Curs Java Core Programming

Java face parte din limbajele de programare cu mai multe scopuri, ale căror principale caracteristici sunt portabilitatea, orientarea pe obiecte, credibilitatea şi ce este important pentru toţi cursanţii acestui curs, simplitatea. De asemenea, o caracteristică foarte importantă pentru Java este şi că acest limbaj de programare nu este strict legat de un sistem de operare, şi nici de un tip de aplicaţie, aşadar, codul său se poate aplica şi executa pe majoritatea dispozitivelor. 

Prima versiune a acestui program a apărut încă din anul 1991, cu denumirea de Oak. Patru ani mai târziu, datorită necesităţii unui limbaj de platformă independent, Oak este îmbunătăţit şi primeşte numele de Java, nume care a rezistat până în zilele noastre. Având în vedere că în acel moment a început şi dezvoltarea intensivă a World Wide Web-ului, toate acestea au influenţat în mare măsură dezvoltarea continuă şi poziţionarea lui Java ca un nou limbaj de programare. Cu alte cuvinte, cel mai responsabil de imensul succes realizat de Java se consideră a fi internetul. 

Pentru toţi cursanţii acestui curs este important de evidenţiat că Java moşteneşte sintaxa din limbajul de programare C, iar modelul obiectual este adaptat din limbajul C++. Asta înseamnă că, învăţând Java, veţi obţine o imagine completă despre cum funcţionează şi aceste două limbaje de programare. Datorită moştenirii menţionate, Java a devenit un mediu de programare puternic, consistent, care a luat tot ce a fost mai bun din trecut, dar a adăugat noi posibilităţi solicitate de către mediul online modern.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Android Mobile DevelopmentJava Development şi Software Development.

Descrierea şi obiectivul cursului Core Java Programming

Acest curs se ocupă de abordarea noţiunilor de bază ale programării într-unul din cele mai căutate limbaje de programare - Java. Pe lângă asta, la curs Java Core Programming puteţi dobândi cunoştinţe care vă vor oferi o bază excelentă pentru perfecţionarea în continuare şi introducerea în programarea orientată pe obiecte. 

Cursul cuprinde componentele de bază, tipuri de date, variabile, operatori, controlul fluxului, programare pe obiecte, manipularea de bază a sistemului de fişiere şi a fluxurilor de date. Cu toate acestea, dar și cu multe alte tehnici vă veţi familiariza prin elementele de bază ale clasei Java. 

Obiectivul cursului este ca fiecare cursant, indiferent de cunoştinţele sale, să înveţe conceptele de bază de scriere a codurilor în limbajul de programare Java. După finalizarea cu succes a cursului, veţi asimila cunoştinţe cu ajutorul cărora veţi opera cu tehnologii de programare standard şi veţi rezolva cu uşurinţă toate problemele. 

În afara faptului că prin Java veţi obţine o imagine completă despre ce sunt conceptele programării orientate pe obiecte, veţi obţine şi o mulţime de competenţe utile foarte importante în viitoarea carieră IT.

Concurența cea mai mare pentru Java se consideră a fi limbajul de programare C#, a cărui existenţă se bazează pe tehnologia Microsoft .NET. Însă, cunoștinţele asimilate pe parcursul cursului vă vor predispune pentru un studiu C# mai rapid şi mai uşor. 

Este adevărat că în cazul limbajelor de programare menţionate denumirile claselor diferă, dar pe de altă parte, conceptele şi tehnologiile din fundal sunt identice. Deci, nu doar că parcurgând acest curs veţi obţine cunoştinţe concrete pe care le şi puteţi aplica imediat în practică şi să câştigaţi foarte bine pe piaţă, dar veţi obţine şi o bază utilă pentru o ulterioară îmbunătăţire a competenţelor şi o carieră cât mai strălucită. 

Datorită numeroaselor posibilităţi oferite de Java, precum aplicaţii software de programare, realizarea aplicaţiilor pentru toate dispozitivele pe platforma Android sau crearea jocurilor, acest limbaj a devenit cel mai căutat pe piaţă. Datorită competenţelor deținute, programatorii Java au un spectru larg de oportunități de a-și găsi un  serviciu şi, pe lângă aceasta, sunt şi foarte bine plătiţi. 

