Fă următorul pas în carieră cu resurse, cunoștințe noi și suportul nostru care te vor ajuta să-ți atingi toate obiectivele profesionale.

Cum să cumpărați Bitcoin

În prezent, aproape că nu există nicio persoană care să nu fi auzit de Bitcoin și care să fi făcut speculații cu privire la investiția în ei. Această controversată criptomonedă descentralizată a revoluționat modul în care sunt gândiți banii, a creat o piață de nișă complet nouă și a creat o mulțime de afaceri online. 

Cum să cumpărați Bitcoin

Pe lângă asta, apariția sa a dus la noi oportunități pentru un mare câștig pe internet. Deoarece Bitcoin valorează în prezent aproximativ 10.000 de euro pe unitate. Totuși, valoarea sa nu este una permanentă. De la apariția sa, la începutul anului 2010, Bitcoin a avut parte de suișuri și coborâșuri. Pentru toți cei care așteaptă momentul în care Bitcoin să devină mai accesibil pentru investiție, în continuare explicăm modalitățile de achiziție. 

Înainte de a decide să investiți în Bitcoin

Cum să cumpărați Bitcoin? Ca să pășiți în lumea criptomonedelor, cu siguranță veți avea nevoie de o pregătire mai scurtă. În primul rând, trebuie să știți că după achiziție aveți nevoie de un loc în care să vă depozitați și să vă păstrați criptomoneda – așa-numitul „portofel”. La fel ca bancnotele din hârtie pe care le puteți purta cu voi, le puteți ține „la saltea” sau le puteți depune într-un cont în bancă, diferite tipuri de portofele oferă diferite posibilități de păstrare și de siguranță, precum și de acces la criptomonede. 

Trebuie menționat că acest portofel digital, în sens tradițional, nu vă asigură rezervele. Cu ajutorul cheii pentru portofelul digital, de fapt, obțineți accesul la adresă și posibilitatea de a cheltui bitcoini. Este necesară o cheie digitală pentru efectuarea tranzacțiilor, deoarece fără ea nu există acces la fonduri.

Ce tipuri de portofele există 

Principalele 5 tipuri de portofele pentru stocarea Bitcoin sunt desktop, online, mobile, hardware și hârtie. Clasificarea de bază în domeniul stocării Bitcoin este cald („hot”) și rece („cold”). Cele calde solicită acces la internet, iar cele reci nu trebuie să fie în rețea ca să funcționeze.

Oferindu-i utilizatorului control asupra fondurilor și un nivel relativ crescut de securitate, portofelul desktop se află pe calculatorul pe care este instalat. Aici, utilizatorul poate să păstreze cheia privată. 

Principal clasificare a portofelelor desktop este în „groase” și „subțiri”. Cel mai simplu spus, portofelele „groase” păstrează așa-numitele „blocuri”, iar aici nu este nevoie de preluarea suplimentară a datelor. Portofele desktop cunoscute sunt Bitcoin Core, Hive OS X, Armory, Electrum și MultiBit.

Portofelele online, cunoscute și ca portofele web, sunt găzduite pe servere speciale. Accesul se face prin intermediul paginii web pe care vă creați profilul și de unde primiți numărul pentru efectuarea tranzacțiilor. Serviciile populare din domeniul acestor servicii sunt BitGo și BTC.com. 

Portofelele online sunt caracterizate de un nivel redus de securitate și de rezistență la atacurile hackerilor, care îi pot lăsa pe utilizatori fără criptomonedă. 

Portofelele mobile amintesc de aplicațiile pentru dispozitive portabile. Ele sunt „subțiri” și „calde”. Se folosesc pentru tranzacțiile zilnice. Practic, la bază au aceeași funcție ca portofelele desktop.

Principalul lor avantaj este că fondurile sunt întotdeauna la dispoziția utilizatorului. Datorită portofelelor mobile, și plata este mai ușoară. Se poate face prin scanarea codului QR sau prin apropierea telefonului de cititorul de carduri. 

Pentru a folosi această opțiune, trebuie să descărcați aplicația pentru dispozitivul vostru mobil și să vă înregistrați portofelul. Aplicațiile populare sunt Coinbase Wallet, Bitcoin Wallet, Airbitz și Xapo.

