Teoria designului. Deprinderea elementelor de bază.

Theory of Design

Ca noţiune, designul a apărut în timpul revoluţiei industriale şi este considerat a fi o activitate care de-a lungul istoriei a suportat modificări semnificative. Deseori s-a suprapus cu arhitectura şi cu urbanismul în dorinţa de a forma propriul limbaj teoretic. De asemenea, în această perioadă designul a indicat deseori probleme în diferite domenii pe care alte discipline nu au reuşit nici să le definească, nici să le rezolve. 

Astăzi, teoria designului se construieşte ca o disciplină teoretică având propria tematică şi metode de studiu. Designul reprezintă câmpul care se extinde în toate structurile societăţii şi naturii, ceea ce a dus la faptul de a se găsi ca atare în diferite probleme, care pot fi rezolvate doar cu ajutorul altor discipline. Însă, este important de menţionat şi că multe alte discipline îşi rezolvă problemele exclusiv cu ajutorul designului. 

Deşi despre design se pot da zeci de definiţii, este important de evidenţiat că această noţiune nu are o definiţie clară care să îl descrie. Pur şi simplu, designul este practica de producţie cu propriul câmp de interes, propriile probleme şi metodologii de soluţionare a acestor probleme. Ca principalul scop al designului se poate evidenţia realizarea ideii despre sănătate, despre o viaţă mai funcţională, mai fericită şi mai frumoasă. 

Cu alte cuvinte, designul îşi prescrie responsabilitatea globală pentru construirea unei societăţi durabile, cea care este orientată spre om. Profesia de designer cuprinde toate activităţile ce presupun accesuri esenţiale şi metodologice – de la primele cercetări şi analize până la crearea produsului final. Tocmai din acest motiv, un designer de succes trebuie să cunoască mai multe discipline şi să deţină multe calităţi pe care le veţi dobândi în timpul şcolarizării la LINK Academy.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Architectural DesignNew Media DesignInterior Design Product DesignComputer Aided Design.

Descrierea şi scopul cursului Teoria designului

În cadrul cursului Teoria designului, pe care îl puteţi parcurge online sau tradiţional, în clasă, dar care face parte din programele corelate, veţi asimila cunoştinţele privind noţiunea de design, teoria sa, precum şi despre procesul de design în sine. Pe lângă asta, ca şi cursant al acestui curs veţi avea ocazia de a vă familiariza şi cu principiile şi elementele designului, precum şi cu tendinţele în domeniul teoriei contemporane a designului. 

La curs, printre altele, veţi putea afla care sunt valorile estetice şi funcţionale caracteristice pe care trebuie să le deţină fiecare design. Veţi cunoaşte principalele elemente de bază şi principiile formei, precum şi culorile şi percepţia vizuală. Cursul este creat în aşa fel încât cea mai mare atenţie este direcţionată către designul grafic, respectiv clasificarea sa şi elementele, iar lecţiile se vor concentra suplimentar şi asupra tipografiei. 

Având în vedere cum este gândit cursul, pentru parcurgerea lecţiilor şi participarea eficientă nu aveţi nevoie de cunoştinţe din acest domeniu. Materia este împărţită în şase module, care vă vor duce de la cunoştinţe de bază la cele mai complexe. 

Accentul primului modul va fi pus pe istoria teoriei designului şi în această parte a cursului veţi afla prin ce se caracterizează tradiţia europeană, cea americană când vine vorba de design. Următorul modul se va ocupa cu designul şi procesul de design, în timp ce următorul se va ocuopa cu principiile designului. Apoi, urmează modulul dedicat elementelor de design, apoi şi lecţiilor referitoare la culori. În ultimul modul, profesorii cu experienţă în acest domeniu vă vor prezenta domeniul teoriei moderne şi a practicii designului grafic. 

După finalizarea cursului, veţi fi pregătiţi ca pe baza cunoştinţelor despre elementele şi principiile formei să faceți diferența între un design de calitate şi unul slab. Pe lângă asta, fiecare cursant va şti să facă o diferenţă între valorile estetice, funcţionale şi economice pe care le aduce designul. După finalizarea cu succes a cursului, participanţii vor fi pregătiţi să-şi exprime talentul şi să-şi articuleze ideile pentru soluţii.

Theory of Design

Profesoara noastră, Alexandra Bardan, vă prezintă pe scurt importanța cursului de Theory of Design.

Cursul Teoria designului vă va răspunde la întrebările:

1. Ce este Teoria designului?

Teoria designului nu o putem înţelege ca o teorie tradiţională, deoarece teoria dispune de aparatul de noţiuni cu care interpretează legea în natură sau societate. Teoria designului se poate înţelege ca o sublimare a practicii de 20 de ani şi a textelor teoretice apărute în acea perioadă. Deci, există o anumită continuitate a unei păreri concrete critice şi analiza designerului în timpul dezvoltării disciplinei în sine. Aceasta apare în acumularea experienţei de design istorice şi practice.

2. De ce trebuie să ştiu teoria designului?

La acest curs se analizează noţiunile de design şi designer pentru a se înţelege mai bine rolul lor. Designul nu are o definiţie clară. Designul este practica producţiei de cultură materială, precum şi lumea obiectelor şi imaginilor funcţionale produse în industrie, sau ca o disciplină ştiinţifică ce are propriul câmp de interes, propriile probleme şi metodologia de soluţionare a acestor probleme.

