Voluntariatul în străinătate: Checklist înainte de călătorie

Aproape fiecare dintre noi are cel puțin o persoană în mediul său care are experiență de voluntariat realizată în afara granițelor țării. De la acea persoană am auzit că voluntariatul în străinătate a fost o experiență extraordinară din multe puncte de vedere, așadar, am vrut și noi să facem voluntariat, dar nu am făcut-o niciodată.

Dacă atunci nu a fost suficient timp sau suficiente informații, iar dorința de a face voluntariat încă există, acest text vă va oferi informații elementare despre înscriere și checklist-ul cu documentele de călătorie necesare pentru a începe aventura voastră de voluntariat.

grup de studenți din întreaga lume

Înscrierea pentru voluntariat în străinătate 

Cel mai simplu mod este prin intermediul organizațiilor internaționale de voluntariat. Printr-o simplă căutare pe internet, o puteți găsi pe cea care se potrivește dorințelor și intereselor voastre.

Majoritatea organizațiilor internaționale de voluntari oferă posibilitatea de înscriere online. Prin urmare, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la costul trimiterii scrisorii sau dacă cererea voastră va ajunge la adresa corespunzătoare.

Unele organizații oferă un formular în format PDF, pe care trebuie să îl tipăriți (sau să îl completați online) și să îl trimiteți prin e-mail.

Formularele pot fi lungi, cu multe detalii. Datele obligatorii vor fi elementele obișnuite, precum: nume, adresă, număr de telefon, contact de urgență și organizația din care faceți parte - de multe ori va fi o universitate sau o companie.

Pe lângă informațiile birocratice, unii dintre aceștia vă vor cere să scrieți un scurt eseu care să descrie experiența voastră anterioară de voluntariat, motivele pentru care aplicați sau motivația voastră de a face voluntariat într-o anumită țară. Oferiți-vă timp pentru această parte a procedurii, deoarece de aceasta depinde dacă veți fi acceptat să faceți voluntariat în străinătate.

Întotdeauna să vă descrieți abilitățile, profilul educațional și experiența care vă califică pentru a fi ales.

Mai jos, puteți afla la ce documente și solicitări trebuie să acorde atenție în timp util toți cei care intenționează să facă voluntariat în străinătate.

Pașaportul 

În primul rând, trebuie să aveți un pașaport valabil pe toată durata șederii voastre în străinătate. După cum va fi menționat în secțiunea privind vizele, este bine să nu expire în apropierea datei de încheiere a activității voastre de voluntariat, deoarece acest lucru crește îngrijorarea poliției de imigrare a țării în care veniți. Deși șansele ca acest lucru să se întâmple sunt mici, ei pot crede că intenționați să rămâneți ilegal în țară după expirarea pașaportului și din acest motiv pot solicita dovezi suplimentare. Acest stres se poate evita cu ușurință dacă vă reînnoiți pașaportul la timp. 

Eliberarea unui nou pașaport poate dura mai mult decât vă așteptați, așa că cel mai bine este, dacă este necesar, să efectuați această procedură sau să începeți cu mult înainte de călătorie. De obicei, puteți accelera procesul plătind o taxă de pașaport expres. Cu toate acestea, chiar și o procedură accelerată poate dura câteva săptămâni.

Trebuie să țineți cont că aveți o fotografie pregătită conform standardelor de pașapoarte (35 × 45 mm), nu mai veche de 6 luni, dacă țara voastră vă permite să faceți și să trimiteți singur o fotografie pentru pașaport. Un ofițer al unității de poliție administrativă în care sunteți înregistrat în România sau departamentul consular al României în străinătate va face o fotografie la fața locului atunci când depuneți cererea pentru un pașaport nou.

Majoritatea țărilor se vor aștepta să aveți o pagină goală pentru ștampile, mai ales dacă doriți să vă prelungiți șederea și să solicitați o nouă viză.

fata învață și călătorește în străinătate

Viza

Unul dintre cei mai importanți pași este aplicarea pentru o viză. Acest proces variază în funcție de mulți factori, inclusiv în ce țară călătoriți, ce pașaport aveți, cât timp intenționați să petreceți în străinătate etc. Vestea bună este că, de obicei, pentru a face voluntariat în străinătate, veți avea nevoie de o viză de turist.

Cum să o obțineți? Primul pas este să accesați site-ul web al ambasadei țării în care intenționați să călătoriți. Citiți cu atenție cerințele pentru călătorii din țara voastră. Se poate întâmpla să nu aveți deloc nevoie de viză, cum ce este, de exemplu, cazul țărilor din Uniunea Europeană pentru călătorii mai scurte.

Totuși, pentru a evita neplăcerile, trebuie să vă asigurați întotdeauna că pașaportul nu expiră într-o perioadă de minim trei luni de la data dorită de intrare. În mod ideal, documentul de călătorie este valabil cel puțin încă șase luni. Dacă viza ocupă o pagină întreagă a pașaportului, vi se va cere să aveți cel puțin două pagini complet albe adiacente - fără ștampilă. Uneori este necesar doar să obțineți un nou pașaport pentru a îndeplini această cerință.

În unele cazuri, veți putea solicita o viză online sau la aeroportul la sosire. Cu toate acestea, cel mai bine este să faceți tot posibilul să obțineți o viză înainte de a călători.

Chiar dacă nu intenționați să vă prelungiți șederea, analizați bine regulile de reînnoire a vizei în cazul în care vă schimbați planurile în timp ce faceți voluntariat în străinătate. Astfel, veți preveni surprizele neplăcute în cazul în care vă schimbați planurile.

