Cum să devii un asistent virtual de acasă în România

A fi un asistent virtual în România, dar și în lume, este un serviciu foarte profitabil. Aflați de ce aveți nevoie pentru a vă ocupa de acest serviciu online, foarte modern și extrem de profitabil.

asistent virtual LINK Academy

Afacerea modernă deschide multe oportunități când este vorba despre munca de acasă. Din acest motiv, profesiile de acasă au suferit o mare expansiune, oferind multora posibilitatea de a-și orienta cariera spre o nouă direcție. Una dintre cele mai interesante profesii este, cu siguranță, cea de asistent virtual.

Deși acest job este adesea tradus ca asistent virtual, puteți aplica o gamă largă de cunoștințe la această poziție. Aceasta este o alegere excelentă dacă aveți experiență în domeniul administrației, designuluimarketingului sau în sectorul IT. După cum vedeţi, experiențele asistentului virtual pot fi diverse. Pur și simplu, depinde de dumneavoastră în ce domeniu veți oferi servicii de asistență.

Un avantaj suplimentar al acestui mod de afaceri este că lucrați online, adică puteţi lucra din confortul de acasă sau al oricărui loc din lume. În acest fel se permite companiilor să angajeze forță de muncă fără a fi obligate să le angajeze propriu-zis, deoarece lucrează pe bază de onorariu (jobul part time). În acest mod, clienții plătesc pentru munca efectuată, fără a plăti impozitul, asigurarea de sănătate și alte obligații fiscale.

Ce face asistentul virtual?

Deci, ce este un asistent virtual? Este o persoană care furnizează numeroase servicii partenerilor de afaceri dintr-o locație îndepărtată, adică online. Deși denumirea acestui serviciu freelance (de acasă) poate fi tradusă în limba română ca „asistent virtual”, este vorba despre o gamă largă de servicii pe care le puteți oferi.

Profesia asistentului virtual presupune asistență în multe domenii ale afacerii moderne și depinde de dumneavoastră care segment veți alege, cel care vă este mai apropiat. Unele servicii au caracter administrativ, în timp ce altele implică cunoștințe puternice ale programelor de calculator și a marketingului online.

Dacă alegeți acest job, chiar și ca unul suplimentar jobul, puteți avea obligații în câteva domenii. Totul depinde de abilitățile și cunoștințele pe care un asistent virtual trebuie să le dețină în anumite domenii. Chiar dacă se referă la aceeași profesie, de la dumneavoastră se vor cere, totul variază de la angajator la angajator, să aveți cunoștințe diferite. Cu toate acestea, unele lucruri sunt universale și este necesar să vi le însușiți pentru a vă începe noua carieră de asistent virtual.

Ce trebuie să știe asistentul virtual?

Țineți cont de faptul că trebuie să ştiţi să lucrați în Word și Excel, de asemenea, vi se solicită utilizarea avansată a PowerPoint-ului, atunci când creați prezentări. Totuşi, mai întâi trebuie să aveți aceste două lucruri - un calculator și conexiune la internet, deoarece veţi lucra exclusiv online!

Având în vedere că veţi lucra la distanță, pentru comunicarea cu clienții sunt populare Skype, WhatsApp, Google Meet etc. Un avantaj îl reprezintă faptul că puteți instala un telefon VoIP, care funcționează astfel încât cel care vă sună nu știe că nu este un telefon fix (cu cablu).

În acest fel funcţionează și outsourcing pentru asistența tehnică, așadar dacă cineva sună din America, asistența tehnică nici nu știe că vorbește cu o persoană din străinătate. În plus, se utilizează numeroase programe pentru atribuirea și urmărirea sarcinilor, precum Trello, Slack, Wrike, Flow...

