Unity Game Development

Cursul Unity Game Development abordează crearea de jocuri video 2D, dar și dezvoltarea jocurilor. Cursul acordă atenție în egală măsură animației elementelor mediului de utilizator și animației personajelor din joc, precum și programării obiectelor de game folosind limbajul C# și abordării multiplatformă a dezvoltării jocurilor video.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Microsoft Desktop Apps Development ProgramMicrosoft Development ProgramMicrosoft Mobile Apps Development  şi Microsoft Web Apps Development Program.

Descrierea și scopul cursului Unity Game Development

Cursul Unity Game Development începe cu o introducere în istoria jocurilor video, dezvoltarea tehnologiilor și trendurilor jocurilor video de astăzi. În prima parte, cursanții vor afla motivele apariției și importanța soluțiilor software pentru game engine. De asemenea, participanții se familiarizează cu Unity Game engine și cu editorul acestuia. O parte specială a cursului se va ocupa de modul de licențiere software, dar și de versiunile acestuia care sunt importante în procesul de dezvoltare a unui proiect de joc video. La sfârșitul acestei secțiuni, cursanții au posibilitatea de a instala, configura și interacționa cu interfața Editor Unity.

A doua parte a cursului Unity Game Development ilustrează procesul complet de creare a unui joc real care va rula pe mai multe platforme, de la versiunea mobilă, apoi versiunea desktop, până la versiunea jocului care va rula într-un browser web, folosind setul original de funcționalități – limbajul JavaScript și diferite Web API. Astfel, cursanții au ocazia să vadă toate provocările care vin odată cu crearea de jocuri de la nivelul cel mai de bază.

Cursanții se vor putea familiariza cu abordările pentru crearea animației în cadrul editorului Unity. Ei vor crea logici de animație, vor gestiona aspecte ale fizicii, cum ar fi accelerația, masa, impactul, coliziunile și multe altele. La sfârșitul acestei părți a cursului, un accent special va fi pus pe interfața jocului, iar cursanții vor avea ocazia să se familiarizeze cu elementele Canvas și UI, precum și cu componentele audio ale jocurilor video Unity.

Ultima parte a cursului Unity Game Development este dedicată familiarizării cu procesul de publicare a jocului, formând versiuni de compilare ale jocului pentru platformele Windows, macOS, iOS, Android și WebGL. În ultimele lecții, cursanții au posibilitatea de a deprinde procesul de debugging din editorul Unity și mediul de dezvoltare Visual Studio.

Scopul cursului este de a-i introduce pe participanți în lumea dezvoltării jocurilor, folosind editorii C # și Unity. Îi pregătește pe cursanți să creeze independent jocuri 2D în Unity engine. Obiectivul este asimilarea procesului de creare a mai multor versiuni ale jocului pentru diferite platforme și familiarizarea cu procesul de debugging din Visual Studios for Unity.

Cursul Unity Game Development vă va răspunde la următoarele întrebări:

Ce este game development?

Video game development reprezintă procesul de creare a unui joc video. În cadrul acestui proces este luată în considerare și descrisă proiectarea, dezvoltarea și publicarea unui joc video. Etapele dezvoltării pot include crearea unui concept de joc, proiectarea elementelor, scrierea codului, testarea și publicarea pentru utilizatori. În timpul creării jocului, sunt luați în considerare factori care nu sunt standard pentru alte domenii.

Acești factori sunt mecanica jocului, recompensele, implicarea jucătorilor și designul de nivel (hartă). Îi considerăm pe creatorii de jocuri video în primul rând programatori, dar și designeri de sunet, designeri grafici, designeri de jocuri și mulți alții ale căror servicii sunt folosite în această industrie. Designerii creează materiale pe care jocul le va folosi (sunet, efecte, grafică), în timp ce programatorii sunt responsabili de scrierea logicii, iar scopul lor este să le dea viață materialelor create de designeri.

Cum se creează jocurile video?

Jocurile video sunt unul dintre cele mai accesibile produse din industria software. Datorită simplității lor și a numărului mare de forme diferite în care există, jocurile și-au găsit drumul către milioane de utilizatori de diferite vârste, genuri, statut social, dar și alfabetizare digitală. Anii '90 a fost perioada în care a fost creat World Wide Web și, odată cu acesta, ideea de a juca jocuri într-un browser web.

De atunci și până astăzi, jocurile web au parcurs un drum lung de la tehnologii precum Java Applets și Flash, până la abordări moderne, care presupun utilizarea de software specializat pentru dezvoltarea jocurilor, Game Engine. Dezvoltarea modernă a jocurilor presupune utilizarea unor tehnologii costisitoare, ceea ce înseamnă practic, că toate

Ce este Game Engine?

Nevoia ca echipele să lucreze în același software, așa ca toată lumea, de la programatori, designeri, până la testeri, a dus la necesitatea creării unui software numit Game Development Engine sau Game Engine prescurtat. Game Engine este un program care facilitează crearea de jocuri video. Programul are grijă de procese complicate, cum ar fi randarea, gestionarea fizicii și coliziunile obiectelor, procesarea sunetului, scripturile și alți factori. Așadar, putem defini Game Engine ca software care este driverul jocului.

Acesta conține toată logica programului și în el introducem toate materialele jocului, adică elemente video, conținut audio, modele 3D și texturi. Din punctul de vedere al dezvoltatorului, Game Engine are tot ceea ce ar avea un mediu de dezvoltare, dar pe deasupra are mai puțin acces la programare, deoarece există o GUI care ușurează utilizarea instrumentelor și ajută la dezvoltarea aspectelor grafice ale jocului.

Unity Game Development

De ce Unity Game Engine?

