Managementul strategic

Organizarea activității companiei presupune definirea clară a obiectivelor pentru ca toate resursele să fie folosite în mod optim. Chiar și companiile mai mici trebuie să-și planifice activitățile pentru a-și câștiga o poziție pe piață. De aceea, marketingul strategic este foarte important pentru succesul afacerii.

Metodele analizei strategice

Conducerea unor echipe de oameni cu scopul de a atinge obiective pe termen lung și scurt a fost prezentă încă de la începuturile dezvoltării civilizației umane. Deși pe atunci planurile erau mult mai puțin complexe, indicau în mod clar viitorul. Încă de la începutul dezvoltării umane am putut să recunoaștem tendința de a coordona grupuri de oameni unite pentru un scop comun. 

Managementul modern se deosebește în funcție de obiective și metode, dar esența a rămas aceeași – crearea unor soluții eficiente la provocările întâlnite în drumul către obiectivul stabilit. Pentru a obține rezultatele stabilite, se folosesc metodele managementului strategic.

Totuși, înainte de a forma strategia companiei, trebuie să stabilim care este obiectivul ei, adică care este misiunea ei și cum intenționează să o aplice. Să pornim de la viziunea companiei care descrie în detaliu poziția sa în viitor. Compania tinde către acest ideal la care va ajunge când va folosi la maximum toate capacitățile firmei și poziția ei pe piață. 

Misiunea este o descriere generală – ce, cu cine și pentru cine lucrează organizația. Prin definirea viziunii, misiunii și a obiectivelor firmei, se stabilesc bazele marketingului strategic. Apoi, se pot defini obiectivele pe termen lung ale organizației pentru a crea anumite strategii. 

Ce este managementul strategic?

Managementul strategic se ocupă cu managementul unei companii. Acest lucru se face cu ajutorul unor obiective și resurse clar definite pentru realizarea lor. În acest fel se planifică activități și se iau decizii strategice importante. Poate fi vorba de decizia companiei de a se concentra pe câștigul pe internet, adică pe e-commerce. Astfel de decizii sunt orientate de cele mai multe ori către viitor, așadar se alege momentul potrivit pentru poziționarea și crearea condițiilor necesare pentru a realiza profit. 

Pe lângă asta, este foarte important să recunoaștem la timp oportunitățile care apar pe piață și să le folosim la maximum. Pe scurt, este vorba de un mod modern de a administra o companie, unde pe baza obiectivelor și a condițiilor de afaceri se stabilește strategia. Astfel, compania va fi pregătită pentru tot, de la oportunități de afaceri la situații de criză. 

Este important să abordăm planificarea corect aplicând analiza strategică. În acest fel, facem o evaluare a schimbărilor care vor avea loc în mediu și a modului în care acestea vor afecta compania. Când vine vorba de decizii strategice, stakeholderii au un impact mare. Acestea sunt grupuri de interese, dar și indivizi ale căror interese sunt legate de companie.

Ei influențează deciziile care se iau și care au impact direct asupra succesului afacerii. Cum fiecare are propriile interese, se întâmplă foarte des ca anumiți stakeholderi să aibă altfel de așteptări, așadar luarea unei decizii care va satisface toate părțile poate fi o provocare chiar extremă. 

Diferențele de opinie ale stakeholderilor se datorează ambițiilor și motivelor diferite care îi leagă de compania în cauză. Există stakeholderi interni și externi, unde cei din cadrul companiei sunt proprietari, factori de decizie, angajați și sindicate. Când vorbim despre cei externi, adică influențe externe, aceștia sunt în primul rând clienții, dar și concurența, furnizorii, asociații comerciale, organizații politice, instituții financiare și chiar guvernul unei țări.

Ca să plasăm cu succes produsul companiei pe piață, trebuie să satisfacem corect interesele tuturor grupurilor de interes importante. Adesea, se întâmplă ca și un produs mai slab să aibă o performanță mai bună pe piață datorită unei strategii mai bine planificate. Simplu, pentru ca o companie să aibă succes, managerii ei trebuie să știe cum să facă bani.

Principalele elemente ale managementului strategic 

Managementul strategic conține patru elemente importante. Acestea pot fi percepute și ca o cale de dezvoltare a unei strategii de succes. 

Analiza mediului – analizarea mediului intern și extern și utilizarea rezultatelor obținute în luarea deciziilor. Prin analizarea mediului intern obținem o prezentare mai clară cu privire la avantajele și dezavantajele organizației, starea resurselor, expertiza managerului, întreaga putere a companiei etc. 

