și rentabilitate mare a software-ului creat. De aceea, programatorii iOS își găsesc foarte ușor un job, putând să și impună condițiile de muncă. 

Totuși, ca să se ajungeți la acest nivel, trebuie să asimilați bazele. Nu ratați ocazia e a deveni parte din industria IT, unde veți putea câștiga la maxim datorită cunoștințelor și a creativității personale. 

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te