Cursul Adobe Illustrator CC
Illustrator este un program al cărui rol principal este crearea şi prelucrarea tuturor elementelor vectoriale primare, dar, în plus, acest program oferă utilizatorilor posibilitatea de a utiliza elemente de tip raster. Prima versiune a acestui program a fost publicată în anul 1987 şi a fost disponibilă numai pentru calculatoarele Macintosh.
Doi ani mai târziu, a apărut şi versiunea Illustrator 2.0, care se putea utiliza în sistemul de operare cel mai răspândit, Windows. Cea mai recentă versiune a acestui program pe care a lansat-o compania Adobe este cea din anul 2015 sub numele de Illustrator CC (Creative Cloud).
Acest program oferă utilizatorilor câteva instrumente pentru desenarea formelor geometrice simple, prin a căror combinaţie şi transformare se pot obţine desene foarte interesante. Illustrator este unul dintre programele mai complexe, care oferă o alegere foarte mare de opţiuni, specificaţii şi posibilităţi suplimentare de editare. Tocmai datorită avantajelor sale, acest program este foarte important în lumea designului grafic, devenind programul fără de care este aproape imposibil să se demonstreze expertiza şi să se atingă cele mai înalte obiective.
În cadrul cursului Illustrator vă veţi familiariza cu acest program şi veţi fi pregătiţi să creaţi modele conceptuale pentru logouri, să desenaţi diverse obiecte, să creaţi ilustraţii şi să realizaţi toate sarcinile unui designer. Indiferent de cunoştinţele pe care le aveţi atunci când începeţi să frecventaţi cursul, lecţiile din cadrul lui vă vor ajuta să dobândiţi cunoştinţe practice şi competenţe utile care vă vor ajuta să vă ocupaţi cu multe profesii creative.
Sunteţi interesat de acest curs? | Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Product Design, Print & Graphic Design, Web Design, Computer Aided Design, Video & Motion Graphic Design. |
Descrierea și scopul cursului Adobe Illustrator CC
Programul Illustrator, ca unul dintre cele mai folosite software-uri vectoriale, include multe instrumente pentru desenare care, după frecventarea cursului, vă vor economisi timpul necesar pentru crearea diferitor proiecte. În prezent, acest program, pe lângă Photoshop, este considerat instrumentul principal pentru munca fiecărui designer. Și-a câștigat popularitatea deoarece este creat în așa fel încât să fie simplu de utilizat. Se consideră necesar pentru munca fiecărui designer de succes. Este unul dintre cele mai folosite instrumente pentru designul graficii vectoriale, are numeroase opțiuni și posibilități pe care le veți putea învăța la acest curs.
Vom începe cu lucrurile de bază. La început, cursantul se familiarizează cu aspectul interfeței cu utilizatorul, cu spațiul de lucru, crearea noilor documente. Apoi, pas cu pas, vom lucra cu instrumente mai mult sau mai puțin complicate pentru desenarea căilor vectoriale și a formelor geometrice, panouri pentru colorare. Vă veți familiariza cu aplicarea și obținerea diferitor efecte, transformări și editări ale obiectelor vectoriale, cu introducerea și editarea textului și a documentelor raster. În timpul lucrului, veți învăța și diferite scurtături de pe tastatură cu care veți deveni din ce în ce mai eficient în muncă. Pe lângă asta, veți învăța și cum să pregătiți pentru tipărire designul creat. În lecțiile video veți putea afla cum arată totul în lucrări practice din exemple reale.
Scopul acestui curs este ca în șase module complexe să vă familiarizați cu toate posibilitățile programului Adobe Illustrator CC, care vă va ajuta să vă exprimați creativitatea și să vă „exprimați” din punct de vedere artistic și al designului, desenând grafica vectorială, să analizați și să vă dezvoltați ideile de design. Cursul este destinat tuturor celor care vor să se familiarizeze cu bazele desenării vectoriale în programul Illustrator.
Dacă vă interesează designul și vă dedicați învățării acestuia, nu veți avea probleme cu asimilarea acestui program. Cunoașterea utilizării acestui program va fi importantă pentru dvs., indiferent dacă vreți să deveniți print sau web designer. După finalizarea cursului, cursanții vor cunoaște instrumentele programului și vor fi pregătiți pentru crearea diferitor documente creative destinate tiparului sau webului.
Cursul Adobe Illustrator CC vă va răspunde la următoarele întrebări:
1. Ce este Illustrator?
Adobe Illustrator este unul din cele mai cunoscute programe pentru design și desenare vectorială. Acesta este programul care se folosește în primul rând pentru crearea și editarea tuturor elementelor vectoriale, dar oferă și posibilitatea de utilizare a elementelor raster. Prima versiune a acestui program, Illustrator 1.0 a apărut în 1987 și a fost destinată exclusiv calculatoarelor Macintosh.