Mulți angajatori, de asemenea, cer să cunoașteți instrumentele de trimitere automată și în masă a e-mail-urilor. Este vorba despre programele care facilitează trimiterea de newslettere, notificări și e-mail-uri promoționale. MailChimp este programul cel mai frecvent utilizat, care este un standard în industria de marketing. În plus, trebuie utilizate și instrumente pentru stocarea datelor, precum Dropbox sau Google Drive.

Unde se poate angaja asistentul virtual?

În timp ce angajații companiilor lucrează pentru un salariu lunar, un asistent virtual de acasă încasează serviciile pe oră sau pe proiect, în funcție de cum vă înțelegeți. Acest tip de flexibilitate permite unui asistent virtual cu experiență să lucreze cu mai mulți clienți în paralel și astfel să câștige mai mult.

Jobul unui asistent virtual este menit, mai întâi, întreprinderilor mici, care nu au un număr mare de angajați, dar au nevoie de ajutor suplimentar. Este mai ușor să angajeze un colaborator extern care să se ocupe de un anumit segment şi să-l plătească în baza rezultatelor. Este vorba despre servicii care variază, de la postul de director adjunct până la servicii de marketing, mentenanța rețelei, management social media, web design etc.

Asistent virtual de acasă, ocazie pentru mulți

Este vorba despre o profesie care acoperă multe servicii moderne, cu accent pe munca la distanță - adesea pentru străini. Ceea ce este foarte bine atunci când este vorba despre această profesie, este faptul că veţi avea numeroase ocazii să vă dezvoltați o carieră de succes. A fi un „asistent online” este o profesie extrem de căutată pe site-urile freelance, cum ar fi Freelancer sau Upwork.

Având în vedere că veţi colabora foarte des cu clienți străini, trebuie să cunoașteți bine limba engleză. Ba mai mult, cu cât cunoașteți mai bine limba engleză plus încă o altă limbă, cu atât vă va fi mai bine pentru afacerea dumneavoastră. Dacă serviciul dumneavoastră se bazează pe scrierea în limba engleză, Grammarly este un program excelent pentru lectură.

Este bine să folosiți unele dintre aplicațiile Grammar Checker, chiar și pentru scrierea e-mail-urilor, pentru a fi corect din punct de vedere gramatical. Cu abilități lingvistice bune, vă deschideţi calea spre piața străină, unde se apreciază o bună comunicare, realizarea cu succes a sarcinilor respectând termenele stabilite.

asistent online freelance

Cum să devii un asistent virtual?

În mod surprinzător, având în vedere natura serviciului, instruirea pentru a deveni un asistent virtual nu durează mult timp, chiar dacă sunteți începător. Este o mare ușurare deoarece abilitățile și cunoștințele pe care trebuie să le dețină un asistent virtual în limba română se pot dobândi în România. Asta înseamnă că această muncă extrem de populară și profitabilă o puteţi face şi dumneavoastră în urma unei instruiri corecte de către experți.

De aceea, această profesie este o alegere excelentă pentru oricine își dorește să-și dezvolte o carieră în direcția industriei IT și a marketingului online. Totuşi, ce lucrează un asistent virtual, care este orarul de lucru și cât câștigă? Toate acestea sunt întrebările la care veţi primi răspuns aici.

Serviciile asistentului virtual necesită diferite abilități

Întrucât este vorba despre o gamă largă de abilități și servicii pe care le puteţi oferi pe piață, nimeni nu se așteaptă să fiți un expert în mai multe domenii. Veți obține mult mai multe dacă sunteți foarte bun într-un anumit domeniu, decât să fiți la un nivel mediu în mai multe domenii. În calitate de asistent, de la dumneavoastră se așteaptă să ajutați într-un anumit fel, oferind un serviciu de calitate și la timp.

Social media management

Dacă vă interesează rețelele sociale, atunci puteți dezvolta o carieră extrem de reușită ca asistent care se va ocupa de managementul social media. Pentru aceasta, trebuie să ştiţi să creați și să postați pe rețelele sociale, precum Facebook, Instagram, Twitter, Reddit etc.

