Curs Sănătate și managementul stresului
Stresul face parte din viața noastră. O cantitate mică de stres poate fi bună – poate încuraja schimbările și poate influența entuziasmul și acțiunea pozitivă. Totuși, într-un mediu din ce în ce mai solicitant, există mult mai multe situații în care nivelul de stres depășește limitele normale și capacitatea unui individ de a se lupta și îi afectează semnificativ pe toți cei care sunt expuși la acesta. Cu timpul, dacă organismul este expus în mod constant la stres, asta poate duce la apariția unui stres cronic, ale cărui consecințe pot fi foarte periculoase pentru sănătatea fizică și psihică în general.
Majoritatea oamenilor vor experimenta stres la locul de muncă la un moment dat în viața lor, iar stresul legat de acest domeniu al vieții poate afecta multe aspecte ale vieții unei persoane. Nu numai că poate avea consecințe negative asupra productivității și motivației angajaților, dar poate dăuna și bunăstării mintale, sănătății psihofizice și, în cele din urmă, companiei înseși. Tocmai de aceea, este important să se acorde o atenție deosebită protecției sănătății și gestionării stresului în mediul de lucru.
Prin urmare, omul modern ar trebui să dezvolte o serie de abilități care să-l ajute să-și mențină, în primul rând, sănătatea mintală și să se străduiască să-și dezvolte abilități de lider precum prioritizarea, gestionarea timpului, rezolvarea problemelor, îmbunătățirea abilităților de comunicare, creșterea rezistenței la provocări, creșterea gradului de autocontrol, dezvoltarea inteligenței emoționale și sociale etc.
Sunteţi interesat de acest curs? | Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Web Project Manager & Data Analyst, Social Media Manager & Digital Marketing Planer, E-Commerce & Online Sales Manager, PPC & Digital Channels Manager, E-Business & Internet Marketing. |
Descrierea și scopul cursului Sănătate și managementul stresului
Cursul Sănătate și managementul stresului descrie, în primul rând, conceptul de sănătate și modalitățile de menținere a sănătății care sunt necesare pentru o viață lungă și funcționare în sistemele organizaționale. Cursul prezintă modalitățile de îngrijire a sănătății în organizații, adică modalități de protecție la locul de muncă, și oferă o imagine de ansamblu asupra conceptelor de boli profesionale și accidentări la locul de muncă, cu exemple relevante.
Sunt indicate noțiunile de protecție generală a angajaților, ceea ce presupune obligația morală a organizației, dar și protecția specială a angajaților, care se referă la siguranța anumitor categorii de angajați. Apoi, cursul prezintă fazele cheie ale dezvoltării stresului – faza de alarmă, rezistență, recuperare, adaptare și ardere. Sunt explicate conceptele de stres acut și cronic, dar și stres și eustres.
Cursul descrie atât consecințele fizice, cât și psihologice care apar la persoanele care au fost expuse o perioadă mai lungă de timp la situații stresante. Cursul oferă o privire de ansamblu asupra celor mai comune surse de stres în mediul de muncă, astfel încât vorbește despre natura muncii, rolul în organizație, responsabilități, relațiile interpersonale în mediul de muncă.
O atenție deosebită în cadrul cursului este acordată tehnicilor și metodelor care vizează minimizarea sau depășirea completă a situațiilor stresante, și se vorbește și despre consecințele pe care un mediu de lucru stresant le are asupra afacerii companiei din punct de vedere economic.
Scopul cursului Sănătate și managementul stresului este familiarizarea pe deplin a cursanților cu conceptul de stres, gravitatea consecințelor pe care stresul le poate avea asupra unei persoane și lupta cu succes împotriva stresului în timpul vieții profesionale, pentru a menține o stare bună de sănătate necesară pentru realizarea obiectivelor de viață personale.
Conținutul cursului le va permite participanților să identifice sursa stresului în mediul de lucru, să dobândească cunoștințe și abilități în recunoașterea apariției stresului la ei și la colegii lor, ceea ce îi va ajuta în situațiile stresante din cadrul organizației, să se ajute cu succes pe ei înșiși și pe alţii în menţinerea sănătăţii, care este inestimabilă și de neînlocuit. De asemenea, scopul cursului este de a lua în considerare consecințele pe care le are stresul, atât fizice, cât și psihice, precum și pe cele de natură economică.
