Robotica pentru copii

Robotica pentru copii este cel mai bun mod de a se familiariza cu lumea tehnologiilor moderne. Aflați ce legături au roboții și programarea cu dezvoltarea copilului și cu viitoarele sale succese în viață. 

Introducerea în programare

Chiar dacă jocul este foarte important pentru dezvoltarea copilului, deseori este greu să asociezi distracția cu dobândirea cunoștințelor și abilităților noi. Aici intră în scenă robotica, care se ocupă cu proiectarea și crearea roboților, precum și cu gestionarea lor. Este vorba despre ramura interdisciplinară care cuprinde contabilitate și programare – domenii care garantează o carieră de succes. 

Deși mulți cred că roboții sunt mult mai complicați și inaccesibili, realitatea este cu totul alta! Generațiile născute în secolul XXI sunt deja obișnuite cu realizările tehnologice. Aceasta înseamnă că dezvoltarea roboților și programarea pentru copii sunt îmbunătățirea naturală a cunoștințelor dobândite. Cu toate că, poate, nu suntem conștienți de asta, dar suntem înconjurați de mașini inteligente – de la jucării simple la dispozitive sofisticate. 

De ce este importantă robotica pentru copii?

Roboții sunt un instrument perfect pentru educație, deoarece îi permit unui copil să-și dezvolte talentele și să se distreze în același timp. Noile tehnologii câștigă din ce în ce mai multă importanță, așadar nu este de mirare faptul că mulți copii din ziua de azi vor avea joburi de înaltă tehnologie, care urmează să apară! De ce să nu fie pregătiți la timp pentru viitor?  

Jucăriile tehnologice reprezintă o combinație ideală de inovație, metode moderne de rezolvare a problemelor și – distracție! Aflați cum electronica, contabilitatea și designul îi pot oferi copilului un viitor strălucit. Vă prezentăm cinci motive pentru care robotica pentru copii este cheia dezvoltării abilităților, a unei copilării fericite și a unei cariere de succes ca expert IT.

1. Învățare prin joacă 

Să fim sinceri, sunt puțini copii cărora le place să învețe, dar la fiecare copil îi place să se joace. Atunci, de ce nu ar fi și învățatul un mare joc? De fapt, jucatul face parte din robotică, care permite în continuare exprimarea creativității care îi va folosi copilului în viitor. În zilele noastre, crearea și programarea roboților sunt disponibile. 

Există multe jucării, de exemplu, seturi LEGO; care le deschid copiilor ușa lumii IT. Astfel de jucării oferă copiilor posibilitatea, ca prin joacă, să învețe abilități foarte utile, dar sunt benefice și pentru propria dezvoltare. Învățarea nu este doar asimilarea cunoștințelor concrete, ci și exersarea abilităților, precum răbdare, spirit de echipă, rezolvarea creativă a problemelor, comunicarea etc. Cel mai bine este ca copiii să dobândească cunoștințe noi în mod inconștient, bucurându-se de joc și dezvoltându-și imaginația.

2. Introducerea în programare

Familiarizarea cu codarea va fi mult mai ușoară dacă copilul învață bazele prin joc. Scrierea comenzilor pentru roboți și rezolvarea problemelor reprezintă o școală excelentă, fără ca cei mici să fie conștienți de asta. Datorită programelor, precum RoboGarden și Twine, și a limbajului de programare Scratch, copiii se întâlnesc cu programarea de la o vârstă fragedă. 

Prin programarea roboților, copiii se întâlnesc cu știința și cu aplicarea ei în viață. Deodată, nu mai este învățare pasivă, ci descoperirea lumii noi, interesante. Cumva, totul este mai ușor atunci când vedeți că prin munca voastră ați reușit să-i „explicați” robotului ce să facă și unde să meargă. Aceasta poate fi de mare ajutor pentru fiecare copil, deoarece va dobândi cunoștințe pe care le va putea aplica în viață. 

Robotica pentru copii

3. Bază pentru viitoarea carieră 

Deseori, copiii au o reținere față de științele naturii, deoarece consideră că cifrele și formulele sunt plictisitoare. Acest mod de gândire poate îndepărta niște copii talentați. Pentru asta există robotica pentru copii – să le arate tinerilor că științele naturii nu sunt o sperietoare. Dimpotrivă, cunoștințele noi îi vor ajuta să depășească provocările de la școală. 

Deși la bază este cuvântul joacă, este vorba despre lucruri foarte utile, care reprezintă baza pentru o potențială carieră în industria IT. Un copil care se întâlnește de mic cu tehnologiile moderne, va avea o poziție de start mai bună față de alții. Țineți cont că programatorii, dar și alți experți IT, sunt extrem de căutați în lume și sunt foarte bine plătiți. Această situație nu se va schimba, ci doar va aduce joburi noi. 

Se estimează că în anii următori va fi nevoie de experți IT în domenii care sunt încă în faza experimentală. Aceasta înseamnă că va înceta nevoia de multe joburi clasice, deoarece se va ajunge la automatizare. Așteptările experților merg atât de departe încât se consideră că mulți copii din prezent vor avea joburi care încă nu s-au inventat!

4. Dezvoltarea gândirii creative și critice 

Jucându-se cu roboții și cu calculatoarele, copilul învață cum să ia decizii corecte. Ca să se ajungă la cea mai bună soluție, copilul analizează fiecare pas. Astfel, va învăța să aibă încredere în sine și să ajungă la concluzii individuale. 

Gândirea critică este foarte importantă pentru rezolvarea problemelor, ceea ce copilul învață cel mai bine prin robotică. Dacă analizați mai bine oferta de distracție pentru copii, veți vedea că există un număr mare de aplicații și jucării care oferă posibilitatea de programare. Mai mult, școlile moderne consideră că este vorba de metode educative. 

Când vine vorba de abordarea modernă a dezvoltării gândirii creative la copii, este foarte important ca și părinții să înțeleagă importanța învățării prin joc. Rolul lor este decisiv, deoarece de înțelegerea și implicarea lor în întreg procesul depinde cât își vor dezvolta copiii afinitățile. 

5. Îmbunătățirea abilităților sociale 

Când este vorba de dezvoltarea tehnologiilor, este inevitabil conflictul dintre generații. De aceea, este important ca părinții să înțeleagă cum influențează tehnologia tinerii – în sens pozitiv și negativ. În loc de deviere și de respingere, analizând imaginile complete se deschid multe uși. Deși pare că, pentru generațiile mai în vârstă, copiii sunt înlăturați, este adevărat că comunicarea nu a fost niciodată la un nivel înalt. 

Prin jocul cu roboți, cu prietenii și părinții, copiii își dezvoltă abilități de comunicare, învață să aibă răbdare și să colaboreze la proiecte comune. Toate acestea sunt caracteristici necesare în societatea modernă, în care modalitățile de comunicare evoluează constant. Datorită jocului cu roboți, se deschide ușa către o viitoare carieră de succes în industria IT, și nu numai.

Cel mai important este ca copiii să se bucure de învățat, pentru a atinge maximul potențialului lor. Tocmai de aceea, robotica pentru copii reprezintă o alegere foarte bună pentru dezvoltare și pentru o copilărie reușită și fericită. Roboții sunt de mult printre noi, iar experții pentru ei cresc repede. 

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te