Pentru acest job un avantaj semnificativ este dacă știți să lucrați în Photoshop sau cel puțin în unul dintre cele mai simple programe de manipulare a imaginilor. Una dintre cele mai populare opțiuni este Canva. Este vorba despre o platformă online pe care o accesați din browser. Popularitatea sa constă în faptul că conține șabloane simple pentru crearea unor soluții vizuale interesante pentru rețelele sociale.

Scrierea blogurilor

În prezent, fiecare companie trebuie să aibă un site, indiferent dacă este o companie mare sau mică. Scrierea blogurilor include, printre altele, scrierea de postări, adică crearea unor conținuturi de calitate. În acest fel veți atrage clienți (viitori), dar, de asemenea, veți ajuta să clasificați mai bine site-ul pe Google. Pentru a realiza cu succes serviciul de actualizare a site-ului, trebuie să cunoașteți bine platforma WordPress pe care se bazează aproape toate site-urile. Se presupune și cunoașterea rețelelor sociale.

Mentenanța site-urilor

Dacă dispuneți de anumite cunoștințe IT, puteți câștiga bine având grijă de securitatea site-ului clientului dumneavoastră. Este vorba despre serviciile privind rezolvarea tuturor acțiunilor de pe site, după ce a fost creat și pus în funcțiune. Mentenanța de calitate a unui site asigură o muncă nestingherită, respectarea tuturor standardelor de internet și preocuparea privind funcționarea eficientă zilnică.

Aceasta presupune efectuarea unor obligații, precum:

  • stabilirea protecției antivirus,
  • backup-ul fişierelor şi a bazei de date,
  • lucru la îmbunătățirea funcționalității site-ului,
  • verificarea disponibilității unor pagini individuale ale site-ului și viteza de încărcare a acestora.

Servicii administrative

Furnizarea de servicii administrative online este primul lucru la care vă gândiți atunci când vine vorba de asistentul virtual de acasă. Dacă vă decideți cu privire la serviciile care pot fi descrise, precum „asistentul directorului”, de la dumneavoastră se așteaptă:

  • introducerea datelor,
  • organizarea documentației digitale,
  • achizițonarea biletelor pentru călătoriile de afaceri ale clientului dumneavoastră,
  • gestionarea e-mail-urilor,
  • scrierea unui raport,
  • negocierea și organizarea orarului întâlnirilor.

Descrierea exactă a muncii cotidiene depinde de client, organizarea sarcinilor și necesitatea pentru asistența dumneavoastră. Această profesie este extrem de dinamică, deoarece nu există un set unic de abilități care se subînțeleg.

asistentului online

Cum arată instruirea asistentului virtual?

Atunci când deveniți asistent virtual, veți experimenta diferite tipuri de cerințe. Pur și simplu, fiecare client va avea necesități diferite și totul depinde de dumneavoastră, dacă veţi fi destul de flexibil pentru a sări în ajutor și a atinge scopul dorit. Trebuie ținut cont de faptul că mulți clienți vor avea cerințe care se pot termina în câteva ore, dar vor exista și clienți cu care veți lucra ani de zile.

Pot fi și servicii de traducere, organizare de călătorii, redactare de text... Acestea sunt într-adevăr servicii care ajută companiile care nu au angajați suficient de calificați şi le este mai bine să angajeze un colaborator extern pentru un serviciu pe termen scurt.

Tocmai de tipul de clienți și sarcinile pe care le întreprindeți depinde setul de cunoștințe pe care doriți să le dobândiți și să le perfecționați. Pe lângă abilitățile de bază și cunoașterea limbii, cu timpul veți dobândi abilități care vă vor îndruma spre anumite profesii, precum copywriter virtual sau community manager. Cu siguranță, se recomandă chiar la începutul carierei să dispuneți de cunoştinţe aplicabile şi rentabile, care vor accelera procesul de avansare.

