Cursul InDesign

Software-ul InDesign pentru dispozitivele desktop a fost lansat de compania Adobe Systems şi are ca scop crearea broşurilor, revistelor, cărţilor, pliantelor, precum şi crearea altor tipuri de conţinut care se poate folosi în scopuri de marketing. Acest program este folosit cel mai des de designerii grafici profesionişti în activitatea lor de zi cu zi. Cu toate acestea, este important să subliniem faptul că acest program are funcţionalităţi care pot fi foarte utile, chiar şi dacă sunteţi un amator sau vă ocupaţi cu un domeniu cu totul diferit. 

Încă de la apariţia sa în anul 1999, software-ul menţionat a suferit multe schimbări, aşadar, astăzi a devenit unul dintre cele mai populare programe din lume care vă ajută să vă atingeţi scopurile de design. Cele mai recente versiuni ale acestui program oferă utilizatorilor diverse opţiuni pentru crearea documentelor interactive, care sunt pregătite pentru postarea directă pe internet sau în aplicaţiile mobile.

Datorită caracteristicilor sale, software-ul InDesign CC stă umăr la umăr cu alte programe, cum ar fi Adobe Photoshop şi Illustrator, fără de care nu se poate imagina nicio activitate în domeniul designului. Importanța și utilitatea acestor două program sunt evidențiate și de faptul că InDesign a preluat o bună parte din instrumentele lor.

Din acest motiv, dacă sunteţi deja familiarizaţi cu Photoshop sau Illustrator, vă va fi mult mai uşor să vă îmbunătăţiţi cunoştinţele şi să învăţaţi să operaţi într-un alt program care va reprezenta şi o referinţă excelentă atunci când vă cautaţi un loc de muncă bine plătit în domeniul designului.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: New Media Design şi Print & Graphic Design.

Descrierea şi scopul cursului InDesign

În calitate de cursant al cursului InDesign veţi avea posibilitatea să vă familiarizaţi în detaliu cu toate instrumentele şi panourile care vă vor ajuta să efectuaţi paginarea. Pentru că software-ul Adobe InDesign CC este destinat în primul rând designului documentelor cu mai multe pagini, în cadrul acestui curs vom acorda mai multă atenţie paginilor Master şi variabilelor care oferă posibilitatea ca elementele stereotipe de pe mai multe pagini să se poată edita uşor şi rapid.

De asemenea, este important să subliniem faptul că programul InDesign are mai multe opţiuni prin care se pot despărţi şi stiliza texte, aşadar, o parte din curs se va ocupa şi cu aceste tehnici.

Având în vedere că programul InDesign din versiunile recente este orientat în general pe utilizatorii digitali, în calitate de cursant al acestui curs, veţi avea posibilitatea să vă familiarizaţi cu instrumentele şi opţiunile cu care puteţi crea prezentări interactive şi ePUB-uri, respectiv publicaţii electronice. 

Cursul InDesign se poate finaliza cu succes chiar dacă sunteţi începători, dar cu cunoştinţe deja dobândite de operare în programele cum ar fi Adobe Photoshop şi Adobe Illustrator veţi acumula mai rapid şi mai uşor competenţe noi. De aceea, se recomandă să alegeţi şi cursurile care se ocupă cu software-ul menţionat, asigurându-vă în acest fel o învăţare şi o formare mai uşoară şi mai eficientă. 

Pentru a vă învăţa temeinic toate tehnicile necesare pentru operarea în Adobe InDesign CC, acest curs este împărţit în 6 module, ceea ce va permite un progres treptat şi temeinic. În lecţiile iniţiale ale cursului vă veţi familiariza cu mediul de lucru al programului, iar apoi vă aşteaptă crearea şi editarea obiectelor vectoriale. 

În domeniile care urmează veţi opera cu textul şi vă veţi familiariza cu o varietate de stiluri pe care le oferă acest software. Pe măsură ce cursul se apropie de sfârşit, iar cunoştinţele dobândite sunt din ce în ce mai mari, veţi opera cu elementele interactive, dar, de asemenea, veţi învăţa cum să salvaţi şi tipăriţi documentele. 