Pe lângă faptul că experţii care cunosc limbajul menţionat nu trebuie să se îngrijoreze pentru un serviciu, salariul lor ajunge la o medie de 830 EUR și, pe măsura acumulării de experiență, această sumă devine tot mai mare. Dacă căutaţi un limbaj de programare care să vă ajute să vă îndepliniți visele în lumea IT, Java este soluţia ideală pentru voi. 

Cursul Core Java Programming vă va oferi răspunsuri la următoarele întrebări:

1. Ce este Java?

Java este un limbaj de programare cu mai multe scopuri, cu următoarele caracteristici de bază: posibilitatea de lucru pe mai multe platforme, simplitate, orientare pe obiect şi încredere. Acest limbaj de programe nu este strict legat de un anumit sistem de operare, nici pentru tipul software-ului de aplicare, aşadar, se poate executa pe majoritatea dispozitivelor. 

Java este un limbaj pentru scrierea programului, dar tot Java este şi platforma folosită pentru pornirea programelor scrise în Java şi alte limbaje de programare (de exemplu: Groovy, Jython, JRuby). Spre deosebire de platformele fizice alcătuite din procesoare şi sisteme de operare, platforma Java este alcătuită dintr-un tip de procesor software responsabil pentru executarea programului Java.

2. Când a apărut Java?

Povestea despre Java începe în anul 1991, când James Gosling începe lucrul la limbajul de programare Oak. 

Limbajul de programare Oak îşi schimbă numele în Java în anul 1995. Acest limbaj de programare s-a născut din nevoia unui limbaj de platformă independent, care s-ar putea folosi pentru dezvoltarea software-ului pentru dispozitivele electronice de consum, precum prăjitorul de pâine, cuptorul cu microunde şi telecomenzi. 

În această varietate de dispozitive, apar diferite tipuri de procesoare în calitate de controlere. Tocmai aceasta a fost şi cea mai mare problemă, deoarece în momentul apariţiei lui Java, majoritatea limbajelor de programare au fost proiectate pentru implementarea concretă pe o anumită platformă. 

În încercările de a rezolva problemele menţionate, Gosling şi echipa din Sun au lucrat la dezvoltarea unui limbaj de programare transmisibil, independent de platformă, fapt care a dus la apariţia lui Java. 

3. Cum a fost infuenţat Java de dezvoltarea internetului?

În momentul când a apărut Java, s-a ajuns la dezvoltarea intensivă a World Wide Web-ului, ceea ce a influenţat decisiv formarea şi poziţionarea lui Java ca limbaj de programare. 

Odată cu „explozia” WWW-ului, Java ajunge în prim plan, deoarece webul a avut nevoie de portabilitatea permisă de Java.  

Internetul aduce o reţea alcătuită din cele mai diverse calculatoare, sisteme de operare şi procesoare. Ceea ce până atunci nu a fost o mare problemă, acum este în prim plan. Creatorii Java, observând că problemele pe care le-au întâmpinat în dezvoltarea unui limbaj independent de platformă pentru electronice de consum apar şi în reţeaua globală, decid să facă un apel către internet. Astfel, se poate considera că, pe lângă independenţa de platformă, internetul este cel mai responsabil pentru succesul imens obţinut de Java.

Core Java Programming

4. Cum este legat Java de limbajele de programare C şi C++?

Java moşteneşte sintaxa din C, iar modelul obiectual din C++. Această legătură este importantă din mai multe motive. În primul rând, mulţi programatori sunt deja familiarizaţi cu sintaxa limbajelor C şi C++, aşadar, au putut să se adapteze uşor la Java, la fel şi programatorii care au învăţat Java au putut să se adapteze uşor la C şi C++. În al doilea rând, creatorii Java nu au încercat să facă o revoluţie, ci au îmbunătăţit suplimentar o paradigmă de program de succes. Perioada modernă de programare a început cu C şi cu C++ şi a continuat cu Java. Astfel, creatorii Java au creat un mediu de programare puternic, consistent, care a preluat ce e mai bun din trecut, adăugând posibilităţi noi solicitate de mediul online. 