Abia doi ani mai târziu, versiunea Illustrator 2.0 a fost disponibilă și pe sistemul de operare Windows. Prima versiune CC a apărut în 2003. Ultima versiune a apărut în 12 martie 2018 – Illustrator CC 2018 (Creative Cloud). Fiecare versiune a adus ceva nou sub formă de instrumente și opțiuni, dar de fiecare dată a fost îmbunătățită viteza de lucru a software-ului. Illustrator este folosit de designeri grafici, designeri web și ilustratori profesioniști pentru crearea diferitor proiecte și opere de artă. Programul Illustrator include o mulțime de instrumente pentru desenare care pot reduce timpul necesar pentru crearea de ilustrații.
2. Care este diferența dintre Illustrator și Photoshop?
Principala diferență dintre aceste două programe este că Photoshop a fost creat să funcționeze cu grafica raster, iar Illustrator este programul folosit pentru crearea și editarea elementelor vectoriale. Însă, la fel cum Photoshop are capacitatea de a crea anumite elemente vectoriale, tot așa Illustrator are capacitatea de a folosi elemente raster, dar totuși, principala sa aplicare este în lucrul cu elementele vectoriale. În timp ce folosim Photoshop în principal pentru procesarea și editarea fotografiilor, Illustrator ne ajută să proiectăm și să desenăm un design, fie el logo, banner sau identitatea vizuală generală a firmei. Pe lângă asta, putem pregăti designul creat în acest program pentru tipărire, iar toate aceste caracteristici au făcut ca Illustrator să devină astăzi unul dintre cele mai folosite limbaje vectoriale.
3. Folosim acest program pentru design web și putem face o pregătire pentru tipărirea lui?
În acest program putem face și designul pentru web, precum și pregătirea pentru tipărire. Illustrator este foarte bun atunci când proiectăm designul pentru web, pentru că se bazează pe vectori și pentru că puteți adapta cu ușurință toate creațiile din acest program la diferitele dimensiuni necesare pentru orice dimensiune de ecran. Indiferent dacă proiectați pentru o tabletă, telefon mobil sau desktop, cu aceste modificări, calitatea prezentării rămâne aceeași. Pe lângă asta, acest program este un instrument bun și când pregătim documentul pentru tipărire, iar la acest curs veți învăța și cum se face asta ca să obțineți cel mai bun rezultat posibil al printului tipărit.
4. Ce puteți obține lucrând în acest program?
Illustrator este programul care permite crearea diferitor tipuri de desen, logotipuri, flyere, postere, ilustrații și alte documente prevăzute pentru tipărire, dispozitive web, video și mobile. Programul oferă câteva instrumente cu care puteți crea forme geometrice simple, apoi prin transformarea și editarea lor, puteți obține un șir de desene interesante și complexe. Toate documentele în Illustrator sunt vectoriale și se pot adapta pentru telefoane mobile, dar și pentru billboard-urile mari. În oricare dintre variantele oferite, documentul creat în Illustrator va păstra marginile clare și curate, precum și o grafică fixă și aspectuoasă. Fiecare idee, desen cu mâna liberă sau o urmă lăsată undeva o puteți transforma în operă de artă grafică și puteți face ilustrații minunate din ele.
5. Sunt necesare cunoștințele de lucru în Illustrator ca să fii designer?
Illustrator este programul care în prezent, pe lângă Photoshop, se consideră instrumentul principal pentru munca fiecărui designer. Acest program și-a dobândit popularitatea, deoarece este conceput pentru a fi ușor de utilizat. Este considerat necesar pentru munca fiecărui designer de succes. Este unul dintre cele mai des folosite instrumente pentru designul graficii vectoriale, are multe opțiuni și posibilități pe care le puteți învăța la acest curs. Dacă sunteți interesați de design și dedicați studiului, nu veți avea probleme la asimilarea acestui program.
Cunoașterea folosirii acestui program va fi importantă pentru dvs., indiferent dacă vreți să fiți print sau web designer. Puteți personaliza interfața acestui program software în funcție de nevoile dvs., ceea ce înseamnă că puteți seta doar să vedeți instrumentele pe care le folosiți cel mai des în lucru. La fel ca în Photoshop, Illustrator este ușor de utilizat cu mediul de lucru. Toate instrumentele suplimentare sunt puse în meniurile derulante pentru o mai bună organizare. Aceste opțiuni și posibilități vor avea o contribuție semnificativă la perfecționarea mai ușoară a abilităților voastre de a lucra în acest program.
