Alătură-te clasei muncitoare IT și dobândește cunoștințe pentru cele mai bine plătite joburi!

Cursul Windows Server OS – Infrastructura

Cursul este creat pentru a oferi cunoștințele de bază și abilitățile necesare pentru utilizarea practică a sistemului de operare Windows Server. Este împărțit în module care reprezintă în detaliu utilizarea reală a Windows Server. La începutul cursului este prezentat modul de creare a mașinilor virtuale și a mediului de domeniu în așa fel încât cursantul să poată să creeze singur propriul mediu, pe care îl poate îmbunătăți odată cu parcurgerea modulelor.

Pe lângă cunoștințe teoretice, se dobândesc și cele practice. Pe măsură ce tehnologia informației se perfecționează și se dezvoltă cu mare viteză, virtualizarea și Cloud Computing sunt tot mai prezente, așadar, și acest curs este adaptat celei mai noi tehnologii de virtualizare cu sistemul de operare Windows Server, cu instalarea și configurarea sistemului de operare și orientarea pe infrastructură și conectarea reciprocă a mai multor calculatoare.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Network Administration şi Microsoft Administration.

Descrierea şi scopul cursului Windows Server OS

Scopul cursului este de a oferi cursantului cunoștințele și abilitățile necesare atât pentru operare practică în sistemul de operare Windows Server, cât și pentru susținerea examenelor legate de certificarea internațională. Cursul prezintă instalarea, configurarea și instrumentele pentru gestionarea vizualizării, a dispozitivelor pentru stocarea datelor și a tehnologiilor hight availability. Respectiv, oferă cunoștințe de bază cu ajutorul cărora se poate crea un mediu virtual fără vreo breșă de securitate și de a menține un astfel de sistem fără perioada downtime.

Software-ul și condițiile tehnice necesare

  • Calculator cu sistem de operare Windows 10 Pro, 64-bit Processor cu Second Level Address Translation (SLAT) și suport pentru VM Monitor Mode Extension (VT-c on Intel CPU's) și minim 4 GB memorie 
  • În BIOS trebuie să fie permise: Virtualization Technology și Hardware Enforced Data Execution Prevention.

Cunoștințe necesare dintr-un domeniu sau curs 

Este nevoie de cunoștințe primare de lucru cu sistemele de operare Windows client, precum  Windows 10, 8.1, 8 sau 7, de asemenea cunoașterea configurării și instalării componentelor hardware și driver, baza conectării calculatoarelor și a protocolului Ipv4, precum și conceptul de lucru server-client. 

Cursul Windows Server OS – Infrastructura vă va răspunde la întrebările:

1. Ce este Windows Server?

Windows Server este un sistem de operare care nu este destinat doar gestionării hardware-ului local, ci și mediului complet, real-fizic sau individual.  Sistemul de operare Windows Server se poate instala cu mediu grafic plin, ca Server Core sau Nano server. Indiferent de tipul și versiunea instalării, întotdeauna puteți folosi consola grafică Server Manager pentru gestionarea de la distanță a sistemelor de operare Windows Server, chiar și atunci când nu aveți niciun server cu mediu grafic instalat. Este suficient un laptop cu Windows 10.

Desigur, aveți întotdeauna la dispoziție Windows PowerShell și CommandPrompt. În timpul procesului de instalare Windows Server, pe lângă opțiunea instalării, selectați și versiunile. Versiunile se deosebesc între ele prin posibilități, respectiv roluri și caracterici pe care le puteți instala în cadrul sistemului de operare. De asemenea, Windows Server-ele trebuie licențiate și activate corect.

2. Ce sunt dispozitivele de stocare și cum se gestionează acestea pentru stocarea datelor?

Dispozitivele de stocare sunt dispozitive pentru stocarea datelor, care în general sunt alcătuite din șasiu cu un număr mare de hard-diskuri și într-un fel se leagă cu serverul. Se deosebesc atât după capacitate, cât și după modul de conectare cu serverele. De asemenea, există DAS (Direct-attached storage), NAS (Network attached storage) și SAN (Storage Area Network).

