Pregătire nonformală și formală. Asemănări și deosebiri, avantaje și dezavantaje

În discuțiile despre școlarizare și educație, de regulă gravitează două tipuri de pregătire. Este vorba despre pregătirea formală și nonformală. Care este principala asemănare dintre aceste două tipuri de pregătire? Pentru a avea succes pe piața actuală de muncă, ambele sunt importante. 

Pregătire nonformală și formală

În continuarea textului, citiți care sunt diferențele și care sunt avantajele ambelor tipuri, precum și care este combinația câștigătoare care garantează succesul. 

Care sunt diferențele dintre pregătirea formală și nonformală 

Termenul „educație formală” se referă la procesul de școlarizare în sistemul educațional oficial. Aceasta cuprinde școlarizarea formală în toate formele sale – pregătirea de la începutul școlii primare până la facultate. 

Este vorba de dobândirea sistematizată a cunoștințelor, care are ca rezultat o diplomă corespunzătoare. Instituțiile de pregătire formală sunt, de cele mai multe ori, acreditate la nivel național, iar deseori fondatorul lor este țara. 

Un alt element important este că anumite forme de pregătire formală sunt prescrise de lege și, ca atare, reprezintă obligația fiecărui cetățean al țării respective. De exemplu, avem o astfel de educație primară de opt ani, care este condusă de școlile primare de stat.

Față de pregătirea formală, cea nonformală nu are legătură cu programul educațional stabilit și nici cu obligațiile legale. Pregătirea nonformală nu este obligatorie, ci facultativă. 

Termenul de „pregătire nonformală” se referă, de cele mai multe ori, la diferite tipuri de asimilare practică a cunoștințelor, în anumite perioade de timp. Orice activitate într-un mediu real sau practică de specialitate se încadrează, de asemenea, în categoria pregătirii nonformale. Aici intră și învățarea fără monitorizare, traininguri și cursuri IT.

Spre deosebire de pregătirea formală, care aduce diplome, pregătirea nonformală se bazează pe dobândirea abilităților și cunoștințelor concrete. Avantajul pregătirii nonformale față de cea formală este orientarea sa pe tendințele de piață. Pregătirea nonformală provine dintr-un task concret, deoarece obiectivul său este de a pregăti persoanele care vor să ocupe joburi specifice și pentru a crește competitivitatea lor pe piața muncii. Așadar, aceasta este direcționată pe abilități actuale și relevante, spre deosebire de pregătirea formală, care se bazează mult pe construirea bazei teoretice. 

Cu alte cuvinte, indiferent de notă și de diplomă, pregătirea nonformală poate dura toată viața. Aceasta este bazată pe principiile pregătirii continue sau pe viață. 

Cum este organizată pregătirea nonformală?

În timp ce pregătirea formală este, de regulă, legată de o anumită instituție, pregătirea nonformală se poate desfășura și în instituții, și în organizații independente, precum și în grupuri nonformale. Deși este în legătură cu un individul și cu dorința sa de progres, pregătirea nonformală nu este nestructurată, cu toate că este organizată astfel încât să ducă către un rezultat, are un plan și o programă. Nu după asta se deosebește pregătirea formală de cea nonformală. Diferența constă în obiectivele și cuprinsul materiei. 

Cursurile, seminariile și pregătirile de scurtă durată nu pot avea același nivel de sistematizare sau volum de materie ca și programele de pregătire formală, foarte bine structurate pe termen lung, dar au o anumită structură. Și ce este și mai important, ele duc către un obiectiv scurt, care poate oferi un rezultat pe termen lung - capacitatea unei persoane de a-și asuma un anumit job. 

Ce este pregătirea nonformală?

Al treilea tip de pregătire, care nu ar trebui confundată cu pregătirea nonformală, este așa-numita pregătire informală. De fapt, aceasta aparține pregătirii nonformale, și anume acelei părți care nu se vizează cunoștințele și abilitățile ca produs al învățării, ci ca sentimente care schimbă fundamental individul.

