Gândirea critică și rezolvarea problemelor

Ca să depășiți cu succes provocările din industria IT, aveți nevoie de o gândire critică dezvoltată. Acesta este unul din cele mai importante elemente care vă ajută să aveți o carieră de succes. Deși unii au un talent înnăscut pentru asta, acest mod de gândire poate fi perfecționat. 

Gândirea critică și rezolvarea problemelor

Gândirea este o activitate adaptivă care permite omului să schimbe mediul în care se află și să-l adapteze propriilor nevoi. Dacă analizăm fluxul gândirii, ne dăm seama că acesta este un proces foarte complex care trece prin diferite faze:

  • conștientizarea sarcinii sau problemei – punctul de plecare în procesul de gândire este întotdeauna o sarcină sau un obiectiv pe care o persoană vrea să o rezolve sau să-l atingă în anumite condiții; 
  • controlarea reacțiilor impulsive – imediat după primirea sarcinii sau imediat după conștientizarea obiectivului, trebuie să ne controlăm primul impuls (prima reacție), trebuie să ne controlăm reacțiile impulsive;
  • soluții sau ipoteze alternative – în timpul procesului de analizare a sarcinii, pot să apară idei diferite legate de modalitățile de rezolvare. Inevitabil, fiecare sarcină presupune existența mai multor soluții alternative dintre care o putem alege pe cea care ni se pare cea mai fezabilă;
  • rezolvare – după analiza condițiilor sarcinii, alegerea unei alternative reprezintă rezolvarea problemelor;
  • verificare – după găsirea soluțiilor, urmează etapa comparării cu condițiile inițiale ale sarcinii. 

Există diferite tipuri de gândire, dar când vine vorba de succesul afacerii, evidențiem în mod special gândirea critică, necesară pentru rezolvarea problemelor. Este foarte importantă în toate domeniile IT ca programare, design web sau SEO.

Ce este gândirea critică?

Gândirea critică este o formă specială de gândire al cărei rezultat este evaluarea (estimarea valorii) obiectului sau conținutului părerii. Fiecare proces de gândire conține gândire critică. Obiectul gândirii critice, așadar, pot fi ideile și produsele proprii sau ale altora. 

Dezvoltarea gândirii critice

Pentru ca gândirea critică să aibă libertate, trebuie să ne abținem de la acordul sau dezacordul timpuriu cu o afirmație sau cu o propunere de soluționare. În special în companii, se întâmplă des ca anumite informații să fie luate „drept bune”. De obicei, când superiorul dă o comandă sau prezintă o soluție. În acest caz, subordonații simt nevoia să fie de acord cu decizia fără să mai stea pe gânduri. 

Chiar dacă soluția oferită este cea mai bună, ea trebuie abordată critic ca să o înțelegem corect. Acest aspect contează mult în special în domenii precum programarea, unde este foarte important să fii critic. Doar așa se pot găsi soluții corecte la probleme. 

Înțelegerea și rezolvarea problemei 

Clarificarea subiectului analizat reprezintă baza gândirii critice. Este vorba despre a înțelege importanța și sensul a ceea ce se discută, gândește sau decide. Ca să înțelegem problema, trebuie să parcurgem câteva etape importante:

  • identificarea faptelor, a regulilor, procedurilor și teoriilor relevante pentru problema dată;
  • analizarea cadrului de referință construit și compararea sa cu abordările alternative la problema dată;
  • generarea unei soluții potențiale, ceea ce, de cele mai multe ori, presupune analizarea simultană a diferitor direcții de gândire;
  • evaluarea soluției în raport cu informațiile existente. 

Trebuie să ținem cont că gândirea critică nu înseamnă automat o atitudine negativă. Scopul nu este să găsim o greșeală, ci cea mai bună soluție prin intermediul unui proces de gândire neutră. Partea importantă a acestui proces este și respectarea părerii altcuiva, chiar dacă nu suntem de acord cu aceasta. 

Ce este gândirea critică

Aplicarea gândirii critice în IT 

Gândirea critică este foarte importantă în IT. Practic, fără aceasta nu există o carieră de succes. Simplu, fiecare sarcină care se efectuează necesită o analiză critică și o analiză de bază. Chiar și în cazul celor mai simple sarcini, trebuie analizate faptele în mod critic. Poate că cineva a omis o parte din program, a scris greșit codul sau nu înțelege lucrurile ca voi. 

Programatorii și gândirea critică 

Pentru o carieră de succes în IT, nu este suficient să aveți cunoștințele necesare. Sunt importante și modurile în care aplicați cele învățate, înțelegeți provocările specifice și aplicați adecvat tehnologia. 

Experții IT care știu să abordeze în mod critic rezolvarea unei probleme sunt cei mai apreciați în industrie. 

Oricine poate să urmeze ordine fără să gândească, dar cei care gândesc singuri și analizează fiecare etapă a procesului obțin cele mai bune rezultate. Niciodată nu pierzi timpul fiind minuțios și folosindu-ți logica și bunul simț în rezolvarea problemelor.

Abordarea proiectului ca unitate – în timp ce lucrăm la un proiect, este important să înțelegem persoanele cărora le este destinat. Întrebări ca: „Este asta cea mai bună soluție din punct de vedere tehnologic?”, „Cât de complicată este interfața de utilizat?” etc., ajută în procesul de muncă. Dacă sacrificați găsirea celei mai bine soluții în favoarea rapidității (din cauza voastră sau a superiorilor), nu alegeți drumul către succes. De aceea, cei mai buni programatori știu să recunoască problema, dar în același timp văd și imaginea mai largă, ca să ajungă la cea mai bună soluție. Desigur, este imposibil să anticipezi totul, motiv pentru care trebuie să fiți consecvent și să testați fiecare etapă cheie a procesului. 

Gândiri diferite – dacă toți am gândi la fel, ar fi imposibil să obținem un succes semnificativ. Pentru asta este nevoie de o gândire diferită, critică. Chiar dacă stabilim că nu asta e soluția căutată, doar cercetarea și căutarea unui drum alternativ va aduce rezultate mai bune. Programatorii buni își verifică întotdeauna munca, gândind la avantajele și dezavantajele soluției curente și la efectele ei. Într-adevăr, deși este mai ușor să rezolvi lucrurile „pe pilot automat”, gândirea critică va duce la o soluție de calitate pe termen lung. 

Importanța dezvoltării gândirii critice

Fiind vorba de industria IT, dezvoltarea tehnologiei este esențială când lucrăm la un proiect. În funcție de proiect, trebuie să analizăm în profunzime toate modalitățile prin care tehnologia îl influențează – de exemplu, cum funcționează aplicația pe Android, cum funcționează pe rezoluții nonstandard ale ecranului, dacă se pot combina utilizatorii de pe diferite platforme etc. 

La toate acestea trebuie să adăugăm factorul uman. Totul poate să pară perfect în „condiții de laborator”, iar în practică să fie un eșec total. De aceea, este nevoie de o abordare critică în timpul procesului de muncă, de la idee, la realizare, la testare și până la lansare. Fiecare etapă trebuie abordată corect pentru ca planul să fie îndeplinit în totalitate. 

Deși nu toată lumea abordează o provocare la fel de eficient, abilitățile și cunoștințele din acest domeniu se pot perfecționa. Acest lucru se realizează prin perfecționarea personală cu ajutorul programelor care abordează în detaliu gândirea critică și rezolvarea problemelor. Cunoștințele dobândite vă vor ajuta să câștigați bani mai ușor și să progresați în carieră. 

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te