6. Care este diferența dintre grafica vectorială și raster?
În grafica de calculator, un raster sau bitmap este o rețea dreptunghiulară formată dintr-un număr mare de pixeli, care reprezintă cea mai mică unitate a graficii raster. Tocmai această rețea este motivul pentru care putem să vedem orice imagine pe ecranul calculatorului, tabletei sau al telefonului mobil, sau la tipărire. Spre deosebire de raster, care prezintă imaginea cu ajutorul rețelei de pixeli și a informațiilor lor, desenele vectoriale funcționează după un principiu complet diferit, pe care îl putem numi „matematic”, având în vedere că vectorii fac parte din matematică.
Fiecare desen vectorial este definit și printr-o cale vectorială care conectează toate punctele unui obiect vectorial. Desenul vectorial conține informația matematică despre toate elementele care formează un obiect vectorial și tocmai de aceea vectorul nu este limitat de dimensiune ca imagine raster. Obiectele vectoriale le puteți mări sau reduce cât vreți, fără să pierdeți din calitate. Tocmai datorită acestor caracteristici, veți folosi elementele vectoriale foarte des în design, în special pentru designul logotipului, al iconițelor, simbolurilor etc. Aduceți-vă aminte, de fiecare dată când creați la început orice element în design, pe care îl puteți folosi în diferite dimensiuni, întotdeauna alegeți desenul vectorial.
7. Ce sunt modelele color RGB și CMYK?
RGB este așa-numitul model aditiv de culori. Prima literă a principalelor culori este numele lor (R – Red (roșu), G – Green (verde), B – Blue (albastru)), iar întregul model de culori este strâns legat cu lumina, având în vedere că fiecare reprezintă o cantitate de lumină. Modelul se numește aditiv, deoarece prin adăugarea luminii, logic, obținem o culoare mai deschisă, iar lipsa totală a luminii reprezintă culoarea neagră. Culorile pe care le vedeți pe ecran sunt obținute prin combinația a trei culori în culorile de bază emise de pixel. Fiecare lumină are 256 de nuanțe (28 = 256 – motiv pentru care se spune imagine de 8 biți). Cea mai închisă nuanță, respectiv lipsa luminii, are valoarea 0. Dacă, de exemplu, valoarea luminii R este 0, asta înseamnă că este dezactivată.
Cea mai luminoasă nuanță are valoarea 255. Combinând toate cele trei culori în cea mai deschisă nuanță se obține un pixel care emite culoarea albă. Dacă înmulțiți toate nuanțele a trei lumini (R x G x B), obțineți numărul total de culori pe care le-am menționat anterior. Modelul color RGB este opus modelului color RGB. Singurul lucru comun este că primele litere ale culorilor de bază formează o denumire. Principalele culori ale acestui model sunt: C – Cyan (cian), M – Magenta, Y – Yellow (galben); cu negru se obține un contrast: K – Key Black, black. Acest model de culori se folosește exclusiv la tipar și, spre deosebire de RGB, unde culorile au fost strâns legate de lumina emisă, în acest caz sunt cerneluri (inks).
În modelul RGB, prin adăugarea luminii, obțineți o culoare mai deschisă, iar în modelul CMYK, prin amestecarea cernelurilor menționate, obțineți o culoare mai închisă. Lipsa culorii în acest caz reprezintă o hârtie albă, iar prin amestecarea aceluiași procent de aceste patru cerneluri, obțineți negru, respectiv cea mai închisă culoare care se poate obține la tipărire. Tocmai de aceea, acest model de culori se numește și model de culori substractiv.
Planul şi programa cursului
1. Familiarizarea cu programul Illustrator
- Bazele graficii raster şi ale graficii vectoriale
- Organizarea spaţiului de lucru
- Crearea, deschiderea şi salvarea documentelor
- Navigarea în cadrul documentelor
2. Desenarea vectorială şi selectarea obiectelor vectoriale
- Desenarea obiectelor geometrice simple
- Selecţia căilor vectoriale şi a obiectelor
- Desenarea cu instrumentele Pen, Pencil şi Curvature
3. Culorile – lucrul cu culorile
- Introducere în lucrul cu culorile
- Panourile Swatches şi Color Guide
- Tipuri de umplere şi de contururi la căile şi obiectele vectoriale
- Panourile Appearance şi Transparency
4. Transformarea obiectelor vectoriale
- Editarea căilor vectoriale şi a punctelor de ancorare
- Transformarea căilor şi a obiectelor vectoriale
- Panourile Pathfinder şi Align
- Distorsiunea obiectelor vectoriale
5. Brushes, Symbols & Effects (Pensule, Simboluri şi Efecte)
- Instrumentul Paintbrush
- Operarea cu simbolurile
- Aplicarea efectelor pe obiectele vectoriale
- Instrumentele Blob Brush şi Eraser
6. Operarea cu textul şi cu obiectele raster; pregătirea pentru web si print
- Instrumentele pentru inserarea textului
- Importarea graficii raster şi transformarea ei în căi vectoriale
- Salvarea documentelor de diverse formate
- Tipărirea documentelor
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te