Cu hard-diskurile fizice și cu modalitățile lor de conectare, în vederea obținerii redundanței, respectiv reducerea riscului de pierdere a datelor în cazul renunțării la hard-diskuri fizice, există și discuri virtuale. Discurile virtuale sunt create, gestionate și menținute special. Pe hard-diskuri se setează unități logice, adică volume. Există și diverse tehnologii, precum Data Deduplication pentru o căutare mai rapidă, înscrierea și încărcarea datelor, precum și reducerea cantității utilizate de spațiu pe hard-diskuri, pentru salvarea aceleiași cantități de date. La fel ca și diferite alte modalități de gestionarea, mentenanța și monitorizarea resurselor partajate.

3. Ce este Hyper-V?

Soluția Microsoft pentru virtualizare se numește Hyper-V. Acesta se instalează ca rol de server pe Microsoft Windows Server, dar se poate și pe sistemele de operare client  Windows 10, 8.1 sau 8, dar doar în versiunile Professional, Enterprise sau Education.

Nu există nicio punere în aplicare a instalației bare-metal a Hyper-V. Calculatorul sau mașina server pe care se instalează Hyper-V se numește mașina host, în timp ce toate mașinile virtuale din Hyper-V se numesc mașini Guest. În versiuneaWindows Server Standard există dreptul de utilizare a până la 2 mașini virtuale cu Windows Server OS, iar în versiunea Data Center de nenumărate ori. Toate celelalte mașini virtuale trebuie licențiate separat.

Cursul Windows Server OS

4. Cum se creează un mediu virtual în Hyper-V?

Mediul virtual în Hyper-V se creează în așa fel încât mai întâi se fac Switch-uri Virtuale, apoi și mașini virtuale, care se leagă reciproc și/sau cu host-ul prin switch-uri virtuale. În funcție de mașinile care participă în comunicare, există trei tipuri de switch-uri virtuale, External, Internal și Private. Aceste trei tipuri de switch-uri virtuale oferă posibilități de gestionare a rețelelor și a fluxului de date, cu toate posibilitățile necesare izolației.

Mașinile virtuale pot fi cu diferite sisteme de operare, unele pot avea acces la internet, altele nu. Mașinile virtuale au resurse alocate, care pot fi schimbate la nevoie, altele, precum adaptoare de rețea și memoria, se pot adăuga și în timpul lucrului mașinii virtuale. Mașinile virtuale au posibilitatea de a-și salva starea curentă și la nevoie pot și reveni la această stare.

5. Ce este hight availability?

Hight availability se definește ca proprietatea sistemului să fie disponibilă 99,99% din timp. Respectiv, într-un an de zile, acest lucru înseamnă că serviciul este inaccesibil în total 4 ore. Perioada de inaccesibilitate se numește perioada Downtime. În funcție de serviciul pentru care se dezvoltă hight availability, există și diferite tehnologii de hight availability. Failover cluster este tehnologia care permite funcționarea continuă a serviciului, chiar și în cazul renunțării unei mașini server unde este activat serviciul.

În general se folosește pentru servicii și aplicații de infrastructură care au ca suport baze de date. Network Load Balancing (NLB) este tehnologia care nu doar că oferă buna funcționare a serviciului în caz că renunță o mașină de server și în timpul lucrului tuturor mașinilor de server aranjează încărcarea astfel încât utilizatorul să reacționeze cel mai bine. În general se aplică pe servere web.

6. Ce este image?

Image este fotografia sistemului de operare, cu sau fără diferite setări, drivere, aplicații etc. Se folosește pentru dezvoltarea rapidă a calculatoarelor de același fel într-un mediu mare, unde instalația se poate efectua și de la distanță, fără prezența fizică a administratorului de sistem al calculatorului sau locația unde se află calculatorul. Image se salvează într-un format special, iar la Microsoft acesta este  .wim (Windows Image File).

Specificitatea acestui tip de fișiere este că acestea se pot actualiza sau modifica, fără instalare pe mașină și înregistrare din nou. În combinație cu politicile de grup, în scurt timp se poate seta un număr mare de mașini cu aceleași sisteme de operare, drivere și aplicații, dar cu setări diferite pentru diferiți utilizatori, incluzând și unele aplicații specifice folosite doar de acești utilizatori.

7. Care sunt modalitățile de mentenanță și de soluționare a problemelor în mediul cu Windows Servers?

În mediile cu Windows Servers nu doar că trebuie instalate și setate rolurile, serviciile, aplicațiile și celelalte resurse, ci trebuie monitorizate și întreținute, iar în cazul în care apare vreo problemă, trebuie rezolvată. Astfel, în aceste scopuri Microsoft a dezvoltat instrumente necesare pentru gestionare (Server Manager, Windows PowerShell, Command Prompt), monitorizare și mentenanță (Task Manager, Resource Monitor, Event Log Viewer, Microsoft Deployment Toolkit, Performace Counter...).

Fiecare dintre acestea au propriul rol, aici avem și diverse soluții pentru securitatea sistemelor de operare față de Windows Firewalla, Windows Defender până la BitLocker. Unul dintre rolurile importante ale Windows Server-ului în procesul de mentenanță este și posibilitatea actualizării regulate, care se gestionează cu ajutorul serverului WSUS.

Planul şi programa cursului:

1. Instalarea, îmbunătățirea, precum și migrarea și încărcările serverului

  • Introducere în Windows Server
  • Instalarea sistemului de operare Windows Server
  • Pregătirea pentru îmbunătățire și migrare
  • Modele de activare a Windows Server-ului 

2. Configurarea depozitului local 

  • Discuri și volume în Windows Server OS

3. Implementarea enterprise a soluțiilor de stocare

  • Tipuri de spații de stocare și conexiunile lor la rețea 
  • Verificarea protocolului de comunicare în cadrul soluțiilor de stocare SAN
  • Reprezentarea lui ISNS, DCB și MPIO

4. Funcționalitatea Storage Spaces și Data Deduplication

  • Spațiu de stocare – noțiune și implementare
  • Gestionarea spațiilor de stocare
  • Implementarea Data Deduplication

5. Instalarea și configurarea Hyper-V și a mașinilor virtuale

  • Prezentarea și instalarea Hyper-V
  • Configurarea depozitului la mașinile Hyper-V host
  • Configurarea rețelelor pe serverele Hyper-V host
  • Configurarea mașinilor virtuale Hyper-V
  • Gestionarea mașinilor virtuale 

6. High availability și recuperarea în caz de catastrofe 

  • Definirea nivelului de accesibilitate 
  • Planificarea hight availability și rezolvarea recuperării în caz de catastrofe cu ajutorul virtualizării 
  • Backup și restore folosind Windows Server Backup 
  • Hight availability și failover clusters în Windows Server

7. Failover clusters  

  • Planificarea unui failover cluster
  • Crearea și setarea noului failover cluster 
  • Mentenanța unui failover cluster 
  • Soluționarea problemelor în failover cluster 
  • Implementarea hight availability la locații folosind multilocation clusters.

9. Network Load Balancing (NLB) 

  • Prezentarea NLB-ului
  • Configurarea clusterului NLB
  • Planificarea implementării NLB-ului

10. Crearea și gestionarea imaginilor de implementare

  • Introducere în dezvoltare cu ajutorul imaginilor – image
  • Gestionarea și dezvoltarea mediului imaginilor cu ajutorul MDT-ului
  • Mediul mașinilor virtuale pentru diferite încărcări 

11. Gestionarea, monitorizarea și mentenanța instalațiilor mașinilor virtuale 

  • Prezentarea WSUS-ului și opțiuni de dezvoltare 
  • Procesul de gestionare a actualizărilor cu WSUS
  • Prezentarea pentru Windows PowerShell DSC
  • Prezentarea instrumentelor de monitorizare Windows Server
  • Utilizarea Performance Monitor 
  • Monitorizarea evenimentelor de log

Cursul Windows Server OS - Infrastructura

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te