În timpul cursului veţi dobândi cunştinţe datorită cărora vă veţi putea ocupa cu editarea grafică a revistelor, cărţilor, broşurilor, cataloagelor şi afişelor. În plus, după finalizarea cu succes a cursului veţi putea să efectuaţi paginări, să publicaţi texte, să le includeţi şi paginaţi cu obiectele grafice pe paginile documentelor. Dar asta nu e totul, pentru că veţi putea să aplicaţi competenţele dobândite şi în crearea prezentărilor destinate pentru dispozitivele mobile şi tablete, dar şi în multe alte domenii.

Cursul InDesign vă va oferi răspunsuri la următoarele întrebări:

1.Când utilizaţi programul InDesign?

Acest program este folosit la crearea soluţiilor de design pentru o varietate de reviste, cărţi pliante, broşuri, postere şi alte materiale promoţionale. Acesta este una dintre cele mai populare programe folosite de designeri atunci când se lucrează cu documente cu mai multe pagini. În cele mai recente versiuni ale acestui program puteţi crea documente interactive, care pot fi postate în mod direct pe internet sau implementate în aplicaţiile mobile.

Motivul pentru care acest program este o alegere bună atunci când se proiectează documente cu mai multe pagini, este faptul că InDesign are opţiuni pentru stilizarea şi încadrarea simplă a textului. În plus, operarea în acest program este facilitată în mare măsură de paginile Master care pot ajuta la definirea designului. Această opţiune este deosebit de importantă atunci când trebuie să creaţi un design simplu şi rapid pentru mai multe pagini.

2. Care este diferenţa dintre Illustrator şi InDesign?

Afişarea şi majoritatea instrumentelor pe care le utilizaţi în Adobe InDesign sunt preluate din Adobe Illustrator, prin urmare, se recomandă să învăţaţi mai întâi să operaţi în Illustrator şi, ulterior, în InDesign.

Este adevărat că şi în Illustrator putem proiecta documente cu mai multe şi cu mai puţine pagini, dar acest program nu este conceput pentru această utilizare, aşadar, un astfel de proces în acest program ar durat mult mai mult, deoarece Illustrator nu are instrumente care permit proiectarea lor mai uşoară şi mai rapidă.

Prin aceste instrumente ne referim la instrumentele care permit încadrarea textului în mai multe chenare, precum şi editarea paginilor utilizând panoul Pages, paginile Master, panoul Paragraph Style, Character Style şi altele. Toate aceste instrumente ajută la o proiectare mai rapidă şi mai uşoară a documentelor cu mai multe pagini.

3. De ce este important să ştiţi să operaţi în acest program?

Acesta este un program pe care îl utilizaţi în fiecare zi, dacă lucraţi ca designer grafic, deoarece funcţionalităţile acestuia vă sunt de mare ajutor în timpul proiectării documentelor cu mai multe pagini.

Pe lângă editarea textului, puteţi utiliza acest program şi pentru crearea şi editarea obiectelor vectoriale. În el puteţi crea, selecta şi alinia aceste obiecte sau le puteţi transforma şi aplica anumite efecte. În plus, programul InDesign vă poate ajuta să creaţi cu uşurinţă şi să proiectaţi tabele. Dacă ştiţi să operaţi în acest software, veţi putea să creaţi designuri pentru cărţi, deoarece caracteristica sa principală este tocmai posibilitatea de crearea a documentelor cu mai multe pagini.

Cursul InDesign

4. Care sunt posibilităţile acestui program?

Acest program are posibilităţi mari de editare a unui conţinut diferit, dar accentul principal este pus totuşi pe editarea conţinutului de text, precum şi pe organizarea elementelor pe pagină. InDesign are instrumente şi panouri care vă vor permite să efectuaţi rapid şi uşor paginarea.

Din acest motiv, software-ul menţionat este considerat ideal pentru proiectarea documentelor cu mai multe pagini. Operând în InDesign aveţi posibilitatea să creaţi elemente de şablon, care se vor repeta pe mai multe pagini folosind paginile Master. Din acest motiv, operarea în acest program este rapidă şi simplă, iar paginarea unui număr mare de pagini este semnificativ facilitată. Acest program are şi posibilitatea de creare a conţinutului interactiv, cum ar fi hyperlinkurile, diversele marcaje pe pagini sau markerele.

