Building Web Applications

Cursul Building Web Applications reprezintă un nivel avansat de învățare a modului de a crea aplicații folosind limbajul de programare PHP, unde, desigur, cea mai mare parte a aplicației este realizată pe serverul în sine folosind limbajul de programare PHP de pe backend și unele dintre bazele de date SQL.

e durata acestui curs, participanții au șansa să se familiarizeze cu ce condiții preliminare sunt necesare pentru a crea o aplicație PHP stabilă și de calitate, ce trebuie să știm despre arhitectura aplicației și cum vom folosi toate acestea în dezvoltarea propriu-zisă.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Programare PHP.

Descrierea și scopul cursului Building Web Applications

Pe lângă cele menționate, participanții vor învăța cum să creeze o aplicație folosind PHP vanilla, adică folosind PHP simplu, obișnuit, fără a utiliza framework-uri externe, precum și cum să creeze aceeași aplicație Laravel PHP framework, care este unul dintre cele mai populare framework-uri externe pentru PHP.

Vom afla, de asemenea, ce este MVC (Model – View – Controller) și cum definește arhitectura și regulile de creare a unei aplicații web și de ce un framework precum Laravel ne poate ajuta să creăm orice aplicație mai rapid, mai eficient, mai sigur, urmând reguli definite.

Scopul acestui curs este de a pregăti participanții să creeze în mod independent aplicații web folosind limbajul de programare PHP (precum și alte limbaje, cum ar fi SQL, dar și HTML, CSS), cu un accent deosebit pe înțelegerea arhitecturii aplicației și definirea sa corectă înainte și în timpul lucrului asupra aplicației în sine aplicație.

Desigur, scopul este de a consolida cunoștințele pe care participanții le au despre domeniile PHP, cum ar fi programarea orientată pe obiecte, lucrul cu baze de date, lucrul cu sesiuni și cookie-uri, lucrul cu formulare etc., și să demonstreze cea mai bună aplicație a acestora.

La final, un alt obiectiv principal este de a învăța Laravel PHP framework în sine, adică toate părțile care sunt importante pentru a-l cunoaște și înțelege corect – de la modul în care îl instalăm, la arhitectură și lucrul prin modelul MVC, până la lucrul cu baze de date, migrări, formulare.

Cursul Building Web Applications vă va răspunde la următoarele întrebări

Ce este MVC?

MVC (model–view–controller) este un design pattern (un șablon de design) pentru crearea de aplicații pentru uz general și specific, în special popular în aplicațiile web, indiferent că este vorba de backend sau frontend (îl putem găsi în diferite framework-uri). Se caracterizează prin trei unități separate în mod explicit: model, view (vedere) și controler.

Deoarece Laravel framework, pe care îl discutăm în acest curs, folosește modelul MVC, este foarte util pentru noi să ne familiarizăm cu acesta, deoarece va facilita cea mai mare parte a familiarizării cu framework-ul (structura completă se bazează pe modelul MVC și totul în jurul lui este, de fapt, doar upgrade-ul modelului respectiv și facilitatarea activității).

MVC pattern are un punct de intrare caracteristic în aplicație, de obicei pagina de index, care servește ca un dispecer al solicitărilor primite de la utilizatori. De foarte multe ori, putem găsi acolo un Router care să ne servească exact în aceste scopuri. Dacă ați văzut aplicația din a doua lecție a acestui curs, puteți găsi ceva asemănător chiar acolo.

Putem scrie singuri șablonul MVC, dar putem folosi și unele dintre șabloanele gata făcute, care este cea mai bună opțiune.

Ce este un model în MVC?

Un model în MVC, adică într-o aplicație, se poate referi la XML, JSON sau, în majoritatea cazurilor, la structuri de tabel de bază de date. Cu modelul determinăm cum sunt formatate datele și logica care este aplicată. De exemplu, citim datele dintr-o bază de date diferit de datele dintr-un fișier XML. Pe scurt: în model ne ocupăm de manipularea datelor (baza de date și codul programului care știe să manipuleze baza de date) pe care se bazează părțile rămase ale arhitecturii MVC (vizualizări, controlere). În esență, putem spune că modelul stă în partea stângă a diagramei imaginare, vederile în dreapta, în timp ce între ele există un controler care va transfera datele din model în vederi în locurile necesare.

Ce este un view în MVC?

Vizualizarea sau view în șablonul MVC – așa cum am și menționat, reprezintă logica de prezentare și, prin urmare, poate fi HTML și CSS. Prin urmare, este o prezentare vizuală a datelor din program folosind, de exemplu, tabele, diagrame, liste etc. Desigur, putem adăuga și JavaScript aici ca parte a vizualizării. De asemenea, am putea adauga ca în HTML și CSS să existe un spațiu în care vor fi inserate datele (de exemplu, în cazul PHP ar fi cam așa: ). Desigur, vizualizările sunt esențiale pentru orice aplicație, deoarece ele sunt în esență ceea ce utilizatorul vede, interacționează și emite comenzi pentru restul aplicației (afișarea datelor, introducerea datelor, ștergerea datelor etc.).

Cursul Building Web Applications

Ce este un controler în MVC?

