Introducere în cursul Programare C#

C# este unul din limbajele de programare mai noi, având în vedere că prima sa versiune a fost lansată în premieră în 2002 ca parte componentă a mediului de dezvoltare Microsoft. Versiunilor îmbunătățite ale acestui limbaj de programare li s-au adăugate numeroase funcţii care permit programarea fără a utiliza prea mult codul sursă.

Acest mod de scriere a programului facilitează semnificativ munca pogramatorilor care lucrează în C#. Pe lângă aceasta, este important să spunem și că acest limbaj de programare are o aplicare generală şi este destinat creării de software pentru platforma .NET Framework.

C# a apărut ca o versiune îmbunătăţită a limbajele de programare Java, C, şi C++. Cel mai mare avantaj al programării C#, în comparație cu limbajele din care a derivat, este utilizarea mult mai uşoară. Ca să scrieţi un program C# nu aveți nevoie decât de un editor de text simplu ca Notepad şi programul .NET Framework instalat pe calculatorul vostru. Acest program este o mare bibliotecă de instrumente pe care o puteţi folosi cu ajutorul a peste 20 de limbaje de programare.

Având în vedere că .NET Framework este potrivit pentru numeroase sisteme de operare, scrierea codurilor în C# vă permite să creaţi software pentru mediile Windows, Linux, iOS, OSX, Android şi BSD.

De asemenea, este important să menţionăm că C# face parte din limbajele case sensitive, adică care fac diferenţa între majuscule şi minuscule. În afara de aceasta, limbajul de programare face parte din grupul așa-numitelor strongly typed, respectiv limbaje tipizate, care solicită identificarea explicită a tipurilor în cod.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Software DevelopmentMicrosoft Development ProgramMicrosoft Desktop Apps Development Program şi Microsoft Web Apps Development Program.

Descrierea cursului Programare în C#

Pe parcursul cursului, prin intermediul limbajul de programare C# veţi învăţa conceptele programării orientate pe obiect. Urmând regulile sintaxei care foloseşte limbajul de programare menţionat, veţi înţelege diferitele tipuri de date şi veţi învăţa să practicați lucrul cu acestea.

Ca să programaţi în C#, trebuie să stăpâniți doar bazele utilizării sistemului Windows, în timp ce toate celelalte cunoştinţe şi competenţe necesare le veţi dobândi de la profesorii cu experienţă de la LINK Academy.

La cursul Programare în C#, vă veți familiariza cu numeroase tipuri de proiecte prin instrumentele Visual Tools. În plus, vă veți face o imagine completă asupra sintaxei limbajului de programare menţionat și veţi asimila competenţe care vă vor permite să lucraţi în .NET Framework, dar și în mediul de bază pentru dezvoltarea şi operarea aplicaţiilor Microsoft scrise cu limbajul de programare C#.

Planul şi programa cursului sunt adaptate la cunoştinţele cursantului, așadar indiferent dacă începeţi „de la zero” sau stăpâniți deja bazele C#, veţi dobândi toate cunoştinţele necesare pentru a fi calificat ca expert în programarea cu acest limbaj de programare. Profesori de top vă vor ghida prin lumea C# şi .NET Framework, pentru ca mai târziu să vă vină cât mai ușor să lucrați în acest limbaj de programare.

În continuare, veţi afla totul despre construcţia programului C# şi despre manipularea şirurilor. Competenţele utile pe care le veți asimila vă vor pregăti pentru citirea şi scrierea fişierelor, sincronizarea instalaţiei şi controlarea resurselor. Cu alte cuvinte, veţi dobândi toate cunoştinţele necesare așteptate pe piaţă de la un programator C#. Aceste competenţe pot fi aplicate imediat în practică şi vă puteţi găsi un job unde veţi câştiga foarte bine.

Motivul pentru care limbajul de programare C# ar trebui să fie prima voastră alegere este faptul că acest limbaj vă va uşura semnificativ munca în domeniul IT. Pe lângă aceasta, cunoscând C# veţi putea fi mult mai productivi decât în cazul oricărui alt limbaj de programare.

Oferta mare care există pe piaţa IT pentru programatorii C#, vă permite să vă găsiți rapid un job şi să câștigați foarte bine după finalizarea acestui curs. Veţi fi pregătiţi să lucrați în marile companii sau la cele mai solicitante proiecte freelance. Indiferent de drumul ales, cunoaşterea limbajului de programare C# vă garantează succesul în cariera de programator.

Cursul Programare C# vă oferă răspuns la următoarele întrebări:

1. Care sunt avantajele limbajului de programare C#?

Unul dintre cele mai importante avantaje ale limbajului C# ca limbaj de programare orientat pe obiect, este o tipizare puternică a obiectelor sale. Acest limbaj de programare ne permite să dezvoltăm aplicaţii prin mediul Microsoft Visual Studio. Cu ajutorul acestui instrument putem dezvolta aplicaţii pentru aproape toate tipurile de dispozitive şi platforme.

