Fă următorul pas în carieră cu resurse, cunoștințe noi și suportul nostru care te vor ajuta să-ți atingi toate obiectivele profesionale.

Python – limbaj de programare

De la începutul dezvoltării tehnologiei informatice, au fost create peste 1000 de limbaje de programare diferite, iar numărul lor este în creștere de la an la an.

Totuși, dacă sunteți începător în domeniul programării și abia pășiți în această lume dinamică, experții spun că ar trebui să începeți de la cele mai simple limbaje de programare, iar datorită lizibilității codului, majoritatea consideră limbajul de programare Python ca fiind alegerea ideală.

Limbaj de programare Python 

Ce este limbajul de programare Python? 

Python este un limbaj interpretabil, interactiv, orientat pe obiecte de nivel superior, cu o semantică dinamică. A fost creat de Guido van Rossum în 1991, iar numele l-a primit de la grupul umoristic britanic „Monty Python”. Are o structură de date de calitate înaltă care, în combinație cu scrierea dinamică și legarea, îl face foarte atractiv pentru dezvoltarea rapidă a unor diferite aplicații.

Flexibilitatea sa vă permite să obțineți multe rezultate, mici sau mari. Astfel, Python se poate folosi pentru a scrie programe simple, dar are și puterea necesară pentru a crea operații complexe folosite de companiile globale, multinaționale. De asemenea, Python poate să folosească limbajele de „scripting” și „glue”, care combină componentele existente într-un întreg.

Sintaxa simplă a lui Python îi accentuează lizibilitatea reducând astfel costurile de întreținere a programului. Python are suport pentru pachetele care stimulează modularitatea programului și reutilizarea codului, iar opțiunea „The Python Interpreter” și biblioteca voluminoasă sunt disponibile și în format sursă și în format binar.

Programatorilor le place Python în special datorită productivității pe care o oferă, pentru că nu are pași complicați și pentru că ciclul edit-test-debug este incredibil de rapid. Programul Debugging Python este simplu, deoarece o introducere greșită a datelor nu va produce o eroare în segmentare. În loc, opțiunea debugging va detecta problema, fără excepții. Debugger la nivel de sursă permite verificarea variabilelor locale și globale, estimarea expresiilor arbitrare, setarea stopurilor, introducerea simultană a liniilor de cod etc.

Python este larg răspândit și aplicat cu succes în multe domenii dintre care enumerăm doar câteva: dezvoltarea grafică desktop a aplicațiilor (inclusiv jocurile), matematica și analiza științifică a datelor, dezvoltarea internetului (astăzi, Python este folosit de unele dintre cele mai mari domenii de internet din lume ca Google, Facebook, Reddit, Dropbox, YouTube, Instagram, Pinterest...).

Python – programare pentru începători 

Python este un software gratuit, susținut de majoritatea sistemelor de operare, ca Mac, Windows sau Linux. Este deja instalat pe toate dispozitivele cu sistemul de operare Mac, precum și pe majoritatea celor care au Linux, dar probabil că înainte de a-l folosi, va trebui să faceți un update.

Dacă nu aveți experiență în programare, o să vă fie greu să alegeți versiunea adecvată de Python. Din fericire, diferența dintre software-uri este minimă și se referă, în primul rând, la câteva neconcordanțe sintactice, de aceea nu veți greși orice opțiune veți alege.

Pe scurt, dacă învățați să lucrați cu una din versiunile Python, nu o să vă fie greu să învățați și alta. Totuși, dacă după ce citiți acest text decideți să porniți în aventura Python, sfatul nostru este să începeți cu ultima versiune. În opinia multora, fiecare nouă versiune este mai bună decât cea precedentă și are funcții suplimentare și multe bug-uri și erori corectate.

Dacă încă vă mai întrebați de ce Python este un program adecvat pentru începători, în continuarea textului vă vom oferi mai multe informații legate de acest limbaj de programare.

De ce Python și nu alte limbaje de programare?

Este al doilea an la rând în care limbajul de programare Python se numără printre cele mai populare șase limbaje de programare din lume, iar site-ul american de top al noilor tenhologii Dice l-a declarat limbajul de programare cel mai dorit.

Joburile din acest domeniu sunt extrem de căutate, iar experții sunt foarte bine plătiți. Conform datelor de pe platforma Gooroo, care se ocupă cu analitica tehnologiei și plății, programatorii Python sunt pe locul doi la cel mai bine plătiți din Statele Unite ale Americii. Salariul mediu al unui expert Python este de 103 492 de dolari pe an și lunar se publică 7 732 de anunțuri în care companiile caută experți Python.

Acest trend s-a răsfrânt și asupra pieței noastre, de aceea și firmele din Serbia/România caută din ce în ce mai mult programatori care să cunoască foarte bine Python.

