Curs administrare Web Server Apache

Serverul web este un program de calcul responsabil pentru acceptarea cererii Hypertext Transfer Protocol (HTTP) de la clienţi prin browserul web. Rolul unui server web este de a servi răspunsuri HTTP, respectiv conţinut precum documente HTML, obiecte legate, imagini etc. Pe de altă parte, Apache este un server open source, cu alte cuvinte, serviciul HTTP este gratuit pentru utilizatori. 

Poate că acesta este cel mai important motiv pentru care Apache a devenit cel mai răspândit software pentru serverele web şi momentan este prezent pe 67% dintre toate serverele web din lume. Apache a apărut în anul 1995, iar în anul 2009 a devenit primul server web pe baza căruia au fost create peste 100 de milioane de site-uri. 

În cadrul acestui curs vor fi prezentate elementele teoretice de bază, precum şi numeroasele concepte de utilizare a serverului web Apache. Pe lângă aceasta, veţi cunoaşte şi diferite tipuri de instalări şi de mentenanţă a instrumentelor şi a modulelor suplimentare. 

Întregul curs este conceput astfel încât cursanţii să se familiarizeze treptat cu serverul Apache şi să obţină o imagine completă a tuturor principiilor esențiale de lucru cu serverul web şi instrumentele aferente. Pur şi simplu, după finalizarea cu succes a cursului veţi fi pregătiţi să instalaţi, să configuraţi şi să protejaţi singuri serverul web Apache, indiferent în ce scopuri îl veţi folosi ulterior. 

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Programare PHP.

Obiectivul şi descrierea cursului Apache and Web Server Administration

Acest curs este destinat viitorilor administratori de servicii web, dar şi programatorilor în limbajul de scripting PHP. Dacă şi voi vreţi să vă ocupaţi de profesiile menţionate, pe parcursul acestui curs puteţi învăţa tot ce vă trebuie ca să stăpâniţi configurarea serverului web Apache, momentan cel mai popular program de server.

Cunoştinţele asimilate le veţi putea folosi ca bază pentru configurarea unui server de producţie pentru găzduirea prezentărilor web, precum şi pentru asigurarea mediului standard de dezvoltare folosit pentru programarea aplicaţiilor web. Cu alte cuvinte, acest curs vă oferă posibilitatea de a asimila toate posibilităţile oferite de Apache, împreună cu orientarea în mod constant la securitatea serverului pe care veţi lucra.

Tot ce vă trebuie ca să parcurgeţi acest curs sunt cunoștințe de bază în ce privește funcţionarea celor mai populare sisteme de operare la nivel de server şi de utilizator. De asemenea, este important de evidenţiat că cunoştinţele avansate pentru lucru în Linux vă vor uşura semnificativ asimilarea noilor abilităţi, deşi nu vă sunt neapărat necesare pentru a parcurge acest curs în mod eficient.

Cursul este împărţit în 7 module, prin intermediul cărora vă veţi dezvolta treptat noile abilităţi. La începutul cursului vă aşteaptă prezentarea noţiunilor de server web, arhitectură, dezvoltare şi versiunea serverului web Apache. În această parte a cursului veţi învăţa să instalaţi, să porniţi şi să actualizaţi serverul Apache. 

În continuare, veţi asimila bazele configurării şi veţi învăţa să lucraţi cu paginile, fişierele şi directoarele. Apoi, veţi cunoaşte şi tipurile şi modul de configurare a hosturilor virtuale, pentru ca mai târziu să obţineţi o imagine completă şi privind siguranţa funcţionării şi comunicării. La final, vă veţi ocupa de optimizarea funcţionării serverului Apache, creării statisticilor de vizitare, precum şi activării suportului pentru PERL şi PHP. 

Principalul obiectiv al acestui curs este ca toţi cursanţii să dobândească cunoştinţe de bază şi cunoștințe avansate necesare pentru lucru cu serverul web Apache. În timpul cursului, veţi asimila procesul complet de compilare a serverului web Apache din codul sursă, precum şi setarea pentru lucru optim, asistați de profesori acreditați. În plus, veţi învăţa să instalaţi şi să folosiţi cele mai cunoscute programe care implică serverul web  Apache drept bază de funcționare şi veţi fi pregătiţi să efectuaţi singuri procesul de actualizare. 

Curs administrare Web Server Apache

Planul şi programa cursului

1. Concept, instalare şi introducere în lucrul cu serverul web Apache

 • Conceptul de server web, arhitectură, dezvoltarea şi versiunile serverului web Apache
 • Instalarea serverului web Apache
 • Activarea, oprirea, restartarea şi actualizarea serverului Apache 

2. Bazele configurării 

 • Directorul de configurare httpd, fişierul httpd.conf şi directivele 
 • Secţiuni, directive include şi directive options 
 • Lucrul cu fişierul .htaccess

3. Lucrul cu pagini, fişiere şi directoare 

 • Configurarea prezentării paginilor 
 • Indexarea fişierelor şi prezentarea conţinutului directorului 

4. Tipuri şi configurarea hosturilor virtuale 

 • Hosturi virtuale 

5. Securitatea funcţionării şi comunicației 

 • Securitatea şi protecţia serverului web Apache
 • SSL/TLS pe serverul web Apache 

6. Administrarea serverului web Apache 

 • Optimizarea lucrului serverului Apache
 • Accesul FTP şi SSH pe serverul Apache 
 • Crearea statisticilor de vizitare 

7. PHP, Perl şi instrumente suplimentare 

 • Activarea suportului pentru PERL şi PHP, configurarea PHP-ului
 • Forumul PHP şi Joomla CMS
 • Subversion (SVN) şi Tomcat

Cursul Apache and Web Server Administration

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Înscrierea pentru generaţia 2021/22 se face aici.

Pentru a afla totul despre înscriere, click aici.