Folosind limbajul de programare pe care îl veţi învăţa în acest curs, puteți dezvolta aplicaţii desktop Windows, aplicaţii web ASP.NET şi servicii web și Windows, precum şi aplicaţii pentru toate dispozitivele Windows (telefoane, tablete, Xbox...). Dezvoltarea noilor tehnologii ne-a permis ca folosind limbajul de programare C#, să dezvoltăm şi aplicaţii pentru telefoane mobile de pe alte platforme, precum iOS şi Android.

2. C# este descendentul limbajului de programare C++?

În timpul dezvoltării mediului NET., Micosoft s-a confruntat cu nevoia de a construi un limbaj care să unească toate avantajele celorlalte limbaje de programare precum C++, Java, Delphi şi Smalltalk. Primul nume, care a apărut în ianuarie 1999, a fost Cool, acronim de la „limbaj orientat pe obiecte cu baza C”. Însă, în iulie 2000, Cool își schimbase deja numele în C#, aşa cum îl știm acum.

Deşi C# este descendent direct al limbajului de programare C++, mulţi admiratori ai limbajului Java, inclusiv creatorul acestuia, au acuzat C# că plagiază limbajul Java. Însă, publicarea versiunii C# 2.0, în noiembrie 2005, a introdus multe avantaje pentru programatori, care nu existau până atunci în alte limbaje, cum ar fi clasele generice. Fiecare următoare versiune a venit cu noi opțiuni care uşurează astăzi munca programatorilor C#.

3. Ce este CLR?

Common Language Runtime este un mecanism care manipulează execuția programului .NET. Procesul de execuție a programului .NET se deosebeşte puţin de alte programe executate în Java, C++ sau alte limbaje de programare care nu fac parte din mediul .NET. Și anume, atunci când codul C#, care este în format textual, este compilat într-un executabil, obţinem fişierul executabil pe care sistemul de operare îl înțelege. Însă, spre deosebire de alte programe care nu sunt din mediul .NET, acest executabil nu este compilat într-un limbaj „înţeles” de calculator, ci în aşa-numitul MSIL (Microsoft Intermediate Language).

MSIL este și el un limbaj de programare cu un sens mai apropiat de calculator decât de programator, și de aceea nu ar trebui folosit direct de programatori. Când inițializăm executabilul compilat în MSIL, în momentul execuției, compilatorul JIT porneşte, respectiv compilatorul Just-In-Time, iar execuția în timp real a programului nostru compilează codul MSIL în codul maşină pe care îl înțelege calculatorul, singurul de altfel. CLR gestionează toate aceste procese în timpul execuției programelor .NET, de aceea codul .NET scris în C# se mai numeşte și cod managed, respectiv Managed Code.

Cursuri C# Bucuresti

4. C# este singurul limbaj de programare al lui .NET framework?

Deşi limbajul de programare C# se foloseşte cel mai mult, răspunsul la această întrebare este, totuşi, nu. .NET framework se află, de fapt, în infrastructura CLI (Common Language Infrastructure) care conţine un număr mai mare de limbaje de programare. Aceste limbaje de programare funcţionează după principiul compilării în codul MSIL, care este gestionat de către sistemul CLR. Pe lista limbajelor .NET avem până la 40 de limbaje, dintre care unele au fost abandonate  de Microsoft. Cele mai cunoscute limbaje de programare sunt: C#, Visual Basic.NET, F#, Delphi.NET, IronPython, IronRuby, C++/CLI etc. Cu alte cuvinte, aceasta înseamnă că bibliotecile de clase compilate dintr-un limbaj, se pot folosi în alt limbaj atâta timp cât fac parte din CLI. 

5. Există versiuni de .NET framework?

Desigur. Dezvoltarea lui .NET framework a început în 1990, sub numele Next Generation Windows Services (NGWS), respectiv servicii Windows de nouă generaţie. În 13 februarie 2002, a fost publicată prima versiune a lui .NET framework care introduce codul managed în sistemele de operare Windows NT 4.0, 98, 2000, ME şi XP. Aceasta a fost versiunea .NET 1.0, care a introdus şi instrumentul Visual Studio care se folosește şi astăzi.

Până astăzi am avut 12 versiuni publicate de .NET, fiecare introducând noi funcţionalităţi şi îmbunătățiri care uşurează munca programatorilor. Lista tuturor acestor funcţionalităţi este imensă, dar trebuie să menţionăm clasele generice, reflexia, LINQ, metode de extindere, expresii delegate şi lambda, tipuri anonime, mecanisme asincrone etc. În momentul scrierii acestui text ultima versiune a lui .NET este 4.6.2.

