Ce este WordPress?

Dacă vreți să deveniți blogger sau aveți nevoie doar de un site web, ați ajuns la locul potrivit! Primul lucru pe care trebuie să îl știți este - ce este WordPress.

Ce este WordPress

Astăzi, toată lumea poate avea partea sa de internet. Pentru a face acest lucru, trebuie să închiriați spațiu, să vă gândiți la un nume și să învățați cum să faceți un site. Puteți plăti întotdeauna un designer web pentru a face unul, dar de ce să nu învățați dinainte ce puteți face singuri?

Cu software-ul potrivit, puteți crea un site de blog simplu sau un portal solicitant – totul depinde de dvs. și de preferințele dvs. Această flexibilitate este asigurată de WordPress, care este un element semnificativ atunci când vine vorba de lucrul pe un site. Este un software CMS, utilizat pentru crearea și rularea site-urilor web.

Software-ul Content Management System (CMS) este utilizat pentru a edita aspectul și conținutul unui site. Cu alte cuvinte, CMS vă permite să creați și să publicați pagini pe site-ul dvs. Există mai multe tipuri ale acestui program, cele mai populare sunt: Joomla, Drupal și WordPress.

WordPress este extrem de popular pentru ușurința sa de utilizare. Totuși, aceasta este doar una dintre multele calități care îi fac pe oameni să opteze pentru acest CMS. Companiile mari, precum Facebook, Disney, BBC, Mercedes-Benz, Vogue și multe altele, folosesc WordPress (WP) pentru site-urile lor. Dacă doriți să verificați dacă un site folosește WP, îl puteți verifica prin intermediul paginii IsItWP.

Cu toate acestea, există două WordPress, care se numesc la fel, dar au opțiuni diferite. Despre ce este vorba?

Două tipuri de WordPress – pe care să îl alegi

Deși pare un pic confuz, există două WordPress, care sunt destul de diferite atunci când vine vorba de capacitățile lor. Unul este wordpress.com, în timp ce celălalt este wordpress.org. În primul caz este o platformă online, în timp ce al doilea este CMS.

Prima opțiune - wordpress.com - oferă o soluție rapidă în care nu este necesar să selectați un hosting sau să înregistrați un nume de domeniu. Deși poate părea o soluție mai simplă, aceasta are multe limitări care îngreunează munca. Dacă doriți toate funcțiile pe care le oferă WordPress pentru site-ul dvs., atunci alegerea corectă este wordpress.org.

În acest caz, nu există restricții, așadar vă puteți dedica la maxim creării de conținut, optimizării SEO, publicității etc. Și chiar dacă durează câțiva pași pentru a ajunge pe un site funcțional, procesul complet nu este complicat. Acest user-friendly este unul dintre principalele motive pentru care acest CMS este cel mai popular din lume.

De ce WordPress este cel mai popular CMS

De ce WordPress este cel mai popular CMS

WordPress este, în esență, ușor de utilizat și suficient de flexibil pentru a fi utilizat în mai multe scopuri. Deși a fost creat cu ideea de a ușura munca bloggerilor, dezvoltarea ulterioară a permis implementarea caracteristicilor cerute de site-uri specifice. Având în vedere că 34% dintre site-urile din lume folosesc WordPress, este clar că acesta este cel mai popular CMS din lume. Există multe motive pentru aceasta:

Controlul conținutului – Toate materialele pe care le utilizați pe site se află pe un server pe care l-ați închiriat, care păstrează controlul complet al conținutului. Deși s-ar putea să credeți că acest lucru este implicit, dacă utilizați, de exemplu, wordpress.com, aceste opțiuni nu sunt disponibile. În acest caz, sunteți un oaspete pe site-ul altcuiva, unde sunteți doar un subdomeniu cu spațiu limitat și oportunități de lucru.

SEO-friendly – Pentru a implementa strategii SEO, platforma CMS trebuie să poată implementa anumite plugin-uri. Acesta este exact cazul cu WordPress, unde este posibil să controlați complet toate aspectele site-ului. Aplicarea regulilor SEO cu plugin-uri, în acest caz, oferă posibilitatea de a clasifica site-ul în topul căutărilor pe internet.

Răspunderea site-ului – O atenție deosebită se acordă comportamentului site-ului pe dispozitivele mobile, precum și vitezei de deschidere a paginii. Acest lucru este de cea mai mare importanță, deoarece un număr mare de utilizatori folosesc dispozitive mobile (în special telefoane) pentru a naviga pe internet. În acest caz, este crucial cum se comportă site-ul pe „ecrane mici”, indiferent dacă este vizibil, simplu de utilizat și cât de rapid se încarcă paginile.

Posibilitate de modificare – Deși milioane de oameni folosesc acest software, datorită numeroaselor plugin-uri și teme, site-ul dvs. poate avea un aspect unic și caracteristic. Folosind teme deja create (ușor de instalat), puteți schimba complet aspectul site-ului. În funcție de nevoile dvs., puteți instala diferite suplimente care vor îmbogăți capacitățile site-ului. Cel mai bine, aceste suplimente și teme pot fi achiziționate gratuit.

Ușor de utilizat – Nu trebuie să fiți un designer web profesionist pentru a crea un site. Chiar și un începător poate crea un site funcțional. Abilitățile avansate, desigur, necesită întotdeauna cunoștințe suplimentare.

Este gratuit –  WordPress este un proiect open-source, ceea ce înseamnă că este gratuit de utilizat și modificat. Aceasta înseamnă că nimeni nu vă interzice să îl instalați și să începeți să schimbați lucrurile în cod. Tot ce trebuie să plătiți este hostingul și înregistrarea domeniului.