Portofelele hardware sunt dispozitive portabile care, după dimensiune, seamănă cu memoria flash. Acestea fac parte din portofele reci, ceea ce înseamnă un nivel maxim de protecție împotriva hackerilor.Toate datele sunt pe aceste dispozitive. Tranzacțiile necesită conexiunea cu laptopul sau cu calculatorul desktop. Câteva dintre portofelele hardware cunoscute sunt Trezor, Ledger și KeepKey.  

O categorie specială sunt portofelele din hârtie. Acestea sunt considerate una dintre cele mai sigure opțiuni pentru stocarea Bitcoin. Pentru a le înregistra, trebuie să găsiți un serviciu specializat pentru acest mod și să urmați instrucțiunile.

După înregistrare, veți primi o cheie privată și una publică. Portofelul din hârtie nu este altceva decât un cod QR. Cheia publică este adresa pentru înregistrarea de Bitcoin, iar cheia privată se referă la cheia folosită pentru cheltuirea fondurilor depozitate pe adresă. 

În ciuda nivelului ridicat de securitate, trebuie să aveți grijă cu un portofel din hârtie. În cazul în care pierdeți datele, accesul la fonduri este anulat. Serviciul de obținere a portofelului de hârtie se poate face prin intermediul furnizorului popular Wallet Generator. 

Băiatul caută Bitcoin pe calculator

De unde și cum se cumpără Bitcoin

Deși din cauza popularității criptomonedei se putea presupune că achiziția de Bitcoin este o procedură relativ simplă, până nu de mult nu a fost deloc așa. Totuși, posibilitățile cresc ușor, iar în prezent puteți alege modul de achiziție în funcție de obiceiurile voastre. Singurele opțiuni disponibile momentan nici nu au nevoie de acces la internet. Urmează verificarea posibilității de achiziționare de Bitcoin. 

Achiziționarea de Bitcoin de la bancomate

Pe măsură ce îi crește popularitatea, se poate aștepta ca bancomatele să devină principala modalitate de a cumpăra Bitcoin. Dacă vreți să cumpărați Bitcoin fără să vă fie amenințate datele personale, o puteți face de la multe bancomate din lume. Totuși, în funcție de investiție, comisionul de doi până la opt la sută pe care trebuie să îl plătiți față de prețul standard vă poate face să vă gândiți de două ori înainte de a cumpăra Bitcoin de la bancomat. 

Prin simpla scanare a codului QR pentru portofelul mobil, deoarece depuneți bani la bancomat, veți primi o confirmare cu cifre și instrucțiuni privind transferul de Bitcoin în portofel. 

Bancomatele pentru tranzacții legate de Bitcoin pot fi găsite și în România. Primul bancomat din România a fost la București. Cu ajutorul serviciului coinatmradar.com, puteți găsi cele mai apropiate bancomate. 

Achiziționarea voucherului

Voucherele sunt un mod simplu de achiziționare de Bitcoin și alte criptomonede. Achiziționarea voucherului vă aduce o anumită valoare în criptomonedă. Unele case de schimb acceptă aceste vouchere, așadar, creându-vă un cont la una dintre ele, puteți transforma voucherul în Bitcoin cu ajutorul unui cod. 

Pe internet puteți găsi multe servicii care vând vouchere în condiții convenabile. Achiziționarea de criptomonede în felul acesta vă poate economisi bani față de alte modalități de achiziție. Pe lângă asta, voucherele reprezintă o bună modalitate de a vă păstra criptomonedele. 

Achiziționarea de Bitcoin de la casa de schimb

Casele de schimb sunt a treia modalitate de achiziționare de Bitcoin. 

Avantajul achiziționării de la casa de schimb este alegerea opțiunilor de comerț. Diferite tipuri de case de schimb vor satisface diferite tipuri de clienți. În cazul în care aveți nevoie de o platformă avansată pentru comerț permanent, pe internet veți găsi o mulțime de soluții. Pe de altă parte, și cei care sunt interesați de achiziția simplă și rapidă au, de asemenea, la dispoziție o mulțime de opțiuni. 

Aceste platforme pentru schimb pot fi diferite după diferite criterii: niveluri de securitate, opțiunile de plată, limita superioară pentru achiziție, taxe etc. 