Planificarea direcțiilor de acțiune – pe baza analizelor și a obiectivelor definite, se iau decizii care vor stabili activitatea companiei în perioada următoare. În această etapă, se iau decizii importante precum introducerea de produselor noi, dezvoltarea de piețe noi și planificarea generală a acțiunilor care vor permite realizarea viziunii companiei. 

Planificarea strategiilor – stabilirea cursului acțiunii. În această etapă se creează mai multe strategii posibile pentru a analiza corect toate opțiunile. Când se ia decizia privind cea mai bună strategie, se iau în considerare numeroși factori pentru a o lua pe cea mai bună. 

Aplicarea strategiei – planurile stabilite sunt implementate conform strategiei planificate și atitudinilor definite ale companiei. Această etapă conține strategii de operare, control și eficiență, precum și managementul resurselor umane.

Managementul strategic

Importanța planificării strategice 

Succesul depinde de abordarea planificării strategice, care include analizarea și cercetarea pieței:

  • analizarea concurenței;
  • analizarea industriei și a posibilităților sale;
  • anticiparea tendințelor de pe piață;
  • analizarea noilor produse și servicii;
  • descoperirea de noi piețe;
  • analizarea dorințelor și nevoilor cumpărătorilor.

Aici trebuie să facem distincția între planificarea strategică și planificarea pe termen lung. În cazul abordării strategice nu se așteaptă ca viitorul să fie neapărat mai bun decât starea curentă. În primul rând, este important să facem o analiză de calitate a stării reale pentru ca compania să fie pregătită pentru toate provocările.

Analiza strategică stabilește avantajele și dezavantajele, respectiv oportunitățile și amenințările pentru companie. Adesea, planurile pe termen lung se numesc și planuri strategice, dar nu orice plan strategic poate fi considerat plan pe termen lung. Ca să aplice deciziile strategice, compania are nevoie de mai mult timp. 

Acest mod de luare a deciziilor de afaceri este dezvoltat în special în industria IT. Având în vedere că tehnologia se dezvoltă cu viteză mare, trebuie să privim întotdeauna spre viitor. Adesea, se întâmplă ca analiza greșită a dezvoltării tehnologice și a tendințelor de pe piață să ducă la colapsul companiei. 

Compania finlandeză Nokia este un exemplu foarte bun de cum o estimare greșită poate amenința afacerea. Cândva producător dominant de telefoane mobile, Nokia a respins categoric ideea de a crea un telefon cu sistemul de operare Android. În prezent, telefoanele cu licența Nokia cu sistemul de operare Android sunt produse de către HMD Global. Putem doar să presupunem cum ar fi arătat piața dacă managementul lor strategic ar fi fost de mai bună calitate. 

Acesta este doar un exemplu care ilustrează cum managementul strategic poate să influențeze viitorul unei companii. Simplu, faptul că o companie are succes în prezent nu înseamnă că va avea și în viitor. 

Metodele analizei strategice 

Există numeroase metode prin care se analizează mediul de afaceri. Una dintre cele mai populare este analiza SWOT. Aceasta presupune analizarea avantajelor (Strengths), slăbiciunilor (Weaknesses), oportunităților (Opportunities) și amenințărilor (Threats) pentru o companie. Pe baza acestei analize vedem interconexiunile dintre aceste categorii, care creează o imagine comună. 

În felul acesta, obținem o imagine foarte realistă asupra stării companiei. Pe baza ei, putem trage concluzii foarte importante, iar pe baza acestora vom concepe cea mai bună strategie pentru companie. Un element foarte important în această analiză este impactul concurenței. Aceasta nu influențează doar formarea cererii și ofertei, ci și viitorul afacerii. 

De exemplu, în industria IT se analizează foarte des concurența ajungându-se chiar la spionaj industrial. Unul dintre principalele motive este dezvoltarea tehnologiei, căci o companie care rămâne în urma liderilor este amenințată cu închiderea. De aceea, analiza SWOT, dar și multe alte modalități de verificare a stării de pe piață, este foarte importantă pentru companie. 

După cum se poate vedea, managementul strategic este alcătuit dintr-un număr de elemente care efectuează analiza datelor până în cele mai mici detalii. Aceasta presupune control asupra tuturor proceselor de producție ale companiei pentru a asigura implementarea eficientă a strategiei definite. Scopul final este desigur funcționarea cu succes în prezent, dar în primul rând asigurarea unui viitor de succes. 

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te