6. Care sunt tipurile de aplicaţii susținute de C#?

Înainte de apariţia dispozitivelor mobile, exista doar clasificarea aplicaţiilor în cele de consolă, desktop, web şi servicii de backup. Până de curând, aplicaţiile .NET au acoperit doar platformele Microsoft, PC şi dispozitive mobile. În prezent, Microsoft a decis să extindă domeniul aplicaţiilor care vor cuprinde .NET framework şi vor introduce noi componente ale mediului .NET precum Mono şi .NET Core, care permit dezvoltarea aplicaţiilor mobile pentru sistemele de operare iOS, Android, Linux şi Mac.

Tipurile de aplicaţii care pot fi dezvoltate acum în limbajele .NET susțin aproape toate nevoile utilizatorilor. Acestea sunt aplicaţii de consolă şi desktop, respectiv aplicaţii GUI, precum şi aplicaţii web care se execută în browserul utilizatorului. De asemenea, în acest grup intră şi aplicaţii stilizate Windows 8, UWP sau Universal Windows Platform pentru toate dispozitivele Windows 10, dar şi aplicaţii Mono şi Xamarin pentru dispozitivele mobile ale altor platforme.

7. Ce este OOP?

OOP este prescurtarea de la programarea orientată pe obiect (Object Oriented Programming). Acest tip revoluționar de programare a fost introdus încă din 1950 ca setare a focusului pe obiecte ce conţin stare şi comportament. În contrast cu programarea orientată pe obiect este programarea procedurală unde execuția logicii programului se definește exclusiv după algoritmii funcţionali care realizează fiecare parte din sistem.

Limbajul de programare C este strict procedural şi de aceea, în 1979 a fost creat limbajul de programare C++, care este orientat pe obiect. Marca ++ este asociată cu incrementarea, respectiv îmbunătăţirea claselor și obiectelor limbajului C. Deşi programarea orientată pe obiect conține termenul de obiect, focusul rămâne în continuare pe tipurile din care se creează aceste obiecte, şi anume clasele. Clasele reprezintă definiţia, respectiv structura tipului, definesc atributele obiectului şi comportamentul fiecărui obiect în funcţie de starea sa. Obiectul este doar o instanţă individuală a unei clase şi de aceea, se pot crea mai multe obiecte diferite de acelaşi tip cu aceleaşi valori sau cu valori diferite ale atributelor lor.

Planul şi programa cursului

1. Lumea programării

 • Introducere în programare
 • Algoritmi
 • Rezolvarea problemelor în programarea c

2. Introducere în C# şi .NET Framework

 • Crearea şi compilarea aplicaţiei C#
 • Crearea proiectelor cu ajutorul programului Visual Studio 2013
 • Clase şi spaţii de nume în C# 
 • Crearea unei aplicaţii grafice – WPF
 • Documentarea aplicaţiei
 • Debugging-ul aplicaţiilor 
 • Exerciţiu – introducere în .NET Framework

3. Construcţia unui program C#

 • Tipuri de date şi variabile
 • Operatori şi expresii 
 • Manipularea şirurilor
 • Controlul fluxului
 • Manipularea buclelor
 • Exerciţiu – construcţia unui program C#

4. Declararea şi apelarea metodelor

 • Manipularea metodelor
 • Parametrii opţionali şi de referinţă ai metodelor

5. Manipularea excepţiilor

 • Manipularea excepţiilor
 • Eliminarea excepţiilor

6. Citirea şi scrierea fişierelor

 • Citirea şi scrierea fişierelor şi manipularea directoarelor
 • Manipularea fluxurilor
 • Exerciţiu – crearea unui editor simplu de text

7. Tipuri de date definite de utilizator

 • Manipularea enumerărilor 
 • Clase şi obiecte
 • Structuri
 • Manipularea tipurilor de referinţă şi de valoare
 • Controlul accesului la membrii claselor
 • Moştenirea claselor
 • Clase abstracte şi interfeţe

8. Armonizarea duratei obiectului şi controlul resurselor

 • Garbage collector

9. Încapsularea datelor şi definirea operatorilor supraîncărcaţi

 • Crearea şi utilizarea proprietăţilor 
 • Crearea şi folosirea indexerilor
 • Supraîncărcarea operatorilor

10. Separarea metodelor şi manipularea evenimentelor

 • Declararea delegaţilor şi a metodelor anonime 
 • Expresii lambda
 • Definirea şi utilizarea evenimentelor

11. Utilizarea colecţiilor şi crearea tipurilor generice

 • Utilizarea colecţiilor
 • Crearea şi utilizarea tipurilor generice 
 • Interfeţe generice 
 • Utilizarea delegaţilor generici ai metodelor

12. Colecţii proprii de clase şi LINQ

 • Definirea şi enumerarea propriilor colecţii de clase
 • LINQ (Language-Integrated Query)

Invata C#

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Înscrierea pentru generaţia 2021/22 se face aici.

Pentru a afla totul despre înscriere, click aici.