Se consideră că designul îmbunătăţeşte dezvoltarea societăţii, a mediului de viaţă, a culturii şi economiei. Consecinţa acestei contribuţii este viaţa de calitate a generaţiei curente şi a celor ce vor urma. Cu alte cuvinte, designul se ocupă de o viaţă mai bună şi mai fericită a indivizilor în societate şi a populaţiei în general.

3. Cum definim designul?

Fiecare definiţie a designului riscă să fie incompletă şi imprecisă, deoarece designul reprezintă un câmp foarte mare şi complex a activităţii umane. Designul nu trebuie considerat un domeniu ce a existat în permanenţă: designul a apărut odată cu revoluţia industrială. Acesta nu este doar domeniul obiectelor folosite, respectiv a meseriei, ci este vorba despre câmpul în care se creează obiecte şi imagini utilizabile. Faptul că nu există o definiţie finală, atotcuprinzătoare a designului, arată că este vorba de un domeniu complex  a cărui realizări nu sunt analizate până la final.

Cursul Teoria designului

4. Ce subînţelege teoria designului?

Teoria designului presupune şi cuprinde şi domeniul teoriei formei, în care se află procesul de design, principii de design şi elementele designului. În esenţă, acest curs reprezintă un set de sfaturi despre cum să se creeze un produs şi o imagine frumoasă şi funcţională. Veţi auzi deseori că în design nu există reguli.

Aşa este până la un punct, deoarece în soluţionarea problemelor vizuale şi a sarcinilor nu există o listă strictă de paşi ce trebuie efectuaţi. În urma experienţei de mai multe secole s-a dovedit că o astfel de listă este imposibil de realizat. Dacă chiar există o listă, asta ar putea fi mai degrabă o listă de recomandări despre cum se poate rezolva o problemă, dar nu o regulă necesară.

5. De ce procesul de design există ca atare?

Există câteva motive cheie. În primul rând, trebuie să aveţi o anumită metodă de lucru pentru a putea explica în mod clar clienţilor cum faceţi anumite lucruri. În continuare, este foarte important procesul deoarece acesta asigură şi garantează calitatea produsului de design final. Existenţa procesului de design împiedică de la început apariţia greşelilor inutile care ar apărea dacă nu există procesul. Şi în ultimul rând, dar la fel de important, fiecare designer serios şi bun trebuie să-şi urmeze proprii paşi în soluţionarea problemelor de design. 

6. Ce sunt principiile şi elemente de design?

Principiile şi elementele de design reprezintă factorii principali într-o anumită formă care se proiectează. Cu alte cuvinte, este vorba despre factorii care sunt înlocuiţi în structura internă şi externă a unui produs de design. Înlocuirea anumitor principii şi a elementelor formei într-un produs, despre care vom discuta în acest curs, este foarte importantă pentru stabilirea unui design armonios şi omogen.

Principiile şi elementele formei cresc valorile estetice ale produsului, ceea ce înseamnă că sunt percepute vizual. Există cinci principii (unitate, punctul focusului, proporţii, echilibru şi ritm) şi şapte elemente. În această lecţie se va discuta despre unitate ca unul din principiile formei.

7. Care sunt elementele designului?

Forma unui produs proiectat bidimensional sau tridimensional, ca unitate de spaţiu confirmată şi vizibilă şi în felul acesta evaluăm calitatea ei. Este alcătuită din mai multe elemente de bază. Aceste elemente şi relaţiile lor reciproce determină caracterul formei.

Elementele de bază sunt: linia, forma, textură, iluzia spaţiului, iluzia mişcării, valer şi culoare. Setul acestor elemente formează o unitate care cu aplicarea principiilor estetice, despre care s-a vorbit în lecţiile precedente, formează unitatea unui produs de design.

Planul şi programa cursului:

1. Istoria teoriei designului  

  • Istoria problemelor: teorie şi formă
  • Tradiţia europeană a teoriei designului 
  • Tradiţia americană a teoriei designului 

2. Designul şi procesul de design 

  • Ce este designul? Cine este designerul?
  • Designul procesului DNK
  • Conceptul de design
  • Gândire creativă: tacticile
  • Design şi etica

3. Principiile designului  

  • Teoria gestaltistă şi principiile percepţiei
  • Unitatea
  • Evidenţierea şi punctele de focalizare
  • Proporţiile şi rapoartele 
  • Echilibrul 
  • Ritmul 

4. Elementele designului 

  • Linia
  • Figura
  • Pattern şi textura 
  • Iluzia spaţiului  
  • Iluzia mişcării 
  • Valer

5. Culoare

  • Lumina şi culoare 
  • Clasificarea culorilor 
  • Armonia culorilor 
  • Contrastele culorilor 
  • Simbolul şi psihologia culorilor 

6. Teoria contemporană şi practica designului grafic

  • Design grafic
  • Bazele tipografiei 
  • Clasificarea typeface-urilor 
  • Designul corporativ

Cursul Teoria designului

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te