În ceea ce privește accesul, majoritatea caselor de schimb pot fi accesate și prin intermediul dispozitivelor portabile și desktop, ceea ce ușurează mult achiziția. 

Principala problemă la achiziția de la case de schimb este procesul birocratic care presupune partajarea unui număr mare de informații despre sine în calitate de client. Activitatea caselor de schimb este reglementată de către stat. Acestea, pe lângă o mulțime de date personale, vor cere de la clienți să-și conecteze contul din bancă cu cel de la casa de schimb. 

Câteva dintre casele de schimb cunoscute sunt Bitfinex, BitFlyer, BitStamp, Kraken, Coinbase, Gemini și itBit. 

Este important de știut că achiziția și schimbul nu sunt singurele servicii oferite de către casele de schimb. Pe lângă acestea, de asemenea, puteți deschide un portofel. Deși această opțiune poate părea plăcută la prima vedere, deoarece scurtează procesul, adevărul este că presupune un mare risc. Casele de schimb sunt deseori ținta hackerilor, deoarece nivelul de securitate nu poate fi comparat cu cel al băncii. 

Achiziționarea de Bitcoin fără intermediar

Pentru toți cei care nu vor să-și ofere datele, achiziția directă („peer-to-peer”) poate fi o soluție. Unde puteți găsi persoana pentru colaborare? LocalBitcoins este unul dintre site-urile dedicate acestui tip de tranzacție. Astfel de tranzacții au loc astăzi în locuri publice. Un alt mod este adunarea comunității Bitcoin, unde pe lângă schimbul de cunoștințe, se pot și comercializa valutele. 

Aveți grijă la achiziția directă. Având în vedere creșterea numărului de escroci în comerțul cu criptomonede, ar trebui să vă luați multe măsuri de precauție. 

Dacă nu vreți să vă întâlniți cu cealaltă parte, procesul de cumpărare-vânzare se poate face pe internet, dar în acest fel crește riscul de înșelăciune. În general, vânzătorii preferă plata nerambursabilă din cauza pierderii de potențial în urma schimbării prețului Bitcoin, ceea ce vă crește riscul. 

În cele din urmă, în comerțul direct trebuie să percepeți și un comision de până la 10 la sută. De obicei, trebuie să determinați prețul înainte sau în timpul tranzacției, deoarece, așa cum s-a menționat, există întotdeauna riscul ca valoarea criptomonedelor să se schimbe. De aceea, unele magazine online nu mai primesc criptovalute.

Portofel pentru păstrarea de Bitcoin

Achiziționarea de Bitcoin investind într-un fond de investiții 

Acest fond de achiziție de Bitcoin se referă la forma de investiție colectivă, unde principalul fond de investiții emite acțiuni a căror valoare este legată de valoarea criptomonedei. De exemplu, valoarea fondului de investiții Bitcoin (FIB), primele organizații de acest tip la nivel global, depinde exclusiv de valoarea Bitcoin curentă. Astfel, FIB le oferă investitorilor posibilitatea de a obține profit prin criptomonedă fără contact direct cu ei. 

Deși, potrivit multora, este o chestiune de timp când va pica piața Bitcoin, FIB, ca pionier, domină scena fondurilor de investiții pentru criptomonede. Ca atare, el reprezintă încă o modalitate de a participa direct la investiții în interesanta lume a criptomonedelor. 

Merită să intrați în lumea criptomonedelor?

Indiferent care considerați că va fi soarta Bitcoin și a altor criptomonede, importanța sa revoluționară nu poate fi contestată. De aceea, investiția în educație în acest domeniu nou poate deschide multe oportunități de afaceri pentru persoane fizice acum și în viitor. Unele școli au sistematizat cunoștințele din domeniul criptomonedelor în cadrul propriilor activități didactice. Cursul Blockchain Technologies, pe care îl puteți frecventa în cadrul diferitor programe de la LINK Academy, este organizat astfel încât să vă apropie acest fenomen prin cunoștințe aplicative. 

Dacă doriți să pășiți în lumea criptomonedelor și să începeți să faceți afaceri pe această piață, combinarea unei specializări într-un program educațional de IT business cu frecventarea cursului de blockchain poate fi combinația câștigătoare pentru o carieră interesantă. 

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te