Unele țări prescriu o ședere maximă pentru străini pe parcursul anului (de exemplu, șase luni în 12 luni sau 90 de zile în 180 de zile). Unele vă vor permite să vă prelungiți viza în timp ce vă aflați la fața locului, iar altele nu. În general, aceste cerințe nu sunt universale, ci pot fi diferite în funcție de cetățenia voastră și de acordurile bilaterale pe care țara voastră le are cu alte țări.

În cele din urmă, o prelungire a vizei poate fi uneori o simplă formalitate pe care o veți finaliza în câteva minute. Pe de altă parte, acest proces poate dura câteva săptămâni. Regulile variază și ele. În timp ce pentru SUA puteți solicita o viză chiar dacă nu ați planificat o călătorie, unele țări, cum ar fi India, vor emite o viză numai dacă ați rezervat bilete de călătorie și doar înainte de ziua intrării, ceea ce crește și mai mult stresul.

perfecționare în altă țară cu studenții din întreaga lume

Vaccinarea

O altă cerință importantă pe care va trebui să o îndepliniți uneori este vaccinarea împotriva bolilor locale.

Pe deplin expuși vieții locale, voluntarii care lucrează la proiecte de servicii sunt expuși unui risc mai mare decât turiștii. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei care fac voluntariat pentru proiecte umanitare în zonele rurale sau mai sărace. Aici, voluntarii vor fi adesea expuși populației locale, care în unele cazuri nu a fost vaccinată, deoarece nu au acces la îngrijiri medicale adecvate.

Când faceți voluntariat, nu știți niciodată în ce fel de condiții veți trăi. Se poate întâmpla să locuiți și să stați în condiții sanitare precare, unde apa nu este bună. Se mai întâmplă ca o persoană care provine din condițiile pe care le cunoaștem din viața de zi cu zi să uite de reguli și, ca de obicei, să bea apă de la robinet. De aceea, este bine să vă faceți vaccinurile care vă protejează de boli care pot fi cauzate de folosirea apei nepotabile și a alimentelor în condiții neigienice, precum hepatita A sau tetanos din cauza unei leziuni infectate.

De obicei, voluntarii care intră în contact cu animalele din parcurile naționale, trebuie să primească mai multe vaccinuri decât un voluntar obișnuit. Același lucru este valabil și pentru voluntarii care lucrează cu animale capturate. Riscul de a se îmbolnăvi de rabie este mai mare la persoanele care sunt expuse la animale. Dacă vrei să primiți un vaccin care să vă protejeze de această boală, trebuie să știți că va trebui să vizitați medicul de mai multe ori, prima dată la intervalul de trei zile, apoi șapte și, în final, 14 zile de la ziua primei vaccinări. Prin urmare, trebuie să planificați această acțiune din timp. De asemenea, trebuie să țineți cont de faptul că vaccinurile complexe, precum cele împotriva rabiei și a encefalitei japoneze, pot fi relativ scumpe.

Vaccinarea este obligatorie pentru unele țări, iar pentru altele este doar recomandată. De exemplu, Kenya și Tanzania au vaccinarea obligatorie împotriva febrei galbene. Nu puteți intra în aceste țări fără dovada vaccinării. Pe de altă parte, India nu necesită vaccinare obligatorie, dar în funcție de regiunea din India în care mergeți, se recomandă vaccinuri diferite. Dacă sunați la institutul local de boli tropicale, puteți solicita mai multe detalii înainte de această călătorie.

De aceea, tuturor celor care intenționează să facă voluntariat în străinătate li se recomandă să se informeze de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al țării în care călătoresc care sunt bolile locale și dacă vaccinarea este obligatorie. Vestea bună este că probabil sunteți deja vaccinat și aveți imunitate la unele dintre boli.

Indiferent dacă țara în care plănuiți să călătoriți solicită sau nu vaccinarea împotriva anumitor boli, carnetul de vaccinare este un alt document pe care trebuie să-l aveți la voi pentru orice eventualitate. Acest lucru este deosebit de important atunci când călătoriți în țări tropicale, unde bolile locale variază în funcție de regiunea în care mergeți.

Cunoașterea limbii engleze 

Desigur, obligația voastră ca voluntar este să cunoașteți limba engleză. Fără comunicare neîntreruptă, voluntariatul nu numai că va fi aproape imposibil (sau cel puțin dificil) la nivel practic, dar nu va fi nici măcar pe jumătate o experiență interesantă și distractivă.

O diplomă care îi dovedește unei organizații de voluntari că sunteți capabili să comunicați în limba engleză, este un certificat de limbă internațională. De exemplu, eliberat de Universitatea Cambridge, FCE este o dovadă valabilă a cunoștințelor de limba engleză la un nivel intermediar superior. Acesta arată că sunteți buni la toate abilitățile lingvistice de la acest nivel. Așadar, asta înseamnă citirea, scrierea, înțelegerea, conversația și utilizarea limbii engleze în comunicarea de zi cu zi. Cu alte cuvinte, tot ceea ce aveți nevoie pentru a face voluntariat în străinătate fără piedici.

Dacă doriți să vă creșteți șansele de a obține oportunitatea de a face voluntariat, și apoi să profitați la maxim de experiența voastră de voluntariat, pe această pagină puteți găsi informații despre pregătire și procedurile pentru obținerea acestui certificat.

Vestea bună pentru toți cursanții LINK Academy este că pot susține examenele internaționale de limbă Cambridge în cadrul LINK Examinations Institute, un centru acreditat de testare a limbii engleze al companiei LINKgroup, fondatorul acestei instituții.

Cealaltă veste bună este că acest certificat de limbă, spre deosebire de popularele certificate TOEFL și IELTS, nu expiră. Cu alte cuvinte, el este dovada pe care o veți avea pentru totdeauna.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te