În prezent, avem la dispoziție un număr mare de motoare de joc. Cele trei cele mai cunoscute și mai utilizate sunt CryEngine, Unreal Engine și Unity. Alegerea game engine-ului depinde de mulți factori: de complexitatea jocului pe care vrem să-l creăm, de limbajul de programare pe care îl folosește motorul pentru a programa jocul, și chiar de cât de complicat este motorul în sine de stăpânit. Mai există o serie de alți factori, cum ar fi cerințele hardware, suportul pentru diferite platforme de jocuri și resursele de jocuri. Unity este cea mai bună opțiune pentru a începe lucrul în acest domeniu din mai multe motive.

În primul rând, este mai ușor de asimilat decât Unreal sau CryEngine, ceea ce este important pentru noi dacă suntem la începutul carierei de game developer. Unity engine folosește limbajul de programare C#, care este mai ușor decât C++, care utilizează platforme concurente. Engine-ul în sine este însoțit de o cantitate imensă de resurse, obiecte pregătite, instrumente suplimentare, tutoriale gratuite, dar și de o comunitate imensă de peste două milioane de Unity developeri activi. Suportul excelent pentru jocurile 2D, jocurile mobile și AR/VR l-au făcut alegerea principală printre programatorii și designerii care doresc să creeze jocuri 2D și 3D de calitate.

Cum arată procesul de crearea a jocului în Unity engine?

Putem împărți fiecare joc în 3 părți. Acestea sunt nivelul, personajul principal și adversarii. În fazele dezvoltării jocului, adică chiar de la conceptul inițial, de la povestea pe care se bazează jocul, începem să dezvoltăm idei pentru fiecare dintre unități. Prin urmare, pentru nivel, creăm și adăugăm grafică, setăm sisteme care vor interacționa cu eroul, așadar definim mediul vizual al jocului. Apoi creăm eroul, animațiile lui, sisteme precum sănătatea, creăm interacțiunea cu utilizatorul, astfel încât să putem gestiona eroul.

Aceasta ne duce la ultimul întreg, în care adăugăm inamicul. Inamicul poate avea propriile animații, grafică și comportament, așa că adăugăm aspectul provocării și dificultatea stăpânirii jocului. În etapele finale, adăugăm detalii fine, cum ar fi partea audio a jocului, care servește pentru a oferi un răspuns audio jocului, dar și pentru a crea o experiență specială,  și sunt create elemente UI, iar în final, jocul este lansat pentru distribuție ulterioară către jucători. În cadrul acestui curs realizăm un joc 2D și ilustrăm toate etapele de dezvoltare din motorul Unity Game.

Ce sunt elemente UI ale unui joc video?

Elementele UI ale jocului sunt toate părțile jocului care îi servesc jucătorului la ajustarea parametrilor jocului și la obținerea de feedback despre jocul în sine și progresul acestuia. Deci, acestea sunt afișarea punctelor, nivelurile de sănătate, procentul de finalizare a jocului și opțiuni similare. Toate acestea sunt componente UI ale unui joc. De asemenea, prin elemente UI înțelegem toate meniurile, tastele, slide-urile și tab-urile de pe ecran. Toate elementele UI ale jocului în motorul Unity le creăm în elementul Canvas.

Canvas este o arie din joc care servește la afișarea și desenarea elementelor UI. Această componentă ne permite să realizăm o afișare corectă a tuturor elementelor de interfață, indiferent de ecranul dispozitivului. Acest lucru este important pentru noi, deoarece în cadrul acestui curs creăm un joc, dar și o interfață de joc care va fi multiplatformă, ceea ce înseamnă că jocul va fi disponibil pentru toate platformele populare, de la dispozitivele iOS și Android, prin Windows și MacOS, până la platforma WebGL.

Ce reprezintă porting-ul?

Procesul de conversie a unui joc video sau a unui software de la o platformă la alta este denumit popular Porting. Porting-ul în editorul Unity engine se face simplu, deși există un proces extrem de complicat în fundal. În procesul Porting se schimbă limbajele de programare utilizate pentru a crea jocul. De exemplu, limbajul C # va fi folosit pentru versiunea Windows a jocului, iar versiunea WebGL a jocului va fi scrisă în limbajul JavaScript, care se utilizeză pentru a programa aplicații pe Web.

Procesul complet de conversie (porting) este realizat de Unity engine pentru noi. Pentru ca portarea jocului să fie posibilă, trebuie îndeplinite cerințele care pot apărea între dispozitive. Așadar, dacă, de exemplu, vrem să punem un joc Windows pe platforma Android, este important să fim atenți la cât de mare este jocul, cât de solicitant este pentru hardware-ul dispozitivului, dar și la modul în care jucătorul gestionează jocul. Deci, dacă jocul ocupă prea multă memorie sau este prea solicitant pentru procesor, sau dacă comenzile sale sunt scrise exclusiv pentru telefoane, atunci acel joc nu este potrivit pentru instalare pe dispozitive Android.

Planul și programa cursului:

Modulul 1 – Introducere în dezvoltarea jocurilor video și Unity engine

  • Istoria și dezvoltarea jocurilor video
  • Instalarea și configurarea mediului de dezvoltare
  • Familiarizarea cu interfața Unity editor
  • Resursele jocului video 

Modulul 2 – Crearea jocului Jump & Run

  • Prezentarea jocului Jump & Run
  • Bucla principală și fundalul jocului
  • Personajul principal
  • Animația personajelor
  • Realizarea adversarului 
  • Elemente UI ale jocului și feedback audio

Modulul 3 – Procesele Build și Debug 

  • Procesul Build și publicarea jocului
  • Unity Debugging

Cursul Unity Game Development

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te