5. Care este astăzi relaţia dintre Java şi limbajele de programare C++ şi C#?

Datorită asemănării dintre Java şi C++, în special din cauza suportului pentru programarea orientată pe obiecte, se poate crede că Java este „versiunea de internet a lui C++”. Asta ar fi greşit, deoarece Java nu este proiectat pentru a înlocui C++, ci pentru a rezolva anumite probleme care nu puteau fi soluţionate sau, eventual, într-un mod mai greu. Astăzi, ambele limbaje de programe „trăiesc în paralel”  şi la fel va fi şi în viitor. 

Cel mai mare concurent la Java este C#, care există în tehnologia Microsoft .NET. Se consideră că, cunoscând Java, programatorul deţine o prodispoziţie pentru familiarizarea rapidă cu C# şi invers. Deşi denumirile claselor se deosebesc între aceste două tehnologii, conceptul, precum şi tehnologia de fundal sunt identice.

6. Care sunt cele mai cunoscute tehnologii suportate de către Java?

Cu ajutorul lui Java putem face aplicaţii desktop multifuncţionale, aplicaţii web, aplicaţii pentru dispozitive mobile, aplicaţii web RIA… În general, cu un mediu corespunzător se poate face orice tip de aplicaţie. 

Când se vorbește despre aplicaţii desktop GUI (Graphic User Interface), se presupune utilizarea tehnologiilor AWT (Abstract Window Toolkit), JFC (Java Foundation Classes) şi Swing.

Java susține şi tehnologiile pentru construirea diferitor tipuri de aplicaţii web: standard, client-server, web service, RIA web (Rich Internet Applications)... În acest scop folosim tehnologia JSP (Java Server Pages). Acelaşi scop îl are şi tehnologia Java Servlets. 

Pentru producţia părţilor client ale aplicaţiilor web se folosesc Java Applets şi JavaFX. 

În acest caz, din nevoia de conţinuturi grafice solide, se folosesc Java Applets şi JavaFX.

7. Care sunt cele mai cunoscute versiuni de Java?

Deşi Java nu depinde de platformă, totuşi, există diverse versiuni. Standard, Enterprise şi Micro Edition au aceeaşi bază, dar fiecare are un set suplimentar de biblioteci pentru un anumit domeniu. Standard edition se foloseşte pentru aplicaţiile desktop. Enterprise Edition este destinat aplicaţiilor server. Micro Edition este destinat aplicaţiilor pentru telefoane mobile şi celorlalte dispozitive manuale şi mobile. 

În anul 1998 compania Sun a schimbat numele limbajului din Java 1.2 de atunci în Java 2, motiv pentru care şi versiunile sunt denumite pe scurt J2SE, J2EE şi J2ME. În anul 2006, din motive de marketing, versiunile îşi schimbă numele în Java SE, Java EE şi Java ME, ceea ce este valabil şi astăzi.

Curs Java Core Programming - planul şi programa:

1. Familiarizarea cu Java şi cu mediul de programare

 • Introducere în Java
 • Mediul de dezvoltare NetBeans şi scrierea primului program
 • Introducere în sintaxa limbajului Java 

2. Tipuri de date şi operatori 

 • Introducere în tipuri de date
 • Variabile 
 • Familiarizarea cu operatorii 
 • Ce sunt şirurile şi când se folosesc?

3. Controlul fluxului, bucle şi ramificare 

 • Controlul fluxului – if 
 • Controlul fluxului – switch
 • Bucla for 
 • Bucle while şi do/while 

4. Object Oriented Programming in Java  

 • Clase şi obiecte 
 • Membrii clasei 
 • Moştenire şi polimorfism 
 • Clase abstracte şi interfeţe 
 • Pachete 

5. Tipuri de date obiectuale

 • Stringuri
 • Enumeraţii
 • Colecţii
 • Manipularea datei şi a orei 

6. Manipularea excepţiilor 

 • Prelucrarea şi generarea excepţiilor 

7. Manipularea sistemului de fişiere

 • Fluxuri de date 
 • Serializarea
 • Fişiere/foldere

Curs Java Core Programming

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Înscrierea pentru generaţia 2021/22 se face aici.

Pentru a afla totul despre înscriere, click aici.