Limbajul de programare Python este adesea comparat cu alte limbaje de programare ca Java, JavaScript, Perl sau Tcl. În practică, alegerea limbajului de programare este dictată de obicei de alte limitări impuse de activitățile zilnice precum costurile, disponibilitatea, investițiile precedente sau pregătirea.

Totuși, în continuarea textului vom compara Python cu celelalte limbaje, din punct de vedere al avantajelor și dezavantajelor limbajelor de programare în timpul programării.

Python vs Java 

Programare Java

Programele scrise în Python sunt în majoritatea cazurilor mai lente decât cele scrise în Java, dar timpul necesar pentru dezvoltare este semnificativ redus. Programatorii care lucrează în Python au nevoie de la trei până la cinci ori mai puțin timp pentru programare decât colegii lor care lucrează în Java. Această diferență este atribuită în principal tipurilor de date Python încorporate de nivel superior și scrierii sale dinamice. De exemplu, programatorul nu pierde timp selectând tipul de argumente sau variabile; de asemenea, Python are și liste polimorfice, tipuri de dicționare și un suport sintactic puternice, incluse direct în limbaj.

Datorită avantajelor de scriere, Python este mai adecvat ca limbaj „glue”, în timp ce Java este mai bine caracterizat ca limbaj cu implementare redusă. De fapt, aceste două limbaje alcătuiesc împreună o combinație extraordinară – componentelor lor se pot dezvolta în Java, iar mai târziu se pot combina când creăm aplicațiile în Python.

Python vs JavaScript 

Subseturile Python „bazate pe obiecte” sunt echivalente cu JavaScript. La fel ca JavaScript, Python susține un stil de programare care folosește funcții și variabile simple fără să implice definiția claselor. Însă, Python este mai potrivit pentru scrierea programelor mai mari și reutilizarea codului printr-un stil de programare orientat pe obiecte, unde clasele și istoria joacă un rol important, ceea ce nu este cazul lui JavaScript.

Python vs Perl 

Logo limbaj de programare Perl

Python și Perl au un „background” similar și multe caracteristici identice, dar o filosofie complet diferită. Perl pune accent pe suportul pentru taskurile destinate aplicațiilor obișnuite, precum cele cu expresii regulate încorporate, scanarea fișierelor și funcții de generare a rapoartelor. Pe de altă parte, Python pune accent pe suportul pentru metodologii comune de programare și încurajează programatorii să scrie un cod lizibil, oferind o notație elegantă, dar nu exagerat de criptică. În consecință, Python este mult mai utilizat în comparație cu Perl.

Python vs Tcl

La fel ca Python, Tcl poate fi folosit ca limbaj pentru dezvoltarea aplicațiilor, dar și ca limbaj de programare independent. Însă, în mod tradițional Tcl depozitează toate datele sub formă de șiruri, ceea ce are drept rezultat o structură mai slabă și o execuție mai lentă a codurilor în comparație cu Python. De asemenea, lui Tcl îi lipsesc datele necesare pentru scrierea programelor mai mari, de aceea Tcl conține de obicei componentele C sau C++, care sunt specifice tocmai acestei aplicații, iar în cazul lui Python aplicația se poate scrie într-un cod Python „curat”. Aceasta are drept consecință dezvoltarea mai rapidă a aplicației în Python decât în Tcl, deoarece în timp ce în Tcl programatorul face debug în componenta C sau C++, în Python, acesta lucrează deja la proiectul său și programează.

Cursul Python

Sperăm că am reușit cu acest text să vă stârnim interesul față de limbajul de programare Python, dar și de programare în general. La fel ca celelalte limbaje de programare, și Python se poate învăța urmând diferite cursuri. Indiferent dacă sunt tradiționale sau online, cursurile de programare Python vă vor familiariza cu bazele acestui limbaj de programe, cu forma și specificațiile lui. Acest tip de educație suplimentară prin care dobândiți noi abilități se plătește, prețul variind de la o instituție la alta, iar în majoritatea cazurilor pregătirea durează până la 12 luni.

La cursul Python veți învăța procese precum elaborarea și implementarea software-ului, planificarea, codificarea și testarea. Pe lângă asta, după finalizarea cursului, se consideră că ați asimilați concepte și instrumente de programare care v-au ajutat să cunoașteți mai bine bazele acestui software și să începeți să codificați și să programați.

După dobândirea cunoștințelor și abilităților de bază, precum setarea mediului de dezvoltare, vă stau la dispoziție și cursuri avansate de Python. În cadrul lor, cursanții se familiarizează cu structura de date, clasele în Python, programarea de rețea, scrierea interfeței grafice cu utilizatorul în Python și alte funcții.

De la începutul dezvoltării tehnologiei informatice, au fost create peste 1000 de limbaje de programare diferite, iar numărul lor este în creștere de la an la an. Majoritatea experților consideră că Python este alegerea ideală…

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te