Experiența cu care se schimbă tiparele comportamentului și formează atitudini noi despre lume și chestiuni de interes este un produs al pregătirii informale. Pregătirea informală este mult mai mult în legătură cu învățarea activă despre evenimente și acumularea de informații. Formele de pregătire informală includ cunoștințele dobândite în dialogul cu alții, participând la conferințe sau urmărind mass-media. 

Principala diferență dintre pregătirea informală și cea nonformală este scopul. Pregătirea informală se desfășoară inconștient, iar cea nonformală are, de obicei, un obiectiv definit. Pregătirea informală se bazează pe experiența noastră, care se completează cu cunoștințe și abilități dobândite prin pregătire nonformală, precum și cu o imagine largă, pe care o oferă pregătirea formală. 

Despre pregătirea informală s-ar putea spune că este fără întreruperi – se dobândește zilnic, fără niciun scop. Cu toate acestea, se poate spune că, într-un fel, și pregătirea informală se potrivește cu conceptul de pregătire pe viață. 

Cum se ajunge la pregătirea nonformală 

Pregătirea nonformală se poate dobândi atât offline, cât online. În timp ce pe internet puteți găsi întotdeauna materiale educaționale, anumite instituții de pregătire nonformală oferă posibilitatea de a urmări întregi programe educaționale online. Pe de altă parte, pentru toți cei care preferă structura de a merge la cursuri și exerciții, aceste instituții, de regulă, oferă cursuri și în clasă. 

Seminariile, cursurile, școlile de vară și de iarnă, webinarele – toate acestea sunt formă de pregătire nonformală. Aceasta poate fi instituțională și noninstituțională, cu diferența că certificatele recunoscute pe plan internațional sunt, în general, în legătură cu acreditarea instituțiilor de pregătire nonformală. 

Este important de subliniat că pregătirea nonformală nu este un privilegiu al tinereții. Îmbunătățirea abilităților și a cunoștințelor se poate dobândi de-a lungul vieții. Pregătirea pe viață se referă la nevoia individului de perfecționare prin studiu organizat. Despre importanța pregătirii pe viață vom discuta mai mult în continuarea textului. 

Importanța pregătirii nonformale 

Deși este greu de decis care pregătire este mai relevantă, este clar că pregătirea nonformală este mai importantă. 

Dobândirea pregătirii formale și găsirea unui job nu merg neapărat mână în mână. Tocmai legătura dintre cunoștințele concrete și joburi stă în semnificația pregătirii nonformale. 

De exemplu, pregătirea formală nu trebuie să corespundă cu cererile pieței. Pe de altă parte, chiar și pentru profilurile de lucru care sunt necesare industriilor, dar realizate la facultăți și la școli înalte, problema este, de obicei, lipsa abilităților și experiențelor concrete. De aceea, majoritatea cadrelor didactice universitare trebuie, adesea, să se școlarizeze și să dobândească experiență prin pregătirea nonformală. 

Baza teoretică oferită de facultățile orientate pe știință și cercetare, dar nu și pe practică, în majoritatea cazurilor nu este suficientă pentru a lucra  în industrii dinamice. Prin urmare, este deseori necesară combinarea cunoștințelor specifice din programele profesionale cu cunoștințele teoretice ale învățământului universitar. 

Care este combinația câștigătoare

Care este combinația câștigătoare?

Cea mai bună strategie de creștere a valorii pe piața muncii este combinația de pregătire formală și nonformală. Pe de altă parte, pregătirea nonformală se finalizează deseori cu un certificat recunoscut pe plan internațional, iar pentru anumite joburi, aceasta poate înlocui complet pregătirea formală. 

Dacă vreți să deveniți medic, avocat sau inginer constructor, trebuie să terminați o facultate și să aveți o diplomă de studii superioare. Dar, dacă vreți să proiectați sisteme software, să deveniți programator sau administrator de sistem, nu este cazul. Pentru majoritatea carierelor în sectorul IT, principalele referințe sunt lucrul la proiecte în împrejurimi reale, sub conducerea unui mentor, precum și abilități „moi”. 