Controlerul din MVC reprezintă partea aplicației responsabilă cu primirea intrărilor utilizatorului și lucrează direct cu modelul, adică cu datele aplicației. Putem spune că controlerul este legătura dintre Model și View și, de fapt, va descărca și procesa datele din model, le va insera în vizualizări și va returna utilizatorului o vizualizare de ieșire formatată (browserul în majoritatea cazurilor). Deși în MVC puteți evita din punct de vedere tehnic utilizarea controlerelor și puteți defini legături între modele și vederi în fișierele de rutare, controlerele sunt mult mai practice, deoarece ne permit să grupăm logica și să conectăm modele și vederi pentru o singură entitate.

De exemplu, este foarte practic să avem un controler care să gestioneze toate datele și vederile pentru un singur utilizator, pentru un proiect sau orice altă entitate pe care o avem în aplicație.

Ce este un framework, dar o bibliotecă?

Dacă am dori să clarificăm ce este un framework, în termeni de experți, am putea spune că este o abstractizare software care ne permite o modalitate standard de a crea aplicațiile în sine.

Mulți ar adăuga la aceasta că fiecare framework ne oferă, în general, un mediu în care folosim un set standard de funcționalități și reutilizăm codul deja folosit. Odată cu asta, desigur, vine și posibilitatea de a scrie cod de utilizator personalizat, astfel încât să putem crea exact tipul de aplicație așa cum dorim, ceea ce arată și că avem multă flexibilitate atunci când lucrăm.

Spre deosebire de framework, bibliotecile nu ne oferă un cadru standard și robust pentru lucru, ci mai degrabă ne oferă un cadru mai mic pentru lucrul într-un segment de programare în principal, cum ar fi, de exemplu, lucrul cu e-mailuri, lucrul cu fișiere Excel, lucrul cu Fișiere PDF etc. Practic, acest lucru înseamnă că bibliotecile sunt acolo pentru a facilita un anumit segment, dar nu sunt acolo pentru a ne ghida prin aplicația completă, așa cum fac framework-urile.

Ce este Laravel?

Laravel reprezintă unul dintre cele mai simple dar si de cea mai înalta calitate framework-uri pentru crearea foarte rapidă, eficientă și simplă de aplicații web, prin utilizarea limbajului de programare PHP pe backend.

Laravel se bazează pe modelul MVC (Model – View – Controller), așa că o cunoaștere generală a acestui model face mult mai ușor lucrul cu acest framework.

Pentru lucrul cu modele, există Eloquent ORM (Object-relational mapping), care ne ușurează lucrul cu logica de business, adică cu baze de date, tabele și modele, și avem și migrații pentru gestionarea eficientă a tabelelor.

Pentru lucrul cu vizualizări, există Laravel Blade Template Engine, care ne permite să gestionăm foarte rapid și eficient datele în vizualizări, adică în HTML.

În Laravel putem găsi un număr mare de biblioteci și instrumente utile care ne accelerează munca, precum Artisan (un instrument de consolă pentru crearea diferitelor părți ale unei aplicații Laravel, cum ar fi migrații, modele, controlere etc.), Tinker (un instrument consolă pentru rularea codului Laravel direct în consolă, ideal pentru testare) etc.

Care sunt beneficiile utilizării Laravel în realizarea aplicațiilor web?

Laravel, la fel ca majoritatea celorlalte framework-uri, ne oferă un număr mare de instrumente și cod predefinit, care ne face mai ușor să lucrăm în mod specific cu aplicații. Printre altele, aceste instrumente ne facilitează crearea și testarea codului (cum ar fi instrumentul Laravel Tinker sau instrumentul Laravel Artisan) și ne accelerează munca în așa fel încât să nu fie nevoie să creăm totul de la zero de fiecare dată (de exemplu, autentificare, înregistrare etc.).

Laravel este un framework open source, care este în același timp gratuit, care ne permite să avem o perspectivă asupra fiecărei părți a acestuia, precum și să urmărim dezvoltarea lui în timp real și să ne implicăm în el, dacă vrem.

Folosind un framework care este ușor de învățat și de lucrat, accelerăm munca de creare a aplicațiilor, ceea ce duce inevitabil la o eficiență mai mare în muncă, o competitivitate mai mare și o expertiză mai bună în afaceri.

Laravel este unul dintre primele framework-uri care continuă până în prezent, ceea ce ne oferă o anumită seriozitate în munca noastră și nu avem nicio îndoială că ne putem baza pe acest framework atunci când creăm aplicații mari și serioase, atât pentru clienți, cât și pentru noi înșine.

Pe scurt, Laravel framework ne oferă un cadru robust pentru crearea de aplicații, care, odată ce îl cunoaștem, ne permite să creăm rapid, eficient și sigur orice tip de aplicație web, oferindu-ne acces fiabil și securitate în funcționarea acesteia și dezvoltare.

Planul și programa cursului

Modulul 1: Introducere în dezvoltarea de aplicații web

  • Dezvoltarea unei aplicații web
  • Un exemplu de aplicație PHP „Vanilla” (To Do App)
  • Conceptul de framework
  • MVC

Modulul 2: Laravel

  • Instalare și configurare
  • Organizare, fișiere, conectivitate
  • Rutare
  • Șabloane și vizualizări
  • Blade Template Engine
  • Controleri
  • Lucrul cu baza de date – migrații
  • Lucrul cu baza de date – ORM
  • Request și Response system
  • Formulare și validare
  • Un exemplu de aplicație PHP prin Laravel – To Do
  • Un exemplu de aplicație PHP prin Laravel – Notes

Building Web Applications

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te