În funcție de experiența, nivelul de cunoștințe și interesul dumneavoastră, vă veți decide pentru anumite joburi. Cu toate acestea, este de așteptat să acceptați inițial o varietate de sarcini, pentru a vedea ce vă corespunde cel mai bine. Prin acumularea de experiență, vă veți concentra pe câteva abilități asociate care vă vor aduce venituri mari, deseori de la clienți permanenți.

Cum arată o zi de lucru a asistentului online?

Chiar dacă sarcinile variază de la client la client, similar este faptul că, deseori, comunicați cu ei în timp ce lucrați. Aceasta înseamnă că se așteaptă să fiți disponibili pe parcursul orarului de lucru al angajatorului. Dacă lucrați pentru cineva din România sau din regiune, nu va fi o problemă pentru asistentul virtual în română, dar dacă lucrați pentru străini de pe alte continente, veţi trebui să fiți disponibili în același timp.

Totuşi, aceasta nu este o regulă. Unii clienți vă vor prezenta clar de ce au nevoie și care este termenul limită. În acest caz, vă veți auzi la începutul și sfârșitul proiectului, care este cea mai ideală soluție dacă nu depindeți de informațiile și materialele clientului.

Câștigul asistentului online – când onorariul este mai mare decât salariul

Prima întrebare pe care toată lumea vrea să o pună este - cât câștigă un asistent online? Este o întrebare foarte interesantă, deoarece combină mai mulți factori. Experiența dumneavoastră joacă un rol important, cunoștințele pe care le dețineți, numărul concurenților, reputația dumneavoastră, țara din care provine clientul și, uneori, fericirea este un factor crucial.
Într-adevăr, când vine vorba de asistenții virtuali, deseori, experiența joacă un rol semnificativ în stabilirea serviciilor. Dacă sunteți începător, cu siguranță se așteaptă să oferiți un preț mai mic pentru a obține o șansă de a vă arăta. Lipsa reputației, în special pe site-urile freelance, vă poate costa mult, chiar dacă aveți o experiență bogată.

Totuşi, unele cifre pot fi extrase ca referință când este vorba despre câștiguri. Potrivit celor mai recente informații, în SUA, asistenții câștigă în medie 16 dolari pe oră, în timp ce câștigurile lunare pot fi de la 500 de dolari în sus.

Sunteți pregătiți să fiți „propriul vostru șef”?

Este asistentul virtual un serviciu al viitorului? Acesta este, cu siguranță, primul lucru de care vă puteți întreba dacă vă gândiți să vă orientați cariera spre afacerea pe internet. Răspunsul este un mare da, lucru care vă poate fi confirmat de aproximativ 25.000 de asistenți virtuali care lucrează, în prezent, în întreaga lume. Deși această cifră este mare, servicii există câte doriți, dacă dispuneți de abilități aplicabile pe care le puteți efectua online.

Aceasta, de asemenea, este cea mai mare condiție prealabilă pentru a vă ocupa de această afacere – să dispuneți de abilități adecvate. În plus, dacă cunoașteți și utilizați unele programe, tastați rapid și comunicați bine în limba engleză, sunteți practic pregătiți să lucrați!

Este foarte bine că nu aveți nevoie de investiții mari pentru a începe să vă ocupați de afacerea freelance. Cu siguranță aveți deja un calculator și o conexiune rapidă la internet. Aceasta înseamnă că aveți deja un birou și că este necesar doar să vă căutați clienții.

Dacă sunteți începător, țineți cont ca primele servicii să vă fie locale și, cu siguranță, cea mai bună opțiune este ca cineva să vă recomande. În același timp, vizitați locurile de pe internet unde se adunăcomunitatea freelance, citiți mult, adunați sfaturi și căutați prima ocazie internațională. Când realizați prima sarcină, veți ști dacă profesia de asistent virtual este un serviciu pentru dumneavoastră sau poate aveți nevoie să mai învățați.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te