Cursul vă va răspunde la următoarele întrebări:
1. Care este diferența dintre bolile profesionale și accidentările la locul de muncă?
Deși se întâmplă adesea ca acești doi termeni să fie considerați identici, ei sunt termeni diferiți.
Boala profesională apare după expunerea la o anumită influență negativă pentru o perioadă lungă de timp și, de obicei, acea expunere este continuă și se întâmplă la locul de muncă. Una dintre cele mai frecvente boli este astmul, care apare din cauza expunerii și inhalării de vapori nespecifici, praf etc. Este important să se controleze această expunere pentru a preveni sau a reduce efectele adverse.
Pe de altă parte, leziunile la locul de muncă pot fi folosite pentru a determina momentul exact al apariției lor. Leziunile la locul de muncă apar din cauza unui mediu de lucru nesigur sau din cauza faptului că locurile de muncă sunt extrem de solicitante (implică mișcări grele, rapide sau repetitive). Ca exemplu de accidentare la locul de muncă, putem cita leziunile cauzate de vătămări la diferite utilaje.
2. Cum se poate depăși cu succes stresul?
Stresul poate fi depășit cu ajutorul a numeroase metode, dar este crucial să acordați atenție mai multor segmente - somn, alimentație, activitate fizică, organizare. Somnul suficient, culcarea și trezirea la aceleași ore, precum și dormitul într-o cameră liniștită, ventilată și întunecată, vor avea un efect pozitiv asupra corpului și minții, și vor oferi suficientă energie pentru provocările cu care se confruntă o persoană în fiecare zi.
Energia oferită de o alimentație sănătoasă va contribui la menținerea unei greutăți corporale corespunzătoare, la funcționarea normală a metabolismului și la refacerea forței psihice și fizice. Activitatea fizică regulată are o serie de consecințe pozitive, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățirea capacității vitale a plămânilor, îmbunătățirea metabolismului, reducerea riscului de osteoporoză sau cancer, reducerea poftei de mâncare și o viață mai lungă și mai bună.
O bună organizare va contribui la o mai bună utilizare a timpului, la înțelegerea priorităților, a obiectivelor și a termenelor limită, iar toate acestea vor influența pozitiv calitatea vieții și vor reduce stresul.
3. Care sunt cele cinci faze ale stresului?
Există cinci etape prin care se dezvoltă stresul. Prima etapă se numește faza de alarmă și aici individul se confruntă cu un anumit tip de stres – concediere, conflict cu un superior, pierdere financiară. Organismul reacționează cu numeroase simptome fizice – creșterea secreției de hormoni de stres, creșterea ritmului cardiac, buzele uscate. Această fază mai este denumită popular faza fight-or-flight – luptă sau fugi.
Urmează o fază de rezistență, în care organismul se străduiește să revină la o stare de echilibru, să atenueze reacțiile anterioare și la o fază de recuperare, în care accentul ar trebui să fie pe repaus. Totuși, dacă nu există o fază de recuperare, din cauza expunerii prelungite la o situație stresantă, există o fază de ajustare sau adaptare. În această etapă apar afecțiuni grave de sănătate. Dacă această fază continuă, are loc ultima fază - faza de ardere, în care vorbim despre epuizare severă, schimbări de dispoziție, depresie...
Planul și programa cursului
1. Noțiunea de sănătate și persoană sănătoasă
- noțiunea de sănătate,
- amenințarea sănătății.
2. Grija pentru sănătatea angajaților
- grija pentru sănătate în organizații,
- protejarea sănătății la locul de muncă,
- boli profesionale și accidentări la locul de muncă,
- protejarea generală și specială a angajaților.
3. Fazele dezvoltării, tipurile și simptomele stresului
4. Surse de stres în organizație
- natura muncii,
- rolul în organizație,
- responsabilitate,
- responsabilitate la muncă,
- schimbări,
- presiune,
- frustrări.
5. Depășirea stresului în organizații
- managerii și stresul,
- depășirea stresului,
- consecințele stresului.
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici