Cursul Cisco Network Administration

Compania americană Cisco System a fost înfiinţată în anul 1984 şi până în prezent, datorită numeroaselor inovaţii, a devenit o companie lider în domeniul infrastructurii de reţea. Cu soluţiile sale, compania acoperă peste 80% din piaţa mondială totală, ceea ce a dus la o cerere mare de experţi Cisco instruiţi.

Cursul Cisco Network Administration, după cum îi sugerează şi numele, se va ocupa cu administrarea reţelelor de calculatoare. În calitate de cursant al cursului veţi putea să dobândiţi competenţe utile şi cunoştinţe practice pe care le veţi aplica cu uşurinţă în implementarea şi operarea echipamentului complex Cisco.

Competenţele dobândite vă vor permite să vă ocupaţi cu administrarea reţelelor – profesia care devine din an în an tot mai căutată. După finalizarea cu succes a cursului veţi fi instruiţi să realizaţi sarcinile unui administrator de sistem şi să deveniţi cel mai important expert pentru orice companie care întâmpină probleme cu reţeaua şi cu componentele sale.

Cursul Cisco Network Administration vă va oferi informaţii şi cunoştinţe pe care veţi putea să le aplicaţi pentru realizarea sarcinilor de rutină de zi cu zi, dar, de asemenea, şi pentru diagnosticarea şi soluţionarea problemelor considerabil mai complexe care împiedică funcţionarea normală a reţelei utilizatorului. Veţi fi pregătiţi să vă ocupaţi cu absolut toate aspectele fizice şi virtuale ale unei reţele.

Cunoştinţele dobândite vă vor fi de folos în timpul documentării şi arhivării numeroaselor probleme, precum şi a procedurilor care trebuie să fie puse în aplicare pentru eliminarea problemelor respective. În plus, multe companii mari vor folosi deseori experienţa dvs. şi pentru a îmbunătăţi suplimentar componentele software şi hardware, pentru a oferi celorlalte categorii de personal o funcţionare cât mai eficientă şi realizarea activităţilor zilnice. Cu alte cuvinte, cursul Cisco vă va oferi cunoştinţele pe care le veţi putea aplica întotdeauna în practică şi datorită cărora vă puteţi găsi un loc de muncă bine plătit în lumea IT-ului.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Network Administration.

Descrierea şi scopul cursului Cisco Network Administration

În acest curs veţi avea posibilitatea să învăţaţi tot ceea ce este important despre actualul echipament Cisco. Vă veţi familiariza cu arhitectura Cisco, cu modul în care funcţionează routerele, switch-urile şi conceptele întregii infrastructuri a echipamentelor Cisco.

Cursul este conceput astfel încât în timpul lecţiilor să fie explicate treptat toate elementele de bază ale funcţionării dispozitivelor, precum şi comenzile cu ajutorul cărora veţi administra dispozitivele respective. În plus, cursul include o mare parte a administrării routerelor Cisco în reţea şi descrie modul de utilizare a comenzilor pentru administrarea în sine. Cunoştinţele pe care le veţi dobândi le veţi putea aplica în operarea cu echipamentul activ Cisco, cu routerul sau switch-ul. 

Prin dezvoltarea competenţelor veţi fi pregătiţi să deveniţi un administrator Cisco şi să efectuaţi toate sarcinile pe care le include această profesie. Instalarea hardware-ului având ca scop conectarea în reţea, mentenanţa şi soluţionarea problemelor din reţeaua existentă, vor fi doar unele dintre sarcinile pe care le veţi avea în timp ce vă ocupaţi cu această profesie promiţătoare.

Întregul curs Cisco Network Administration este împărţit în şapte module tematice, prin care de la lecţie la lecţie veţi dobândi cunoştinţe din ce în ce mai complexe, astfel încât, după finalizarea cu succes a cursului veţi deține toate abilităţile necesare pentru operarea cu echipamentele Cisco.

În lecţiile iniţale ale cursului Cisco vă veţi familiariza cu funcţionarea reţelelor IP, veţi afla ce sunt exact reţelele interne şi modul în care acestea se pot crea. În plus, veţi afla modul în care datele  tranzitează prin intermediul reţelei şi care este funcţia mediilor, cablurilor, conectorilor şi a porturilor. În modulul următor vă aşteaptă configurarea switch-urilor şi a routerelor, iar apoi şi configurarea şi operarea cu VLAN-urile.

Având în vedere faptul că cunoştințele dobândite în cadrul cursului vor fi tot mai complexe, veţi putea cu uşurinţă să dobândiţi şi competenţe noi, tot mai exigente legate de adresarea IP şi de conceptele de rutare. Pe măsură ce cursul se va apropia de final, va urma şi modulul care se concentrează pe protocoale şi pe metodele de rutare, respectiv pe gestionarea fişierelor Cisco IOS, pe configurarea OSPF-ului şi pe rutarea InterVLAN, dar şi pe încă multe altele. În ultima parte a cursului, profesorii vă vor familiariza cu serviciile de reţea avansate, mai exact, cu implementarea serverului DHCP pe routerul Cisco, cu listele de acces şi cu traducerea adreselor de reţea.

Cursul Cisco Network Administration vă va oferi răspunsuri la următoarele întrebări:

1.De ce este important să vă familiarizaţi cu dispozitivele Cisco?

Dispozitivele produse de compania Cisco sunt unele dintre cel de des utilizate dispozitive de reţea în lume. Calitatea acestor dispozitive a contribuit la câştigarea încrederii unui număr enorm de clienţi pentru care este foarte importantă fiabilitatea în timpul operării, compatibilitatea cu alte dispozitive în reţea, o gamă largă de produse şi de modele diferite care pot fi alese în funcţie de nevoile şi posiblităţile clienţilor.

O reprezentare atât de mare, în primul rând în sistemele şi companiile mai mari, oferă oamenilor care ştiu cum să opereze cu dispozitivele Cisco (şi deţin certificatul corespunzător), o posibilitate mult mai mare de găsire a unui loc de muncă şi de avansare rapidă în carieră. Totodată, aceasta este şi o referinţă foarte bună în caz că vă căutaţi un loc de muncă în domeniul administrării reţelelor şi a sistemului, deoarece o astfel de referinţă dovedeşte că sunteţi familiarizaţi cu elementele de bază, precum şi cu principiile avansate şi cu conceptele legate de reţeaua de calculatoare.

2. Au oare dispozitivele Cisco un sistem de operare?

Dispozitivele Cisco au un sistem de operare special creat pentru nevoile funcţionării, în primul rând pentru funcţionarea routerelor şi a switch-urilor Cisco. Pentru aceste dispozitive este dezvoltat un sistem de operare multitasking, care este foarte puternic şi fiabil, iar pe de altă parte, nu reprezintă un obstacol major în timpul operării, deoarece poate fi destul de uşor de manipulat.

De-a lungul ultimilor ani compania Cisco System a acordat atenţie cuceririi pieţei, astfel încât în ​​această perioadă, ca urmare a unor astfel de practici, a preluat un număr mare de companii mici (peste 150). Având în vedere că cele mai multe dintre aceste companii continuă să producă propriile dispozitivele, este important să subliniem faptul că nu toate dispozitivele produse de companiile preluate de Cisco au un sistem de operare.

3. Cisco şi Apple utilizează acelaşi sistem de operare, având în vedere că au folosit aceeaşi denumire?

Nu, este vorba de două sisteme de operare foarte diferite, ambele fiind foarte specifice şi în ceea ce priveşte domeniile de aplicare, dar, de asemenea, şi în ceea ce priveşte aspectul şi modul de funcţionare. Sistemul de operare iOS al companiei Apple este succesorul sistemului de operare iPhone, dar, având dorinţa să schimbe şi să-şi adapteze numele, în anul 2010, compania Apple, stabilind un acord cu compania Cisco, îşi schimbă numele şi foloseşte un alt logo. Este vorba de un sistem de operare conceput în general pentru dispozitive portabile produse de această companie.

Numele integral al sistemului de operare pe care îl utilizează Cisco este Cisco IOS, unde IOS este acronimul pentru Internetwork Operating System. Este vorba de un sistem de operare care există de mai mult de 20 de ani şi este utilizat în general pe dispozitivele de reţea.

Cursuri Cisco | CCNA online training | IT school - Bucuresti, Timisoara, Cluj, Brasov, Braila, Iasi, Galati, Craiova, Chisinau

4. Este necesară cunoaşterea tuturor comenzilor pentru configurarea dispozitivului Cisco?

Interfaţa liniei de comandă (CLI), pe care o folosesc dispozitivele Cisco, are un anumit număr de comenzi care pot fi folosite în funcţie de modul în care operăm şi în funcție de nivelul de privilegii. Numărul de comenzi nu este prea mare, acestea sunt logice şi destul de uşor de înţeles, iar ca comenzi auxiliare ne sunt disponibile şi finalizarea automată a comenzilor (după ce introducem primele câteva litere şi apăsăm tasta TAB, va fi scrisă întreaga comandă), listarea tuturor comenzilor disponibile în modul curent, sistemul de ajutor…

În general, cel mai important este să învăţaţi forma şi modul de utilizare a interfeţei liniei de comandă, iar cu celelalte competenţe necesare, veţi fi capabili să efectuaţi toate setările necesare. Desigur, unele dispozitive au şi interfaţă utilizator grafică (GUI), în care pot fi făcute unele setări, dar este mult mai important să cunoaşteţi comenzile propriu-zise, în primul rând datorită oportunităţilor mai mari, dar, de asemenea, şi datorită universalităţii lor.

5. Cât de importantă este cunoaşterea reţelelor de calculatoare, a protocoalelor de reţea şi a principiilor în timpul configurării dispozitivelor Cisco?

În timpul configurării dispozitivelor de reţea este extrem de importantă cunoaşterea funcţiei şi a caracteristicilor dispozitivului, precum şi cunoaşterea mediului în care se găseşte dispozitivul, dar şi a modului în care acesta este conectat la alte elemente din sistem.

În plus, este important să ştiţi în ce mod comunică dispozitivele, ce protocoale sunt utilizate în anumite situaţii, respectiv care sunt avantajele unor protocoale în comparaţie cu altele. Cunoscând aceste competenţe, veţi fi capabili să faceţi singuri cea mai bună alegere şi cele mai optime setări. O bună cunoaştere a tuturor celor sus-menţionate este o precondiţie foarte importantă pentru începerea activităţii serioase, profesionale privind configurarea dispozitivelor Cisco, precum şi pentru înţelegerea comenzilor şi argumentelor pe care le folosim.

6. Trebuie neapărat să avem dispozitive Cisco pentru a putea să învăţăm şi să testăm funcţionarea comenzilor?

Pentru învăţare este cu siguranţă mai bine să avem un dispozitiv fizic, deşi acesta nu este neapărat necesar, deoarece, în acest caz, ne putem familiariza într-adevăr cu aspectul, modul de montare, conectare, modul în care se realizează modificările (dacă dispozitivul are suport pentru aceasta) etc. În primul rând, din cauza preţurilor, dar, de asemenea, şi din cauza faptului că dispozitivele Cisco nu pot fi cumpărate în orice magazine cu echipament IT, marea majoritate a utilizatorilor decid să frecventeze cursurile de formare profesională folosind nişte simulatoare de software.

Cu aceste simulatoare putem folosi unele dintre numeroasele instrumente, iar în ceea ce priveşte frecvenţa de utilizare şi calitatea, lidere sunt simulatoarele GNS3 şi Cisco Packet Tracer. Acestea vă permit să configuraţi şi să conectaţi dispozitivele virtuale Cisco, dar şi  calculatoare şi alte echipamente de reţea. Toate acestea se pot configura şi li se poate testa comportamentul sistemului. Simularea este destul de realistă, iar în unele cazuri este utilizată şi pentru verificarea comportamentul sistemului în cazul eventualelor modificări, care pot fi ulterior utilizate pentru implementarea în sistemele reale.

7. Putem folosi echipamentele Cisco şi pentru uz casnic?

Deşi compania Cisco este axată în primul rând pe dezvoltarea echipamentelor pentru sistemele Enterprise şi în mare măsură pe soluţiile corporative, unele dintre produsele sale sunt proiectate pentru SOHO (small office home office) sau pentru uz casnic. 

Acest lucru este valabil în special pentru produsele companiilor care sunt acum sub auspiciile companiei Cisco care, spre deosebire de soluţiile Enterprise sus-menţionate, au un preţ mult mai accesibil şi sunt deseori configurate iniţial, astfel încât acestea pot fi utilizate fără setări anterioare semnificative. Interfaţa utilizator este deseori adaptată utilizatorului final şi, prin urmare, nu necesită cunoaşterea CLI-ului sau a unei mulţimi de comenzi, cu toate că acest lucru este de multe ori posibil, pentru utilizatorii avansaţi şi pentru setări specifice.

Planul şi programa cursului:

1. Conceptul de reţele de calculatoare şi de comunicare prin intermediul protocolului TCP/IP

 • Funcţionarea reţelelor IP
 • Modelele OSI şi TCP/IP
 • Modelul OSI pentru sistemul de interconectare
 • Cum tranzitează datele prin intermediul reţelei?
 • Mediile, cablurile, conectorii, porturile cu care se conectează dispozitivele Cisco la reţeaua LAN

2. Configurarea switch-urilor şi a routerelor

 • Metode de conectare şi de acces
 • Configurarea iniţială a switch-urilor
 • Configurarea switch-urilor
 • Verificarea stării şi funcţionalităţii reţelei

3. Configurarea şi operarea cu VLAN-urile

 • VLAN
 • Configurarea VLAN-urilor

4. Adresarea IP

 • Adresarea IP
 • Adresele IPv6
 • Mecanismele de tranziţie IPv4 / IPv6 

5. Conceptul de rutare

 • Conceptul şi tabelele de rutare
 • Procesul de pornire a routerului Cisco IOS
 • Configurarea porturilor şi a interfeţei

6. Protocoale şi metode de rutare

 • Administrarea fişierelor Cisco IOS
 • Diverse metode şi protocoalele de rutare
 • Protocoalele de rutare
 • Configurarea OSPF-ului
 • Configurarea rutării InterVLAN

7. Servicii avansate de reţea

 • Implementarea serverului DHCP pe routerul Cisco
 • Listele de acces
 • Traducerea adreselor de reţea (Network Address Translation)

LINK Academy organizeaza CCNA training | Cursuri cisco online - Bucuresti, Iasi, Cluj, Brasov, Timisoara, Galati, Craiova, Chisinau

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Înscrierea pentru generaţia 2021/22 se face aici.

Pentru a afla totul despre înscriere, click aici.