5. Este uşor să învăţaţi să operaţi în InDesign?

Aşa cum am menţionat mai devreme, dacă aţi utilizat Adobe Illustrator şi Adobe Photoshop, atunci folosirea acestui program va fi firească şi veţi învăţa uşor să operaţi în el. Interfaţa acestui software este foarte similară cu mediul de lucru din Adobe Illustrator. Cele mai multe dintre instrumentele care au aceeaşi funcţie ca şi în Illustrator, se utilizează în acelaşi mod, iar cea mai mare diferenţă este că în acest program aveţi posibilitatea să editaţi documente cu mai multe pagini.

Dacă doriţi să deveniţi designer grafic, atunci va trebui să învăţaţi să operaţi în acest program pentru a putea să vă îndepliniţi sarcinile la un nivel superior. Chiar dacă vă gândiţi la o altă profesie, care nu este legată de design, competenţele de operare în acest program vă pot fi foarte utile, pentru că în el puteţi crea tabele, dar puteţi şi să editaţi documente.

6. Ce proiecte se pot realiza prin utilizarea acestui program?

În acest program, puteţi realiza toate proiectele care au mai multe pagini sau proiecte care necesită un anumit tip de design, cum ar fi materialele promoţionale pentru o anumită companie. Pe lângă aceasta, InDesign se poate utiliza şi dacă proiectaţi diverse diplome sau vouchere care sunt acordate la nivel lunar sau săptămânal. Pentru aceasta puteţi crea şi un aspect de pagină definit şi să modificaţi după necesități doar conţinutul textului. Acelaşi lucru este valabil şi pentru reviste şi ziare, care se publică zilnic, săptămânal sau lunar.

În acest program creaţi un aspect definit al paginilor şi al întregului design al ziarelor, iar mai târziu puteți să schimbaţi doar conţinutul de pe pagini şi să îl adaptaţi aspectului deja definit. Acest program este ideal şi pentru designul de afişe şi pliante, iar în el puteţi proiecta şi diverse documente cu conţinut interactiv.

7. Ce veţi învăţa în acest program?

În acest program veţi învăţa să creaţi documente utilizând panoul Pages, veţi învăţa cum să utilizaţi paginile Master, cum să selectaţi, creaţi, aliniaţi şi transformaţi obiectele. În plus, veţi învăţa să utilizaţi culorile, precum şi opţiunile panoului Swatches. De asemenea, veţi învăţa şi să introduceţi şi să editaţi grafică raster şi vectorială. Din acest motiv, înainte să începeţi să operaţi în Adobe InDesign, va trebui să ştiţi să operaţi în Adobe Photoshop şi Adobe Illustrator.

În primul rând, în acest program veţi învăţa să combinaţi obiectele vectoriale şi grafica raster cu elementele text, creând astfel întregul design. Pe lângă editarea obiectelor text, veţi dobândi şi competenţe cu ajutorul cărora veţi crea tabele, dar şi diverse conţinuturi interactive. La sfârşitul cursului veţi învăţa cum să pregătiţi documentele pentru tipărire şi pentru publicarea electronică.

Planul şi programa cursului:

1.Bazele programului Adobe InDesign CC

  • Familiarizarea cu interfaţa programului
  • Crearea documentelor noi şi navigarea
  • Editarea paginilor cu ajutorul panoului Pages 
  • Paginile Master – Master Pages

2. Crearea şi editarea obiectelor vectoriale 

  • Selecţia şi alinierea obiectelor vectoriale
  • Crearea obiectelor vectoriale şi operarea cu culorile
  • Panourile Swatches, Stroke şi Gradient
  • Transformarea obiectelor vectoriale şi aplicarea efectelor

3. Operarea cu textul

  • Inserarea graficii vectoriale şi a graficii raster
  • Inserarea textului în chenare şi încadrarea textului în mai multe chenare
  • Editarea literelor şi a paragrafelor
  • Tabele

4. Stilurile

  • Stiluri – Character Style
  • Stiluri – Paragraph Styles
  • Stilurile tabelelor şi a obiectelor vectoriale
  • Crearea documentelor mari

5. Operarea cu elementele interactive

  • Utilizarea elementelor interactive – Bookmarks & Hyperlinks
  • Buttons & Actions – butoanele şi acţiunile pe care acestea le iniţializează
  • Multi-State Object, Page Transitions şi exportarea documentelor interactive
  • Panourile Animation şi Timing

6. Salvarea şi tipărirea documentelor

  • Exportarea documentelor
  • Pregătirea pentru tipar

Cursul InDesign

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te