Marketingul mobil

Campaniile de marketing ne urmăresc oriunde ne-am afla, apărând chiar și pe telefoanele mobile. Având în vedere că aproape toată lumea deține cel puțin un dispozitiv mobil inteligent, este clar că aceasta este o oportunitate de promovare care câștigă valoare.

Marketingul mobil

Publicitatea pe telefoane mobile și tablete este o metodă eficientă și rentabilă. Un motiv este cu siguranță însăși natura mass-media folosită pentru publicitate. Spre deosebire de un televizor, știm că telefonul este aproape întotdeauna aproape de proprietar și că va primi mesajul cu siguranță. Ultimele cercetări arată că peste 50% din traficul de internet se adresează telefoanelor, care este o piață extrem de mare, încă în dezvoltare. La aceasta se adaugă faptul că internetul este folosit în mod activ de peste 4,4 miliarde de persoane, ceea ce reprezintă aproape 60% din populația lumii!

Ce este marketingul mobil?

Marketingul mobil este un canal de marketing care, ca parte a strategiei sale de marketing, vizează publicul în primul rând folosind telefoane mobile. Acest lucru se realizează prin marketing prin e-mail, anunțuri pe site-uri, SMS, aplicații de comunicare VoIP (Viber, WhatsApp, Facebook Messenger etc.), rețele sociale, alte aplicații de telefon, prin e-commerce... Practic, tot ce face marketingul digital focusat pe calculatoare, poate fi realizat și în versiunea mobilă - cu rezultate și mai bune.

Pentru ca o campanie de marketing axată pe utilizatorii de telefoane (și alte dispozitive mobile) să fie eficientă, trebuie să înțelegem publicul căruia ne adresăm. Fiecare grup țintă are propriile obiceiuri și stil de viață, iar acest lucru este și mai pronunțat atunci când utilizați un telefon mobil. Personalizarea este crucială în acest caz, pentru că, dacă vă adresați greșit cuiva, poate fi chiar contraproductiv.

Fiecare utilizator adaptează dispozitivul la nevoile și obiceiurile sale și, prin urmare, mesajele promoționale care sunt trimise trebuie să fie cât mai personalizate. În publicitatea modernă, acest lucru se poate face bazându-ne pe propriile baze de date ale utilizatorilor sau pe cele stocate de marile corporații, cum ar fi Google sau Facebook.

Aceste companii ne cunosc obiceiurile, site-urile pe care le vizităm, ce ne place sau nu ne place. Această informație este foarte utilă atunci când se face publicitate, deoarece fiecărui utilizator îi sunt afișate reclame care îl vor interesa cel mai mult. Moralitatea și legalitatea acestei metode de colectare a datelor vor fi lăsate la dispoziția experților pentru a evalua.

Anumite verificări de securitate trebuie, cu siguranță, să fie implementate, iar Uniunea Europeană este supusă acestui proces. Prin adoptarea GDPR-ului, aceasta a introdus restricții privind utilizarea datelor cu caracter personal al utilizatorilor de internet. Cu toate acestea, în ciuda tuturor restricțiilor, marketingul mobil poate fi în continuare cel mai eficient mod de publicitate.

Premisele pentru publicitatea online de succes

Înainte de a crea primul anunț, trebuie să îndepliniți mai multe premise, fără de care campania dvs. de marketing ar fi sortită eșecului. Pentru început, trebuie să definiți ce oferiți și unde potențialii consumatori sunt capabili să se familiarizeze cu produsul sau serviciul dvs. Aveți un site web, un cont de Instagram sau sunteți concentrat pe comunicarea prin e-mail?

Responsive site

În aproape toate cazurile când vine vorba de marketingul mobil, este esențial să aveți un site responsive. Acest lucru înseamnă că site-ul dvs. trebuie să fie mobile-friendly, adică pentru a se încărca rapid pe mobil, precum și pentru a fi ușor de utilizat. Aceste condiții sunt importante și pentru clasarea site-ului din motoarele de căutare, deoarece Google acordă o importanță crescândă versiunilor mobile ale paginilor.

De fapt, pentru optimizarea SEO este foarte important modul în care site-ul este afișat pe dispozitivele mobile, dacă conținutul poate fi citit, cât timp se încarcă, cât  este de user-friendly... Este clar că experiența de utilizator este primară, deci toate celelalte etape ar trebui planificate în consecință în campanie. Când aveți un site cu răspuns rapid, consultați pagini și conținut de calitate, ați finalizat o mare parte de muncă atunci când vine vorba de marketingul mobil.