Cum se instalează WordPress

Cum se instalează WordPress

Înainte de a vă pune în funcțiune site-ul, trebuie să obțineți câteva lucruri. Pentru început, trebuie să vă înregistrați numele de domeniu. Puteți face acest lucru printr-un număr de furnizori autorizați de Registrul Domeniilor Naționale de Internet din România pentru domenii .ro. În multe cazuri, cu aceleași companii de hosting, puteți înregistra site-ul pe domeniul .com internațional, precum și multe altele.

Următorul pas este asigurarea hostingului pentru site. Astfel, puteți alege practic pe care server va fi site-ul vostru, cât de mult spațiu veți obține și ce opțiuni suplimentare veți primi cu acesta (conturi de e-mail, suport tehnic, instalare gratuită WordPress, certificat SSL etc.). De obicei, hostingul se plătește anual. 

După ce ați asigurat hostingul și ați înregistrat numele de domeniu, mai trebuie să instalați WordPress. Puteți face acest lucru manual - descărcând fișierul de pe site-ul oficial WP, sau automat. Al doilea caz este mult mai comun și mai ușor, deoarece mulți furnizori de hosting oferă posibilitatea de a instala rapid, pur și simplu dând clic pe pictogramă.

După aceste tehnici veți găsi interfața WordPress. Primul pas va fi, cu siguranță, să alegeți o temă care să se potrivească nevoilor dvs. Apoi urmează instalarea de plugin-uri, adăugarea de conținut pe site și optimizarea SEO. După toate acestea, veți avea un site web complet funcțional, care să răspundă tuturor așteptărilor dvs. Puteți găsi mai multe detalii despre instalarea WordPress în textul nostru Cum se creează un site. 

Ce sunt temele WordPress

Pentru a face site-ul dvs. mai drăguț și mai ușor de utilizat, trebuie să decideți cum va arăta. Acest lucru se rezolvă cu ajutorul temelor WordPress, care sunt, în multe cazuri, gratuite. Nu este vorba doar despre un aspect atrăgător, dar alegerea unei teme determină funcționalitatea site-ului.

De exemplu, dacă site-ul dvs. este un magazin online, trebuie să aveți o temă care conține soluții e-commerce. Pe de altă parte, dacă creați un blog personal, atunci veți dori să clarificați acest lucru atunci când intrați pe site. Temele reprezintă soluții grafice și funcționale, create de diverși autori din întreaga lume.

Unii își oferă soluțiile gratuit, în timp ce alții vor să plătească pentru eforturile depuse. Într-adevăr, există o mulțime de opțiuni gratuite, dar pentru o afacere mai serioasă este mai bine să plătiți pentru subiect, deoarece astfel plătiți și suportul tehnic, și actualizările suplimentare. Puteți găsi un număr mare de teme pe site-ul Theme Forest, care este una dintre cele mai mari surse de teme WordPress de calitate.

Desigur, puteți crea întotdeauna tema dvs., în colaborare cu un designer grafic, care va crea partea vizuală în conformitate cu ideile dvs., și designerul web, care va implementa acele elemente grafice așa cum v-ați imaginat. Dacă este un proiect mare și specific, aceasta este o opțiune excelentă, dar rețineți că o temă este gratuită (sau costă aproximativ zece euro), în timp ce pornirea de la zero vă poate costa cel puțin câteva sute de euro.

Ce sunt plugin-urile WordPress

Pentru ca CMS să fie cât mai funcțional, este recomandabil să instalați plugin-uri. Acestea sunt aplicații care oferă opțiuni suplimentare pentru WordPress. Unele sunt absolut necesare, de aceea se presupune adesea că le veți instala de la bun început. Acestea sunt, cu siguranță, Akismet, care este un filtru de spam eficient, și Yoast SEO, care ajută la optimizarea Search Engine. 

Alte plugin-uri vă vor facilita manipularea imaginilor, vă vor facilita crearea de chestionare, conectarea la rețelele sociale, implementarea serviciului Google Analytics... Astfel veți obține noi funcționalități extrem de importante ale site-ului, gratuit sau cu o taxă (mică). Cu siguranță, aceasta este o opțiune mai ieftină decât cea de a crea singur aplicația.

Învățați să folosiți WordPress ca un profesionist 

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează WordPress și cum să folosiți la maximum posibilitățile sale, învățarea unui limbaj de programare PHP este o alegere bună. O înțelegere completă a modului în care funcționează WordPress și a capacităților sale necesită cunoștințe CSS și HTML.

Desigur, nu trebuie să înțelegeți aceste limbaje pentru a utiliza WordPress chiar și la un nivel avansat, dar dacă doriți să fiți profesionist în crearea de site-uri, teme și plugin-uri, trebuie să aveți anumite cunoștințe. Primul pas poate fi, de exemplu, un curs WordPress, care vă va deschide ușa către web design. Astfel, nu veți ști doar ce este WordPress, ci vă veți putea dedica profesional acestui domeniu extrem de rentabil. 

Desigur, totul depinde de faptul dacă doriți să aflați mai multe despre acest CMS, pentru a vă facilita utilizarea ca și creator de conținut (blogger, jurnalist, copywriter) sau pentru a vă dedica creării de site-uri și aplicații. Indiferent de alegere, WordPress vă va ușura munca și va fi un partener de afaceri excelent. De voi depinde să vă îndreptați cariera în direcția corectă și să aveți o carieră de succes făcând afaceri online. 

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te