Când analizați pregătirea, fie aceasta formală sau nonformală, nu uitați unul din factorii-cheie. Este vorba despre legătura dintre instituția în care planificați școlarizarea și industria în care vreți să activați. 

De exemplu, în astfel de situații, instituțiile educaționale, precum LINK Academy, vă vor ajuta să faceți practică și vă conectați lucrând la huburi coworking cu care colaborează această instituție. 

Suportul la angajare și asimilarea abilităților transversale, aplicabile la fiecare job, pot fi o rampă de lansare pentru cariera voastră. Care este principiul de funcționare al acestei școli? Simularea condițiilor reale de lucru în industria tehnologiei informației, asigurată de taskuri sub formă de realizare de proiecte reale sub conducerea mentorului, împreună cu trainingul abilităților de afaceri și cu contact direct cu industria locală, reprezintă încercarea ca pregătirea nonformală să se transforme într-un plan de carieră sustenabil pentru fiecare individ care se vede în IT. Certificatele recunoscute pe plan internațional sunt o garanție suplimentară de succes. 

Pe de altă parte, LINK Academy promovează modelul de școlarizare pe viață, unde, pentru foștii cursanți, ușa este permanent deschisă. Deși componenta economică de auto-întreținere este foarte importantă pentru școlarizarea pe viață, acest concept depășește cadrul nevoii individului de a-și dezvolta talentele și capacitățile de-a lungul vieții pentru creșterea competitivității pe piața muncii. Se ia în considerare și relația individului față de creșterea economică în general și participarea sa la crearea societății.  

Cu presupunerea că lumea IT se dezvoltă cu o mare viteză și cunoștințele care au fost necesare pentru începerea carierei nu vor fi suficiente pentru finalizare, această instituție educațională le oferă cursanților săi posibilitatea de a se perfecționa la seminarii și la traininguri după finalizarea școlarizării oficiale.

Pentru cine este pregătirea nonformală?

În multe cazuri, pregătirea formală și nonformală sunt separate. Pregătirea formală se finalizează odată cu terminarea studiilor, după care vine pregătirea nonformală sub diferite forme. Ideal este ca aceste două forme să corespondeze. De aceea, instituțiile, precum LINK Academy, încă de la început sunt la fel de orientate pe muncă practică și pe prezentarea cursanților în industrie. 

Această școală este organizată astfel încât absolvenții de facultate și de liceu, precum și profesioniști cu experiență, pot obține, relativ repede, în decursul unui an academic, pregătire, abilități și contacte care îi vor ajuta ca, încă din perioada școlarizării, să obțină șansa de a deveni lideri în industria IT, aflată în permanentă expansiune. 

Care este soluția pentru cariera voastră?

Fiecare caz este special. Afinitățile și obiceiurile personale joacă un rol important și în alegerea fiecărui individ. Totuși, un lucru este sigur. Ca să aveți succes, trebuie să continuați să urmăriți tendințele și să vă perfecționați pe perioada întregii cariere. Nu uitați că în sectorul IT salariile programatorilor din străinătate și în țara noastră, precum și progresul general al experților, sunt influențate de cunoștințe, experiență, abilități, dorința de a lucra în echipă și pregătirea de a-ți asuma răspunderea. Titlul formal vine după aceste predispoziții. 

De aceea, cea mai bună soluție este de a asimila filosofia studiului pe viață și de a continua, individual și prin intermediul cursurilor, să vă îmbunătățiți cunoștințele și să răspundeți la cererile industriei, care este într-o continuă schimbare. 

Alegerea va depinde foarte mult de ritmul vostru de viață, de obiceiuri și ambiții. Indiferent ce formă de pregătire veți alege, trebuie să fiți atenți la câteva elemente-cheie atunci când alegeți o școală. Căutați instituția educațională legată de industria IT, învățare prin muncă la proiecte reale, laboratoare echipate și experiență utilizabilă. LINK Academy cuprinde toate aceste elemente, așadar nici nu e de mirare că după școlarizare, cursanții noștri găsesc repede un job. 

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te