Prezența pe rețele sociale 

Una dintre condițiile preliminare pentru o strategie de succes este prezența brandului dvs. în locuri relevante pentru publicul țintă. Alături de crearea unui site, este esențial să vă asigurați prezența pe rețelele sociale. Pentru început, deschideți conturi pe Facebook, Instagram și Twitter.

Desigur, există și alte rețele, de care poate veți avea nevoie mai mult, dar la care trebuie gândit mai târziu. Facebook și Instagram au proprietar comun, Mark Zuckerberg, care permite publicitatea pe ambele rețele din cadrul aceleiași campanii.

Stabiliți un buget pentru campanie 

Știind câte resurse aveți, vă va fi mai ușor să faceți planuri pentru campanii pe termen scurt și lung. În mod clar, cele mai eficiente campanii sunt cele plătite, deoarece permit tactici mai agresive de promovare a produselor. Nu este același lucru cu a face o campanie în care aveți 100 € și 1.000 € disponibili, deoarece, de multe ori, cele mai eficiente metode de marketing mobil vor necesita fonduri semnificative.

Ghid Mobile Marketing

Cum creați strategia de marketing mobil?

Eficiența publicității pe internet și, prin urmare, pe dispozitivele mobile, depinde în primul rând de acțiunile pregătitoare. Am menționat deja că personalizarea este extrem de importantă în publicitate, iar când vine vorba de marketingul mobil, acest articol devine și mai important.

Definirea grupului țintă 

Pentru a crea o strategie eficientă de marketing concentrată pe utilizatorii de telefon, trebuie să definiți cine este grupul dvs. țintă. Acest lucru nu doar că va ajunge la consumatorii pe care îi doriți, dar va reduce și costurile de publicitate. Pentru început, trebuie să definiți categorii de bază care descriu consumatorul tipic al serviciilor dvs.

Este vorba despre date precum sexul, vârsta, ocupația, interesul, locația, tipul de conținut de care este interesat, obiceiurile de utilizare a unui telefon mobil... În consecință, el continuă să proiecteze o campanie și să decidă pe platformele prin care veți ajunge la grupul țintă.

Stabilirea obiectivului 

Care este obiectivul campaniei dvs.? La fel cum nu toată lumea poate fi grupul țintă, tot așa obiectivul unei anumite campanii nu poate fi nedefinit. Rezultatul promovării trebuie să fie clar pentru a folosi corect fondurile disponibile. Uneori, obiectivul poate fi atragerea atenției asupra brandului, creșterea vânzărilor, creșterea vizitelor pe site, colectarea datelor utilizatorilor ...

Pentru a defini corect activitățile, analizați-vă situația actuală. Verificați dacă și cât sunteți de vizibili pentru utilizatorii de telefoane mobile. Care sunt rezultatele actuale? Sunteți mulțumiți de ele? Cum răspund utilizatorii la campanii? Care este rata de conversie? Acest lucru vă va oferi indicatori-cheie de performanță (KPI) care vă vor ajuta să măsurați eficacitatea activităților dvs. de marketing.

La pregătire, este important să fiți realiști și sinceri cu dvs. Dacă ceva nu este în regulă, este important să definiți cauza și să schimbați abordarea în consecință, astfel încât să se atingă obiectivul dorit. Rețineți că aceste obiective ar trebui să fie realiste, deoarece niciuna dintre metode nu este 100% sigură.

De asemenea, nicio campanie nu poate garanta succesul, oricât de bine planificată ar fi. Adesea, nici cele mai bune planuri nu funcționează așa cum ne-am dorit. În acest caz, este important să recunoaștem erorile, astfel încât acestea să nu reapară. Fiți conștienți că succesul este rezultatul unei serii de încercări și erori, mici și mari.

Alegerea strategiei perfecte

În funcție de obiectivele dvs., trebuie să creați o campanie care să vă aducă rezultatele dorite. Aveți la dispoziție o gamă largă de opțiuni promoționale, care s-au dovedit funcționale la utilizatorii de telefonie mobilă. Printre numeroasele opțiuni se numără mai multe strategii tipice marketingului mobil: 

Mesaje text - SMS-urile promoționale erau considerate anterior instrumentul principal, dar acum Viber și WhatsApp au preluat primatul. Unul dintre motivele principale este utilizarea mai avansată a acestor aplicații, unde există funcții multimedia suplimentare. Crearea de stickere dedicate, în special pentru utilizatorii Viber, s-a dovedit extrem de bună.

Adesea este o condiție prealabilă pentru ca ei să se înscrie la companiile de chat-uri promoționale din aplicație. În plus, vine cu o viralitate, deoarece stickerele permit utilizatorilor să se exprime în comunicare între ei, promovând astfel brandul dvs. 

Anunțuri în aplicație - jocuri mobile, adică jocul pe telefoane este în creștere și în prezent realizează miliarde de dolari prin diferite microtranzacții. Pe lângă aceste opțiuni, mulți dezvoltatori aleg să includă reclame în jocurile lor. În acest fel, în schimbul vizionării unui videoclip, vi se oferă o recompensă sub forma monedei utilizate în joc.

Crearea unei aplicații mobile promoționale - În funcție de grupul țintă, crearea unui mini-joc sau a unei aplicații interesante poate anima în plus utilizatorii. În funcție de obiectivul dvs., puteți obține o mulțime de contacte de  la utilizatori, puteți afla multe despre obiceiurile lor sau îi puteți determina să cumpere un produs. Astfel de mini-jocuri pot fi disponibile și pe site-ul pe care îl veți promova, făcându-l ușor accesibil utilizatorilor de telefonie mobilă. 

Game-ificarea experienței utilizatorului - împrumutând tactici din industria jocurilor video, puteți stabili obiective zilnice și săptămânale pentru utilizatorii dvs. pentru a-i încuraja să participe activ. Aceasta poate fi introducerea unei realizări care va fi răsplătită într-un fel („trimiteți mesaj la 10 adrese”, „faceți clic pe 10 linkuri”).

O listă de clasificare este creată astfel încât toată lumea să își poată compara și lăuda premiile, care dovedesc cât de buni sunt. Sunt oferite tehnologii noi, care se conectează virtual și real prin intermediul „realității adaptate” (Augmented Reality – AR). Un exemplu în acest sens este jocul de succes la nivel mondial Pokemon GO.

Notificări push - când primiți un mesaj de la o bancă sau o aplicație de știri despre o promoție sau activitate, este o opțiune push. Acest mesaj apare pe ecranul de start al telefonului dvs. indiferent de ceea ce faceți în momentul respectiv. Pentru a utiliza această opțiune, trebuie să aveți o aplicație instalată pe telefonul dvs., precum și să solicitați utilizatorului să primească notificări. Interesant este că un număr mare de oameni nu acordă atenție acestei setări, ceea ce permite trimiterea mesajelor către un număr mare de utilizatori. Dacă mesajele nu sunt trimise de mai mult de 2-3 ori pe zi, utilizatorii nu le vor opri, ci chiar le vor urmări cu interes.

Marketing mobil ca parte a strategiei complete

Deși poate fi extrem de eficient, marketingul mobil este, de obicei, parte a unei strategii mai mari pe termen lung sau pe termen scurt. Funcționează cel mai bine atunci când este combinat cu alte elemente ale marketingului digital, cum ar fi: SEO, PPC, Email, Affiliate...

De asemenea, este important aici sprijinul managerilor de marketing social media, care se asigură că marca este reprezentată în mod corespunzător pe rețelele sociale, care sunt accesate în mare parte telefonic. Nu trebuie uitată optimizarea conținutului deja menționată, de la site la e-mailurile pe care le veți trimite.

Lista oportunităților oferite de telefoanele mobile (și de alte dispozitive) se extinde constant odată cu dezvoltarea tehnologiei. Internetul mobil este din ce în ce mai disponibil, telefoanele devenind dispozitive multimedia în miniatură.

Datorită tuturor acestor lucruri, marketingul mobil a devenit o prioritate atunci când vine vorba de activități promoționale. Nu ratați ocazia de a face parte din această lume de succes și de a obține cunoștințele pe care le veți folosi ca manager de marketing de internet.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Înscrierea pentru generaţia 2023/24. se face aici.

imagine de înscrierePentru a afla totul despre înscriere, click aici.